Benelux | Na herfstachtige zaterdag kansen op (natte) sneeuw
Zaterdag gaat nat en zacht verlopen in de Benelux dankzij een lagedrukgebied op de Noordzee. Diverse fronten passeren zaterdag waardoor een regenachtige en winderige dag wordt verwacht. Toch luidt dit lagedrukgebied een koelere periode in. Achter het lagedrukgebied langs weet vanaf zondag koudere lucht onze regio te bereiken. De sneeuwvalgrens gaat flink zakken en samen met een aantal neerslaggebieden zal er weer sneeuw in de middelgebergtes zoals het Sauerland en de Ardennen gaan vallen.
Ook in het laagland van Nederland en België zijn er kansen op (natte) sneeuw aan het begin van de week. Hoe groot die kansen zijn en hoeveel sneeuw we in de middelgebergtes verwachten? Dat lees je in dit artikel.
Zaterdag eerst nog een “herfstdag”
Op zaterdag is er van winter in eerste instantie nog geen sprake. Het lagedrukgebied dat over de Noordzee beweegt brengt namelijk veel neerslag en wind. Vanochtend begint de dag in het noordoosten van Nederland nog droog. Lang duurt dit niet aangezien een warmtefront vanuit het zuidwesten overtrekt. Met dit warmtefront en een tweetal koufronten er vlak achteraan zal het om een groot en actief neerslaggebied gaan.
In Nederland en België gaat het zaterdag dan ook het grootste deel van de dag tot laat in de avond regenen. Daarbij zal de intensiteit wel wisselen van tijd tot tijd. Pas in de nacht naar zondag wordt het vanuit het westen droog. Al komt er lokaal nog een enkele bui voor in de nacht naar zondag.
Naast de regen is de wind ook duidelijk aanwezig. Gedurende de dag zal deze aantrekken naar een windkracht 6-7 Bft aan de (noord)westkust met windstoten tot zo’n 80 à 90 km/h. Verder in het binnenland neemt de wind in kracht af, maar is deze nog altijd matig van kracht en komen windstoten tot 60 km/h voor. Met name bij de wat fellere buien op het tweede koufront kunnen windstoten voorkomen. Met temperaturen tussen de 10 en 11 graden is het nog altijd behoorlijk zacht voor de tijd van het jaar.
Vanaf zondag koelere lucht en sneeuw in middelgebergtes
Achter het laatste koufront dat in de nacht naar zondag overtrekt bereikt koelere lucht onze regio. Zo ligt de sneeuwvalgrens zaterdag nog boven de 2000 meter, maar zakt deze achter het laatste koufront richting de 500 tot 600 meter. Mogelijk valt de laatste neerslag in de nacht naar zondag al in de vorm van (natte) sneeuw op de hoogste delen van de Ardennen, Hoge Venen of het Sauerland.
Doordat het lagedrukgebied nog op de Noordzee ligt, waait het zondag met name in het noordwesten van Nederland hard tot mogelijk stormachtig. In het binnenland staat een matige tot krachtige wind. Naast de wind trekken ook diverse buien over vanuit het noordwesten. In de hogere delen zoals het Sauerland, de Ardennen of hoge Venen gaat de neerslag sneeuw opleveren. De sneeuwvalgrens ligt op zondag namelijk tussen de 400 en 600 meter.
Afhankelijk hoe de buien precies bewegen kan in de hoogst gelegen gebieden tussen de 1 tot 5 centimeter sneeuw vallen. De temperaturen liggen in deze regio’s overdag rond of iets boven het vriespunt. In de lagere delen van Nederland en België is het vergeleken met zaterdag een stuk koeler: 7 graden aan de kust tot 4 graden in het binnenland. Daarnaast kan bij een wat actievere bui in Nederland lokaal natte sneeuw of hagel vallen.
Onderstaande weerkaarten laten de temperatuur op 850 hPa zien volgens het ECMWF model. Vanaf zondagochtend (linker kaartje) is goed te zien dat koelere lucht via de westkant van het lagedrukgebied onze regio heeft bereikt. Op maandag (rechter kaartje) ligt de koelere lucht al verder naar het oosten en blijft onze regio koelere lucht aangevoerd krijgen.
Kansen op (natte) sneeuw in Nederland
In de loop van maandag wordt het spannend en interessant qua winterse neerslag. Een lagedrukgebied beweegt richting onze regio, maar de exacte koers is nog onzeker. Die koers is belangrijk. We zitten namelijk in het begin van de nieuwe week nog altijd in de koelere lucht. Afhankelijk van de koers van zo’n lagedrukgebied kan de neerslag in delen van Nederland (tijdelijk) in de vorm van (natte) sneeuw gaan vallen.
De koers bepaald mede of de wind aflandig wordt of zelfs gaat liggen. Dit zou bij een koers wat meer ten zuiden van Nederland kunnen gebeuren. Trekt het lagedrukgebied noordelijker? Dan zitten we in de zachtere lucht en voornamelijk aanlandige wind. De kansen op (natte) sneeuw nemen dan in eerste instantie flink af. Wel zou achter het lagedrukgebied aan weer koelere lucht binnenstromen. Ook de timing wanneer de neerslag rondom het lagedrukgebied ons bereikt speelt een rol. De kansen op sneeuwval nemen toe wanneer deze in de nachtelijke uren valt.
Net wel, net niet
Op dit moment is de timing van dit lagedrukgebied nog breed: tussen maandagochtend en dinsdagochtend. Daarnaast is de atmosfeer weliswaar een stuk afgekoeld, maar nog niet zo koud dat sneeuwval tot in het laagland een zekerheidje is. Het gaat op dit moment dus om een “net wel, net niet” situatie als het om sneeuw gaat. Volgens de laatste verwachtingen is de kans op sneeuwval op maandag en dinsdag tussen de 20 tot 40% volgens het Europese ECWMF weermodel, en 40 tot 60% volgens het Amerikaanse GFS. Ook na dinsdag zijn er nog kansen op (natte) sneeuw, maar zijn deze vooralsnog kleiner.
Als het dan tot sneeuwval komt is de vraag hoe goed deze blijft liggen aangezien de temperaturen overdag boven het vriespunt liggen. In de nachten zakken de temperaturen wel richting het vriespunt en is er kans op lichte vorst. Op de toppen van het Sauerland en hoger gelegen delen van België is de kans op sneeuw en het vormen van een sneeuwdek een stuk groter. Hier liggen de temperaturen overdag wel rond of net onder het vriespunt. Bij een gunstige koers van het lagedrukgebied en de neerslaggebieden kunnen hier meerdere centimeters sneeuw vallen.
Onderstaande weerkaarten geven een voorbeeld van de verwachting van het ECMWF model voor maandag. In deze verwachting koerst het lagedrukgebied via België naar het noordoosten waarbij de neerslag tijdelijk in de vorm van natte sneeuw zal vallen. Van links naar rechts: het lagedrukgebied op maandagochtend, de neerslagsoort en de kans op sneeuwval.
Tot het einde van de werkweek zitten we nog in de koelere lucht en zijn er geregeld kansen op (natte) sneeuw in Nederland. Het wordt de komende dagen dus spannend of we in Nederland sneeuwval gaan krijgen met een (tijdelijk) sneeuwdek of niet. Wel gaan de middelgebergtes zoals het Sauerland in ieder geval weer wit kleuren. Na de zeer zachte periode is de sneeuw hier zeer welkom. De komende dagen besteden we in onze berichten aandacht aan de sneeuwkansen in Nederland, en de middelgebergtes om ons heen. Voor het weer en het laatste weerbericht voor de Alpen kun je terecht op deze pagina.
Wil je er ook op uit in Nederland, België of Duitsland? Kijk dan ook eens op OutdoorDichtbij.nl
Omslagfoto: Edwin Hagenouw
Maarten is afgestudeerd met de specialisatie Meteorologie en Luchtkwaliteit aan de Universiteit van Wageningen. Voor deze master heeft hij ook een half jaar aan de Universiteit van Innsbruck gestudeerd.