Vandaag is de laatste dag dat het grootste deel van de Benelux van het buitengewone zachte weer kan genieten. Alleen de Wadden / kustgebieden en het noordwesten hebben te maken met hardnekkige mist (stratus) en daar blijft het kwik vandaag steken op een schamele 4-6 graden. Elders zonniger en warmer tot lokaal 17 graden op de warmste plek in Limburg. Morgen komen we niet verder dan een graad of 7-8.

Het gaat weer kouder worden en flink vriezen in de nachten komend weekend. Foto van akkerwijzer.nl

Grote verschillen op de woensdag

Vandaag zoals gezegd de laatste dag waarop we lente temperaturen kunnen noteren, al zijn er grote verschillen in het land. Met een zwakke noordwestelijke stroming worden er mist en lage bewolking (stratus) vanaf zee aangevoerd. Zo is het op dit moment van schrijven in Cabauw mistig (100m zicht) en slechts 2,7 graden, terwijl in Maastricht de zon doorbreekt (15000m zicht) en het met 10,4 graden bijna 8 graden warmer is.

Actuele temperaturen met lokaal flinke verschillen. Bron Weerplaza

In de loop van de dag gaan de meeste mistvelden en lage bewolking weer oplossen door het zonnetje. De temperatuur kan dan nog even lekker gaan oplopen; gemiddeld een graad of 13, mogelijk in het zuidoosten 17 graden. Alleen in het noordwesten en op de wadden is de mist hardnekkiger, daar komt het zonnetje er naar verwachting niet doorheen. Op de koudste plek in Nederland in de mist zou het vanmiddag 4 graden kunnen worden, mogelijk dan 13 graden verschil vandaag in het land. Grote tegenstellingen dus, maar op de meeste plaatsen en heerlijke lente dag na een frisse en mistige start.

Morgen passage koufront

Ten westen van Bretagne ligt vandaag een hoogtelaag. Een storing op grotere hoogte in atmosfeer. Morgen trekt dit hoogtelaag als over het zuiden van Nederland. Hieromheen draait een occlusie die wat regen gaat geven.

Het hoogtelaag op woensdag ten westen van Bretagne. Dit hoogtelaag trekt richting de Benelux.

In de loop van de nacht gaat het vanuit het zuidwesten uit regenen. Globaal valt er tussen de 2 en 5 mm. Alleen het noorden lijkt het helemaal droog te houden. Grofweg ten noorden van de lijn Den Helder – Emmen blijft het volgens de laatste modellen droog. Dit komt door een afzakkend nieuw hoog vanuit Schotland. Hierdoor draait de stroming naar noordelijke richtingen en trekt het geheel zuidwaarts weg.

Vanuit Schotland zakt een nieuw hoog af. De stroming gaat maar het noorden en het hoogtelaagje trekt zuidwaarts weg.

Met draaien van de stroming naar het noorden passeert een inactief koufront waarmee we in duidelijk koudere lucht komen. Is vanochtend de temperatuur op 1500 meter hoogte boven ons nog +5, na passage van het koufront donderdag daalt de temperatuur boven ons hoofd richting -8 graden.

Weekend lokaal matige vorst in de nachten

In het weekend wacht ons dan rustig hogedruk weer. Het is droog, er staat weinig wind en er is flink wat zon. Door de noordelijke aanvoer over de Noordzee kan de lucht nog een beetje opwarmen en samen met de sterker wordende zon komen we overdag ruim in de plus. Gemiddeld 6 graden. In de nachten kan het onder windstille en heldere condities samen met de koude bovenlucht goed afkoelen. We kunnen een paar nachten met lichte vorst verwachten. Mogelijk zelfs matige vorst richting -7 graden op de koudste plekken.

Wow! We hebben het al die jaren verkeerd gedaan! Het ijs van je autoruiten halen doe je zo met gemak! - Tips en Weetjes
In het weekend flinke vorstkansen. Brrr! Foto van tips en weetjes.nl

Wisselvalliger met meer wind

Volgende week gaat de bezem dan sinds lange tijd weer eens goed door de atmosfeer. Het hogedrukgebied wat ons in het weekend het rustige en koude weer geeft trekt dan verder naar het zuidoosten. In geheel west Europa lijkt dan een sterke zonale stroming te gaan ontstaan. Dit is een stroming netjes van west naar oost.

Volgende week lijkt een sterke zonale stroming te gaan ontstaan boven west Europa. De lucht stroomt dan parallel aan de evenaar van west naar oost.

We komen dan te liggen in de aanvoerlijn van storingen vanaf de oceaan. Het gaat dan ook wisselvalliger worden met meer wind. De isobaren liggen dichter op elkaar wat duidt op meer drukverschillen en dus meer wind. De temperaturen lijken hierbij uit te komen op normale waarden voor begin maart. Overdag rond de 8 graden en in de nachten een graad of 4.

Neerslag
De neerslagpluim. Na wat regen morgen wacht een droog weekend. Daarna breekt een duidelijk wisselvalligere fase aan. Bron Weerplaza
Punt van aandacht is een randstoring die meerdere modellen al een paar runs laten zien op de donderdag volgende week. Dit zijn vaak venijnige storingen met veel wind en regen. Deze storingen draaien om de ‘moederstoring’ heen en noemen we daarom een randstoring. Interessant om te volgen dus of er eventueel een storm op komst is.
We blijven het volgen en in een later bericht als de verwachtingen wat betrouwbaarder worden komen we hier uiteraard op terug. Geniet van het zonnige weer en de nachtvorst de komende dagen en graag tot het volgende bericht. Groet Sebastiaan

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 12 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer