Benelux Weer | Sneeuw en winters weer op komst in Nederland
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Al enige tijd ligt een krachtig hogedrukgebied boven de wateren tussen IJsland en Noorwegen, maar tot op heden heeft deze winterse verdeling op kaart weinig kou gebracht. Er was namelijk geen serieus koude lucht voorradig in Europa. Doordat de hoogtestroming nu over lange afstand naar het noorden draait verandert dat beeld echter. Maritiem arctische lucht boven de noordelijke ijszee komt in beweging en bereikt ons zondag.
Eerst vooral op hoogte, waardoor we aan de grond aanvankelijk nog niet veel merken van de koudere lucht. Toch koelt het wel degelijk fors af: zondag daalt de temperatuur rond anderhalve kilometer hoogte van 0 naar -9 graden. Dan kun je tijdens een bui al snel de eerste sneeuwvlokken spotten!
Maandag is de luchtsoort tijdelijk wat minder koud, maar dinsdag bereikt een nieuwe bel kou onze omgeving. In het noordoosten kan de T850 dan zelfs wegzakken naar circa -10 graden. Onder invloed van een sturend lagedrukgebied boven het zuiden van Scandinavië kan deze luchtsoort zich met een kleine omweg tot over de Benelux uitbreiden.
Winters weer in Nederland
Met dit soort berichtgeving op een termijn van drie tot zes dagen vooruit moeten we natuurlijk altijd uitkijken. Zeker in een weersituatie zoals die zich komende week ontwikkelt: de verschillen over korte afstand kunnen namelijk uitzonderlijk groot worden. De minste verschuiving kan enorme gevolgen hebben voor het weerbeeld op leefniveau. De van oorsprong arctische lucht verdwijnt vanaf dinsdagavond of woensdag uit onze regio, maar de luchtsoort blijft behoorlijk koud.
Vervolgens zwabbert het polaire front heen en weer pal over onze regio: geregeld met een aanlandige westenwind, maar wellicht ook soms met een aflandige oostelijke wind. Dit laatste geval treedt op wanneer een lagedrukgebied, of randstoring, net ten zuiden van Nederland langs beweegt. Die opties liggen eigenlijk nog volledig open.
In de nacht ook echte sneeuw
Zolang de hoogtestroming uit het noorden of noordwesten waait blijft de aanvoer van winterse buien in stand. Dat begint zondag al en duurt vervolgens een groot deel van de nieuwe week. Dit zijn vaak kortdurende buien met korrelhagel, natte sneeuw en tijdens de nachtperiode soms ook ‘echte’ sneeuw. Bij temperaturen rond nul kan het dan wellicht eventjes wit en glad worden. Grote hoeveelheden winterse neerslag worden uit die losse buien niet voorzien.
Daarvoor moeten we het hebben van randstoringen die zich kunnen ontwikkelen op het grensvlak van verschillende luchtsoorten. Weermodellen berekenen op dit moment vooral voor dinsdag en vrijdag (7 en 10 maart) een dergelijk laag met mogelijk een opvallend zuidelijke koers. Trekt de kern van zo’n systeem over België, dan krijgt Nederland enige tijd met een oostenwind en koude lucht te maken.
Eventuele neerslag zal dan in de vorm van (natte) sneeuw vallen, een situatie die lokaal serieuze accumulatie kan veroorzaken. Wanneer het lagedrukgebied over Noord-Frankrijk trekt blijft de neerslagzone te ver bij ons verwijderd en zal het overwegend droog blijven. Wel bevinden we ons ook dan in de koude lucht met overdag maximaal 2 tot 4 graden en ’s nachts vorst.
Complexe weersverwachting
Scenario drie is wanneer een lagedrukgebied met de kern recht over Nederland koerst: dan kan het noorden te maken krijgen met winterse neerslag bij temperaturen rond nul, terwijl het zuiden in de zogenaamde ‘warme sector’ terecht komt. Daar stijgt het kwik dan mogelijk naar 10-13 graden en regent het volop. De weersverwachting zit zodoende zeer complex in elkaar.
Langs het polaire front wordt komende week in ieder geval de meeste neerslag voorzien. Dat is prachtig zichtbaar op de geaccumuleerde neerslagkaart hieronder: vanaf Wales volgen storingen allemaal vrijwel hetzelfde traject over de (zuidelijke) Benelux naar Centraal-Duitsland. De totale neerslaghoeveelheden kunnen onder deze zone met gemak oplopen tot 50-70 mm en met name in heuvelgebieden (door opstuwing) lokaal 70-100 mm. Meestentijds is dit regen, maar op de noordzijde van deze strook valt soms dus ook sneeuw. Waar exact en om hoeveel sneeuw het dan gaat blijft misschien wel tot op de betreffende dag zelf onzeker. Feit is in ieder geval dat we een interessante periode tegemoet gaan waarin veel mogelijk is op weergebied.
Lees verder op Weerplaza.nl
Weerplaza en Alpenweerman zijn sinds 2022 meteo-partners. Regelmatig deelt de redactie van Weerplaza weerberichten en andere relevante artikelen met de lezers van Alpenweerman. Voor meer nieuws en achtergronden, kijk ook op Weerplaza.nl