Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Vandaag liggen we onder invloed van een lagedrukgebied boven Finland, hieraan verbonden ligt een trog boven de Britse Eilanden. Ook liggen er diverse occlusies in de buurt. Deze trog trekt zuidoostwaarts en verscherpt. Met deze synoptische situatie hoeven we dus niet op mooi warm en stabiel zomerweer te rekenen. Integendeel zelfs want het regent al een poos in de zuidelijke helft van de Benelux. Tot vanavond blijft het van tijd tot tijd regenen, de neerslag wordt ook wat buiiger van karakter en een klap onweer is niet helemaal uit te sluiten. In de loop van de middag en avond wordt het vanuit het zuidwesten droger.

regen
Volop fronten en storingen in de buurt van de Benelux vandaag. Opvallend is ook het langgerekte koufront die loopt via Scandinavië helemaal naar de Azoren. In een groot deel van de Benelux regent het vandaag. Het noorden is droger.

Vooral in het zuiden langdurig regen

De diverse fronten die vandaag passeren, aangezwengeld door een laag boven Finland laten het zoals gezegd dus langdurig regenen. Af en toe plenst het flink door, tevens wordt de neerslag wat buiiger van karakter zodat het de ene keer wat harder regent dan de andere keer. Diverse plaatsen in het zuiden zitten nu al op 20 mm.
Totaal kan in het zuiden 20 tot 30 mm neerslag vallen binnen 24 uur tijd. Heel lokaal is een uitschieter mogelijk naar 40 mm. Uiteindelijk wordt het vanmiddag rond 20 graden, maar in regen is het wat koeler. Later vanmiddag en vanavond klaart het vanuit het zuidwesten wat op, maar een bui blijft mogelijk. De zuidwestenwind trekt aan naar matig, en aan zee vrij krachtig.

regen
Een occlusie ligt donderdag boven het noorden en zorgt vooral daar voor enkele regen en onweersbuien.

Morgen vooral in het noorden (onweers)buien

Terwijl het donderdag in het zuiden wat droger en zonniger is zal het in het noorden juist wisselvalliger zijn met regen en onweersbuien. De rollen zijn dan dus omgedraaid. Een occlusie ligt boven het noorden van het land, wat de wisselvalligheid doet opleven. Het zuiden profiteert van een zwakke uitloper van het Azorenhoog. Zaak dus om toch de buienradar in de gaten te houden.

Juni gaf veel neerslag in het zuiden

Door de heftige buien zijn lokaal flinke uitschieters geweest in de totale hoeveelheid neerslag in juni. De droogte die nog steeds aanwezig is, is hiermee wel wat minder geworden. Toch scheelt dit nog sterk van plaats tot plaats.

regen
Juni gaf lokaal veel neerslag. Op een enkele plaats bijna 200 mm.

Lichtende nachtwolken

De laatste nachten zagen we regelmatig een mooi weerfenomeen opduiken, namelijk lichtende nachtwolken. Jannes Wiersema heeft dit schitterend weten vast te leggen.


Tot zover voor vandaag, voor de vooruitzichten kijk nog even HIER in het vorige weerbericht. Daar komen we morgen weer op terug. Fijne dag.

Uitgebeelde afbeelding: Ton Wesselius

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 300 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Benelux- fronten zorgen in het zuiden voor langdurige regen”

  • Johann
    1 juli 2020 at 10:53

    Goed voor de natuur zullen we maar zeggen Arjan. Mooie update! Eens kijken of de verwachte lokale zware onweersbuien in de Alpen de stratiforme neerslaghoeveelheden in de Benelux gaan overtreffen!?

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier