Advertentie 

Algemeen; zachtere Atlantische Oceaan lucht is onderweg naar W-Europa en de Benelux en gaat vanaf woensdag proberen de veel koudere maritiem polaire lucht te verdrijven. Met het polaire front boven Nederland vormt zich vanaf vrijdag precies boven het land een scherpe luchtmassagrens. In de loop van de vrijdag en zaterdag wint de koudere polaire lucht dan weer terrein naar het zuiden en gaat het weekend koud verlopen.

Op het scherpst van de (winterse) snede

Atlantische depressie en hun fronten worden steeds opdringerige en gaan vanaf woensdag een serieuze aanval op het winterweer in West Europa en de Alpen uitvoeren. Het meest interessante en ook spannende weer gaat zich dan in  Nederland afspelen en met een beetje geluk gaat er ook sneeuw vallen. Grootste kans noordelijk van de grote rivieren!

Sneeuw landinwaarts

Vannacht kan een eerste occlusie front al wat neerslag gaan geven waarbij er landinwaarts en met name in het oosten en noorden ook (natte) sneeuw gaat vallen. Hier kan ook accumulatie gaan plaatsvinden van enige centimeters sneeuw.

Occlusiefront woensdag Benelux, de Alpen krijgen te maken met een warmtefront
Radarbeeld 12h50 met de frontale neerslag in het westen. De oostelijke Alpen hebben nog met laatste Stau sneeuwval te maken

Na nog wat sneeuw in de ochtend in het (noord)oosten volgt na een drogere weerfase met lokaal mogelijk nog een (winterse) bui donderdag een volgend occluderend frontensysteem. Dit systeem gaat van het ZW uit  opnieuw neerslag gaat geven met opnieuw kans op winterse neerslag in het noordoosten en eventueel ook oosten.

1 tot 3 cm sneeuw tot woensdagochtedn vlgs het ECMWF

Scherpe luchtmassagrens Nederland

Vrijdag komt het occluderende frontensysteem met aan de zuidkant ervan de zachtere lucht en aan de noordkant de koudere drogere lucht west-oost georiënteerd boven Nederland tot stilstand.

Het occluderende frontensysteem met LMG vrijdag 12h00 precies boven Nederland

Er vormt zich dan een sterke temperatuurgradiënt. In het noorden komt het kwik niet of nog maar nauwelijks nog boven het vriespunt uit, in het zuiden kan het 8 graden worden. Ook op wat grotere hoogte zien we dan grote temperatuur verschillen.

Vrijdag ochtend al grote verschillen in temperatuur tussen noord en zuid

Regen / Sneeuw

In het gebied van het strijdtoneel gaat neerslag vallen, aan de koude kant van het geheel zal dat winters neerslag zijn waarbij natte sneeuw, droge sneeuw en zelfs ijzel kan voorkomen. Ietwat verder ten noorden van het front is de lucht kouder maar ook een heel stuk droger en hier zal geen neerslag vallen.

Onzekerheden

Met nog een een paar dagen te gaan is het nog onduidelijk waar precies die scherpe luchtmassagrens zich zal gaan ophouden. Uitgaande van de diverse modelprognose zal dat ergens ten noorden van de grote rivieren zijn. Ook de ECMWF ensembles (EPS) laten heel mooi de tweedeling zien tussen het koudere noorden (Groningen) en het veel zachtere zuiden (Maastricht) op donderdag en vrijdag.

De grootste kans op sneeuw en een sneeuwdek zal dan ten noorden van de grote rivieren zijn. Mogelijk dat het noorden van het land het zelfs droog houdt. Er zijn echter ook modellen die juist daar de meeste neerslag en sneeuw berekenen.

ECMWF vanmorgen met het verwachte sneeuw(dek) voor zaterdag. Deze kaart zal afh. ook van model de komende dagen er zeker nog anders uit gaan zien
Ter vergelijking Arpege tot zaterdagochtend

Weekend weer kouder

In de loop van de vrijdag en zaterdag zal het polaire front dan weer naar het zuiden toe verplaatsen en daarmee kan de koudere polaire lucht weer over het gehele land gaan uitstromen.

Animatie ECMWF T850 hPa met het oprukken en vervolgens weer terugdringen van de zachtere lucht vanaf woensdag tot zaterdag

Ook zondag is het nog koud met overdag temperaturen maar net boven het vriespunt. Verder hebben we in de vrij droge koude polaire dan te maken met mooie brede opklaringen afgewisseld door stapelwolken en lokaal een winterse bui.

Nieuwe aanval zachtere lucht

Met de start van de nieuwe week volgt er aangestuurd door een uitdiepende depressie bij de Britse Eilanden vanuit het zuidwesten tot westen een volgende aanval van zachtere Atlantische luchtmassa’s. We krijgen dan te maken met een zonaal stromingspatroon en een wat zwabberende jetstream die dan weer wat noordelijker en dan weer wat zuidelijker zal verlopen.

ECMWF T850 hPa maandag 00h00. Met de start van de nieuwe week volgt een nieuwe aanval vanaf de Atlantische Oceaan met zachtere lucht

Vanaf dinsdag tot en met woensdag verblijven we dan aan de zachte kant van de jetstream in een brede warme sector.

Vanaf donderdag dan weer aan de koudere kant in maritiem polaire lucht. Mogelijk dat richting of in het weekend aan de oostflank van een opbouwende Atlantische hoogterug de Benelux met een meer noordelijke component weer dieper in de polaire luchtmassa’s geraken.

Alpen in de zachtere lucht

Vooral in de Stau van de oostelijke Alpennoordkant is de afgelopen 24 uur weer sneeuw gevallen, lokaal zelfs meer dan 50 cm. Vandaag is het nog koud met laatste sneeuw(buien).

Hans ter Braak meldde via Twitter weer een half metertje vanuit Mittelberg in het Kleinwalsertal in de afgelopen 24 uur. Sterkte Hans (er komt nog meer aan)

Op een tussenhoog volgt een tijdelijk verbetering voordat een warmtefront morgen een weersomslag gaat inleiden.

De Alpen komen daarbij volledig in de veel zachtere luchtmassa’s te liggen. Er gaat vanaf woensdag op een warmtefront van west naar oost steeds weer neerslag vallen. Met het instromen van de zachtere lucht gaat de sneeuwvalgrens woensdag stijgen naar 1000 meter.

Sneeuwvalgrens stijgend tot 1500 -2000

Donderdag wint de zachtere lucht verder terrein en met een harde tot stormachtige wind stijgt de sneeuwvalgrens verder naar 1500 tot 2000. In de oostelijke Alpen algemeen wat lager, het hoogst in het westen.

De donderdag en ook vrijdag beloven een heel stuk zachter te gaan worden waarbij het tot 1500 a 2000 gaat regenen

Ook in de beschutte inner alpine regio’s sneeuwt het deels nog lager tot 1100 a 1500 meter.

In het weekend keert dan de rust weer terug en wordt het ook weer wat kouder. Stabiel hogedrukweer of winterweer met sneeuw tot down under lijkt tot het einde van de week geen thema meer.

In de Alpen gaat deze week veel neerslag vallen. Hogerop is dat sneeuw. Boven de 1800 a 2000 meter gaat tot en met vrijdag 100 tot 200 cm vallen en mogelijk ook nog meer

Nu maar te hopen dat de verzachting met regen en storm en het vele smeltwater geen problemen gaat geven. Hoe dan ook zal de situatie in de Alpen er niet beter op worden. Het lawine gevaar is nog steeds precair en zal vanaf morgen weer verder gaan toenemen.

Vandaag nog niks aan het handje en in de westelijke Alpen met het tussenhoog al veel zon, nog wel koud met 25 graden vorst hier op 3885m in de regio van het Matterhorn Glacier Paradis / Zermatt

Hoe het allemaal verder gaat in de Alpen en natuurlijk de Benelux gaan we de volgende dagen verder vervolgen. Ter afsluiting ook nog de nieuwe EFFIS / ECMWF T2m anomalie Europa voor de komende 3 weken. Het lijkt erop dat de Benelux en met name Nederland met een ietwat te koud weertype te maken gaan krijgen. (Twitter link voor de kaarten)

Tot zover voor dit moment vanuit de weerkamer in Termen. Buiten vriest het 4 graden en is het inmiddels mooi opgeklaard.  Sneeuwhoogte 38cm. Fijne dag en blijf volgen.

Sneeuwmeetveld vijver tuin in Termen (1020)

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-202

(Visited 12.998 times, 1 visits today)

19 Reactie op “Benelux – Nederland wordt strijdtoneel van de zachte en koude luchtmassa’s”

 • Ricardo
  26 januari 2021 at 14:40

  Nu het voor het verkeer minder uitmaakt mag er in de randstad ook wel wat sneeuw gaan vallen. Tot nu toe vallen we steeds net buiten de boot..

  De zeetemperatuur is toch “maar” 6 – 7 graden.

 • Johann
  26 januari 2021 at 17:25

  ICON-EU

 • Johann
  26 januari 2021 at 17:44

  De winter loert niet ver buiten lands grenzen, vanaf vrijdag wordt het al spannend en dat geldt helemaal vanaf medio vlg week! En jawel, de GFS12 komt vervolgens richting het weekend weer met een mooie virtuele winterse worst #winter

 • Johann
  26 januari 2021 at 18:46

  Arpege12

 • Bernie
  26 januari 2021 at 19:03

  Zou een mooi verjaardag kado zijn! Lekker binnen naar buiten loeren en in de verse sneeuw een wandeling maken. Het is wel geen skiën wat ik normaal doe met mijn verjaardag. Maar toch leuk!

  • Remco Mienis
   26 januari 2021 at 21:13

   Alvast fijne verjaardag gewenst en we hopen op een klein laagje sneeuw voor je 😀

 • Guus
  26 januari 2021 at 21:50

  Nieuwe pluim ecmwf (noord oost) helaas de sneeuw uit de kaarten verdwenen voor vrijdag. Operationele run geeft nu vrijdag zelfs temperatuur van 7 graden (was 0). Gfs nu zelfs minder zacht. Ook de kou is verder vooruit geschoven naar zaterdagnacht. Zoals gebruikelijk deze winter zal er wsch weinig van over blijven. Jammer.

 • Arjan
  27 januari 2021 at 10:20

  De winter ligt op de loer, maar de zachte lucht ook. Morgen zien we een tweedeling met een markante LMG. (Luchtmassagrens) over de Benelux. Het noordoosten zit in de koude lucht en het zuiden in de zachte lucht. Uiteraard kan de neerslag in het noordoosten als sneeuw vallen.

  • Ronald - Beekbergen
   27 januari 2021 at 10:31

   Spannend gevecht hoor! Word een kwestie van 100 km zo te zien. Ik blijf jullie volgen!

 • Han Maenen
  27 januari 2021 at 12:00

  Gewoonlijk teken ik voor luchtmassagrenzen, wat een spanning. Wie zal wie overwinnen. Als ik terug kijk naar 1978-1979 en de komende luchtmassagrens daarmee vergelijk, blijft er heden niets van over. Dat was pas spannend, zeer zacht aan de zuidkant met veel regen, zeer koud aan de noordkant met bakken sneeuw. Ik was buiten in Zuid-Limburg toen het front passeerde. Een donkere massa uit het noorden, regen, temperatuur daalde snel tot 3 graden, daarna langzaam beneden 0. Er viel een beetje sneeuw. Zware sneeuwval kregen we in de avond. Een warmtefront uit het zuiden ging tot de tegenaanval over, terwijl aan de koude kant continentaal arctische lucht werd aangevoerd: de elitetroepen van de kou. Er viel 30 cm sneeuw. Dat was pas spannend en ik genoot ervan getuige te mogen zijn van die titanenstrijd: onvergetelijk.
  Koude kucht is gewoonweg niet meer koud. Gisteren liepen de maximumtemperaturen in Nederland op tot 6 of 7 graden. Dat heeft vanzelfsprekend niets met winter te maken, terwijl we ons wel technisch gezien in koude lucht bevonden. Uit de occlusie is vannacht in Nijmegen en omgeving alleen regen gevallen. Maritiem polaire lucht: geef mijn portie maar aan Fikkie. We hebben op zijn minst maritiem arctische lucht nodig.

  • Johann
   27 januari 2021 at 12:12

   Dat waren idd nog winters ! Vergeet die winter 78-79 nooit meer en en met name niet de 14e februari. Alle weerinstituten ernaast (behalve Offenbach en Pelleboer) met een laagje dat niet bovenlangs maar onderdoor trok! Ipv van de aangekondigede dooi en regen kwam de vorst en sneeuwde het van noord naar zuid de gehele dag. Ik was 18 jaar jong en op de 14e februari bij -7 graden overdag op de motor (!) in de sneeuwstorm langs het Apeldoornse Kanaal van Apeldoorn naar Brummen. Voordien had het ook nog een tijd geijzeld dus spekgladde wegen!

 • Johann
  27 januari 2021 at 12:04

  Het blijft spannend met de LMG

 • Johann
  27 januari 2021 at 12:23

  EC berekent het laagje vrijdag via deze koers. Maar ietwat Z of N en we krijgen een totaal ander beeld. Wat dat kan betekenen zagen we (extreem geval) bv in de memorabele winter op de 14e februari `79 met de beruchte vorst inval en sneeuwstorm! (zie ook reactie va Han hierboven)

 • Erwin
  27 januari 2021 at 20:12

  Prachtige kaarten in de EC 12 uur oper! Ga verder nu geen details geven gezien de virtuele worsten steeds maar oper was is om te smullen!

 • Erwin
  27 januari 2021 at 21:19

  Ik heb de pluim nog niet maar naar op bais van de verschillende leden die ik a gezien heb kan ik vast verklappen dat die significant kouder zal zijn!!

  • Bernie
   27 januari 2021 at 21:55

   Nou Erwin, kom er maar in met de vette worst!!! Ik heb er trek in ook al krijg ik maar een klein stukje of mogen we er alleen aan ruiken?

 • Jan
  27 januari 2021 at 22:25

  Wanneer kunnen we een update verwachten? Je maakt me nieuwsgierig! 😄

  • Erwin
   28 januari 2021 at 00:12

   morgen Jan. Teveel virtuele worsten gezien helaas. We wachten even de EC af.

 • Erwin
  28 januari 2021 at 10:22

  EC ensemble 00 verder afgekoeld. We mogen stilletjes nu toch gaan dromen van winterweer. Maar niet te vroeg juichen gezien de virtuele worsten geen enkele keer zijn uitgekomen

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier