Benelux – Sneeuwval leidt langer durende koudegolf in

Winter Open End, extreem koud

Arctische en tropische luchtmassa’s gingen gisteren boven Nederland de strijd met elkaar aan. Onder aanvoering van een van Spanje naar noord Frankrijk trekkend laag en een warmtefront begon het gisteren in de middag en avond op steeds uitgebreidere schaal te regenen, sneeuwen en ook ijzelen en ijs-regenen.

Ten noorden van pak hem beet een lijn ten zuidoosten van Brabant tot over midden Limburg viel de neerslag als sneeuw. Ten zuiden daarvan als regen of ijsregen en later ook ijzel. In de loop van de avond kond de warme lucht in de wat hogere atmosfeer nog even weer wat terrein naar het noorden pakken en ging de sneeuw weer in ijzel en ijsregen over. In het zuiden van Limburg viel enkel regen bij positieve temperaturen.

Vanaf een uur of vier vanmorgen begon met de krachtige tot stormachtige noordoostelijke wind de koudere lucht weer terrein terug te winnen en met uitzondering van het uiterste zuiden van Limburg vriest het overal licht en het het noordoosten al bijna matig.

De UKMO weerkaart vanmorgen met het fronten kerkhof boven Nederland

De sneeuwhoeveelheden varieerden behoorlijk tussen helemaal niet of slechts een paar centimeter tot 10 a 15 cm. Veelal werd de sneeuw door de wind ook verplaatst en hadden we te maken met sneeuwverstuivingen en was het lastig meten. Hieronder wat winterse taferelen. Geniet even meer.

Weerman Ed Aldus meldt via Twitter 6 tot 9 centimeter met sneeuwduinen tot 30 cm in Barendrecht. Ed Aldus | Weerman @EdAldus
Foto vanuit Nijmegen via Twitter Tom van de Belt, PhD @tomvandebelt
Foto via Twitter Tom van de Belt, PhD @tomvandebelt

Sneeuwval verbroedert, een vredig sneeuwbal gevecht in Adam. Zo kan het dus ook

En de beloofde drone opnames door Jack Teekamp

Vooral vandaag nog sneeuw

Vandaag en morgen hebben we nog te maken met het vastgelopen en quasi stationaire laag met kern boven NW Frankrijk. Een koudeputje in de hogere atmosfeer overloopt het grondlaag en trekt morgen net en zuiden van Nederland naar Duitsland.

Met het fronten “kerkhof “boven het land zal vandaag vooral in het midden en oosten van het land nog sneeuw vallen. Tot morgen kan er 10 tot 15 cm sneeuw gaan vallen. ook elders kan eer steeds weer wat sneeuw vallen maar duidelijk minder intensiteit. Daarbij komen we ook steeds dieper in de arctische luchtmassa’s terecht en het kwik zal enkel nog maar dalen.

Gemakshalve houden we de sneeuwverwachting voor de komende 48 uur maar even aan zoals het Franse Arome model dit berekent

Morgen kan het koudeputje de sneeuwval in een strook boven het midden en oosten van het land nogmaals wat doen laten opleven. Grotere hoeveelheden sneeuw worden er echter niet meer verwacht.

Koudegolf – Bitterly cold

Vanaf dinsdag krijgen we te maken met een compleet geblokkeerd stromingspatroon (omega blokkade) die ook in de hogere atmosfeer goed ontwikkeld is.

Ook op grotere hoogte is de hogedruk omega blokkade goed ontwikkeld GFS 200 hPa (11km)

Samen met de noordelijke hogedruk (poolhoog) en een zuidelijker uitbreiden van de “polar cell” met overwegend oostelijke hoogtewinden belooft het voor langere tijd zeer koud te gaan worden.

GFS00 15-02

Uitgaande van de laatste model uitdraai zal de koudegolf tot 22 februari aanhouden en mogelijk ook nog langer. Bijzonder is dat we dan met extreem lage temperaturen te maken zullen krijgen. Overdag vriest het gewoon licht tot matig en in de nachten streng en daar waar sneeuw ligt ook zeer streng. Neerslag van betekenis wordt er niet meer verwacht. Een lokale sneeuwbui getriggert door grotere wateroppervlaktes of de Noordzee blijft mogelijk.

GFS 22-02

Kortom. Winterweer open end en het smelten van de sneeuw zal geen thema zijn hooguit zal het door de zeer koude droge lucht sublimeren. Het ijs zal, afhankelijk van wind geëxponeerde regio’s en stroming, snel aangroeien en dagelijks een aantal centimeters kunnen groeien.

 

“E -Tocht” potentiaal !?

Ik durf het bijna niet uit te spreken maar met deze kaarten zullen bij velen de gedachten naar de “tocht der Tochten” uitgaan alsmede ook de dilemma’s die dat met zich mee gaat brengen in deze lastige tijden met COVID-19. Kijk eens naar de onderstaande KNMI pluim voor de komende dagen! Helemaal niet gek opkijken dat het daarna ook nog winters blijft

Dit soort koude pluimen zijn toch wel uniek en daarmee zou februari 2021 wel eens heel hoog of zoniet het allerhoogst kunnen gaan scoren met betrekking tot “Hellmannetjes

Zou wel heel wrang zijn wanneer COVID net als al in de Alpen de wintersport met juist nu die vele sneeuw jook nu in Nederland dit ijs-spektakel gaat frustreren.

Foto via https://www.elfstedensite.nl/

Wordt vervolgd zullen we maar zeggen en dat geldt in ieder geval voor het winterweer. Tot zover voor deze zondag ochtend. Een heel fijne dag in de sneeuw en kou en vergeet voor 12h00 vanmiddag ook niet nog even de maximale sneeuwhoogte te raden en misschien wel die mooi wintersportvakantie te winnen. Ciao vanuit de weerkamer in Termen Oberwallis.

Niet vergeten hè

Doneer, speel mee en win een AWM wintersport vakantie

In het kader van de spannende weersituatie en verwachte sneeuw houden we tot zondagavond een speciale donatie en prijsvraag actie. Kijk / Klik bovenaan op de Frontpage of – HIER – voor meer info en doe mee (je steunt dan tevens Alpenweerman)  Dank alvast en succes met “raad de maximale sneeuwhoogte in Nederland”

 

Mooie sneeuw foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Meer weer en foto’s vind je op Facebook, Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

120 REACTIES

 1. Tsja, vooral sneeuwjacht in Hengelo…
  Maar wel fijne droge, poederachtige sneeuw.

  Zelfs mijn tunnel is door de stuifsneeuw helemaal aan de binnenzijde vol komen te liggen met dit witte goud.

 2. Mooie vooruitzichten. M.b.t. de hellmannetjes denk ik dat we niet moeten doordraven. Februari 1956 is in het huidige klimaat onbereikbaar, maar we zullen zeker flink gaan scoren en wellicht februari 2012 voorbij gaan.

 3. Helaas te weinig sneeuw hier om met de slee achter de paarden aan te gaan. Het waait hier allemaal weg. Dan maar gewoon even lopen, vonden ze ook heerlijk!!

 4. Alle motsneeuw, met uitzondering van de eerste 3/4 centimeter, waait hier in kop Noord Holland ons huisje voorbij. Sneeuw sneeuw sneeuw, maar het waait horizontaal langs de ramen en accumuleert niet. Gaat hier nog verandering in komen, gaat de soort sneeuw nog veranderen (grotere vlokken) of gaat de wind wat minder hard waaien hier zodat er accumulatie kan plaatsvinden, of hebben we gewoon pech gehad?

  • In Roermond maar hoog uit 3cm. Maar daar voor is ijsregen geweest en alle auto’s waar mensen mee weg wilde moesten goed de autoruiten schoon krijgen, maar dat ging moeizaam ijs zat goed vast op de autoruiten.

 5. Net een stuk gelopen in de sneeuw, heerlijk nu maar de haard aan en zo iets lekkers maken. ❄️ winter ik hou er van

 6. Op de kliko’s in Oisterwijk vanochtend ca 12cm. Elders in de tuin werd 30cm wel gehaald. Het sneeuwt de hele middag al lichtjes door. Ik zal 12x €2 doneren!

 7. @johann, Rico, Erwin: was dit het qua sneeuw of komt er nog een gebied later in februari. Is wel lekker koud zeg, dit mag wel even blijven zo

 8. Valt me wel op dat er geen hol van buienradar klopt, als je op 24 uur klikt blijft het sneeuwen tot morgenavond😅 radar van KNMI wel wat beter.

 9. Heerlijk beelden allemaal, thx for sharing mensen. Gegund. Overigens hier in de Alpen na 6,7 graden als maxima en druiliger. Takt 2.8 graden. Tja, het kan verkeren,

 10. Heerlijk pak hier gevallen zeg. Denk dat het meer is als 2012. Vergelijkbaar met volgens mij 2005 toen lag er ook zoveel

  • Bij mij zijn alle slootjes ook helemaal bedekt met dat gele ijs. Is dat op de grotere vlakten anders? (Lees: beter)

 11. Morgen kan mede door toedoen en met voorkeur voor het oosten de sneeuwval nogmaals opleven en er nog een aantal centimeters sneeuw gaan bijvallen. Woensdag maken de Wadden kans op sneeuwbuien!

 12. Lake Snow Effect (Northsea snow effect) met voorkeur woensdag noordelijke kuststrook / Wadden op volgend koudeputje en meer NO stroming. Altijd lastig aan te geven hoeveel sneeuw er gaat vallen met de sneeuwbuien. Kan tegenvallen of maar zo een aantal decimeter gaan opleveren me de zeer koude bovenluchten

  • Idd @Erwin, winter in optima forma “open end”

 13. Johann, prima weergave van de extreme koude verwachtingen. Alleen wat betreft het maximum aantal Hellman getallen heb je denk ik niet gelijk: die zijn in 1956 al vergeven 😉

   • Nou, ga een eind met je mee maar 1956 is al echt niet meer te achterhalen hoor, al was het alleen maar omdat het toen op de eerste februari al meer dan 10 graden overdag bleef vriezen en het de hele maand verder vroor, dat is echt nog een stuk heftiger dan nu Bijvoorbeeld ook omdat er toen -20 ‘ers waren en dat lijkt er nu niet in te zitten

 14. EC oper laat op 240u weer dooi om de Noord zien maar ik heb de individuele leden net 1 voor 1 bekeken en pluim zal weergaloos goed zijn!

  • EC12 oper Hogedruk met hoogte as noordelijk van Benelux / Nederland ook op 240H gewoon oost tot zuidoost dus continentaal. Iig geen dooi om de noord met deze setting

   • klopt maar oper wel fragiel voor het Noorden Johann. T2Max voor zowel 14/15/16-2 rond het vriespunt vandaag dat Noorden gevoelig blijft voor enige verzachting en mogelijke lichte plus temperaturen (wat ik dooi om de Noord heb genoemd) omdat Noorden gevoeliger is voor deze verzachting door wind van zee.

 15. Ik zal voor morgen nogmaals mij nek eens uitsteken met de volgende voorspelling:

  1. Veel modellen onderschatten mijn inziens de sneeuwhoeveelheden die morgen kunnen vallen. Vanaf de ochtend gaat het opnieuw vanuit het Oosten sneeuwen en ik denk dat plaatselijk 5 cm+ mogelijk is.
  2 Daarnaast verwacht ik vanaf morgenavond en nacht naar dinsdag de mogelijkheid van een LAKE SNOW EFFECT voor de Wadden-Eilanden met meer dan 10 cm sneeuw door intensiverende sneeuwbuien over het relatief warme zeewater.

  We gaan het volgen!

 16. EC12 ensembles T850 hPa prikpunt Eelde aanhoudend onder of rond de -10°C. De ietwat hogere waardes die we wrs de komende dagen zullen gaan zien voor de (U)LT in de wat hogere atmosfeer (850 en 500 hPa) zijn normaal ivm de subsidentie inversie. Aan de grond zal het zeer koud blijven zolang continentaal

 17. met hoog verschuivend richting Schotland zal aanvoer mogelijk maritiem worden met mogelijke verzachting vanuit het Noorden. In de oper gaat het nog net goed…
  Zie jij dat risico dan niet Johann??

  • Natuurlijk zie ik dat RISICO ook! Is echter nog geen thema op 240H en op die termijn is sowieso nog alles mogelijk (en ook daarna) Iets NO of O en je heb alweer een heel ander verhaal

   • Eens maar omdat je in de Oper drie dagen op rij in het Noorden die fragiele situatie ziet met Tmax rond het vriespunt door maritieme invloed heb ik het genoemd Johann. Niet omdat ik het zelf heb verzonnen.

 18. GFS geeft de meeste neerslag morgen ook in het Oosten (en vooral in Duitsland)
  Afhankelijk van de verhouding 1mm= 1 cm (knmi schat die morgen trouwens wat lager in door hoge densiteit) zou je plaatselijk toch op 5cm sneeuw uit komen in het Oosten morgen. Rest van het land wat minder (2-4)

 19. GFS 18u laat op 15-2 een dooitaanvalletje toe wat in de oper gepaard gaat met ijsregen of ijzel in delen van NL.
  Hier zien we juist geen dooi om de Noord maar een val vanuit Zuiden waarbij grote verschillen tussen kou in Noorden en zachtere Zuiden

 20. in de hoofdrun van de gfs 18 slaagt deze dooiaanval meteen wat betekent dat we op 17-2 temperaturen zien van 4-6 graden PLUS.
  Persoonlijk weet ik uit ervaring dat 1e dooiaanval vaak mislukt dus ik word hier nog niet zenuwachtig van!

 21. Kortgezegd is een diep laag op de Oceaan van 960hpa sterker dan de hogedrukinvloeden boven Scandinavie en daarmee sturend. Wind wordt dan ZZW en voert daarmee aanmerkelijkere zachtere lucht aan op lange termijn.
  Ik sluit hiermee af nu. Bedenk dat dit een zachte oper waarschijnlijk is binnen ENS en dit slechts 1 model betreft (GFS). EC liet vanavond het Noorden wel enigszins gevoelig zijn voor maritieme invloed maar liet GEEN echte dooiaanval toe. Goodnight!

  • Grappig. Er ligt net 1 cm ijs, betrouwbare termijn is +- 5 dagen, daarna hooguit trend ( wat de afgelopen weken overduidelijk is bewezen).
   En toch wordt hierboven de (geslaagde) dooiaanval op de 17e aangekondigd 😉

   • Eens Ronald maar ik beschrijf puur de oper run 18uur en zoals je zelf kunt terugzien liet die oper dat zo zien. Een 1e dooiaanval die slaagt. Vandaar dat ik daarnaast expliciet heb vermeld dat deze oper bovenin het ensemble zou zitten. Wat ook zo bleek te zijn. Dus don’t shoot the messenger:-)

    • De nieuwste runs zien er – voor winterliefhebbers – weer goed uit. Enige verzachting (vooral in ’t noordelijk kustgebied) zondag en maandag maar daarna opnieuw kou uit ’t noordoosten. Wel kans op sneeuwbui(tjes) op de Wadden woensdag en donderdag.

 22. GFS00 en EC00 ook vanmorgen weer met heel mooie winters kaarten / setting tot dag 10 – 15. Grosso modo eigenlijk nog steeds het compleet verstoorde stromingspatroon met de hegemonie van de noordelijke hogedruk en Z geforceerde jetstream en polar cel

  • Prachtige kaarten Johann!
   Net m’n schaatsen voor hetveersr in 3 jaar weer geslepen. Nu wachten tot donderdag op betrouwbaar Fries ijs.

   Winter ‘dendert’ deze week ook de Alpen in.

 23. Kijk, dit is nou een alleraardigst koude-putje (hoogtelaagje) wat vandaag naar het oosten trekt. Gaat ism een occlusie front welke vanuit Dld binnentrekt ook weer wat sneeuw (2 tot 5 cm) vanuit het oosten bezorgen.

 24. Vanavond sneeuwbuien noordelijk / oostelijke Waddenstreek?! Indien voltreffer (convergentie die vanaf de Noordzee naar het zuiden beweegt zone met sneeuwbuien kan er zo maar 10 tot 20 cm sneeuw gaan vallen. Modellen pakken dit niet goed of zelfs helemaal niet op

  • ja klopt Johann. Ik heb dat gisteren ook al even aangehaald. Zie bericht 21.23u.
   Ook 5cm sneeuw plus in Oosten. Kijken of het beiden gebeurt. Spannend!

   • Ik zag het. Altijd weer interessant die kleinschalige upper level lowtjes (koudeputjes) al een luis in de pels van de weermodellen. Worden heel vaak over het hoofd gezien omdat men vaak alleen maar tuurt naar de globale bodem (grond)kaarten en de hogere atmosfeer op op mesoschaal dan compleet mist. In de zomer staan ze garant voor onweersbuien, in de winter voor soms zware sneeuwbuien met soms ook “thundersnow” . Ook de weermodellen hebben doordat ze veelal afgekoppeld zijn van het gangbare stromingspatroon op 500 hPA en dus door hun eigenzinnige tegendraads gedrag er vaak moeite mee. Overigens in het Duits mooi aangeduid als “Kaltluftropfen”.

 25. De prognose voor de Waddeneilanden en noordelijk kustgebieden blijft lastig. De convergentiezone / kustconvergentie lijkt wat later dinsdag erin te komen. Sneeuwbuien zouden dinsdag tm woensdag lokaal voor 10 tot 30cm sneeuw kunnen gaan zorgen.

 26. @Erwin hier in het oosten sneeuwt het aardig door, harder dan gisteren er is hier in anderhalf uur alweer 1,5 cm gevallen dus die 5 cm zou goed kunnen kloppen.

 27. Wie heeft er stiekem al op ‘sneeuwdek 08-02-2021 om 08.00 uur volgens het knmi’ gekeken? Spannend!

  • Oh!!!! ik had 24 cm voorspeld. maar volgens mij ook nog iemand anders stond gister nog bij de pagina van dit spel. spannend!!!! zou toch wat wezen zeg:-)

 28. Vanmorgen eerst maar even wat sneeuw opruimen. Een sneeuwduin precies over onze oprit en dwars over de weg. Dan is het ineens niet erg om vroeg je bed uit te gaan!

 29. Goede voorspelling Alpenweermannen dat koudeputje geeft hier in Beekbergen aardig wat sneeuw. Ik had mijn oprit net gisteravond schoon geveegd. Nu alweer helemaal bedekt met sneeuw

 30. Bart het was tot 08:00 vanmorgen. Marco is de winnaar! Het linkje doet het niet, maar als je ‘m selecteert, dan kun je “openen met youtube” doen.
  @Erwin de wind is hier in Salland weggevallen, maar sneeuwt nog altijd stevig door ik denk dat er hier nu zeker een cm of 30 ligt.

  • ND gehad en overdag poos geslapen en nog aan het bijkomen met een duffe kop. Dus nog niet echt verdiept in alle kaarten. Van @Edwin horen we link of rechtsom zeker nog wat vanavond en anders van mij wel. Nieuw weerbericht pak ikwrs morgenochtend mee.

   Even snel GFS oper en ensembles. Die lijken zoals hier eerder ook al door Edwin aangekaart met de “warmbloedige” depressie wat te gaan verzachten vanaf medio vlg weer. OPER zo te zien hoog in ENS, straks meer….

 31. De nieuwe GFS12 laat de verwachte kustconvergentie ook wat beter zien. In de periode vanaf dinsdag tm woensdag kunnen sneeuwbuien mn op de Wadden steeds weer gaan “uitsneeuwen” en 10 tot 20 cm en evt zelfs nog meer sneeuw gaan brengen.

 32. Hierbij een visualisatie van de mogelijke lake snow (buientrein op de Wadden die ik gisterenavond vermeld heb en Johann vandaag ook uitbreid heeft besproken. Vannacht kan het eventueel al gebeuren.

 33. Leuk proefje om de komende avonden/nachten eens een keer de proberen is de Mpemba proef (wel uitkijken uiteraard dat je je niet verbrandt :-).

  Het Mpemba-effect gaat erom dat kokend water bij erg lage temperaturen veel makkelijker bevriest dat kouder water. Wat je nodig hebt, zijn luchttemperaturen beneden -10 graden (bij -11 graden begint het al), een waterkoker en een kopje. Giet het kokende water in het kopje, stap naar buiten en gooi het water meteen in de lucht. Het zal als ‘sneeuw’ op de grond terugkeren. Dit is leuk om komende week te proberen want deze proef kun je uiteraard niet vaak doen in NL.

 34. Omdat Edwin lang op zich laat wachten plaats ik hier maar even de pluim van EC12. Veel onzekerheid op termijn en bijna een bifurcatie (1 cluster voor koud en 1 cluster voor zacht).
  Ondanks deze onzekerheid kom ik na deze pluim nog met hoopgevend nieuws!

  • Indrukwekkend zeg. Lijken wel de gevolgen van een een sneeuw “tsunami”. Ik heb te doen met de eigenaar maar heb meer schades door sneeuw op internet gezien helaas.

 35. En die hoop bestaat eruit dat de EC46 (het echte lange termijnmodel) een negatieve temperatuurafwijking tov het langjarig gemiddelde laat zien voor Nederland in laatste decade februari maar ook in eerste deel maart!
  Een dooiaanval zoals gfs oper nu een paar keer heeft laten zien met daarna een zonaal patroon en dubbele cijfers geloof ik dus niet in. Maar een dooiaanval met lichte plus temperaturen is uiteraard wel mogelijk op termijn waardoor het toch kouder dan gemiddeld blijft.
  Dit is globaal de derde decade februari:

 36. Het sneeuwt nu toch al weer een paar uur hier in NO-Twente. Dit zie ik nergens terug in de voorspellingen, terwijl de Duitse radar toch wat lichte sneeuw laat zien ten oosten van hier. Wat gebeurt hier?

 37. Goedemorgen allemaal,vooruitzichten op een verlengde koude zijn minder geworden.overigens vind ik dit een top website ,bedankt voor alle werk .

  • Er zijn weergoeroes die de winter al hebben afgeschreven na komende maandag. Dat lijkt me wat prematuur, ik ben benieuwd naar de update hier (en ook naar wat er in de Alpen gaat gebeuren).

   • In weekend op hoogte al verzachting helaas op inkomende en doorschuivende hoogterug. Maandag ook aan de grond met dooiaanval die vlg GFS en EC gaat slagen!

Comments are closed.