Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De verschillen zijn op dit moment best groot dichter bij huis. In het grootste deel van Nederland en België is het gras groen en de lucht grijs. Dit terwijl de hogere delen en ook Brabant een stuk meer winters ogen met nog een (gebroken) sneeuwdek. In Zuid Limburg en de Ardennen heeft er nauwelijks afsmelt plaats gevonden. Vanavond en vannacht blijft dit verschil als er vanuit het noordwesten een neerslagzone nadert. Dit weekend plannen om de winter dichterbij op te zoeken? Het kan nog!

Nutteloze kou, inversie

We beginnen in de Benelux. De verschillen tussen het laagland en het de hogere delen zijn groot. In de lagere gebieden ziet het weer er vaak troosteloos uit met veel bewolking en geen sneeuw. Hogerop oogt het volop winter met lokaal nog een flink sneeuwdek. Door de aanhoudende kou heeft deze sneeuw ook niet veel te lijden gehad en ligt er nog voldoende. Vooral hogerop dan, in oostelijk Brabant en Gelderland is het sneeuwdek wel op veel plaatsen gebroken inmiddels. Hieronder het kaartje met de actuele sneeuwhoogte vandaag in de Benelux van Noodweer Benelux. Vooral in de Ardennen en in Zuid-Limburg ligt nog een gesloten sneeuwdek.

Vandaag beginnen we overal grijs en de temperatuur ligt rond het vriespunt. Het blijft droog en koud, maxima tussen 3 graden in de kustgebieden en rond het vriespunt in het zuidoosten. Winterliefhebbers in de (lagere) groene gebieden zullen het nutteloze kou noemen. Er is geen sneeuw of ijs, maar het is wel onaangenaam koud en er moet flink gestookt worden. Opvallend is dat het vandaag aan de grond wel kouder is dan hogerop. Onder invloed van een hogedrukgebied, met een warmere bovenlucht zit er een deksel op de atmosfeer en blijft de kou samen met al het vocht aan de grond. Het resultaat is het droge, koude en grijze weer. Zo is de temperatuur op dit moment van schrijven -1 in de Bilt terwijl de temperatuur op 1500 meter +3 graden is. We noemen dat een inversie.

Regen en sneeuw onderweg

De blik is gericht op het noordwesten waar vanuit vanavond en vannacht een front neerslag gaat brengen. Dit front trekt van noordwest naar zuidoost. Aan het begin van de avond begint het in het noordwesten met regenen. Door de warmere luchtlaag op hoogte is er van sneeuw geen sprake. Ook is naar verwachting de temperatuur van het wegdek boven het vriespunt en is er geen kans op ijzel. De regen breidt zich dus zuidoostwaarts uit en bereikt pas in de nacht het midden van België en zuidoosten van Nederland. Verder naar het zuidoosten is het kouder, zowel het wegdek als de lucht verder op hoogte en daarmee neemt de kans op (natte) sneeuw toe. De kansen op ijzel neemt ook toe, het is wel iets om in de gaten te houden. Het KNMI heeft inmiddels code geel afgegeven voor het Gelderland, Brabant, Overijssel en Limburg. In België geld code geel vanaf 21 uur vanavond tot 14 uur morgenmiddag voor bijna het hele land. Dit in verband met gladheid vannacht en ook nog morgenochtend door (natte) sneeuw of ijzel. Hieronder het weermodel Harmonie met de neerslagsoort die vannacht om 5 uur wordt verwacht. In het zuidoosten zien we verschillende signalen van winterse neerslag. Bron Weerplaza, KNMI en KMI. De temperatuur ligt vannacht een paar graden boven nul in het noordwesten tot iets onder nul in het zuidoostelijk deel van de Benelux.

Vannacht kan er een paar centimeter sneeuw bijvallen in het zuidoosten. De verschillen blijven dus bestaan tussen het laagland en de hogere delen. Na het front stroomt er ook op hoogte weer wat koudere lucht binnen waardoor het in het weekend vanaf 400 a 500 meter ook blijft vriezen. In de Ardennen blijft het hiermee een winterwonderland. In Nederland is het met 5 graden in het westen tot 2 in het oosten wat zachter in het weekend. Het hele weekend verloopt verder droog en veelal bewolkt. Al zal de zon zich ook af en toe laten zien. Volgende week volgt een omslag naar zachter en wisselvalliger weer met ook meer wind.

Aanhoudende winter

Hoe anders is het beeld in het Sauerland. Daar ligt volop sneeuw en vriest het vanaf ongeveer 500 meter ook overdag. De hoogste toppen van het Sauerland (en ook de Hoge Venen overigens) steken precies boven de inversie, en daarmee de grote laag bewolking uit. Dat is te zien aan onderstaand webcam beeld van Winterberg. Strakblauwe lucht en mooie winterse omstandigheden in de sneeuw. Wel dooit het door die zachtere lucht op de toppen tijdelijk. Links de satelliet, daar is ook mooi te zien dat de hoogste toppen van de Ardennen en het Sauerland net boven het plakkaat bewolking uitsteken. Bron: Buienradar.

In het weekend blijft het droog in het Sauerland, daarbij is ook regelmatig de zon te zien. Het blijft koud, overdag vriest het licht en in de nacht matig. Volgende week gaat ook de wisselvalligheid in het Sauerland toenemen. Dit zal vooral in de vorm van sneeuw gaan vallen. De omstandigheden en verwachtingen blijven in Duitsland dus goed!

(Visited 721 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier