Advertentie



 

Met sneeuw het oude jaar uitluiden?

Het wil in de lage landen en met name Nederland nog maar niet lukken met het winterweer en sinds de kerst is het (koud)kwakkelen geblazen. Afgezien van wat (natte) sneeuw in het NO van het land en een verdwaalde winterse bui stelt het allemaal nog niet veel voor met hetgeen Thialf daar presteert.

Frustrerende Noordzee en Lagedruk

Probleem is dat we te maken hebben met lagedruk en een veelal ongunstige stroming (wind) waardoor de temperaturen net een tikkeltje te hoog blijven voor sneeuw. Kleinschalige verstoring of buien en wolken die steeds weer het zwerk bedekken verhinderen daarbij de nachtelijke uitstraling zodat ook nachtvorst nauwelijks een thema is.

Donderdag sneeuwlaagje

De komende dagen zal aan deze situatie weinig veranderen en het blijft kritisch of storingen met hun fronten sneeuw gaan opleveren. Morgen is weer zo’n dag met een van het zuidwesten naderend laagje en neerslaggebied waarop de sneeuwkansen weer toenemen. Het laagje komt vanaf de Atlantische Oceaan en trekt via het zuiden van de Britse Eilanden over het kanaal.

Boven Bretagne aangekomen slaat in het NO richting af en zal vermoedelijk met zijn kern via het ZO van België en Luxemburg Duitsland intrekken. Het neerslaggebied zal met deze koers voornamelijk over België en Luxemburg schampen en daar gaat regen maar ook sneeuw vallen. Dat geldt met name voor de wat hoger gelegen gebieden.

GFS met het laagje morgenmiddag om 15h00 boven Luxemburg

Mocht de koers van het laagje wat noordelijker gaan worden dan zou ook het zuiden en speciaal het ZO van Nederland wat neerslag en mogelijk ook natte sneeuw kunnen gaan meepakken. Het model Harmonie is nog het meest positief dat dat gaat lukken en ook Arpege en Arome laten de neerslag wat noordelijker uitbreiden. Arome, een model dat er vaak goed bovenop zit berekent de neerslag tot pak hem beet de grote rivieren. Helaas gaat het model vooralsnog niet van sneeuw uit.

Arome voor donderdag 09h00

Sowieso zij naast de neerslag ook de temperaturen nog een thema voor wat betreft sneeuw. Kijken we naar de diverse progtemps dan is sneeuw echter zeer wel mogelijk. Mocht de intensiteit van de neerslag voldoende groot zijn dan kan de neerslag door begeleidende neerslagafkoeling overgaan in natte sneeuw of zelfs droge sneeuw met dan ook accumulatie! Hieronder de animatie van het Arpege model

Het gaat morgen met name voor de zuidelijke provincies nog spannend worden inzake (natte) sneeuw. Beste kans daarop naar mijn inschatting voor het ZO van het land (Limburg)

Geleidelijk nog iets kouder

Voor wat betreft het nieuwe jaar en de langere termijn ook vandaag geen grote veranderingen. Over de gehele linie kan het nog ietwat verder afkoelen. Dat geldt met name wanneer het in de nacht en ochtend opklaart, lichte of zelfs matige vorst is dan mogelijk. Mocht er neerslag gaan vallen of buien dan neemt de kans op sneeuw geleidelijk toe.

Koudere langere termijn

Vooral op de wat langere termijn evolueren, mede ondersteund door de sterke en snelle opwarming van de stratosfeer boven de pool en een ommekeer van de westen naar oosten winden, naar een compleet geblokkeerd stromingspatroon. Ook de in wat lagere troposfeer (500 tot 200 hPa  ( 5 tot 11 km) zien we de blokkade prachtig ontwikkeld vanaf Groenland tot over de pool. Met name de extreem hoge drukwaardes boven Groenland tot over de Pool als ook de record hoge luchtdruk boven Siberië zijn zeer extreem!

Voor Nederland en de schaatsliefhebbers zou meer hogedruk en een continentale stroming gewenst zijn. Pas dan kan het kwik flink gaan zaken met de vorming van een ijsvloer. Dit zou dan tegen en in het volgende weekend moeten gaan gebeuren. We zien de hoogtestroming dan geleidelijk de NO hoek opzoeken en veel koudere en ook drogere lucht naar het westen toe uitstromen.

ECMWF 500 hPA vrijdag 08-01
Eindelijk dan vrieskou en drogere lucht. T850 hPa dalend tot -10 a -14

Vooral de operationele run van het het ECMWF laat dit mooi zien. Opgemerkt dient wel te worden dat juist de operationele uitdraai een vrij koude oplossing vertegenwoordigd binnen de bandbreedte van de ensembles (pluim), deze neemt dan ook nog eens sterk toe (tot 15 a 16 graden) als teken voor de toenemende onzekerheid!

Pluim ECMWF T850 hPa

Hoe dan ook, de winterse setting (geblokkeerde) stromingspatroon en de koude anomalie blijven behouden en dat geeft hoop. Nu die wind nog even naar de NO hoek en drogere vrieslucht en de schaatsen kunnen echt uit het vet. Later meer

KNMI Ijspluim (nog adhv de oude EC12 uitdraai)

Met deze nog steeds mooie winterse vooruitzichten sluiten we voor deze dinsdagochtend. Eventuele updates zullen nog plaats vinden aan de hand van de ontwikkelingen met het sneeuw laagje of andere spannende zaken!

Reacties, op of aanmerkingen en verdere discussies en analyses gaarne hieronder in de reacties. Fijne dag, en ciao vanuit een winters Oberwallis (bewolkt, deels nog föhnig en -1.6°C)

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-2021

(Visited 10.968 times, 1 visits today)

57 Reactie op “Benelux – Schaatsen aan de wilg of toch nog schaatsijs ?”

  • Ronald van der Lee
    30 december 2020 at 11:37

    Weer helder uiteengezet. Hopen dat ’t voor de winterliefhebbers allemaal een keertje goed valt.

  • Bernie
    30 december 2020 at 11:46

    Ik duim mijn duimen kapot voor kou en sneeuw in Nederland! Heb er zo veel zin in!

  • Willem
    30 december 2020 at 12:18

    Ben benieuwd. Al jaren zien we mooie lange termijn voorspellingen, maar er is altijd wel weer wat om het uiteindelijk te doen mislukken.
    Goede uiteenzetting overigens, top!

  • Marco
    30 december 2020 at 12:37

    Lijkt me zo geweldig om weer eens om een laag natuurijs van een cm of 10-12 te staan. En tochten te schaatsen. Mooi eerlijk bericht!

  • Djekkie
    30 december 2020 at 15:14

    Jullie zijn nu al weken koud weer aan het voorspellen. Als je maar lang genoeg doorgaat lukt het misschien nog wel eens.

    • Johann
      30 december 2020 at 15:27

      Wij voorspellen niets, vertalen enkel hetgeen de weermodellen laten zien of het nu koud of warm is. Eigenlijk loopt alles precies zo zoals we al sinds 10 december aankondigden en ook steeds weer bespraken. Ook de nuances mbt het al of niet sneeuwen, vriezen werden steeds weer aangehaald. Zoals al in de weerbericht benoemd heeft met name Nederland pech. Daarbij komt ook nog eens dat het door de global warming steeds lastiger wordt voor sneeuw en ijs in Nederland. Dusdanige constellaties zoals we die sinds de kerst hebben hadden vroeger gewoon sneeuw / sneeuwbuien opgeleverd en wrs ook een sneeuwdek!

  • Teus Meerveld
    30 december 2020 at 15:28

    Hey Dikkie, niet zo negatief joh. Je kan toch niet ontkennen dat het sinds de kerstdagen flink kouder is geworden?

  • Johann
    30 december 2020 at 15:32

    De GFS06 mocht er weer wezen. Straks de nieuwe (avond)modellen. Zal zich wat meer (vries)kou gaan aftekenen of toch weer met beide pootjes op de grond?!

  • Erwin
    30 december 2020 at 19:36

    Beste papieren morgenavond voor sneeuw nu voor Limburg. Harmonie zat eerst meer op centraal Brabant en nu op Limburg en ZO Brabant. Goed gezien Johann! Je zag het eerder dan Harmonie!

  • Erwin
    31 december 2020 at 00:03

    GFS 18uur komt met een prachtige run. Vrijwel zeker een koude uitbijter op termijn maar daarom niet niet minder mooi!

    • Erwin
      31 december 2020 at 00:04

      1e keer dat we echt TRANSPORTkou in NL zien. Waar kan ik tekenen Johann :-)) ??

  • Erwin
    31 december 2020 at 00:06

    GFS 18uur oper is een SCHAATSRUN! Sorry voor het enthousiasme maar 1e keer dat we een hoofdrun dit in zeer lange tijd hebben zien doen!

    • Johann
      31 december 2020 at 00:22

      Kan het enthousiasme nog niet echt delen vwb de schaatsrun. Winterse setting en stromingspatroon zekers. Probleem blijft de lagedruk en de diverse (hoogte) laagjes. Dat geeft veel bewolking, neerslag (sneeuw). Voor een “schaatsrun” zijn we toch echt meer gebaat bij hogedruk / transportkou.

      • Erwin
        31 december 2020 at 00:29

        Wel laagjes en bewolking maar overdag dik onder nul en in de nachten lichte tot matige vorst in de hoofdrun. Aan de grond tussen min 5 en min 10.
        Dat is gewoon een schaatsrun Johann.
        Niet dat uitkomt denk ik omdat oper uitbijter zal blijken te zijn.

        • Johann
          31 december 2020 at 00:35

          Uitgaande van de OPER vanaf 11-01 (!) wel. Uitgaande van de algemene setting echter niet. Ik ga met je mee dat de OPER een koude broeder zal zijn binnen de ENS. Nogmaals, de algemene setting is natuurlijk veelbelovend!

          • Erwin
            31 december 2020 at 00:41

            ok, zijn we het toch eens:-) Setting is idd niet ideaal

          • Erwin
            31 december 2020 at 00:46

            te veel bewolking maar oper gfs 18uur is toch spectaculair te noemen en ondanks uitbijter kan het natuurkundig gewoon uitkomen! Onmogelijk is het niet. Onwaarschijnlijk wel.

      • Erwin
        31 december 2020 at 00:39

        Als je kijkt naar periode 240-384u vooruit (oper) Johann is hoeveelheid sneeuw beperkt en juist tussen 10-14 januari komt de erg koude periode (dus vooral na de sneeuwval). Voor die eerste sneeuw ligt er nog geen tot weinig ijs. Daarna kan het ijs goed groeien ondanks de bewolking. Temperaturen en dauwpunten en grondtemperaturen zijn laag genoeg voor schaatsweer daarna. Ik ben dus wel enthousiast over de run en zou er er zo voor tekenen! Echte probleem is dat het een virtuele worst zal blijken. Niet het issue dat jij het geen schaatsrun vindt en ik wel 🙂

  • Jishua
    31 december 2020 at 00:13

    Vanaf welke datum is dat?

    • Erwin
      31 december 2020 at 00:16

      2e decade januari maar kan bijna niet anders dan hoofdrun strak onderin ensemble zit.

      • Johann
        31 december 2020 at 00:27

        Vrij stoïcijns onderin de GFS18 OPER (ensembles lopen nog / volgen)

  • Daan
    31 december 2020 at 09:59

    Begint het hier omgeving Heerhugowaard gewoon even te vriezen! Zowel op 2m (-0,3) als klomphoogte (-1,5) Nu nog een bui eroverheen en het is wit? Helaas lijken de buien vanaf de noordzee “op te drogen” door de koude bel lucht die hier nu hangt.

  • Daan
    31 december 2020 at 18:30

    Leeft er nog iemand hier?? Wat een stille boel! Geen ontwikkelingen? Just curious!

    • Johann
      31 december 2020 at 18:34

      Iedereen wrs al in nieuwjaars modus. Vwb weerkaarten zelf weinig verandering wat ik er zo van gezien heb. Helaas vandaag weinig tijd. Evt straks eens even adhv avondmodellen alles bestuderen.

      • Daan
        31 december 2020 at 19:06

        Bedankt Johann! Guten Rutsch alvast!

  • Erwin
    31 december 2020 at 22:18

    EC 12u prima. Winterse evolutie. Pluim biedt op termijn ook perspectief.
    We moeten geduld hebben blijkbaar…

    Iedereen een goede jaarwisseling gewenst en hopelijk volgend jaar een beter jaar dan dit jaar!
    Ook daar zullen we geduld moeten hebben.

  • Bernie
    1 januari 2021 at 01:26

    Iedereen de beste wensen en een mooi en winters begin van 2021!!!

  • Erwin
    1 januari 2021 at 11:57

    Goedemorgen op deze 1e dag van het nieuwe jaar!
    De ochtendruns zijn nog steeds heel behoorlijk. Dat geldt zowel voor EC 00, GEM als de gfs 06 die nu loopt. Wel is het natuurlijk zo dat we zien dat de voorspelde kou en sneeuwkansen steeds iets verder de toekomst in worden geschoven. Het stromingspatroon is gewoon steeds niet gunstig en in combinatie met de visbak (Noordzee) en lage ligging is het dus steeds net niet. Kijken we naar de bewolking in de modellen dan deel ik de eerdere mening van Johann hier. Niet ideaal voor schaatsijs maar op ondergelopen weilanden of opgespoten stukken verwacht ik dat richting eind 1e decade wel geschaatst kan worden. Als het in de nacht 3 graden vriest en aan de grond richting min 5 gaat is dat voldoende. Ook al is het overdag dan plus 2. Met lage dauwpunten en weinig wind is er dan nauwelijks smelt.

    Wat betreft sneeuwkansen gaan we een hele mooie periode in. Met name voor het Zuidoosten en Oosten. Daar gaat het echt wel tijdelijk of wat langer wit worden de komende 2 weken. Voor het Westen en NW zijn die kansen er ook maar een stuk lager.

    Conclusie is wat mij betreft: De kwakkelpluim blijft in stand waarbij het ZO en Oosten de stempel winters en of tijdelijk ‘winter’ kunnen krijgen. Voor het (noord)Westen hooguit tijdelijk winters. Geen diepwinter voorlopig. Ook op lange termijn zie ik geen echte verscherping van de kou vooralsnog terug in de ensembles. Eerder wat meer zachte members maar gezien de termijn zeer veel onzekerheid gezien de enorme bandbreedte.

    Dikke ijsvloeren op diepe wateren gaan we voorlopig nog nergens zien. Sneeuwkansen zijn er wel volop de komende weken. Startend vanaf 3-1 en beste papieren voor ZO en Oostelijk deel van NL.

  • Erwin
    1 januari 2021 at 14:03

    GFS 06 ENS laat nu toch echt heel duidelijk een zachtere trend zien in 2e decade januari. De SSW, poolwervelsplit etc ten spijt. Is uiteraard maar 1 model maar dit is niet de trend die we willen zien. We hadden daar juist verscherping van de kou willen zien. Als dit werkelijk uitkomt vind ik dat de lange termijnmodellen er zeer goed op zitten. Die gaven deze ontwikkeling feilloos aan. Temperatuurafwijking (negatief) zou eerste decade grote zijn dan de 2e decade. In gfs zien we dat nu ook gebeuren.

    • Johann
      1 januari 2021 at 14:16

      Daarbij opgemerkt dat het GFS06 ensemble gemiddelde door de extreem “warme OPER” mee omhoog gaat. Daarnaast praten we over de 12 tot 15 dagen. Vooralsnog maak ik met geen zorgen over een doorzettende verzachting gezien ook alle andere ontwikkelingen.

  • Erwin
    1 januari 2021 at 14:12

    Allemaal duimen voor member P1 of P30 uit de gf 06. 6-7% kans dus (2/30 leden) uit de gfs 06 die het op termijn echt laten winteren. 93 % dus niet.

  • Erwin
    1 januari 2021 at 17:43

    GFS 12 uur komt weer met een koude hoofdrun!

    • Johann
      1 januari 2021 at 17:51

      Tot zover…….prikpunt oost Gelderland

  • Erwin
    1 januari 2021 at 17:53

    Toch zien we de jetstream op het 500hPa vlak (de 552 dam) richting half januari ten Oosten van NL uitkomen waardoor wij in zachtere lucht komen te zitten met neerslag en een zonaal patroon. Johann mag zich hier dan geen zorgen over maken maar ik deel zijn mening hierin niet. Ik denk dat de kans vrij groot is dat we na half januari naar een zonaal patroon overschakelen met oplopende temperaturen en een aanlandige wind.

    • Johann
      1 januari 2021 at 17:59

      Waarom denk je dat die kans vrij groot is? Omdat de OPER dit laat zien (als één van de warmste leden binnen de ENS bij GFS06)? ECMWF komt tot dusver met heel andere oplossingen. Nogmaals, op die termijn nog weinig van te zeggen, kan alle kanten nog op.

      • Erwin
        1 januari 2021 at 18:07

        Ik denk dat Johann gezien de ensembles in de 4,5 modellen die ik volg en ik deze kans persoonlijk ook als zeer realistisch beschouw. Daarnaast gezien de vrij goede prestatie van de lange termijnmodellen de laatste tijd die dit beeld min of meer laten zien. Kouder dan normaal in eerste instantie en later oplopend naar normaal. In vrijwel alle ensembles zie je op termijn eerder verzachting op termijn dan verscherping van de kou. Uiteraard kan het alle kanten op maar ik geef het 70-80% kans dat we na na half januari juist zachter ipv kouder weer gaan zien.

        • Johann
          1 januari 2021 at 18:15

          Ik zie mn dat de onzekerheid toeneemt EC00 maar liefst tot circa 25K! Dit echter pas tegen het einde van de 15 dgs verwachtingstermijn. OPER en CTRL hoog bovenin. Biedt weinig tot geen houvast dus! Daar tegenover staat dat een zonaal karakter zoals jij dat beschrijft ook onwaarschijnlijk is gezien de sterke negatieve AO (index) en de komende SSW. Mocht het idd die richting met Azorenhoog en Depressie Scandinavie opgaan dan slechts tijdelijk en minder dominant. De meeste koude winters (koude anomalie) kennen overigens ook zachtere fases. Voor onze breedtegraden heel normaal

          • Erwin
            1 januari 2021 at 18:30

            Ik ben het met je eens dat negatieve AO en zonaal patroon op termijn niet logisch is. Daarnaast is de NAO ook slechts een voorspelling. Wel is het zo dat je in veel ensembles geen verscherping van de kou ziet maar juist verzachting wat ook in overeenstemming met de lange termijn modellen. Verder valt het het steeds op dat de gfs oper met geen enkele wilde (koude) run komt maar regelmatig met een zachte op termijn. Daarnaast is de een SSW of poolwervelsplit geen enkele garantie op winterweer. Hooguit een opening. Zoals we in 2018 hebben gezien heeft een split in februari destijds ook tot niks geleid en was die winter gewoon zacht met minder dan 40hp.

            Ook ik kijk al 30 jaar intensief dagelijks weerkaarten Johann dus weet helaas maar al te goed dat we ook in koude winters zachtere fases kennen. Maar december is ronduit zacht geweest en er is dus nog helemaal geen sprake van een koude winter (die meer dan 100 HP moet hebben). Voorlopig staat er steeds koudkwakkelen op het programma en wordt de kou en sneeuw steeds verder opgeschoven. Ik ben dus wat pessimistischer over de winterkansen na half januari dan jij hoewel ik net als iedereen er heel veel voor over heb om eindelijk eens ouderwets winterweer te krijgen. Ik gooi de handdoek niet in de ring maar zie eerder verzachting op termijn dan verscherping kou helaas. Hopelijk kun je mij me over 2 weken om de oren slaan dat ik mis zat! Heb er veel voor over 🙂

        • Johann
          1 januari 2021 at 18:17

          EC00

          • Johann
            1 januari 2021 at 18:21

            Tweet vergelijk pluim(en) 🙂

  • Erwin
    1 januari 2021 at 18:03

    Einde run zien we Azorhenhoog en grote depressie boven Scandinavie uitdiepend naar 970HPA en dus westenwinden in de LL aangevoerd vanaf de lauwe visbak. En dat betekent uiteraard weinig goeds.

  • Erwin
    1 januari 2021 at 20:20

    Europese hoofdrun 12u komt net uit en ziet er prima uit met vooral op 10-1 een mooie sneeuwstoring (koudbloedig laag). Laag komt vanuit het Noorden afzakken in zuidelijke richting. In de oper komt die mooi ten westen van de Benelux afzakken. In dat geval zal de aanvoer voor LL vrij koud zijn/blijven. Neerslag zal dan sneeuw zijn en na de sneeuwstoring zullen we niet in zonale stroming komen maar zal de aanvoer aflandig zijn (Oostelijk).
    Niets beslist. Straks weer de ensembles analyseren.

    • Erwin
      1 januari 2021 at 20:35

      Bovenluchten in de EC hoofdrun ook behoorlijk koud op 9,10 januari. Hierbij de sneeuwkaart met aantal cumulatief gevallen centimeters volgens het ECMWF op maandag 11 januari.
      Beste papieren voor regio Oost en Midden NL maar ook elders een sneeuwdek. Let op het betreft de hoofdrun en is 1,5 week nog weg. We zullen het ensemble zo goed moeten beoordelen om deze oper in perspectief te plaatsten. Met de volledige Alpenweermanvolgers gaan we de duimen kapot duimen voor deze oplossing 🙂
      Het is inmiddels namelijk ongeveer 700 dagen geleden dat we in grote delen van NL een sneeuwdek hebben gehad.

  • Johann
    1 januari 2021 at 21:10

    Knakpunt – Net als al eerder aangehaald worstelen de weermodellen nog steeds met dat afzakkende (hoogte)laagje tussen 09-01 en 11-01 (hetgeen ook in de ensembles steeds weer terug komt rond die termijn / onzekerheid. Het kan zowel de winter stevig in het zadel gaan helpen als ook een (veel) zachtere fase gaan inlassen. Veel gaat ook afhangen van van volgende uitdiepende depressies vanaf 12-01 in het zeegebied net ten oosten van New Foundland gaan doen. Vooralsnog verwacht ik (en dat zou ook in het beeld passen) nieuwe WLA met herstel van de Atlantische hoogterug.

    • Erwin
      1 januari 2021 at 21:15

      Voor stabiel winterweer zie ik liever dat de rug niet omver geblazen wordt Johann en dat nadat het laagje is gezakt de rug kantelt met een kern richting Scandi.

  • Erwin
    1 januari 2021 at 21:11

    Ook hier hetzelfde beeld Johann. Ensemble zit er gewoon niet heel goed uit. Zeker als je dat afzet tegen de de oper run. Oper was ook al fragiel overigens. Daar ging het kantje boord nog goed. Ook minder dan vanochtend weer. Geleidelijk bijdraaiend naar gfs vrees ik.

    • Johann
      1 januari 2021 at 21:17

      Laten we hopen dat het goed uitpakt en ditmaal de koude oplossingen gaan winnen. Eerst nog maar eens de komende week afwachten met stijgende sneeuwkansen en nog wat dalende temperaturen. Overigens is de nieuwe EC12 pluim (T850) prikpunt Alpendoorn prima en op het einde zelfs weer kouder dan de EC00 pluim.
      To be continued…………

  • Erwin
    1 januari 2021 at 21:35

    Conclusie is zuur Johann maar ensemble EC is op termijn nu ook fors zachter met veel meer zachte members. GFS dus achterna en in lijn met EC46.

    Beeld wat ik vanochtend al schetste wordt daarmee bevestigd : 75-80 % kans op verzachting op termijn.

    • Johann
      1 januari 2021 at 21:40

      Heb jij andere ensembles?! 🙂 Gewoon mooie pluim en zoals gezegd zelfs nog wat kouder dan vanmorgen. Vuistregel meest wrs oplossing = mediaan! ps tot dag 10!!

      • Erwin
        1 januari 2021 at 22:11

        Ik heb het niet over de eerste 10 dagen maar over periode daarna zoals ik vanmorgen ook aangaf. Er blijven hooguit 20-25% koude lijntjes over. De rest is fors zachter geworden. GFS achterna en conform EC 46. Ik zal de pluim ook even posten van EC12. Die is zeer op lange termijn (na 240 uur helaas fors verslechterd Johann. Ook jij kunt dat helaas niet ontkennen.

  • Erwin
    1 januari 2021 at 22:14

    Hier de oluim van vanavond (EC 12). De pluim van vanochtend (EC 00) zal ik voor de vergelijking ook nog even posten

    • Johann
      1 januari 2021 at 22:19

      Had hem al gezien maar verandert niet veel aan de feiten. Alleen al het gedrag van de CTRL zegt genoeg. Deze week eerst maar eens verder vervolgen en dan mn richting 11-01 wat dat (hoogte)laag gaat doen. Goede kans dat het die verzachting gaat geven (ZW). Grote vraag is en blijft wat er daarna gebeurt met het algehele stromingspatroon.

      • Erwin
        1 januari 2021 at 22:25

        Eens maar dit is niet wat we hadden willen zien Johann. Met de SSW etc hadden we op verscherping van de kou gehoopt op lange termijn en ook wat wilde runs maar vooralsnog zien we het tegenovergestelde op lange termijn gebeuren. Juiste meer zachte berekeningen wat een eerste indicatie is dat de lange termijnmodellen (o.a EC 46) de situatie erg goed ingeschat hebben..

  • Erwin
    1 januari 2021 at 22:21

    EC pluim 00 was ook al niet al te best maar zeker toch op termijn meer koude lijntjes.

  • Corne
    2 januari 2021 at 01:18

    Jammer, had zo mooi kunnen worden😌

  • Johann
    2 januari 2021 at 08:50

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier