Sneeuwstoring in aantocht

Op dit moment valt er hier in Termen in Oberwallis wat lichte sneeuw bij een temperatuur van -4.4°C en een dauwpunt van -6°C en het is windstil. De grote vraag is of het met de sneeuw vanaf vanmiddag en met name op donderdag in de Benelux dan eindelijk ook eens zal gaan lukken. Zal spannend gaan worden!

 

Het al eerder besproken “Balkan” laagje laagje is inmiddels boven Polen aangekomen en zal samensmelten met een ander “noord Italie” laagje welke vandaag ook in de Alpen wat sneeuwval brengt.

Het Polen laagje en het aanschuivende Italie laagje vanmorgen om 06h00
Radarbeeld 10h30 (bron WetterOnline.de)

Een naderende en indraaiende occlusie storing zal in loop van de woensdag middag en op donderdag vanuit het noordoosten neerslag gaan geven. Aanvankelijk zal het wat licht neerslag (motregen, natte sneeuw) betreffen.

De neerslag 1mm/ 1H volgens het GFS model morgenvroeg om 0600

Indraaiend occlusie

Met in intensiveren van de neerslag in de middag en avond (occlusie) kan door begeleidende neerslagafkoeling de neerslag meer en meer in natte sneeuw overgaan en in de oostelijke en zuidoostelijke regio’s is dan ook droge sneeuw mogelijk.

Het laagje morgen boven het NO van Duitsland en de occlusie doorgeschoven tot over Nederland

Grootste kans met ook de vorming van een sneeuwdekje van enkele centimeters laten de modellen ook vanmorgen weer zien voor de oostelijk delen en met name de wat hoger gelegen gebieden zoals bijvoorbeeld de Veluwe en specifiek zuid Limburg en natuurlijk de Ardennen.

Het Franse hoog resolutie model Arome met de sneeuw accumulaties tot morgenavond

Niet alleen de hoogteligging kan een rol gaan spelen, dat geldt ook voor neerslagintensiteit. Vooralsnog lijkt deze doordat het laagje opvult en de fut eruit gaat niet zo hoog te liggen en betreft het dus meest lichte neerslag. Morgen ochtend zou de neerslag wanneer de storing over het land doorschuift door eventuele opglijdingsprocessen echter ook nog wat kunnen gaan intensiveren!

Het andere Franse hoog resolutie model Arpege met de neerslag morgenochtend om 07h00. In de ochtend kan met name naar het zuiden toe de neerslag nog verder intensiveren

(S)nowcasten

Op dit moment is het nog allemaal zeer onzeker hoe dit in detail allemaal zal gaan verlopen en gaat het aankomen op (s)nowcasten. Dit zullen we aan de hand van de modellen en waarnemingen dan ook gaan vervolgen…………

Gaarne zien we, mede om een zo goed en compleet beeld te krijgen, ook jullie waarnemingen graag terug in de reacties hieronder. 

Laters meer…….stay tuned

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-2021

 


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelAlpen – Voorlopig nog winters met sneeuwkansen
Volgend artikelWinterweer – Alpen in de diepvries, Nederland kwakkelt verder
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.

46 REACTIES

 1. Hallo,

  Hier in Noord Holland zullen we weinig sneeuw naar beneden zien komen. Koud is het hier wel!
  ben benieuwd naar alle plaatjes welke ervoorbij gaan komen!

 2. Met dauwpunten lager dan -3 en een vorstdag kan ik mijn homemade sneeuwkanon nog eens uithalen en een wit tapijtje spuiten 🙂

  • Da is wel heel lokale sneeuw! Leuk! 🙂 Stuur even een videootje op als er een dik pak sneeuw ligt!

   • Dit is een foto van januari 2019. Dat zal zo ongeveer de laatste vorstdag hier geweest zijn.
    Met wat geluk kan het misschien op 11 of 12/01. Om goed te zijn zou ik nog wel enkele aanpassingen moeten doen.

 3. In het NO van het land oa in Groningen wordt al wat natte sneeuw gemeld bij een temperatuur van 1.9°C. Op de radar ziet het er (nog) als volgt uit

 4. Op de Noordzee 100 km boven Schiermonnikoog vanmorgen natte sneeuw buien, nu eigenlijk alleen maar regen. Wel waterkoud hier op zee.

  • Wow, live vanaf zee en niet eens een “boei”! Prachtig shot ook! Voor sneeuw op zee met het nog relatief warme water (circa 3.5 tot 7.5°C) natuurlijk minder gunstige condities!

 5. Op Texel in tegenstelling tot de laatste drie dagen vrijwel windstil (1 Bft ONO) en op een klein regenbuitje om 12:30 na droog.

 6. Actueel lucht temperatuur van +2 graden celcius en een dauwpunt temperatuur van -0 graden Celcius.

 7. Hier in Wageningen met +2,7 graden nog wat aan de warme kant, maar hij zou nog wat naar beneden moeten gaan! Misschien op de heuvels in de buurt wel wat wit goud komende avond/nacht! Ben benieuwd!

 8. Vlak bij de oostgrens Gronau (Westfalen) is door de begeleidende RR afkoeling de T en DP (eerste 2 kolomen) inmiddels gedaald tot vlak boven het vriespunt (0.7°C) en de neerslag in van natte sneeuw in sneeuw overgegaan (WW70 / Metar)

  • Lekt ook mooi wat koudere lucht binnen vanuit het oosten. Jammer dat er nog geen vorst in de grond zit, dus hopen op wat intensivering van de neerslag. Actueel 1,5 graad in Stiphout/Helmond. Nog maar heel iets afkoeling nodig dus.

   Interessant ook GFS 12. Koude plaklaag kan nog wel even blijven hangen, ondanks meer zonale aanvoer. Hopelijk wat opklaringen dan kan het kwik “eindelijk” flink onderuit. Komend weekend dus interessant!

 9. Actuele temperatuur op neushoogte ( 19:40 uur) aan de grond ligt het kwik nog tussen +1 en +2 graden. Bij intensivering sneeuwval kan dat vooral in de oostelijke helft nog verder dalen richting het vriespunt. Radarbeelden maar even in de gaten houden komende uren!

   • Volgens nieuwe run ECMWF nog steeds geen (stevig) doorbrekende westcirculatie. Wel wat zonaliteit, koude lucht blijft in de buurt en een interessante polar vortex met het poolhoog ook en steeds zwakke WA op de Atlantische Oceaan. (Tijdelijk) wel wat zachter wellicht.

 10. eind van de maand weer spannend..zeer koude lucht gaat scandinavie bereiken.. hopen dat het nu goed valt

  • Ja ziet er beter uit, meer koudere oplossingen op de lange termijn. Maar ook de middellange termijn is interessant zo komt GFS 18 met stralingsvorst!

   • idd Arjan. GFS 18u oper komt met volgende beeld:

    Eerst nog wat storingen en waterkoud. Vervolgens idd wat stralingsvorst. Daarna een aantal dagen met verzachting en richting begin 3e decade zien we nu toch weer ontwikkelingen in de richting van een hogedrukgebied boven Noorwegen met neiging on wat Zuidwaarts af te zakken. Aflandige (NO) wind dan voor NL maar ook weer sneeuwval voor de Benelux. Jawel droge sneeuwval en licht tot matige vorst. Ver weg en uiteraard voor wat het waard is op deze termijn. Darnaast gaat het enkel om 1 model (gfs) en 1 hoofdrun.Maar we hebben weer wat om voor te duimen. De trend is weer wat gunstiger te noemen. EC pluim bevestigde vanavond die trend naar meer winterkansen op termijn.

   • Wat GFS18 mn op de LT weer uit zijn winterse hoed tovert mag er ook wezen! Na dag 10 dan volop in de diepvrieskou

 11. Meest actieve neerslag – sneeuw -signalen nu in het westen van het land. Lokaal vlgs de radar ook droge sneeuw!

 12. Hier in Malden (Nijmegen) waar ik woon nog droog Johann. Glazen dak van mijn auto (Tesla) is bevroren dus op 2M is het nit onder nul nu.

 13. GFS oper sneeuwkaarten gezien Johann/Arjan?:
  Wat een pak sneeuw in de kop van West Friesland berekent de oper begin derde decade zeg.
  In Zuiden best veel, Midden wat minder en Noorden (met name kop West Friesland) een pak sneeu. Hecht er uiteraard 0 waarde aan maar toch leuker om te zien dan lauwe ZuidWesters vanaf de visbak.
  Maar heel Nederland onder een laag sneeuw op 22-1 volgens de oper.
  We hebben weer een beetje meer hoop na betere EC en GFS kaarten vanavond!

 14. Ondanks dat we uitkeken naar de winsterse periode die er nu zou moeten zijn en dus helaas niet uitgekomen is. Zijn de nieuwe ontwikkelingen op de LT wederom een mooie vorm van voorpret / spanning.
  Dat vind ik het fijne aan deze site, ik kom hier al jaren voor de realistische uitleg wat betreft het weer in de Alpen, maar anderzijds ook voor de Benelux.
  Ga zo door, het is voor mij een dagelijks stukje ontspanning. En ik blijf duimen voor sneeuw in Nederland zeker nu we niet naar de Alpen kunnen/mogen..!!

Comments are closed.