Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Zoals gisteren beloofd gaan we vandaag ook eens dichter bij de de eigen landsgrenzen kijken. De zeer zachte lucht en vele regen hebben namelijk ook de Benelux en het Sauerland verlaten. In eigen land krijgen we deze week te maken met winters kwakkelweer. Vooral morgennacht is interessant met mogelijke sneeuwbuien. In het Sauerland is de winter teruggekeerd. In dit weerbericht een blik op de komende dagen.

De Benelux

Vandaag een dag die vrij droog verloopt en ook zien we regelmatig de zon. Het weer oogt dan ook een stuk vriendelijker dan we het de afgelopen dagen hebben gezien. Het is merkbaar een stuk kouder, vooral in het midden en zuiden van het land heeft het vannacht en vanmorgen een graadje gevroren. De temperatuur loopt vanmiddag uiteindelijk op naar 4 graden. De wind komt uit het westen is en dat zwak tot matig, bij de Wadden is deze vrij krachtig.

In de Ardennen is het winters te noemen. Het meeste van de neerslag van gisteren is daar als sneeuw gevallen. De sneeuwvalgrens lag rond de 400-500 meter. Op sommige plaatsen is meer dan 10 centimeter sneeuw gevallen. Vanmorgen vroeg vroor het lokaal ook al matig in de Ardennen. Vandaag blijft het kwik daar steken rond het vriespunt of een graadje eronder, -1. Wil je een dagje dicht bij huis de winter opsnuiven dan is een tripje naar de hogere delen van België aan te raden!

Een webcam beeld vanmorgen van Mont Rigi in de Belgische Ardennen op 672 meter hoogte. Bron: https://cams.meteo-be.net/

Vanavond blijven er opklaringen en koelt het snel af. Enkel in het noordelijk kustgebied neemt de kans op een winterse bui toe. Het gaat op veel plaatsen al snel in de avond licht vriezen. Uiteindelijk ligt het minimum iets boven nul aan de kust, tot -3 graden in Nederland en -5 graden in de Ardennen. Er is kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten.

Polar low

Morgen begint zonnig en lang blijft het ook droog. De temperatuur stijgt naar 5-6 graden aan de kust, 4 graden in het midden van het land tot rond het vriespunt in de Ardennen. Later op de dag neemt vanuit het noordwesten de bewolking toe op nadering van een bijzonder storing; een polar low. Een kleine venijnige storing, die zich net als een orkaan als eigen systeem zonder fronten ontwikkeld, wat onbestendig weer brengt met veel wind en (sneeuw)buien. Deze storingen ontstaan als zeer koude bovenlucht strijkt over het relatieve warme zeewater.

Winterse buien en windstoten

Woensdagavond en in de nacht naar donderdag trekt dit systeem over het noorden van Nederland. Veel sneeuw of een echt sneeuwdek zit niet in de verwachting. Wel gaan er buien vallen die verder landinwaarts een steeds meer een winters karakter krijgen. In het zuidoosten en oosten van het land kan een drab dek ontstaan van 1-2 centimeter. In Zuid-Limburg en in de hogere delen van België gat het meer om sneeuw en daar kan 5-10 centimeter sneeuw (bij)vallen. Aan zee en in het westen zal het voornamelijk om regen gaan. Doordat de wind uit het zuidwesten gaat waaien komt er zachtere lucht vanaf zee mee. Linksonder de kaart met het te verwachten neerslagbeeld waarin we ook het winterse karakter zien. Rechtsonder het sneeuwdek dat Harmonie voorziet donderdagochtend, inclusief de sneeuw die nu al in de Ardennen ligt. Bron: Weerplaza.

Groot punt van aandacht is verder de wind. Het beloofd aan zee en in het zuidwesten onstuimig te worden. Op het kaartje hieronder zien we de windstoten en windkracht. In het westen en aan zee zijn korte tijd flinke windstoten mogelijk tot wel 80-90 kilometer per uur. Ook trekt de wind aan de kust flink aan tot windkracht 8 aan de kust en 6-7 verder in Zeeland en het IJsselmeer gebied. De temperatuur ligt hierbij aan de kust en in zeeland dik boven nul, 6 tot 4 graden. Verder landinwaarts is het 1-2 graden en tijdens intensieve buien daalt deze naar het vriespunt. In de hogere delen vriest het een graadje. Kleine disclaimer is de koers van het systeem, als deze iets wijzigt heeft dat direct gevolgen voor de wind en neerslag. Iets om morgen in de gaten te houden dus!

Het Sauerland

In het Sauerland is het inmiddels ook wit en de winter heeft ook daar de regie genomen over het weer. De neerslag van gisteren heeft ook in het Sauerland een verse laag van 10centimter opgeleverd. Het is koud, overdag ligt het kwik rond het vriespunt rond de 500 meter. In bijvoorbeeld winterberg waar het dorp op 723 meter ligt vriest het de hele dag een paar graden. Op de top (770 meter) is het nog een graadje kouder. In de nachten vriest het matig. Nieuwe sneeuw staat donderdagochtend op het programma, als de neerslag vanuit België en Nederland in Duitsland is aangekomen. De verwachting is dat een paar centimeter sneeuw gaat vallen. De komende dagen is het verder vrij zonnig en soms valt er een vlok sneeuw. Het blijft zowel overdag als in de nachten vriezen. In het weekend stroomt nog koudere lucht binnen en kan het op de hoogste delen ook overdag matig (-5 graden) blijven vriezen.

Zoals op bovenstaand screenshot van de webcams bij Winterberg te zien is, zijn de sneeuwkanonnen op volle toeren aan het draaien. Het zachte weer heeft ook daar haar sporen achtergelaten en veel pistes zijn dan ook nog dicht. In Winterberg is slechts 3 van de 28 kilometer aan pistes open. Van de 29 skiliften zijn er 8 geopend. Door de koude vrieslucht kan er in ieder geval veel kunstsneeuw worden aangemaakt. Samen met af en toe een sneeuwbui en de aanhoudende vorst zullen de condities alleen maar beter gaan worden.

Donderdag weer een nieuwe update van het weer in de Benelux en het Sauerland. Fijne dag!

(Visited 1.704 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier