Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het is rustig herfstweer de komende dagen. Hogedrukgebieden gaan steeds vaker het weerbeeld bepalen in de Lage Landen. Omdat we nog wel dichtbij de straalstroom zitten kan er af en toe en storing “tussen piepen” waarbij het even kan regenen. Grote hoeveelheden zitten er voorlopig niet in. Tijdens de passage van zo’n storing trekt de wind vooral aan zee flink aan. Er sijpelt vooral op hoogte wat zachtere lucht binnen waardoor vooral in de nachten de temperatuur wat omhoog gaat. Nachtvorst zijn we dan even kwijt. Zo kabbelen we rustig verder in november.

Enkele koude nachten

Met de instroom van maritiem polaire lucht en opklaringen heeft het de afgelopen nachten, in het binnenland, licht gevroren aan de grond. Gisterennacht vroor het zelfs op een enkele station op waarnemingshoogte licht. Ook ontstond er op veel plaatsen dichte mist. Een bekend herfstfenomeen waarbij in rustige condities makkelijk mist ontstaat. Overdag loste deze dan lokaal ook maar moeizaam op. Hierdoor bleef het kwik zelfs overdag op veel plaatsen onder de 10 graden. Het voelde zelfs al een beetje winters aan.

Het was weer fris vanmorgen. Op waarnemingshoogte was het lokaal maar nipt boven het vriespunt. Aan de grond lag het kwik wel op veel plaatsen iets onder 0.
Bron: Weerplaza.

Vandaag af en toe zon, lokaal een bui

Een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan heeft een zwakke uitloper naar onze omgeving. Vandaag (vrijdag) is het dan ook rustig weer met af en toe zon. De lokale mist lost overal op. De west tot noordwesten wind trekt namelijk wat aan en wordt matig in het binnenland en soms vrij krachtig aan zee. Lokaal valt in de wat onstabiele luchtsoort een enkele bui. Met maxima rond 11 graden is het relatief koel. Vannacht zijn er enkele opklaringen en lokaal valt met name in het westen en noorden nog een bui. Omdat er wat meer wind staat is de kans op mist klein. Lokaal misschien nog in het zuidoosten, waar ook de laagste minimum temperatuur verwacht wordt. De minima ligt daar rond 2 graden, elders is het minder koud.

Een zwakke uitloper van het hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan bepaalt ons weerbeeld. Met een westnoordwestelijke stroming wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. Hiermee is het relatief fris.

In het weekeinde soms wat regen

Zwakke storingen weten ons dit weekeinde te bereiken. Het hoog boven de Atlantische Oceaan ligt te ver weg om het helemaal droog te houden. Maar zorgt er wel voor dat de neerslaghoeveelheden beperkt blijven. Zaterdag zijn er dan ook veel wolkenvelden met nauwelijks zon en af en toe valt er wat lichte regen. Zondag zijn er wat meer opklaringen en zullen de meeste buien in het noorden vallen. De maxima liggen op beide dagen rond 12 graden. In de nachten is het door de aanwezige bewolking minder koud. Wel staat er flink wat wind, aan de kust zelfs enige tijd krachtig.

Met de straalstroom in de buurt weten zwakke storingen ons te bereiken dit weekeinde. Een occlusiefront zorgt voor wat neerslag.

Volgende week overwegend droog en rustig herfstweer

Het hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan gaat de invloed wat meer uitbreiden naar onze omgeving vooral later in de week. Dat betekent dat er een zachte zuidwestelijke stroming op gang komt. Omdat de aangevoerde lucht over zee gaat, wordt er veel vocht opgepikt en zal de zon er maar af en toe doorkomen. De bewolking overheerst dus. Overdag wordt het een graadje warmer en in de nachten ligt het kwik veelal tussen 5 en 8 graden, aan zee vaak nog wat zachter. Hiermee is het dan dus (zeer) zacht herfstweer. Het is vaak droog, maar vooral op maandag en woensdag kan er een bui vallen.

Aad Hoogenboom stuurde via Twitter deze prachtige foto. Wat een mooie contrasten tussen de bui door.

Winterse signalen op de lange termijn?

Nu we rustig verder kabbelen richting december en de wintermaand langzaam in beeld gaat komen, is de vraag of er al winterse signalen zichtbaar zijn op de weerkaarten. Het antwoord daarop is NEE. Het wordt waarschijnlijk richting het einde van de week wel weer wat kouder met in de nacht en vroege ochtend een toenemende kans op lichte vorst. Overdag wordt het dan nog makkelijk 9 of 10 graden, tenzij mist ook overdag blijft hangen. Het van oorsprong Atlantisch hoog komt dan namelijk in de buurt van de Benelux te liggen. De wind neemt af en in een rustige atmosfeer kan de temperatuur dan wat naar beneden gaan.

Aan het einde van de volgende week worden rustige condities verwacht. De temperatuur kan dan weer wat gaan zakken als een hogedrukgebied boven onze omgeving komt te liggen. De kans op mist en lichte vorst in de nacht nemen dan weer toe.

Tenslotte nog de temperatuurpluim

Ook de pluim kabbelt rustig verder. Dit weekend zien we weinig verschil tussen de dag en nachttemperatuur door de aanwezige bewolking (en neerslag) Richting het einde van de nieuwe week kan het weer kouder worden met kans op lichte vorst in de nacht en vroege ochtend. Dit is wel afhankelijk van de exacte positie van het hogedrukgebied.

Neerslagpluim

De neerslaghoeveelheden blijven voorlopig beperkt. Af en toe valt er wat lichte regen, het blijft over de gehele linie gezien echter overwegend droog.

Vanuit Helmond wens ik u een prettige dag.

Gastreporter of weerman?

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over jouw reiservaringen in de Alpen of de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl

(Visited 90 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Benelux: Rustig herfstweer met af en toe een zwak frontje”

 • Erwin van Erp
  5 november 2021 at 18:51

  UPDATE:

  DE GFS 12 uur hoofdrun komt met de eerste onvervalste sneeuwkaarten voor deze winter Nederland!
  We zien een laag ten N van de LL ontstaan waardoor de wind om dat laag (altijd tegen de klok in) via een omweg over zee polaire lucht met sneeuwbuien onze kant op voert…
  Zo eens kijken of er wat ondersteuning is van de andere members!

 • Erwin van Erp
  5 november 2021 at 19:30

  Zoals verwacht (maar niet gehoopt) is er geen ondersteuning voor het sneeuwscenario dat de oper 12u laat zien rond 20-11. We zien ook dat in deze run de de gemiddelde temp op het 850HPA vlak de hele run ver boven het 30 jaar gemiddelde zitten (1980-2010) en daarmee hebben we meteen de oper in perspectief gezet tov het gehele ensemble. Leuk om voor de 1e keer deze winter deze sneeuwkaarten te zien maar zeer onwaarschijnlijk!
  Gemiddelde T2 m dagelijks rond de 10 graden voor de Bilt.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier