klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Al enige tijd ligt een krachtig hogedrukgebied boven de wateren tussen IJsland en Noorwegen, maar tot op heden heeft deze winterse verdeling op kaart weinig kou gebracht. Er was namelijk geen serieus koude lucht voorradig in Europa. Doordat de hoogtestroming nu over lange afstand naar het noorden draait verandert dat beeld echter. Maritiem arctische lucht boven de noordelijke ijszee komt in beweging en bereikt ons zondag.

Eerst vooral op hoogte, waardoor we aan de grond aanvankelijk nog niet veel merken van de koudere lucht. Toch koelt het wel degelijk fors af: zondag daalt de temperatuur rond anderhalve kilometer hoogte van 0 naar -9 graden. Dan kun je tijdens een bui al snel de eerste sneeuwvlokken spotten!

Maandag is de luchtsoort tijdelijk wat minder koud, maar dinsdag bereikt een nieuwe bel kou onze omgeving. In het noordoosten kan de T850 dan zelfs wegzakken naar circa -10 graden. Onder invloed van een sturend lagedrukgebied boven het zuiden van Scandinavië kan deze luchtsoort zich met een kleine omweg tot over de Benelux uitbreiden.

Winters weer in Nederland

Met dit soort berichtgeving op een termijn van drie tot zes dagen vooruit moeten we natuurlijk altijd uitkijken. Zeker in een weersituatie zoals die zich komende week ontwikkelt: de verschillen over korte afstand kunnen namelijk uitzonderlijk groot worden. De minste verschuiving kan enorme gevolgen hebben voor het weerbeeld op leefniveau. De van oorsprong arctische lucht verdwijnt vanaf dinsdagavond of woensdag uit onze regio, maar de luchtsoort blijft behoorlijk koud.

Vervolgens zwabbert het polaire front heen en weer pal over onze regio: geregeld met een aanlandige westenwind, maar wellicht ook soms met een aflandige oostelijke wind. Dit laatste geval treedt op wanneer een lagedrukgebied, of randstoring, net ten zuiden van Nederland langs beweegt. Die opties liggen eigenlijk nog volledig open.

In de nacht ook echte sneeuw

Zolang de hoogtestroming uit het noorden of noordwesten waait blijft de aanvoer van winterse buien in stand. Dat begint zondag al en duurt vervolgens een groot deel van de nieuwe week. Dit zijn vaak kortdurende buien met korrelhagel, natte sneeuw en tijdens de nachtperiode soms ook ‘echte’ sneeuw. Bij temperaturen rond nul kan het dan wellicht eventjes wit en glad worden. Grote hoeveelheden winterse neerslag worden uit die losse buien niet voorzien.

Daarvoor moeten we het hebben van randstoringen die zich kunnen ontwikkelen op het grensvlak van verschillende luchtsoorten. Weermodellen berekenen op dit moment vooral voor dinsdag en vrijdag (7 en 10 maart) een dergelijk laag met mogelijk een opvallend zuidelijke koers. Trekt de kern van zo’n systeem over België, dan krijgt Nederland enige tijd met een oostenwind en koude lucht te maken.

Eventuele neerslag zal dan in de vorm van (natte) sneeuw vallen, een situatie die lokaal serieuze accumulatie kan veroorzaken. Wanneer het lagedrukgebied over Noord-Frankrijk trekt blijft de neerslagzone te ver bij ons verwijderd en zal het overwegend droog blijven. Wel bevinden we ons ook dan in de koude lucht met overdag maximaal 2 tot 4 graden en ’s nachts vorst.

Complexe weersverwachting

Scenario drie is wanneer een lagedrukgebied met de kern recht over Nederland koerst: dan kan het noorden te maken krijgen met winterse neerslag bij temperaturen rond nul, terwijl het zuiden in de zogenaamde ‘warme sector’ terecht komt. Daar stijgt het kwik dan mogelijk naar 10-13 graden en regent het volop. De weersverwachting zit zodoende zeer complex in elkaar.

Langs het polaire front wordt komende week in ieder geval de meeste neerslag voorzien. Dat is prachtig zichtbaar op de geaccumuleerde neerslagkaart hieronder: vanaf Wales volgen storingen allemaal vrijwel hetzelfde traject over de (zuidelijke) Benelux naar Centraal-Duitsland. De totale neerslaghoeveelheden kunnen onder deze zone met gemak oplopen tot 50-70 mm en met name in heuvelgebieden (door opstuwing) lokaal 70-100 mm. Meestentijds is dit regen, maar op de noordzijde van deze strook valt soms dus ook sneeuw. Waar exact en om hoeveel sneeuw het dan gaat blijft misschien wel tot op de betreffende dag zelf onzeker. Feit is in ieder geval dat we een interessante periode tegemoet gaan waarin veel mogelijk is op weergebied.

Lees verder op Weerplaza.nl

(Visited 1.132 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer