Benelux: Storm Henk en winterkou in aantocht
Pas op Henk!
De website van het KNMI opent op het moment met code oranje: “Vanavond en vannacht zware tot zeer zware windstoten vanwege storm Henk.” Pas dus goed op als je nog naar buiten moet!
Van 22:00 uur vanavond tot 02:00 uur vannacht geldt code oranje voor Noord-Holland, Friesland, het Waddengebied en het IJsselmeergebied. Verwacht worden zeer zware windstoten van 100-110 km/uur landinwaarts en rond 120 km/uur aan zee, wat gevaarlijke situaties kan opleveren. De windstoten komen uit het zuidwesten. Later op de avond worden ook landinwaarts zware windstoten van 80-90 km/uur verwacht, rond 100 km/uur in kustgebieden. In de loop van de nacht nemen de windstoten vanuit het zuiden weer af.
Een lagedrukgebied met kern net ten westen van Schotland produceert meerdere randstoringen waaronder Henk. Een randstoring is een relatief klein lagedrukgebied dat rond een groter lagedrukgebied draait, soms op grote afstand. Randstoringen zijn vaak erg actief, met zeer heftig weer en veel wind. Een variant hierop is de kanaalrat. Henk zien we gelukkig al aankomen!
Vannacht en morgen
Terwijl Henk met zijn kern snel wegtrekt richting Denemarken volgt er in zijn kielzog morgen een aanhoudende matige tot vrij krachtige zuidwestenwind, terwijl aan de kust de wind krachtig is. Aan het begin van de ochtend zijn er nog zware windstoten aan de noordkust en staat er een harde westenwind op de Wadden. Het regengebied (occlusiefront) waar we vandaag nog mee te maken hadden trekt ook weg. Hiervoor in de plaats steekt een meer buiig weertype de kop op. In het midden en vooral het zuiden kunnen sommige buien kortstondig behoorlijk intens zijn, vergezeld van zware windstoten tot 75 km/uur.
Donderdag
Donderdag zet hetzelfde weertype zich voort zij het in steeds iets mindere mate van intensiteit. De wind neemt langzaam af en de buien worden steeds iets minder fel en frequent.
Vrijdag
Van donderdag op vrijdag wordt het interessant! Een volgende randstoring trekt net onderlangs Nederland richting Duitsland. Terwijl dit lagedrukgebiedje langstrekt zorgt het voor neerslag in het zuiden van het land. Tegelijk zal op de passage van de kern van het lagedrukgebied, aan de noordkant hiervan de wind naar het oosten draaien (tegen de wijzers van de klok in) en koude lucht uit het oosten bovenlangs gaan “inzuigen”.
Zaterdag en verder
Vanaf zaterdag wordt op de Atlantische oceaan van Scandinavië, over de Britse eilanden tot voorbij Portugal een muur van hoge druk gebouwd die voorlopig alle “warme” oceaanstoringen richting Groenland gaat verwijzen. De deur voor koude (en droge) lucht uit het oosten gaat zodoende wagenwijd open! Zondag en maandag zouden zomaar de eerste (lokale) ijsdagen van het jaar kunnen opleveren. Toegegeven het is wat ver vooruit dus hoe koud het precies gaat worden en hoe lang deze koude setting zich gaat handhaven gaan we de komende dagen goed in de gaten houden!
Bron omslagfoto: Jordan Ladikos
Afgestudeerd aan de VU als aardwetenschapper (BSc) met een specialisatie in atmosferische processen en hydroloog (MSc) gespecialiseerd in zware neerslag, overstromingen en klimaatverandering. Ook werkzaam bij Witteveen+Bos als projectingenieur en adviseur stedelijk water en klimaatadaptatie