Advertentie 

Vandaag is de laatste dag dat het grootste deel van de Benelux van het buitengewone zachte weer kan genieten. Alleen de Wadden / kustgebieden en het noordwesten hebben te maken met hardnekkige mist (stratus) en daar blijft het kwik vandaag steken op een schamele 4-6 graden. Elders zonniger en warmer tot lokaal 17 graden op de warmste plek in Limburg. Morgen komen we niet verder dan een graad of 7-8.

Het gaat weer kouder worden en flink vriezen in de nachten komend weekend. Foto van akkerwijzer.nl

Grote verschillen op de woensdag

Vandaag zoals gezegd de laatste dag waarop we lente temperaturen kunnen noteren, al zijn er grote verschillen in het land. Met een zwakke noordwestelijke stroming worden er mist en lage bewolking (stratus) vanaf zee aangevoerd. Zo is het op dit moment van schrijven in Cabauw mistig (100m zicht) en slechts 2,7 graden, terwijl in Maastricht de zon doorbreekt (15000m zicht) en het met 10,4 graden bijna 8 graden warmer is.

Actuele temperaturen met lokaal flinke verschillen. Bron Weerplaza

In de loop van de dag gaan de meeste mistvelden en lage bewolking weer oplossen door het zonnetje. De temperatuur kan dan nog even lekker gaan oplopen; gemiddeld een graad of 13, mogelijk in het zuidoosten 17 graden. Alleen in het noordwesten en op de wadden is de mist hardnekkiger, daar komt het zonnetje er naar verwachting niet doorheen. Op de koudste plek in Nederland in de mist zou het vanmiddag 4 graden kunnen worden, mogelijk dan 13 graden verschil vandaag in het land. Grote tegenstellingen dus, maar op de meeste plaatsen en heerlijke lente dag na een frisse en mistige start.

Morgen passage koufront

Ten westen van Bretagne ligt vandaag een hoogtelaag. Een storing op grotere hoogte in atmosfeer. Morgen trekt dit hoogtelaag als over het zuiden van Nederland. Hieromheen draait een occlusie die wat regen gaat geven.

Het hoogtelaag op woensdag ten westen van Bretagne. Dit hoogtelaag trekt richting de Benelux.

In de loop van de nacht gaat het vanuit het zuidwesten uit regenen. Globaal valt er tussen de 2 en 5 mm. Alleen het noorden lijkt het helemaal droog te houden. Grofweg ten noorden van de lijn Den Helder – Emmen blijft het volgens de laatste modellen droog. Dit komt door een afzakkend nieuw hoog vanuit Schotland. Hierdoor draait de stroming naar noordelijke richtingen en trekt het geheel zuidwaarts weg.

Vanuit Schotland zakt een nieuw hoog af. De stroming gaat maar het noorden en het hoogtelaagje trekt zuidwaarts weg.

Met draaien van de stroming naar het noorden passeert een inactief koufront waarmee we in duidelijk koudere lucht komen. Is vanochtend de temperatuur op 1500 meter hoogte boven ons nog +5, na passage van het koufront donderdag daalt de temperatuur boven ons hoofd richting -8 graden.

Weekend lokaal matige vorst in de nachten

In het weekend wacht ons dan rustig hogedruk weer. Het is droog, er staat weinig wind en er is flink wat zon. Door de noordelijke aanvoer over de Noordzee kan de lucht nog een beetje opwarmen en samen met de sterker wordende zon komen we overdag ruim in de plus. Gemiddeld 6 graden. In de nachten kan het onder windstille en heldere condities samen met de koude bovenlucht goed afkoelen. We kunnen een paar nachten met lichte vorst verwachten. Mogelijk zelfs matige vorst richting -7 graden op de koudste plekken.

Wow! We hebben het al die jaren verkeerd gedaan! Het ijs van je autoruiten halen doe je zo met gemak! - Tips en Weetjes
In het weekend flinke vorstkansen. Brrr! Foto van tips en weetjes.nl

Wisselvalliger met meer wind

Volgende week gaat de bezem dan sinds lange tijd weer eens goed door de atmosfeer. Het hogedrukgebied wat ons in het weekend het rustige en koude weer geeft trekt dan verder naar het zuidoosten. In geheel west Europa lijkt dan een sterke zonale stroming te gaan ontstaan. Dit is een stroming netjes van west naar oost.

Volgende week lijkt een sterke zonale stroming te gaan ontstaan boven west Europa. De lucht stroomt dan parallel aan de evenaar van west naar oost.

We komen dan te liggen in de aanvoerlijn van storingen vanaf de oceaan. Het gaat dan ook wisselvalliger worden met meer wind. De isobaren liggen dichter op elkaar wat duidt op meer drukverschillen en dus meer wind. De temperaturen lijken hierbij uit te komen op normale waarden voor begin maart. Overdag rond de 8 graden en in de nachten een graad of 4.

Neerslag
De neerslagpluim. Na wat regen morgen wacht een droog weekend. Daarna breekt een duidelijk wisselvalligere fase aan. Bron Weerplaza
Punt van aandacht is een randstoring die meerdere modellen al een paar runs laten zien op de donderdag volgende week. Dit zijn vaak venijnige storingen met veel wind en regen. Deze storingen draaien om de ‘moederstoring’ heen en noemen we daarom een randstoring. Interessant om te volgen dus of er eventueel een storm op komst is.
We blijven het volgen en in een later bericht als de verwachtingen wat betrouwbaarder worden komen we hier uiteraard op terug. Geniet van het zonnige weer en de nachtvorst de komende dagen en graag tot het volgende bericht. Groet Sebastiaan

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 26 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer