Er staat de lage landen een koude periode te wachten. Koudere lucht komt onze kant op en het kwik lijkt vaker onder het vriespunt dan boven het vriespunt te gaan komen. De winter lijkt hiermee vroeg op stoom te komen, dat is weleens anders geweest de afgelopen jaren. Kunnen de schaatsen uit het vet en de ijsclubs open volgende week?

Vorst en mist als startschot

Op moment van schrijven trekt er nog een storing van noord naar zuid over het land met een hoop buiigheid. De bovenlucht wordt echter steeds kouder en de buien kunnen daardoor steeds vaker ook winterse neerslag in de vorm van natte sneeuw en korrelhagel bevatten. Dit is het startschot voor een winterse periode in de Benelux. In het noorden van Nederland zitten op dit moment als meer opklaringen en die gaan zich verder uitbreiden naar het zuiden. In de loop van vandaag gaat het dan ook droog worden en komt de zon vaker te voorschijn. Het noordwesten blijft wel gevoelig voor een (winters) buitje van zee. De temperatuur ligt vanmiddag rond de 4 graden.

Vanavond en vannacht gaat dan het kwik uiteindelijk overal onder het vriespunt duiken. Er staat weinig wind, samen met de opklaringen kan het kwik dan snel dalen. Doordat er weinig wind staat is ook de kans op mistvorming groot. Vooral in het noorden, westen en zuiden van het land lijkt dichte mist te gaan ontstaan. Ook elders ontstaat mist en nevel. Het kwik ligt gemiddeld rond -1, -2 graden. Door aanvriezende mist en bevriezing van natte weggedeelten is er een grote kans op gladheid. Samen met het verminderde zicht dus oppassen op de weg.

Grijs en koud weekend

Morgen ontwaken we dan in een grijze wereld. De mist en nevel zal hardnekkig zijn en het merendeel van de dag aanwezig blijven. De zon zullen we sporadisch door de lage bewolking zien prikken. Het is hierbij duidelijk kouder dan de afgelopen periode. De temperatuur heeft moeite om boven het vriespunt uit te komen. Aan het einde van de ochtend zal dat op de meeste plaatsen lukken en veel warmer dan 1-2 graden zal het niet worden. Op plaatsen waar de mist hardnekkig is blijft het kwik rond het vriespunt steken. Aan het einde van de middag en begin van de avond gaat het weer licht vriezen. Dit weerbeeld is ook direct het recept van het weekend. De wind blijft zwak en neerslag van betekenis wordt niet verwacht, enkel de kust regio’s maken kans op een licht winters buitje. De rijpvorming van aanvriezende mist zal mogelijk wel voor een winters beeld en sfeertje kunnen gaan zorgen.

Dit beeld zouden we dit weekend weleens kunnen gaan zien, Foto Meteo-Nederland @SevereWeather_N

Kunnen de schaatsen uit het vet?

Voor de liefhebbers van winterkou zien de verwachtingen er goed uit. Kijken we naar de langere termijn dan lijkt het zeker nog een week lang koud te blijven in de lage landen en misschien nóg wel langer. Uiteraard daarbij gelijk de disclaimer dat ook de onzekerheid steeds meer toeneemt naarmate we verder in de tijd kijken. Echter, de verwachtingen zien er voor de komende week dus goed uit voor de winterliefhebbers. De vraag die in Nederland bij de eerste de beste vorst vaak al opkomt is; ‘kan er geschaatst worden?’ Met de huidige verwachting kan er op ondiepe slootjes en op ondergelopen ijsbanen zeker geschaatst gaan worden volgende week.

Kijken we naar de bovenstaande pluim dan zien we duidelijk dat het koud blijft met temperaturen overdag nauwelijks boven het vriespunt en in de nacht lichte vorst. We hebben dit weer te danken aan een hogedrukgebied dat de oceaan blokkeert waardoor storingen met zachte lucht vanaf de oceaan geen kans maken. Daarnaast is de wind aflandig en speelt ook het relatief warme zeewater geen rol. Hierbij gaat de aangevoerde lucht later in de week nog wat kouder worden en krijgen we ook een wat opener weertype met meer opklaringen. In de nacht profiteren we dan van extra afkoeling door die opklaringen. Het gevolg is dan ook dat de kansen op matige vorst (kouder dan -5 graden) toeneemt in de nacht. Deze koudere nachten komen de ijsgroei natuurlijk ten goede. Doordat er maar weinig wind staat kan het water ook nog eens makkelijker bevriezen en zal de ijsvloer mooi strak worden. Door de aanwezige hogedruk staat er voorlopig geen sneeuw op de planning die de ijsvloer kan verpesten. De ijspluim voorziet nu een ijsvloer van 6 centimeter richting het volgende weekend in het midden van het land. Dit is voldoende om op ondiepe slootjes en ondergelopen weilanden van ijsclubs om te kunnen schaatsen.

Vanaf het volgende weekend neemt de onzekerheid logischerwijs weer snel toe. Het kan nog alle kanten op, al lijkt een meerderheid van de berekeningen nu te opteren voor verlenging en verscherping van de kou. We gaan volgen hoe dit afloopt. Hoe dan ook, het gaat langere tijd vriezen en dat hebben we de afgelopen jaren, vooral in december, lang niet meer gezien. Nadeel is wel de hogere stookkosten voor veel mensen.

(Visited 1.852 times, 1 visits today)

3 Reactie op “Benelux weerbericht | Kunnen de ijsclubs open?”

 • JanPieter
  8 december 2022 at 13:18

  Interessant verhaal, ik mis alleen wel de verwachte neerslag mids volgende week. dat kan alles op de schop gooien, niet alleen het ijs wat er slecht door wordt, ook tijdelijk hogere temperaturen. Of is dat alles echt van de baan?

  gr Jan Pieter

 • Sebastiaan Aarts
  8 december 2022 at 13:34

  Hallo JanPieter, dankjewel. De neerslagkansen blijven voorlopig klein 10-20%. Je hebt helemaal gelijk dat sneeuw een ijsvloer goed kan verzieken. Dit is dus zeker iets om in de gaten te houden, maar voor nu geen aanwijzingen op een pak sneeuw.

 • JanPieter
  12 december 2022 at 08:06

  Dankje, kaart zijn deze week liggen er alweer heel anders voor. Hier in het Noorden zie ik geen ijsbaan open gaan, vriest nu ook niet hier(Tact +0,5). Het oosten en zuiden zijn de kansen wel degelijk aanwezig. we wachten af, na donderdag is het helaas weer voorbij?!
  fijne dag nog

  Jan Pieter

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer