Advertentie



 

Algemeen; Een (hoogte)laag trekt de komende 36 uur naar noordwest Frankrijk en vervolgens al opvullend naar het NO tot N waarbij het zich zal gaan opsplitsen in meerdere lagedruk kernen. In het verdere verloop verblijven grote delen van west Europa onder invloed van het hoogtelaag en polaire luchtmassa’s. Richting het volgende weekend lijkt de blokkerende Atlantische hogedruk zich te gaan uitbreiden richting het noordoosten (Scandinavie). Met een meer noordoostelijke tot oostelijke stroming zou dan de weg vrij komen voor veel koudere continentale vrieslucht. Eventuele neerslag zal dan als sneeuw gaan vallen. Helaas neemt ook de onzekerheid vanaf dan weer toe!

Steeds meer winterse setting op wat langere termijn

Natuurlijk is het gewaagd om met zo’n “Cliffhanger” een weerbericht te openen! Uitgaande van de recente modeluitdraai en met name die van gisteravond is dat naar mening gerechtvaardigd.

Daarbij komt ook nog dat de ontwikkelingen in de hogere atmosfeer extreme “dimensies” gaan aannemen wat een winterse setting met een beetje geluk verder in het zadel zal kunnen helpen. De zogenaamde Sudden Stratospheric Warming begin januari lijkt steeds waarschijnlijker. Zowel het GFS als ook het ECMWF laten of beter gezegd lieten daarover tot gisteravond geen twijfel bestaan.

Mean zonale wind stratosfeer poolgebied met de ommekeer naar een een oostelijke fase (reversal) begin januari door een plotseling sterke opwarming van de stratosfeer (major SSW)

Mooie winterse vooruitzichten zo lijkt het ware het echter niet dat het GFS model ( de operationele run en een aantal members) vanmorgen plotsklaps met een heel andere en veel zachtere oplossing voor de dag komen. Verderop meer daarover.

Koud kwakkelend het jaar uitluiden

Ook in de wat lagere atmosfeer (troposfeer) krijgt het stromingspatroon een steeds winterse setting. Tot het zover is moeten we echter eerst nog met de afzakkende koude vortex afrekenen en een tijdelijke zeer krachtige zuidwestelijke hoogtestroming.

UKMO / Bracknell fronten en isbaren kaart voor zondagmiddag

Achter het koufront wat vandaag met neerslag en een krachtig windveld overtrekt zal vandaag van west naar oost de luchtdruk weer snel gaan oplopen en is het met het zeer dynamische weertype (storm) weer gedaan. In het verdere verloop komen de lagen landen dan weer in de koude polair lucht te liggen.

GFS Theta-E met het hoogtelaag vanmorgen met kern boven Schotland
Radarbeeld 08h45

Helaas is het nog niet koud genoeg voor echt winterweer, daarvoor zal de stroming toch echt meer aflandig, spreek continentaal, moeten gaan worden. Voorlopig moeten we het dus doen met “koud kwakkelweer”. Kleinere verstoringen zullen de komende dagen het weerbeeld onbestendig gestalten. Of het daarbij tot winterse neerslag zal komen is ongewis. Grootste kans daarop in de wat hogere delen zoals bijvoorbeeld de Limburgse heuvels. Echter ook elders sluit ik een vlok sneeuw of winterse bui niet uit.

GFS met het laag morgen net ten zuiden van Nederland. Het trekt snel oplossend verder naar Duitsland

En zo kwakkelen we de verder de week door en het nieuwe jaar in, de maxima komen landinwaarts niet of nog nauwelijks boven de 5 graden uit en mocht het in de nachten opklaren dan kan het licht vriezen.

Continentale vrieslucht op transport

Vanaf het weekend zien dat de Atlantische hogedruk zicht naar het noordoosten gaat uitbreiden en de hoogte-as kantelt en ZW- NO ten noorden van de Benelux zal komen te liggen. Daarmee zoekt de hoogtestroming geleidelijk de NO tot O hoek op en zou koudere continentale vrieslucht naar het ZW en W kunnen gaan uitstromen.

ECMWF voor zondag 3 januari met de opbouw van hogedruk richting Scandinavië en geleidelijk koudere lucht die vanuit het NO wordt aangevoerd

Mocht dit inderdaad gaan doorzetten /zoals de weermodellen gisteravond nog lieten zien) dan gaan de temperaturen in het verdere vervolg een dalende trend inzetten en zullen overdag rond het vriespunt gaan uitkomen en goede kans dat er wat later in de periode eerste ijsdagen genoteerd zullen gaan worden. Ook de nachten beloven een stuk kouder te gaan worden met lichte tot matige vorst en met een beetje geluk lokaal ook strenge vorst.

De ECMWF ensembles (pluim) van gisteravond die met de start van het nieuwe jaar steeds meer winterse trekjes gaat vertonen
En datzelfde geldt ook voor de sneeuw pluim

De van origine arctische luchtmassa’s zijn ook droog en ook de dauwpunten gaan dan flink naar beneden. Voor de vorming van ijs op sloten en plassen zijn dit prima condities, dat geldt helemaal wanneer de wind geen invloed heeft.

Of toch weer die winterse worst ?

Mocht dit zich allemaal zo gaan evolueren dan zal op ondiepere plassen en wateren vrij snel een ijsvloer gevormd kunnen worden en zullen weldra de eerste schaatsers weer in beeld komen. Zoals gezegd, gewaagd maar zeker niet onrealistisch met deze kaarten. Duimen dus maar dat het inderdaad zo gaat komen en niet het GFS model de trend voor de langere termijn zal  gaan worden!

Pakken we de nieuwste GFS 00 uitdraai erbij dan zien we dat tot maandag 4 januari alles nog volgens plan verloopt. Vanaf dan wordt de Atlantische blokkade echter snel gladgestreken door een opstekend zonaal regime.

GFS00 operationele run voor dinsdag 5 januari. Van de blokkade en hoogterug is niets meer over en vanuit het ZW gaat het flink opwarmen!

In plaats van een naar het NO draaiende hoogtestroming evolueren we dan naar een west tot zuidwestelijk hoogtestroming en zeer noordelijke verlopende jetstream. Een dus veel zachter regime met temperaturen die tot (ver) boven normaal zullen gaan oplopen zou dan de uitkomst zijn.

Gezien de ontwikkelingen zoals eerder beschreven en ook de consistentie en eenheid van de weermodellen lijkt me deze zachte operationele GFS uitdraai niet echt waarschijnlijk. Toch zien we dat ook enkele GFS leden een minder koude oplossing opteren en ook de nieuwe operationele ECMWF uitdraai is niet meer zo heel overtuigend met die mooie winterse setting zoals gisteren nog.

Tot het einde van de 10 daagse verwachtingsperiode zien we bij het ECMWF model echter nog wel steeds die mooie winterse blokkade met uiteindelijk een NO tot O aanvoer van koudere luchtmassa’s. Daarmee staat het model dus haaks op dat van het GFS. De ECMWF ensembles volgen pas later op de ochtend.

Inmiddels, het is nu 09h15, deels al binnen voor oa T850 hPa en dat ziet er nog prima uit en ook consistent met de vorige model output.

ECMWF EC00 ensembles prikpunt Apeldoorn

Hoe dan ook, misschien toch beter om die schaatsen voorlopig dus nog maar even in het vet houden of gaan we gewoon voor het ECMWF model met ondersteuning van de SSW !? Duimen maar!

De GFS ensembles prikpunt O-Nederland. Vanaf 5 januari zoekt de GFS hoofdrum (blauwe lijn) de hogere regionen binnen de bandbreedte van de ensembles op en ook de spreiding neemt toe

Spannend dus voor die wat langere termijn en hoe het verder gaan gaan we de komende dagen vervolgen. Tot zover voor dit moment. Fijne zondag, blijf gezond en volgen en dan graag weer tot een volgend weerbericht. Ciao

ps Lekker koud vannacht ook in de Alpen met op uitgebreide schaal strenge tot zeer strenge vorst. Funtensee (Z-Duitsland) meldde zelfs -30°C !

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-2021

(Visited 17.439 times, 1 visits today)

44 Reactie op “Benelux weer – Schaatsen uit het vet of toch weer een winter(se) deceptie”

  • Arjan
    27 december 2020 at 09:01

    Mooi weerbericht weer Johann en ja de weerkaarten liggen er nu stukken beter voor dan menig andere winters. Wat mij positief stemt is dat er constant hernieuwde blokkade pogingen zijn op de Atlantische Oceaan, zodat de westcirculatie langdurig een halt toegeroepen kan worden. Ik heb de longe range voorspelling van ECMWF er maar nog eens bekeken en daar zie je in het tijdvak 4 jan-11 jan hogedrukopbouw in het noorden en het polaire (front) in onze omgeving. Deze kan juist als “kartrekker” gaan fungeren met een oostelijke stroming op termijn.

    GFS heeft wel vaker moeite met de lange termijn oplossingen op (stratoferisch niveau of bij blokkades), naar mijn mening kan dan beter de GFS (Parallel) geraadpleegd worden of ECMWF. Toch mag je die signalen natuurlijk nooit helemaal negeren. Gezien de “warming” in de stratosfeer en de run van ECMWF neig ik toch ook naar de winterse oplossingen op termijn. Het blijft spannend en nu moeten we de kansen maar pakken.

    • Arjan
      27 december 2020 at 09:02

      ECMWF op 240 uur

  • Kees
    27 december 2020 at 09:31

    Heerlijk bericht! Weet je wat ik doe? Ik haal de schaatsen alvast van de zolder maar laat het vet er nog op zitten. #voorpret 😉Ondertussen kijk ik ook af en toe of de Franse skigebieden echt opengaan vanaf 7 januari dan kan ik het schaatsen een beetje afwisselen met skiën. Afijn, we gaan het zien. Fijne dag!

  • Marthijn
    27 december 2020 at 10:24

    Volgens mij hoopt iedereen toch even een witte wereld mee te maken. Hopen dat de kou door zet en dat we heerlijk kunnen schaatsen en/of sneeuwpop maken. Bedankt voor de duidelijke uitleg. Ga zo door….

  • Daan
    27 december 2020 at 11:00

    Mooie berichtgeving weer mannen! Nu inderdaad maar hopen dat het niet weer uitdraait op een gevalletje dode mus. Na afgelopen jaren reiken de dode mussen inmiddels tot de hemel. Maar de uitgangspositie die we nu hebben is gelukkig wel stukken beter als voorgaande jaren!

  • Erwin
    27 december 2020 at 11:59

    Gisterenavond was ik een stuk positiever dan ik deze ochtend ben. Waar we gisteren zowel in EC als GFS op termijn ongeveer 1/3 deel van de members voor verzachting zagen gaan is dat percentrage nu aanzienlijk hoger. De oper gfs 06 die nu binnen loopt laat ook een weersoep zien en niet kaarten die je wilt zien om de LL de winter in te sturen. Om 13uur ook daar het ensemble maar eens goed bekijken.

  • Erwin
    27 december 2020 at 12:05

    gfs 06 laat zelfs dubbele cijfers zien richting 2e decade januari. Zo maar eens in perspectief plaatsen. Het zal een zachte run zijn maar we zagen bij de gfs 00 en ook EC 00 een aantal zeer zachte berekeningen en die nemen helaas in aantal toe. Dat het nog snel kan veranderen is uiteraard mogelijk. De EC 12 (van gisterenavond) was namelijk wel een redelijk overtuigende pluim om de winter in te gaan. De mindere ontwikkeling moet vandaag en morgen echter niet doorzetten anders ligt inderdaad en deceptie op de loer Duimen dat we vandaar weer de goede (koude) kant opdraaien op lange termijn!

  • Erwin
    27 december 2020 at 13:15

    Als we kijken naar het gfs 06 ensemble dan zien we idd dat de oper van de gfs weer een uitbijter is. Grote verschil tussen het EC en GFS is dat het Europees model een blokkade op de oceaan laat zien op termijn waardoor de LL in een aflandige stroming blijven. De gfs oper heeft daar weinig zin in en laat depressie activiteiten tussen Ierland en IJSland zien en zoals we weten is zo’n ‘langspeelplaat’ op die plek niet gunstig voor winterweer. Bij EC zien we daarentegen een goed ontwikkeld hoog daar liggen.

    Om te te beoordelen waar we nu precies staan bij het gfs (na 2 zachte operruns) kijken we ook even naar de para run. Dit is de run die de hoofdrun van de gfs op termijn gaat vervangen en nu al driftig ‘proef’ (ofwel parallel) draait. W zien dat die parallel NIET met e oper van de gfs meegaat maar meer een beeld laat zien wat we ook in het ECWMF (Europese model zien) zien.

    Vervolgens plaatsen we even alle andere berekeningen van in de gfs 06 in perspectief in het meteofictiegebied vanaf 7 januari.

    We zien dan dat het aantal zachte lijntjes weliswaar iets is toegenomen tov de ensembles die we gisteren zagen (toen was het 1/3 zacht, 2/3 kouder) maar dat het aantal koude lijntje nog steeds in de meerderheid is. Kijken we naar de periode 7/8 januari dan is die verhouding ongeveer 17/30 kouder en 13/30 zachter. Laten we dus zeggen 55-60 % van de lijntjes is nog steeds ok. 35-40 % van de lijntjes bij gfs is nu zachter.

    Kijken we naar de mediaan dan zit die wat betreft de T2m ook wat lager dan het gemiddelde.

    Conclusie na de ochtendruns:

    – De grote modellen GFS en EC laten op termijn een wat ander beeld zien waardoor de onzekerheid iets is toegenomen wat mij betreft

    – Het aantal zachte members is fractioneel toegenomen tov de avondruns. Dat zien we in beide modellen maar koude members blijven in meerderheid

    – De oper run van zowel gfs 00 als gfs 06 lijkt GEEN representatief beeld te laten zien

    – De Pararun is het niet eens met de oper run van gfs 06 en vertoont een beeld wat we in veel EC members zien (met hoge druk activiteit op oceaan en geen langspeelplaat in gebied tussen Ierland en IJSLAND

    – De mediaan wat betreft T2M blijft veelal lager dan het gemiddelde wat uiteraard ook een positief signaal is gezien de gunstige spreiding van de oplossingen

    – DE temperatuur op het 850HPA vlak (1500 m) zien we na een aanvankelijk lichte stijging tussen 5 en 8 januari ook weer dalen richting de min 5. Ook positief!

    – Sneeuwkansen in het nieuwe jaar zijn significant te noemen. Zowel bij EC als GFS. Zeker in de periode 4-6 januari en ook weer daarna (in de nog onbetrouwbaardere termijn)

    – Kijken we het derde grote model: het Canadese GEM dan zien we ook een gunstig beeld voor de winterliefhebbers met op termijn dalende temperaturen en geregeld sneeuwkansen.

    Al met al zie ik tov van de avondpluimen van gisteren iets meer onzekerheid deze ochtend maar blijft het beeld voor de winterliefhebbers toch onverminderd gunstig!
    Ik voorspel dan ook (en dat is een vrij eenvoudige voorspelling uiteraard) dan de gfs 12 eb gfs 18 beiden fors kouder zullen zijn dan de hoofdruns 00 en 06 van het gfs. Die kans is namelijk 90-95% gezien de eerdere ensembles. Het ziet er dus nog steeds goed uit dames en heren! We blijven duimen voor een geleidelijke winterinval in de lage landen!
    We blijven updaten hier!

    • Johann
      27 december 2020 at 17:05

      Mooi samengevatte analyse @Erwin. Top

  • Corne
    27 december 2020 at 13:47

    @Edwin, super! We gaan voor ijs op de grote rivieren 👊👊👊 ook jij bedankt voor je updates

    • Erwin
      27 december 2020 at 13:54

      Je mag alles tegen me zelf behalve eDwin 🙂

      Maar bedankt voor het compliment! Ik ga voor een witte wereld vooral!

      • Erwin
        27 december 2020 at 13:58

        zelf=zeggen

  • Vorsterania
    27 december 2020 at 14:34

    Als je nou eens zegt sneeuw ogf geen sneeuw,dam is het voor de gewone mensrn ook te begrijpen
    Wat een aristocratisch gelul.

    • Erwin
      27 december 2020 at 14:46

      Was het maar zo makkelijk Vorsterania. Zeker op die termijn. Morgen in ieder geval grote kansen op wat sneeuw in Zuidelijk deel van Belgie en Ardennen. Nederland moet in de wachtkamer tot het nieuwe jaar voordat er serieuzere sneeuwkansen komen.

    • Johann
      27 december 2020 at 17:09

      Gaarne verwijzen we daarvoor naar bv het KNMI, lekker kort en simpel 😉 Hier kijken en gaan we toch echt dieper op de materie in!

  • Corne
    27 december 2020 at 15:50

    @Erwin dat was de automatische spelling🤪

  • Corne
    27 december 2020 at 15:57

    @Vorsterania
    Ik vind juist alle in en outs eromheen interessant, anders kun je jezelf beter aanmelden bij buienradar en die je een melding laten sturen als er een (sneeuw)bui in de buurt is. Ik vind het jammer als het weerverhaaltje weer is afgelopen, waarschijnlijk ligt je interesse hier niet en als je de site langer volgt, snap je er steeds meer van.

  • Aldo
    27 december 2020 at 16:02

    Heerlijk om al die uitleg te zien. Soms is het even doorbijten wat er nu mee bedoeld wordt.
    Dagelijks meerdere keren kijken om te zien of er weer een update is.

  • Arjan
    27 december 2020 at 17:13

    Het Duitse weermodel Icon (Offenbach) is binnen met de nieuwe run. Met een hogedrukgebied over Scandinavië ( high over low) gaat de stroming naar (noord) oost en vanaf 2 januari komt de vorst er al in, ook overdag blijft het dan nipt onder het vriespunt met ijsdagen. Mooie aftrap voor de andere weermodellen! Bovendien is er ook kans op sneeuw op nadering van een koudeputje.

  • Erwin
    27 december 2020 at 17:22

    Gaan we weer met de update: nacht van 28 naar 29 december laat de oper vanuit het Zuiden het neerslaggebied ver genoeg komen om het in Zuid Limburg tot natte sneeuw of sneeuw te laten komen. 2M dauwpunt loopt wel iets op met het binnentrekken van het neerslaggebied dus in het laagland zal het natte sneeuw zijn. Vaalserberg zal wit kunnen worden in de nacht naar 29-12.
    Op 1 januari in de middag en avond zien we een vrijwel identiek beeld. Goede kansen op wat (natte)sneeuw voor Limburg en ook dan ook beste papieren voor sneeuwval in Zuid-Limburg. Zuid Limburg en de Vaalserberg zouden wit kunnen kleuren op de 1e avond van het nieuwe jaar!

  • Arjan
    27 december 2020 at 17:27

    De nieuwe run van het Amerikaans weermodel GFS komt met een zelfde soort setting op 4 januari. De temperatuur ligt hierbij een fractie hoger, met vorst in de nacht en de sneeuw ligt dichtbij. Al met al mooie ontwikkelingen met de wind naar het oosten.

    • Erwin
      27 december 2020 at 17:39

      Inderdaad Arjan, Zoals we al langer in meerdere modellen zien zou 4-6 januari de sneeuwkans voor de LL significant zijn.
      Op 4-1 zien we vanuit het ZO het gebied met mooie sneeuwval vanuit het ZO Nederland in de loop van de middag binnen trekken. We zien tegelijkertijd dat bovenluchten koud genoeg zijn (-5 tot -7 op het 850HPA vlak) en dat zowel de 2TM als 2m dauwpunten rond het vriespunt zitten. Ideaal voor mooie sneeuwproductie op 4 januari maar nog net iets te hoog wat mij betreft om echt overal droge sneeuwval te zien. Ver weg nog maar ik geloof er in dat we in periode 4-1 tot 6-1 een sneeuwtapijt gaan krijgen in Nederland mits de temperaturen nog iets verder zakken dan we nu in de oper zien. Details gaan het bepalen! Spannend!!!

  • Erwin
    27 december 2020 at 17:52

    Vervolg van de gfs 12 uur is niet goed. Laagje zien we vanuit de West kust van Spanje uiteindelijk op 8-1 bove de UK nestelen. Ongunstig uiteraard omdat de wind om dat laagje tegen de klok in draait. Wind dan weer zonaal (uit ZW richting) en flink windveld op de Noordzee en oplopende temperaturen. Nee we willen dat laag daar niet hebben! Nog niets beslist dus nog wat betreft de eventueel invallende winter in de LL.

    • Erwin
      27 december 2020 at 17:57

      Gevolg is hiervan dus dat de gfs 12uur oper een hele bak regen over groot deel West-Europa (en dus ook d LL) op 9-1 uitstort..

    • Johann
      27 december 2020 at 18:14

      Deze mag er zijn hoor! Compleet “verstoord” stromingspatroon Smaakt naar meer ..winter

      • Erwin
        27 december 2020 at 18:18

        klopt johann maar vervolg in gfs 12 ben ik geen fan van :-).

        • Johann
          27 december 2020 at 18:24

          Ach ja, op die termijn en met deze operationele run hecht ik daar vooralsnog weinig waarde aan. Zie ook je eerdere uitleg ensembles. Grootschalig ziet het stromingspatroon er goed uit en al helemaal met het sterk afzwakken van de SPV en TPV. Je ziet nu al steeds meer de effecten van de neg AO! Kan wanneer de puzzelstukje verder goed vallen nog veel “moois” gaan opleveren!

  • Erwin
    27 december 2020 at 18:26

    Kijken we naar de sneeuwkansen de komende tijd dan zit ZO Nederland vrij goed. Met name Zuid Limburg (o.a. Maastricht) kunnen met regelmaat wit goud tegemoet gaan zien!

  • Sander
    27 december 2020 at 19:56

    Nieuwe ECMWF 12z runs zien er mooi uit met een oostelijke stroming! In eerste instantie is de lucht nog niet zeer koud, maar het is een veelbelovende kaart met kansen op meer kou en winter!

  • Erwin
    27 december 2020 at 21:21

    Laatste EC uitvoer (12 uur)claat het net als de gfs 12uur oper sneeuwen in NL op 4-1! Met meeste neerslag in NO NL.

    • Erwin
      27 december 2020 at 21:48

      Ensemble EC ook weer wat kouder dan vanochtend en weer in de richting van gisterenvond.

      • Erwin
        27 december 2020 at 22:06

        Net als gisterenavond is het de eerste keer in 2 jaar dat ik bij de GESPIEGELDE pluim denk: dit begint er echt op te lijken. Vaak betrap ik bij en pluim dat ik graag zie wat ik wil zien. Voor de objectiviteit bekijk ik dan altijd de gespiegelde pluim. Dan stel ik mezelf de vraag: vind ik de gespiegelde pluim nog steeds goed? Meestal is het antwoord nee. Nu begint het richting een JA te bewegen. Zeker wat betreft de pluim voor bijvoorbeeld Twente , Maastricht

        • Erwin
          27 december 2020 at 22:17

          IK zeg het eigenlijk niet duidelijk/goed. Als ik de gespiegelde pluim niet goed vind dan betekent dat dus dat ik de normale pluim goed/ok (winters vind). Voor de 1 keer deze winter vindt ik de gespiegelde pluim matig en begint de normale (niet gespiegelde) pluim het stempel ‘OK’ te krijgen.

  • Erwin
    27 december 2020 at 21:35

    Vanmorgen heb ik de parallel run van het gfs even benoemd nadat de reguliere oper run van zowel de gfs 00 als 06 er werkelijk niets van bakte met een zachte uitbijter.
    In de para run van de gfs 12u zien we op 4-1 ook min of meer dezelfde berekening als bij EC vanavond. Ziet er consistent en goed uit hoor!

  • Erwin
    27 december 2020 at 21:37

    Om 23u kom ik hier later vanavond nog even terug met beschrijving van de pubrun (gfs 18u)

  • Bernie
    27 december 2020 at 22:34

    Wat een feestje allemaal! Ben even een paar dagen in de kerst gedoken en op het moment dat ik boven kom lijkt de winter er ook zin in te krijgen! Zelf heb ik geen verstand van de weer modellen maar ik lees het graag en zie en voel
    Kansen! Eerst maar weer eens de sneeuwschep en strooizout klaar gaan zetten!

  • Erwin
    27 december 2020 at 23:40

    In de gfs 18uur zien we opnieuw de kansen op sneeuwval in de periode 4-6 januri weer opduiken! We moeten nog even geduld met zijn allen hebben aar in het nieuwe jaar gaan we echt op laaglandniveau sneeuw zien hier verwacht ik! Mogelijk geen enorm pak maar een sneeuwtapijtje van enkele centimeters zie ik plaatselijk zeker ontstaan!

    Verder wil ik iedereen vragen om mee te reageren in het forum nu het steeds spannender wordt. Ik wil namelijk niet de overheersende poster hier zijn maar zou leuk zijn als we en levendig forum krijgen nu het voor het eerst sinds jaren weer zo spannend wordt!!

    • Erwin
      28 december 2020 at 01:04

      Ter geruststelling voor het slapen gaan: Waar we de oper 18u na 8-1 omhoog zagen schieten qua temperatuur met zonaal patroon (ZW wind) zien we hiervoor zeer weinig ondersteuning in het ensemble! De control run komt zelfs lager dan het gemiddelde uit. En het gemiddelde ziet er gewoon prima uit met geregeld sneeuwkansen! Geen opwarming in gemiddelde ensemble waarneembaar tot einde run (10 januari)
      Aanzienlijke kansen dat we geleidelijk de winter in gaan!

  • Erwin
    27 december 2020 at 23:41

    een levendig forum

  • Conjo
    27 december 2020 at 23:54

    Ik ga eerst voor langlaufen hier op de Sallandse heuvelrug, daarna voor een prachtige ijsvloer.

  • Gerrit
    28 december 2020 at 01:20

    Heerlijk dit. Heb er zelf geen verstand van maar volg het allemaal wel. Hopelijk komen de verwachtingen uit en mogen we sneeuw scheppen en heel misschien nog op de schaats.

  • Daan
    28 december 2020 at 08:10

    Ben weer zeer benieuwd naar de ochtendruns!! Zou het dan toch gaan lukken?! Hoe lijken de kansen voor het noordwesten? Überhaupt geen schijn van kans op winter of stijgen de kansen daar nu ook aanzienlijk??

  • Tdpzwolle
    28 december 2020 at 08:46

    Zou het dan eindelijk weer een keer allemaal op zijn plaats gaan vallen.

  • Johann
    28 december 2020 at 09:12

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier