Benelux-weerbericht | Koning winter al onderweg?
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Zaterdag droog, zondag en maandag regen
Terwijl we vandaag zonnig en droog afsluiten staan zondag en maandag in het teken van een dubbel koufront dat vanaf de Atlantische oceaan over ons heen komt zetten. De regen begint morgen in de ochtend in het westen en breidt zich in de loop van de ochtend en begin van de middag naar het oosten toe langzaam uit. Temperaturen liggen morgen rond de 8 graden. In de nacht van zondag op maandag klaart het tijdelijk op. Maandag is vervolgens een grijze, bewolkte dag met in het westen nog regen. Het oosten van Nederland lijkt het dan droog te houden. Met opnieuw temperaturen rond de 8 graden Celsius.
Winter in aantocht?
Al een aantal dagen kijken de echte winterliefhebbers naar de pluimen van het ECMWF (Europese weermodel) en het GFS (Amerikaanse weermodel) die hieronder zijn afgebeeld. Na dinsdag neemt hogedruk boven Scandinavië toe. Dit betekend voor de Benelux een toenemende oostelijke stroming en omlaag gaande temperaturen. De hoge resolutie run berekent zelfs vanaf december temperaturen overdag en in de nacht van rond het vriespunt.
De onzekerheid bij de vraag hoe koud het echt gaat worden is echter nog groot. Vooral na Sinterklaas is de onzekerheid groot. De bandbreedte in de overige runs is weliswaar kouder maar ook nog ver uit elkaar. Waar enkele groene lijntjes compleet de elfstedenwinter in duiken, doen de meeste lijntjes het nog wat rustiger aan, hier is dus ook de meeste kans op.
Sinterklaas eruit, winter erin?
Het GFS koelt na dinsdag behoorlijk af. Temperaturen overdag gaan naar maximaal 4 graden met mogelijk lichte vorst in de nacht. Na Sinterklaas (5 december) heeft de operationele run van het GFS er echt zin in! We duiken dan diep de winter in met temperaturen die overdag niet meer boven 0 uitkomen en in de nachten matige vorst. Leuke fantasie, wat zou zo’n winter mooi zijn!
Het model laat zien dat het kan, maar of het ook gaat gebeuren? De kans is vooralsnog heel erg klein. Kwakkelen is het gemiddelde en er zijn ook net zoveel groene lijntjes die weer naar de 6 tot 8 graden omhoog schieten. Het enige wat we kunnen doen is hopen en de modellen nauwlettend in de gaten houden!
Afgestudeerd aan de VU als aardwetenschapper (BSc) met een specialisatie in atmosferische processen en hydroloog (MSc) gespecialiseerd in zware neerslag, overstromingen en klimaatverandering. Ook werkzaam bij Witteveen+Bos als projectingenieur en adviseur stedelijk water en klimaatadaptatie
22 Reactie op “Benelux-weerbericht | Koning winter al onderweg?”
Comments are closed.
Goedenavond,
Het GFS ensemble wat hierboven getoond wordt is de GFS run van 00 uur met daarbij de opmerking dat niet de operationele run (de OPER) betreft die de min in gaat maar de zogenaamde ‘control run’. Daarnaast zagen we vanochtend dat het ensemble van de GFS 06 uur ook behoorlijk opgewarmd is en dat in deze run de OPER zowel dag en nacht in de plus blijft (in de Bilt) over de gehele periode van 384 uur . Ook de gemiddelde lijn in het ensemble van de GFS 06 ligt dus een stukje boven de gemiddelde lijn van de GFS 00. Bij de laatste run van het Europese model (de ECMWF 00) uur zagen we dit helaas ook terug. Dat lag al een paar dagen op de loer omdat de Siberische hogedruk vanuit Rusland zich vanuit het Oosten Westwaarts verplaatst. Door die Westelijke verplaatsing zien we de koude lucht uit het Oosten samenkomen met zachtere lucht uit het Zuiden. Door het ‘mengen’ van deze 2 luchtsoorten is er uiteraard nog geen sprake van echte kou zoals we aanvankelijk hoopten en ook terugzagen in de modellen gisteren. De recente ensembles van zowel het Amerikaanse model (de gfs 06) als van het Europese model (de EC 00 uur) zijn dus helaas wat opgewarmd t.o.v. gisteren. Omdat de situatie in de Benelux wel behoorlijk gaat veranderen de komende tijd (naar een droger en kouder hogedrukweer) zal ik op deze site de ontwikkelingen van de belangrijkste modellen de komende dagen volgen en hier kort beschrijven. Om zo te beginnen met de GFS 12u. Waar nodig zal ik dit ondersteunen met wat grafieken en statistische data.
Daarnaast zagen de in de laatste modellen regelmatig een Laag verschijnen voor de kust van West Frankrijk (Bretagne), Indien dat ‘sturend’ zou zijn en zijn zou dat eventueel al snel voor een Zuidelijke ipv Oostelijke aanvoer kunnen zorgen. In de oper van de GFS 12 uur zie je dat dit laag snel Zuidwaarts afzakt (voor de kust van Portugal). Het zal daar in de periode van 4-7 december ook tot fors wat regen kunnen leiden. Met name in de ZW hoek van Spanje en Portugal.
Door dit snelle wegzakken gooit dit laag geen roet in het eten en blijf de aanvoer puur aflandig rondom Sinterklaas. Overdag aanvankelijk 4-6 graden en in de nachten wat lichte vorst (min 1 tot min 3 aan de Oost en Noord/oost grens). De dagen erna nog wat frisser. Maar echt winter: NEE.
In Scandinavië (met name Zweden en Noorwegen) wordt het onder invloed van dat Hoog van 1040 HPA wel behoorlijk koud. Overdag zelfs strenge vorst mogelijk en in nachten zelfs zeer strenge vorst in die periode rond Sinterklaas,
In West, Midden, Noord en Oost Europa vrijwel droog weer op wat lichte neerslag (regen) op de Noordzee die mogelijk de UK kan schampen.
In de oper van de GFS 12 zien we vervolgens de Hogedruk zich wat meer verplaatsen richting Groenland en IJsland. Dus wat meer Noordwestelijk voor Nederland. Hierdoor zal de wind op 300 uur (op 9-12) gaan krimpen van Oost naar NNO en later zelfs meer naar West/NW. Daarmee komt er dan uiteraard weer zachtere en vochtigere oceaanlucht naar Nederland. Op 9-12 zien we in de OPER dan ook een neerslaggebied vanuit het NW Nederland bereiken.
In de Oper gfs 12 is dat gewoon regen maar in eerdere berekeningen hebben we ook al een aantal keer sneeuw gezien op 9-12.
Op 10/11 december zien we dan vanuit het Westen een nieuw neerslaggebied naderen waarbij ik de kans op sneeuw dan wel groter inschat. Met name voor het Oostelijk deel van Nederland. Op 10 december en nacht naar 11 december dus mogelijk sneeuwval in een deel van NL indien er neerslag gaat volgen.
Maar neerslag en zeker sneeuw voorspellen op deze termijn is uiteraard zeer onbetrouwbaar. Daar laat ik het dus bij.
Wel kunnen we zeggen dat het aanvankelijk (eerste decade december) relatief fris en droog hoge druk weer is in de Benelux en dat vanaf 9 december de neerslagkansen wat groter worden waarbij sneeuwval in periode 10-12 december zeker tot de mogelijkheden kan behoort mits er de juiste ‘setting’ is.
Tot zover de beschrijving van de GFS OPER 12. Om 19u zal ik nog kort wat zeggen over de OPER 12u in het licht van het volledige ensemble (de pluim)
Hierbij laat ik de sneeuwkaart (sneeuwhoogte ) zien zoals de GFS hoofdrun van 12 uur (de Oper) deze berekent.
Altijd leuk om die eerste sneeuwkaarten van deze winter die het GFS berekent voor Nederland te tonen.
Kijken we naar de 2 meter temperatuur (T2M) dan zien we dat de hoofdrun (in ieder geval tot 6-12) hoog in het ensemble zit.
GFS 06 als GFS 12 beantwoordt de vraag : ‘Winter in aantocht?’ en ‘Sinterklaas eruit, winter erin? dus beiden met NEE.
Wel wat kouder dan het langjarig gemiddelde maar zeker geen winter. Koud kwakkelen is meer op zijn plaats. Overdag 2-4 graden en in nacht mogelijk wat lichte vorst.
We zien het ook aan de temperaturen op het 850 hpa vlak (ongeveer 1500 meter). Geen doorzettende kou op termijn maar een temperatuur die op deze hoogte varieert tussen globaal min 1 en min 4 in deze periode tussen 1 en 11 dec. In periode 1-3 december zit deze temperatuur op zijn laagste punt. Daarna dus licht oplopend.
Zo eens kijken waar het Europees model mee op de proppen komt.
De pluim van het EC model (12uur) is niet meteen zeer winters maar ook niet kansloos voor een overgang naar winterweer. Voor begin december een prima pluim. Laatste jaren zagen we vaak een zonaal patroon met regen.
Kijken we naar de laatste dag van het EC model 12 uur (zaterdag 12 december) dan zien we in de staafdiagrammen de volgende kansverdeling voor de Bilt op basis van het EC ensemble 12 uur.
Maximum temperatuur: De kans dat op 12 december de maximum temperatuur lager is dan 4 graden is 70 % (29+33+6+2)
Minimum temperatuur: De kans dat op 12 december de minimum de temperatuur lager is dan 0 graden (dus dat het vriest) is 72% (22+28+18+2+2)
Prima statistieken !
Kansen op sneeuwval blijven vrij klein. Op zaterdag 10 is de kans (volgens het EC ensemble 12uur) op meer dan 0,3 cm sneeuw 20 % (10+2+8%)
Niet kansloos dus maar ook niet kansrijk.
We blijven het volgen!
De EC 00 is binnen. Vooral de standaarddeviatie (dwz hoe ver is elk individueel member verwijderd van het gemiddelde) is toegenomen na Sinterklaas
Om te kijken hoe groot de kans is dat het door gaat winteren zoom ik altijd in op de laatste dag van het ensemble. Dat is vandaag 13 december en was gisteren (uiteraard) 12 december. Wat zien we dan?:
1. Spreiding is zoals gezegd na 5-12 veel groter geworden.
2. Kans op max temperatuur lager dan 4 graden is 68 % (24+16+18) = 58 %. Dat was gisteren op 12-12 nog 70% in de EC 12.
3. Kans op nachtvorst is nu 56 % (20+20+10+6). Dat was gisteren nog 72% in de EC 12.
Conclusie: veel meer spreiding na Sinterklaas en een wat afgenomen kans op echt doorzettend winterweer.
Wel zien we in de EC 00 wat grotere kansen op sneeuw aan het einde van de periode dan gisteren maar daar kom ik in volgende post nog op terug
Hierbij ook het de kansverdeling in de vorm van een staafdiagram met max en min temperaturen.
Hieronder de EC pluim van 00 uur waarbij vooral de enorme spreiding na 5-12 opvalt. Zeer grote onzekerheid dus!
Zit een foutje in mijn tekst: Gisteren was laatste dag in laatste dag in het staafdiagram 10 december en vandaag zondag 11 december. Dat staat hierboven verkeerd vermeld.
Zoomen we in de op de sneeuwlansen voor de Bilt voor de langere termijn dan zien we dat die nog steeds niet heel hoger zijn maar wel hoger dan in de uitvoer van gisteren.
Hieronder zien we dat op zaterdag 10 december de kans op meer dan 0,3 cm sneeuw voor de Bilt is toegenomen van 20 % naar 30%. (16+8+6)
En voor de volledigheid hier ook het ensemble (2 meter temp) van het Amerikaanse model die vanochtend uitkwam voor de Bilt. Om 13u zal ik die updaten met de uitvoer van de gfs 06 uur.
conclusie is nog steeds koud kwakkelen met overdag 2-5 graden en in nacht mogelijk wat lichte vorst en ook hier geen doorzettende kou.
Gfs 06 komt met een zeer verraderlijke situatie voor België op dinsdag 6 december met alle neerslagsoorten mogelijk (regen, ijsregen, sneeuw etc)
Meeste intensiteit in het Westen en ook delen van ZW Nederland (Zeeland en Zuid Holland) kunnen volgens deze hoofdrun dan (tijdelijk) wit kleuren.
Maar ik ben altijd zeer sceptisch over het berekenen van neerslag en neerslagsoort op deze termijn want zowel neerslagsoort als locatie kunnen nog honderden kilometers (of meer) verschuiven. Daarnaast is het ook alleen de hoofdrun (oper) binnen 1 model (GFS). Een oper met meer rekenkracht dan de andere members maar slechts 1 van de vele members…
ook onder de rivieren in NL zou het op 6-12 volgens deze oper erg glad kunnen worden door ijzel bij temperaturen onder nul liggen. Ook dit gaan we volgen!
We zien in de Oper van de gfs 06 ook enorme hogedrukopbouw boven Groenland. Zie deze kaart van 7 -12 op het 500 hpa vlak (ongeveer 5500 m hoogte).
Waarden van 1075-1080hpa!
Hierbij het gfs ensemble van 06 uur. Min of meer zelfde beeld. Geeft ook aan dat de sneeuw die de oper op 6-12 liet zien weinig ondersteuning heeft. De oper zit rond deze datum onderin het ENS.
Helaas geen interactie op deze site. Dat vind ik jammer en mis ik.
Vandaar dat ik ervoor kies om op andere site te gaan posten deze winter.
Beste Erwin, bedankt voor je bijdragen, maar wat had je voor reactie verwacht op jouw bijdragen?
Een actiever forum zoals we dat bij meer weer/wintersportsites zien. Daar geef ik de voorkeur aan. Hier lijkt het meer een muur waar tegen je praat. Daar vind ik weinig aan. Dus mijn bijdragen stoppen op AWM.
Hi Erwin, heel veel plezier daar. Alpenweerman is inderdaad geen forum. Nog bedankt voor je bijdrage hier en geniet van de interactie op de wintersportforums. Ciao!