Advertentie 

Pas op Henk!

De website van het KNMI opent op het moment met code oranje: “Vanavond en vannacht zware tot zeer zware windstoten vanwege storm Henk.” Pas dus goed op als je nog naar buiten moet!

weerwaarschuwing KNMI

Van 22:00 uur vanavond tot 02:00 uur vannacht geldt code oranje voor Noord-Holland, Friesland, het Waddengebied en het IJsselmeergebied. Verwacht worden zeer zware windstoten van 100-110 km/uur landinwaarts en rond 120 km/uur aan zee, wat gevaarlijke situaties kan opleveren. De windstoten komen uit het zuidwesten. Later op de avond worden ook landinwaarts zware windstoten van 80-90 km/uur verwacht, rond 100 km/uur in kustgebieden. In de loop van de nacht nemen de windstoten vanuit het zuiden weer af.

weerkaart dinsdag 2 januari om 18u bron :KNMI

Een lagedrukgebied met kern net ten westen van Schotland produceert meerdere randstoringen waaronder Henk. Een randstoring is een relatief klein lagedrukgebied dat rond een groter lagedrukgebied draait, soms op grote afstand. Randstoringen zijn vaak erg actief, met zeer heftig weer en veel wind. Een variant hierop is de kanaalrat. Henk zien we gelukkig al aankomen!

Vannacht en morgen

weerkaart woensdag 3 januari om 12u bron :KNMI

Terwijl Henk met zijn kern snel wegtrekt richting Denemarken volgt er in zijn kielzog morgen een aanhoudende matige tot vrij krachtige zuidwestenwind, terwijl aan de kust de wind krachtig is. Aan het begin van de ochtend zijn er nog zware windstoten aan de noordkust en staat er een harde westenwind op de Wadden. Het regengebied (occlusiefront) waar we vandaag nog mee te maken hadden trekt ook weg. Hiervoor in de plaats steekt een meer buiig weertype de kop op. In het midden en vooral het zuiden kunnen sommige buien kortstondig behoorlijk intens zijn, vergezeld van zware windstoten tot 75 km/uur.

Donderdag

Donderdag zet hetzelfde weertype zich voort zij het in steeds iets mindere mate van intensiteit. De wind neemt langzaam af en de buien worden steeds iets minder fel en frequent.

Vrijdag

Van donderdag op vrijdag wordt het interessant! Een volgende randstoring trekt net onderlangs Nederland richting Duitsland. Terwijl dit lagedrukgebiedje langstrekt zorgt het voor neerslag in het zuiden van het land. Tegelijk zal op de passage van de kern van het lagedrukgebied, aan de noordkant hiervan de wind naar het oosten draaien (tegen de wijzers van de klok in) en koude lucht uit het oosten bovenlangs gaan “inzuigen”.

prognose ECMWF vrijdag 00u, bron: WXcharts.com

Zaterdag en verder

prognose GFS zaterdag 21u, bron: WXcharts.com

Vanaf zaterdag wordt op de Atlantische oceaan van Scandinavië, over de Britse eilanden tot voorbij Portugal een muur van hoge druk gebouwd die voorlopig alle “warme” oceaanstoringen richting Groenland gaat verwijzen. De deur voor koude (en droge) lucht uit het oosten gaat zodoende wagenwijd open! Zondag en maandag zouden zomaar de eerste (lokale) ijsdagen van het jaar kunnen opleveren. Toegegeven het is wat ver vooruit dus hoe koud het precies gaat worden en hoe lang deze koude setting zich gaat handhaven gaan we de komende dagen goed in de gaten houden!

Bron omslagfoto: Jordan Ladikos

(Visited 940 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier