Advertentie 

We mogen spreken van licht winters weer in onze lage delen, maar van toch echt wel winter in de hogere delen. In de Ardennen en het Sauerland is het inmiddels besneeuwd en dat blijft tot in ieder geval volgende week nog wel het geval. De komende dagen is er veelal sprake van af en toe sneeuwbuien en lichte vorst. Een update en wat mooie sfeerbeelden in dit artikel!

Mooie beelden vanuit de Ardennen

De buien van afgelopen nacht en vanmorgen hebben vooral in het zuidoosten van Nederland een laagje sneeuw achtergelaten. Uit de omgeving van Eindhoven komen meldingen van een (drab)dek van 2 tot 5 centimeter. Elders in het lage Nederland en België is het vooral nog groen en viel regen met natte sneeuw bij 2-3 graden boven nul. Anders is het in de hogere delen van de Benelux. Daar ligt een mooie laag sneeuw van lokaal meer dan 10 centimeter en ook komt het kwik overdag niet boven het vriespunt ook. Daar kunnen we dus spreken van winter. Via Ed Aldus, collega bij Buienradar ontving ik onderstaande sfeerimpressie vanuit de Ardennen in de omgeving van Mont Rigi. Geniet mee!

Meer (sneeuw)buien op komst vanavond

Na de buien van vannacht en vanmorgen gaat het vanuit het westen overal droog worden en bereiken ook opklaringen de Benelux. Vanmiddag zien we dan perioden met zon afgewisseld met wolkenvelden. De temperatuur loopt op naar 5 graden in de meeste delen van Nederland, 3 graden in centraal België tot rond het vriespunt in Limburg. Op de hogere delen van de Ardennen blijft het een graadje vriezen.

Aan het begin van de avond komen er in België en de zuidelijke helft van Nederland nieuwe buien opzetten. Aan de kust zal dit vooral om korrelhagel met regen en natte sneeuw gaan. Verder landinwaarts transformeert de neerslag vaker naar sneeuw. Op meer plaatsen kan dan een drab laagje sneeuw ontstaan. In de hogere delen gaat het uiteraard om ‘droge’ sneeuw. Deze buien trekken gedurende de avond naar het oosten weg. Hierna zal het tijdelijk droog worden en ook weer wat opklaren. De temperatuur daalt tijdens de buien naar waarden rond het vriespunt. Na de buien zal het, geholpen door de opklaringen, licht gaan vriezen. Er is grote kans op gladheid door winterse neerslag en bevriezing van natte weggedeelten. Hieronder zien we neerslag berekening van Harmonie voor de buien vanavond. Bron Weerplaza.

Morgen opnieuw (sneeuw)buien

Morgen kunnen we de ogen richten naar het noordwesten. Uit die hoek doemt een nieuwe storing op die weer veel buien gaat brengen. In de ochtend trekken de buien het land op vanuit het noordwesten, om vervolgens pas in de middag weer het zuidoosten van Nederland te verlaten. België heeft in de avond nog te maken met de (sneeuw)buien. Het kan regenen, hagelen, maar vooral landinwaarts toch sneeuwen. Vooral het zuidoostelijk deel van de Benelux maakt kans op een laag sneeuw van een aantal centimeters. Zo kan er morgen op meer plekken dan vandaag een tijdelijk witte wereld ontstaan. Tijdens de buien is het maar net iets boven nul, maar na passage loopt het kwik een paar graden op waardoor het zal gaan dooien. In de avond en nacht gaat het weer licht vriezen. Op plaatsen waar een sneeuwdek ligt kan het matig gaan vriezen. De kans op gladheid blijft dus erg groot! Op onderstaande kaart links zien we de neerslag voor morgenmiddag, rechts voor morgenavond. Bron Harmonie, Weerplaza.

Het weekend verloopt op de meeste plaatsen droog met af en toe zon. Het blijft licht winters met overdag 2 tot 4 graden. In de nachten blijft het licht vriezen. In de hogere delen van de Benelux blijft het winters met ook overdag vorst. Het zal dit weekend dan ook vast druk worden op de wegen naar de Ardennen door mensen die willen genieten van de winterse omstandigheden dichtbij huis.

Winter in het Sauerland

In het Sauerland is het compleet winter. Het is koud met overdag op de meeste plaatsen lichte vorst en in de nachten matige vorst. Vandaag valt er nog vooral in de ochtend en begin van de middag wat sneeuw. De buien die in Nederland voor wat sneeuw hebben gezorgd zijn inmiddels in Duitsland aangekomen. De vorstgrens ligt rond de 450 meter en daalt het komende weekend nog verder.

Actueel webcam beeld vanuit Medebach. Sneeuwval bij een temperatuur van -3 graden.

Morgen is er kans op een klein sneeuwbuitje, maar zal het op de meeste plaatsen droog zijn in het Sauerland met ook zonnige perioden. Het blijft de hele dag licht vriezen. Ook de zaterdag beloofd een droge dag te worden met vorst en wat zon. Heerlijke winterse omstandigheden! Op zondag nadert vanuit het oosten een storing en gaat er een paar centimeter verse sneeuw bijvallen.

Volgende week blijft de winter gewoon aanwezig in het Sauerland. Het blijft zowel overdag als in de nachten vriezen en soms valt er een sneeuwbui. De zon laat zich op de meeste dagen ook even zien. De omstandigheden zullen, ook doordat de sneeuwkanonnen non stop kunnen draaien, steeds beter worden. Een last minute wintervakantie naar het Sauerland is daarom zeker het overwegen waard!

(Visited 829 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier