Advertentie



 

Krijgen we dit jaar een witte kerst? Niet vroeg genoeg kunnen we beginnen met het beantwoorden van deze vraag. Want tijdens de kerst hoort het toch te sneeuwen? Om tot de definitie van een witte kerst te komen moet er op beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek liggen in De Bilt. Dit is slechts 8 keer eerder gebeurt sinds 1901. Een zeldzaamheid dus. De laatste witte kerst dateert uit 2010, in bijna heel Nederland lag toen een gesloten sneeuwdek tussen de 5 en 20 cm. Bekijken we nu de weerkaarten dan komt stilletjes aan de verwachting voor kerst in zicht. Hoewel de betrouwbaarheid op deze termijn nog laag is, kunnen we al wel inzien welke stromingspatronen er verwacht gaan worden. Met deze indicatie wordt het juist tijdens de kerst heel spannend. Zit er een winterse verrassing in het vizier?

Een witte wereld was het tijdens de kerst van 2010. Vooraf had het gesneeuwd en in zowat heel Nederland was het een officiële witte kerst.

komende dagen geleidelijk zachter

De afgelopen dagen heerste er een licht winters weertype. De temperatuur lag iets onder normaal en in de nacht en vroege ochtend heeft het zelfs wat gevroren. Lokaal kwam al een vlokje motsneeuw voor en was er sprake van (aanvriezende) mist. Hierin komt geleidelijk verandering. Een depressie boven de Atlantische Oceaan komt dichterbij en vrijdag passeert het warmtefront hiervan de Benelux. Er is een kleine kans dat dit voorafgegaan wordt door wat winterse neerslag. Daarna krimpt de stroming naar een zuidelijke richting waarmee veel zachtere en van origine subtropische lucht aangevoerd gaat worden. Het kwik gaat flink omhoog en komt zelfs weer even in de dubbele cijfers terecht. Nachtvorst is dan voorlopig ook even verleden tijd.

Vrijdag passeert het warmtefront van de depressie boven Engeland. Het gaat regenen mogelijk voorafgegaan door enige winterse neerslag.

Zacht weer heeft een lange adem

Volgende week bivakkeert de Benelux zich dan in de subtropische luchtsoort. In een zuidelijke stroming gaan de maxima naar 8 tot 12 graden. Hierbij is het licht wisselvallig waarbij wolkenvelden overheersen en van tijd tot tijd valt wat regen. Niets wijst dan ook op enig winterweer.

Begin volgende week ligt de temperatuur ruim boven normaal.
Met een zuid tot zuidwestelijke aanvoer wordt zachte lucht aangevoerd. (850 hPa) De winter wordt ver teruggedrongen.

kerstdepressie gooit roet in het eten?

De afgelopen tijd hadden we steevast te maken met een hoog boven Rusland en een hogedrukgebied boven de Azoren. De straalstroom en daarmee de depressies werd zo gedwongen om een zuidelijkere koers te volgen, waarbij de Benelux zich in de koudere luchtsoort vertoefde. Met die zuidelijke jet werd de Alpenzuidkant getrakteerd door een enorme sneeuwdump. De komende dagen trekt het hoog boven Rusland zich iets terug en breidt zich ook wat zuidwaarts uit. De straalstroom komt hiermee noordelijker te liggen waarmee het dus zachter maar ook wisselvalliger wordt. Met deze depressies boven de Atlantische Oceaan en de gewijzigde positie van de straalstroom is er altijd het gevaar dat er een westcirculatie uitbreekt. Vaak kom je hier niet zomaar vanaf. Statistisch gezien gebeurt dit juist regelmatig met de kerst. Dit is ook de reden dat de depressie op de Atlantische oceaan de “beroemde” kerstdepressie wordt genoemd in de meterologie. Hiermee is het dan wisselvallig en zacht tijdens de kerstdagen. Dit jaar lijkt er, zoals het er nu naar uitziet, echter iets anders te gaan gebeuren.

Een “verschrikkelijke” weerkaart op 25 december 2016. Een stevige westcirculatie zorgde voor een winterloze kerst.

Afname kracht Polar vortex (PV)

De zogenaamde ‘polar vortex’ vormt een belangrijk onderdeel van het omvangrijke complexe systeem in onze atmosfeer dat resulteert in ons weerbeeld aan de grond. De ‘Polar Vortex’ wordt gevormd door koude lucht rondom de polen, vanaf 5 kilometer boven het aardoppervlak. Deze aanwezigheid van kou levert lagedrukwerking op in de bovenlucht.
Bij een goed ontwikkelde PV is deze mooi rond ingetekend boven de noordelijke pool met daaromheen een krachtige straalstroom. Bij een goed georganiseerde PV zien we minder meanderingen in de straalstroom. Anders gezegd de kans op een stevige westcirculatie is groot in onze omgeving. Zoals we weten brengt een westcirculatie geen winterweer. Tenzij we te maken hebben met de “achterkamer” van een depressie waarbij de stroming tijdelijk draait naar noordwest. Hiermee kan dan in de wintermaanden even wat koudere polaire lucht aangevoerd worden.

Het zelfde geldt voor een tussenhoog waarbij het tijdelijk kan opklaren en het kwik in de nacht onder het vriespunt kan duiken. Al snel nadert echter een volgende depressie en gaat het kwik weer omhoog (warmtefront). Wat ik probeer uit te leggen is dat tijdens een westcirculatie structureel winterweer niet mogelijk is. Hiervoor zijn andere facetten nodig en met name de vorm en kracht van de PV is van invloed op het weerbeeld. We weten allemaal de afgelopen (non)winter nog. De PV was toen bijzonder krachtig met stevige zonale winden. Bij een een goed georganiseerde PV kan het overigens alsnog winterweer worden in de Benelux. Dit is afhankelijk van de positie van de straalstroom. Door sterke WAA (warm air advection) ontstaat dan soms een warmbloedig Eurohoog (zagen we de afgelopen jaren boven de Alpen) en met een sterke inversie kan dan koude lucht blijven handhaven in de onderste luchtlaag. Een langdurig hoog boven Scandinavië is uitgesloten. Tenzij er een flinke opwarming in de stratosfeer optreed. (SSW).

januari 2020 een zeer goed georganiseerde PV bracht ons een zeer zachte winter en een stevige westcirculatie. Koude lucht vanuit de Noordpool kon zo niet uitbreken. Met de stevige zonale winden bleef de PV op zijn plaats.
De zonale winden nemen geleidelijk in kracht af. Begin januari is er zelfs kans op easterlies. (omkering van de wind) De PV is dan minder sterk en kan makkelijk breken.

Momenteel hebben we nog te maken met krachtige zonale winden, maar de trend is dat deze afnemen. Hoe minder krachtig hoe meer kans op het breken van de PV.

Poolhoog gaat winterweer brengen?

In de loop van de week zien we wat interessants op de weerkaarten ontstaan. Een poolhoog. Dit poolhoog kan er voor gaan zorgen dat een deel van de Polar Vortex gaat breken. Zeer koude arctische lucht stroomt dan uit over het continent. Vraag is echter waar dit gaat gebeuren en of wij hiervan ook kunnen profiteren.

Het poolhoog op de weerkaart. Gaat er later een stuk van de PV aan de wandel?

De weerkaarten rond de kerst

Tegen de kerstdagen zien we zoals eerder gezegd interessante ontwikkelingen op de weerkaarten. Dit komt omdat de westcirculatie niet lijkt door te breken. Het Russische hogedrukgebied blijft tegengas geven en met hulp van het berekende poolhoog zien we drukstijgingen boven Groenland en Spitsbergen. Koude Arctische lucht beweegt zuidwaarts en trekt het Europese continent op. Ook de Benelux lijkt in de koude luchtsoort te komen. Afhankelijk van het stromingspatroon is er dan zelfs kans op winterse neerslag. Een winterse kerst is dan mogelijk en misschien zelfs wel een officiële witte kerst. Vraag blijft alleen bereikt deze Arctische luchtsoort de Benelux en blijft deze ook met de kerstdagen. Op deze termijn is daar nog niets concreets over te zeggen, al zijn er wel kleine aanwijzingen dat kerst mogelijk winters gaat verlopen. De komende dagen houden we jullie op de hoogte van deze ontwikkelingen.

Ensembles GFS, prikpunt Zuid-Nederland. Eerst wordt het zacht. In de aanloop naar kerst zien we enkele leden voor een meer winters scenario gaan waarbij ook de kans op sneeuw toeneemt. zou het dan toch?
(Visited 63.091 times, 1 visits today)

70 Reactie op “Benelux: Winterse verrassing in beeld tijdens de kerst?”

  • Bernie
    10 december 2020 at 07:21

    Dank voor dit mooie bericht! Als ik niet naar de winter kan vanwege Corona dan maar graag de winter naar mij!

  • KrisM
    10 december 2020 at 10:25

    het zou een mooie troost zijn

  • Corne
    10 december 2020 at 11:28

    Nogmaals weer heerlijk om te lezen, krijg er elke dag weer vlinders van in mn buik😅

    • Arjan
      10 december 2020 at 14:43

      Graag gedaan Corne en nu duimen maar!

  • Riny F
    10 december 2020 at 11:35

    Kansen op winterweer met kerst blijven dus klein, maar niet nul. Deze Kansen lijken me dan ook niet echt hoger of lager dan je normaal zou verwachten.

    • Arjan
      10 december 2020 at 14:50

      Inderdaad Riny, kansen zijn nog niet groot, maar dat is altijd op deze termijn. De wens is de vader van de gedachte. En er zijn enkele aanwijzingen dus waarom niet? Kansen liggen hiermee iets hoger dan normaal.

  • Ylp
    10 december 2020 at 11:59

    Duidelijk uitgelegd, goed geschreven. We duimen voor een echte winter.

  • Erwin
    10 december 2020 at 13:26

    Mooi artikel Arjan. Even een update naar aanleiding van het laatste gfs ensemble (gfs 06). Kansen vooralsnog zeer klein op witte kerst (±10%). Kansen op een winterse kerst zijn wel wat groter. Zo zien we de kerstnacht 7-8 vriezende berekeningen (van de tegenwoordig 30 members). Kans dus ongeveer 30% dat we vriezend wakker worden op 1e kerstdag. Kansen op een witte kerst in laagland van Duitsland zijn vooralsnog een stuk groter. Die kans schat ik momenteel op 20-30%. De kou komt dus rond kerst onze kant op maar lijkt net te laat te arriveren voor een witte kerst. Maar uitgesloten is het zeker nog niet. Ook ik ga het hier dagelijks updaten!

    • Arjan
      10 december 2020 at 14:54

      Dankjewel Erwin, ook voor je aanvulling. Ik heb specifiek het verschil gemaakt tussen een winterse kerst en een witte kerst. Duidelijk 2 verschillende definities. Als het koud is op 1 of beide kerstdagen en/of er valt wat sneeuw dan valt deze in de categorie winterse kerst. Een witte kerst volgens de definitie is natuurlijk nog lastiger te behalen. 🙂

      • Arjan
        10 december 2020 at 15:26

        Hieronder nog de staafdiagram van de weerpluim. Verwachte maxima. Aantal koudere oplossingen nemen toe richting de kerst. De control is al een mooie koude uitbijter.

        • Vtj
          12 december 2020 at 22:09

          Zomermensen zijn egoisten.2dagjes geen 25graden en ze noemen het een slechte zomer.wintermensen wachten al 9j op een deftige winter.zomer,7maand te warm,winter 3dagjes koud en nog janken die wankers.als het nu eens 2dagjes in de zomer 25gr zou zijn en vd rest 10gr met regen,es benieuwd hoe leuk de zomermensen dat zullen vinden.

  • Paul
    10 december 2020 at 17:37

    Wat een armoe. Die stakkers van koudefetisjisten. De aarde warmt óp. Zeg maar dag met je noren.

    • Gieneke
      10 december 2020 at 23:08

      Nou ben ik toch echt een warmte mens en een vreselijke koukleum… Maar even een weekje op de noren? Oooow echt wel! Laat maar vriezen dat ’t kraakt. Alles beter dan deze grijze waterkou. Met flinke vorst schijnt de zon overdag ook regelmatig. Wordt je toch een stuk gelukkiger van 😉

      • Vtj
        12 december 2020 at 22:04

        Zon geeft huidkanker,gelukkig zei u?

  • Bert
    10 december 2020 at 20:58

    Ik hoop van niet ,sneeuw en kou kunnen me gestolen worden bah

    • Vtj
      12 december 2020 at 22:05

      Uw gejank en egoisme kan me ook gestolen worden,het is winter,punt uit,verhuis anders naar afrika

  • Bert
    10 december 2020 at 20:59

    Ik hoop van niet ,kou en sneeuw kunnen me gestolen worden ,bah

  • Bert
    10 december 2020 at 21:00

    Ik hoop van niet kou en sneeuw kunnen me gestolen worden BAH

  • Gieneke
    10 december 2020 at 23:04

    Zou toch prachtig zijn als we weer eens een weekje op echt natuurijs mogen, vooral in deze trieste tijd!
    Helaas gaat het nu al de ronde, dat als het ijs genoeg zou doorzetten om te schaatsen in Giethoorn, dat de ijsbrekers er direct doorgaan.. Want we mogen natuurlijk niet met teveel mensen bij elkaar komen 😔

    Laatste tocht was in 2011 ofzo. We laten dat klote corona het toch niet verpesten als dat eindelijk weer eens zou kunnen!

  • Jolanda wilmink
    10 december 2020 at 23:24

    Heerlijk weer eens een witte kerst .mijn jongste en ik gaan heel hard duimen.in 2010 was het de eerste keer dat hij dit heeft meegemaakt wat hebben we toen genoten .laat maar komen heerlijk.

  • Erwin
    11 december 2020 at 00:03

    Zowel de EC12 als GFS 18u laten zien dat de kans op een witte kerst enorm klein is en ook de kansen op een winterse kerst worden vandaag in de laatste weerkaarten de grond ingeboord.
    Nee, kaarten worden er vandaag moet beter op. Wel slechter (zachter) helaas.

    • Arjan
      11 december 2020 at 08:43

      Zal nog wel paar keer veranderen op deze termijn.

      • Erwin
        11 december 2020 at 09:25

        Dat denk ik niet. Alle grote modellen laten juist verzachting zien op termijn. Run na run. EC en GFS zijn gewoon bizar slecht nu.
        Kans op een winterse kerst schat ik nu op 5% maximaal. Kans op een witte kerst is nagenoeg NIHIL.

  • Brenda
    11 december 2020 at 00:49

    Graag, Iove sneeuw 😃😃✨

  • Nel
    11 december 2020 at 09:08

    Zal het wel mogen van de regering,gladde wegen he meer druk op de ziekenhuizen ,nee hoor ik denk dat er een noodwet komt die alle winterweer verbied,

  • Edwin
    11 december 2020 at 14:48

    Er komt geen witte kerst!!!!

    • Arjan
      11 december 2020 at 21:40

      Zo stellig wil ik het nog niet zeggen. Dat de weerkaarten niet ideaal liggen nu akkoord, maar ik zie nog steeds het poolhoog en ook nog genoeg meanderingen in de straalstroom. Het kleine kansje zit er wat mij betreft nog net zo goed in. EC laat de jet ook al weer wat zuidelijker verlopen.

      • Erwin
        11 december 2020 at 21:46

        Je kunt niet ontkennen Arjan dat de kaarten de afgelopen 48 uur (na jouw artikel) drastisch zijn verslechterd. In geen enkele pluim zien we een witte en of winterse kerst terug. In vrijwel geen enkele berekening van EC en gfs.

        • Arjan
          11 december 2020 at 21:54

          Ontken ik ook zeker niet, kaarten zijn er niet beter op geworden, maar ik zie nog wel mogelijkheden dat hieraan gesleuteld kan worden. Zeker gezien de termijn. Uiteraard is die kans erop klein maar niet onmogelijk. Kijken we op 20 dec nog naar dezelfde kaarten dan zijn de kansen 100 procent verkeken. Voor nu is het niet best. Akkoord?

          • Erwin
            11 december 2020 at 22:35

            Onmogelijk is er niets maar kans is laatste 48 uur wel verder afgenomen helaas. Laten we duimen Arjan!

    • Johann
      11 december 2020 at 21:59

      Natuurlijk is de kans op een witter kerst (definitie!) in Nederland klein. Vwb de weermodellen kan daar echter nog geen uitspraak over gedaan worden op deze termijn. Alles nog volledig open tot dato 😉

  • Giny
    11 december 2020 at 18:24

    Graag sneeuw, al is het om de kinderen buiten zien te spelen. En ik vind het ook mooi. Dan maar 5 min eerder uit bed om op tijd op je werk te zijn.

    • Jolanda
      11 december 2020 at 21:50

      Van mij mag het komen lekker weer een vriesweer en sneeuw .gaat het ongedierte ook weg hier naar hun warme oorden .en wij kunnen weer ouderwets genieten met de kinderen de honden in de sneeuw .sneeuwballen gevecht hoe mooi en fijn wil je het hebben

  • Erwin
    11 december 2020 at 18:27

    GFS 12 uur komt met boterzachte run! In de hoofdrun na kerst al dubbele cijfers! Nee december kunnen we zo goed als afschrijven wat betreft winterweer in de LL.

    • Vtj
      12 december 2020 at 22:12

      Na kerst,waar komt gij mee af,ze weten het niet eens 3dagen op voorhand foemp

  • J.S. Prins
    12 december 2020 at 07:58

    Weer top geschreven, wordt zeer gewaardeerd!

    • Arjan
      12 december 2020 at 09:16

      Graag gedaan! 👍

  • Arjan
    12 december 2020 at 11:00

    Update kerstverwachting: Voorlopig schakelen we over op een (zeer) zacht weertype, wisselvallig met soms regen, maar ook drogere perioden en wat zonneschijn. Zoals het er nu naar uit ziet blijft het zacht tot de kerst. Precies tijdens kerst schakelen we waarschijnlijk over op een kouder weertype. Uiteraard zijn er ook nog oplossingen voor zacht weer, maar het aantal koudere oplossingen is aan het groeien.

    Of dit genoeg is voor 2 dagen aaneengesloten sneeuwdek, waarschijnlijk niet. De kleine kans op sneeuwval staat nog steeds overeind. De volgende dagen wordt de verwachting steeds betrouwbaarder tijdens kerst, we volgen het op!

  • Johann
    12 december 2020 at 11:51

    Een mogelijk scenario #kerst

  • Johann
    12 december 2020 at 12:49

    De nieuwste GFS06 operationele run voor vrijdag 25-12 #kerst https://abs.twimg.com/hashflags/Christmas_2020/Christmas_2020.png …slechts 1 van de mogelijke oplossingen…..Zal de komende dagen nog vaak veranderen #kerst https://abs.twimg.com/hashflags/Christmas_2020/Christmas_2020.png #verwachtingen

    • Erwin
      12 december 2020 at 13:23

      Jij bent toch altijd ook een realist. Johann! Uiteraard verandert een enkele individuele run regelmatig. Het wordt pas interessant als een volledige ensemble (of een significant deel daarvan) die oplossing laat zien. Dat is nu niet het geval helaas. De oper RUN is een uitbijter. De oper run van 12u zal dus waarschijnlijk (kans >90% ) zachter zijn dan deze hoofdrun ervan uitgaande dat het weerbeeld op die termijn niet anders is als de runs de laatste 48 uur ons voorspiegelen. Daarnaast is de voorspellende waarde van de hoofdrun niet significant beter dan de voorspellende waarde van de individuele leden. Dat heb ik zelf (met als achtergrond regressieanalyse) een tijd onderzoek naar gedaan mbt de gfs. Dus wel iets beter, maar niet noemenswaardig.
      Nog een vraag: kan dit artikel van Arjan bovenaan blijven staan op de site. Dan gaan we dit dagelijks updaten want het is een onderwerp wat veel Laaglanders interesseert.

      • Erwin
        12 december 2020 at 13:38

        Wel is het zo dat het ensemble fractioneel beter is dan gisteren. Nog steeds zeer kleine kansen maar fractioneel grotere kans op winterse en of witte kerst dan gisteren. Maar we hebben het dan over kansen onder 10%.

        • Johann
          12 december 2020 at 16:02

          GFS06 ens

      • Johann
        12 december 2020 at 15:59

        En of ik een realist ben! 😉 Nogmaals, het is onmogelijk om op deze termijn een zinnige uitspraak te doen, dat geldt al helemaal voor details uoals bv neerslag / sneeuw. Dat het echter niet hopeloos of kansloos is is evident. Genoeg signalen die juist tegen die tijd voor een meer winterse setting!

        • Erwin
          12 december 2020 at 16:41

          Qua neerslag geef ik je zeker gelijk. Wel is het mogelijk om een uitspraak te doen op basis van de trend die we in de diverse ensembles zien. Op basis van die ensembles kun je dus ook redelijk een inschatting maken hoe groot de kans (op dit moment) is op een winterse en witte kerst en vooralsnog is die erg klein. Kans is dus groter dan 90% (op basis van vorige ensembles) dan gfs hoofdrun 12uur zachter is dan de voorgaande (die met sneeuw kwam als uitbijter). Ik deel je mening dus niet Johan dat het onmogelijk is er wat over te zeggen. Ik ben namelijk afgestudeerd op regressie-analyse (voorspellende modellen). Weliswaar binnen bedrijfseconomie en niet binnen de meteo maar dat doet er eigenlijk niet toe. We zitten nu ruim binnen termijn van 2 weken dus iets zeggen obv ensembles kunnen we zeker wel. Maar wil niet zeggen dat het niet kan veranderen en dat de betrouwbaarheid op die termijn al heel hoog is. Een model is ook maar een model.

          • Johann
            12 december 2020 at 17:48

            Tot zekere hoogte ga ik helemaal mee in je stellingname. Als vuistregel hanteer ik zelf voor het best mogelijk resultaat de mediaan of het gemiddelde van de diverse ensembles (meerdere modellen) als meest voor de hand liggende prognose. Alleen zaligmakend is dit echter ook niet en al helemaal niet voor die verwachtingstermijn van 2 weken. Ik heb in al die jaren dat ik me daarmee bezig hou te vaak gezien dat ook EPS (ensembles) het dan laten afweten zelfs al op de middellange termijn.

            Probleem is dat we te maken hebben met een chaotisch systeem (chaotische processen). In een chaotisch systeem kunnen kleine veranderingen in de inputcondities leiden tot significante veranderingen in de outputprognose. In een niet of minder -chaotisch systeem (bedrijfseconomie?) geven kleine verschillen daarentegen in beginvoorwaarden slechts kleine verschillen in output. 

            Daarnaast hebben echter nog steeds te maken met een groot grijs gebied mbt de atmosfeer (processen) en mn ook de hogere atmosfeer en de teleconnecties.

            EPS en de GFS ensembles proberen mbt die chaotische processen en door alle gebrek aan kennis die we nog (steeds) hebben, daar op in te spelen en de resultaten zijn de laatste jaren enorm verbeterd. De komende dagen dus maar eens verder in kaart brengen hoe goed ze dit maal zijn 😉

          • Erwin
            12 december 2020 at 18:15

            Wat betreft het non-lineaire chaotische systeem wat betreft het weer heb je volledig gelijk. Je ziet ook hoe springerig een individuele run steeds is. Vergelijk de 06 en 12 oper maar eens. Toch kijk ik liever altijd naar het ENS om conclusies te trekken dan 1 individuele run. Daarbij zeg ik nogmaals: De oper is qua voorspellende waarde (ondanks de hogere rekenkracht) maar iets beter dan de de verstoorde members. Zeker niet significant ondanks sommigen anders geloven. Ik hecht daarom nog steeds meer waarde aan een goed ensemble met een ‘slechte’ hoofdrun dan aan een goede oper met slecht ENS. Kijken we afgelopen 48 uur naar de diverse ensembles dan zie je in hoofdlijnen nog steeds hetzelfde beeld: Komende week zacht weer, daarna enige afkoeling zonder dat het winters of wit wordt met kerst op incidenteel 1 of enkele berekeningen na zoals we zagen bij de oper 06 hoofdrun. Ik probeer die runs steeds in perspectief te plaatsen. Manage the expectations 🙂

          • Erwin
            12 december 2020 at 18:31

            klopt. alle parameters en wijze waarop die parameters elkaar (in sommige gevallen wederzijds) kunnen beinvloeden zijn nog lang niet bekend al worden de modellen wel steeds beter. Probeer een niet lineair chaotisch systeem maar eens te vangen in een model. Bij multiple regressie analyse bekijken we op basis van correlatie van meerdere onafhankelijke variabelen met de afhankelijke variabelen of er een voorspellend verband kan worden aangetoond en dat leggen we dan vast in een bepaalde formule/model. In de non linair chaotisch model is het maken van een perfect weermodel een utopie. In de loop van de jaren zien we uiteraard vooruitgang maar zelfs over 100 jaar met dan nog veel snellere computers en betere modellen gaan we het weer nooit volledig vangen in een model. Zeker op de langere termijn niet. Ook over 100 jaar zullen we blijven horen: het weer doet wat die wil… Hoewel de modellen dan weer aanzienlijk beter zijn dan nu. Het blijft knap wat de modellen nu al kunnen!

        • Erwin
          12 december 2020 at 16:46

          ‘Genoeg’ is ook maar een subjectief begrip. Ik zie er niet meer dan maximaal 5 op 30 berekeningen in de gfs. Meer da 80% is dus niet winters. Ik heb je hoog zitten Johann maar ben vooral ook realist.

      • Johann
        12 december 2020 at 17:23

        Gaan we doen (weer omhoog halen op de frontpage) 😉

        • Erwin
          12 december 2020 at 17:45

          ok top Johann! Leuk om dit de komende dagen op de voet te gaan volgen met de diverse modellen en runs!

  • Erwin
    12 december 2020 at 17:59

    Zoals ik straks al aangaf is de OPER run van de gfs 12uur rond kerst veel zachter dan zijn voorganger (de gfs 06). Niet moeilijk te voorspellen gezien de vorige ensembles en de het feit dat de gfs 06 een koude uitbijters was. Kans was daarom kleiner dan 10 % dat de gfs 12 uur kouder zou zijn dan de gfs 06 (mits we een soortgelijk scenario zouden zien als geschetst in de vorige runs). In de gfs 12 oper zien we een zonaal patroon (ZW wind) met kerst met de nodige regen helaas en mogelijk 10 graden. De beruchte kerstregen 🙁 . Op 22-12 (drie dagen voor kerst) zou het met het nodige ‘geluk’ in Noord Brabant en en Limburg zelfs even 15 (!) graden kunnen worden volgens de hoofdrun!

    • Johann
      12 december 2020 at 18:10

      En zo gaat het spelletje met de steeds wisselende modeluitdraai (GFS 4 x per daag) zoals ik al aangaf gewoon verder. De GFS OPER nu weer hoog binnen de bandbreedte van de ensembles….

  • Erwin
    12 december 2020 at 19:27

    Gisteren was het ensemble van gfs ronduit slecht richting kerst en daarna. Vandaag zien het geleidelijk weer iets terugkeren naar de situatie van 2,3 dagen geleden. Nog steeds hele kleine kansen op een winterse en of witte kerst maar weer iets groter dan gisteren. Zeker als we wat verder Duitsland in kijken zien we tijdens de kerstdagen toch wel behoorlijk wat sneeuwsignalen. In NL zijn die signalen vooralsnog zeer beperkt maar zo kansloos als het gisteren is het vandaag gelukkig niet. We blijven het volgen!

  • Harold
    12 december 2020 at 20:35

    Gewoon er niet vanuit gaan dat we een witte kerst krijgen dan valt de teleurstelling ook weer mee

  • Erwin
    12 december 2020 at 21:11

    Europees model op 240 uur ook weer iets beter dan de laatste runs. We zien qua drukverdeling in de hoofdrun EC 240 enige overeenkomst vertonen met member 7 van de gfs run qua drukverdeling op 22-12. En laat nou net die member uitgroeien tot een interessante winterse run met uiteindelijk een scandihoog op 28-12 en wat sneeuw de dag ervoor op 27-12

  • Erwin
    13 december 2020 at 12:31

    GFS 06oper laat afkoeling vooral na kerst plaatsvinden wat ik al eerder aangaf. Met kerst een graad of 5 en nog een zonaal patroon. Daarna zien we drukstijging ten Noorden en Noordoosten van de LL en zien we de wind ruimen naar Oost tot Noordoost. Op 27 december zien we nog wel wat neerslag terug in de kaarten. Op zeeniveau zal dat gewoon regen zijn. In de Ardennen kan dat wel een paar cm droge sneeuw zijn. Daarna komen we volgens de Oper onder invloed van dat Hoog en zal de temperatuur terugvallen naar overdag iets boven nul en in de nachten net onder nul. Wel met droog weer in West n Noord-Europa.

    • Erwin
      13 december 2020 at 12:32

      West en Noord-Europa

  • Erwin
    13 december 2020 at 12:59

    Kijkend naar het ensemble zien we tussen 23-25 december een enorm grote bandbreedte (spreiding) in temperatuur. Kijken we daarna richting kerst dan zien we toch wel een dalende trend in de temperatuur. De oper run zit daarbij erg hoog in het ensemble. Wat verder opvalt is dat in de periode 25-30 december grote delen van Polen en Duitsland waarschijnlijk sneeuw gaan krijgen. We zien ook dat de berekeningen nu echt SIGNIFICANT beter worden wat betreft de sneeuwkansen net ten Oosten van Nederland. Dat betekent dat hier de komende dagen zeker aan gesleuteld kan worden. Een kleine verschuiving van de drukkgebieden kan de sneeuw mogelijk rondom kerst toch in de Lage landen krijgen. Op basis van het laatste ensemble (de gfs 06) wordt de kans op sneeuw in de lage landen nu toch weer wat groter dan gisteren en eergisteren het geval was. De oper run lijkt met name in de periode 22-25 december veel te hoog te zitten en de situatie niet goed in te schatten. Daarmee kan ik nu al al aangeven dat de volgende OPER run in de aanloop naar kerst fors kouder zal zijn dan de oper run 06. (90 %-95% kans)

    • Erwin
      13 december 2020 at 13:17

      Om te laten zien hoe dicht de sneeuw tegen de oostgrens van NL aankomt met kerst laat ik als voorbeeld hier de sneeuwsignalen van de stad Dortmund zien (binnen 150km en 1,5 uur rijden van Nijmegen waar ik vaak heen rijd als ik in Bottrop ga skien. Nog echt wel wat mogelijk dus!!

      • Arjan
        13 december 2020 at 15:19

        Als je kijkt naar de kans op sneeuw volgens GFS komt dit inderdaad dichterbij. Uiteraard kan dit nog wijzigen, maar meerdere ensembles worden wel kouder tijdens kerst. Of dit koud genoeg is en of de berekeningen ook uitkomen is nog de vraag. Ik kijk graag naar de trend op deze termijn en dat ziet er beter uit als de afgelopen 2 dagen 🙂
        Het neigt naar een noord of noordwestelijke stroming met polaire lucht. Helaas is de aanvoer overdag over de Noordzee nog te warm om het kwik overdag bij het vriespunt te houden. Maar goed op deze termijn kan het ook nog omkiepen naar weer zachtere berekeningen. Ik houd de moed erin 🙂

  • Johann
    13 december 2020 at 18:16

    Mooie kaarten met winterse potentie (zuidelijk jet, duikende laagjes) wat het GFS12 operationele run (blauwe lijn) ons richting de Kerstdagen laat zien. Straks eens kijken wat de andere ensemble leden doen.

  • Johann
    13 december 2020 at 18:17

    GFS12

  • Erwin
    13 december 2020 at 19:00

    in enemble gs 12 zien we nu ook wat meer sneeuwsignalen voor met name de 2e kerstdag Johann!

  • Johann
    14 december 2020 at 13:01

    Benelux – Het blijft spannend richting richting de kerst en daarna. Een vrij scherpe lijn (Luftmassengrenze (LMG ) mooi te zien op de zgn Theta-E kaarten, is op 24-12 ten zuiden van de Benelux doorgeschoven. Ten noorden daarvan koudere polaire lucht, ten zuiden ervan (nog) zacht.

    • Erwin
      14 december 2020 at 13:51

      Ensemble gfs is n kerst nog steeds hoopvol en wederom iets verbeterd met tussen 25-30 december toch behoorlijk wat sneeuwsignalen. Dat gaat een keer goed vallen denk ik.

  • Erwin
    14 december 2020 at 22:24

    Indien de EC46 (lange termijn model) enige betroubaarheid heeft zou het toch echt moeten gaan gebeuren in de periode tussen grofweg 25-12 en 5-1.
    We zien de ensembles heel geleidelijk toch steeds kouder worden. Wat ik als statisticus vooral interesant vind, is om behalve naar het gemiddelde te kijken ook goed naar de mediaan te kijken. Kijken we bijvoorbeeld naar de temperatuur op het 850 hpa vlak (ongeveer 1500 m) dan zien we dat deze na 24 december ONDER het langjarig gemiddelde komt in de laatste gfs uitvoer. Wat verder opvalt is dat deze temperatuurverdeling in het ensemble ook niet gelijkmatig verdeeld is. Zo zien we dat ongeveer 20 (vd 30!) members in het ensemble van de gfs 12u vrij dicht bij elkaar liggen en dik onder het gemiddelde liggen. Met andere woorden het gemiddelde van de 850hpa empertuur zou wel eens geen goede afspiegeling kunnen zijn van wat ons in werkelijkheid te wachten staat. 20 van de 30 berekeningen gaan namelijk voor een lagere waarde van ht 850hpa vlak. Dat betekent dat de kans ongeveer 67% is dat de waarde lager zal liggen dan dit gemiddelde. We zien dus en fors lagere mediaan dan het gemiddelde. Dat is interessant!. Dat is uitaard gunstig voor sneeuwval mocht er neerslag berekend worden. Tweede aandachtspunt zijn de 2m dauwpunten. Vanaf 26-12 zijn ook die laag genoeg om eventuele neerslag in (deels) vaste vorm te kunnen laten vallen. Al met al nemen de kansen op een winters uiteinde van het jaar steeds verder toe. Zoals ik eerder aangaf denk ik dt de kou voor een echte winterse of witte 1e kerstdag niet groot is. Wel verwacht ik dat de kans op wat natte of droge sneeuwval in de periode 26-12 tm 31-12 een realistische mogeijkheid begint te worden op minimaal 1 van die dagen.

    • Erwin
      14 december 2020 at 22:27

      niet groot is moet zijn : net te laat komt.

  • Erwin
    15 december 2020 at 08:56

    GFS 00 laat op derde kerstdag (27-12) vooral in Midden en Oost Nederland een pak (droge) sneeuw vallen. OP 29-12 volgt dan met name sneeuw voor de Noord-Oostelijke provincies volgens deze hoofdrun!

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier