Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen: Vandaag liggen we onder invloed van een lagedrukgebied boven Finland, hieraan verbonden ligt een trog boven de Britse Eilanden. Ook liggen er diverse occlusies in de buurt. Deze trog trekt zuidoostwaarts en verscherpt. Met deze synoptische situatie hoeven we dus niet op mooi warm en stabiel zomerweer te rekenen. Integendeel zelfs want het regent al een poos in de zuidelijke helft van de Benelux. Tot vanavond blijft het van tijd tot tijd regenen, de neerslag wordt ook wat buiiger van karakter en een klap onweer is niet helemaal uit te sluiten. In de loop van de middag en avond wordt het vanuit het zuidwesten droger.

regen
Volop fronten en storingen in de buurt van de Benelux vandaag. Opvallend is ook het langgerekte koufront die loopt via Scandinavië helemaal naar de Azoren. In een groot deel van de Benelux regent het vandaag. Het noorden is droger.

Vooral in het zuiden langdurig regen

De diverse fronten die vandaag passeren, aangezwengeld door een laag boven Finland laten het zoals gezegd dus langdurig regenen. Af en toe plenst het flink door, tevens wordt de neerslag wat buiiger van karakter zodat het de ene keer wat harder regent dan de andere keer. Diverse plaatsen in het zuiden zitten nu al op 20 mm.
Totaal kan in het zuiden 20 tot 30 mm neerslag vallen binnen 24 uur tijd. Heel lokaal is een uitschieter mogelijk naar 40 mm. Uiteindelijk wordt het vanmiddag rond 20 graden, maar in regen is het wat koeler. Later vanmiddag en vanavond klaart het vanuit het zuidwesten wat op, maar een bui blijft mogelijk. De zuidwestenwind trekt aan naar matig, en aan zee vrij krachtig.

regen
Een occlusie ligt donderdag boven het noorden en zorgt vooral daar voor enkele regen en onweersbuien.

Morgen vooral in het noorden (onweers)buien

Terwijl het donderdag in het zuiden wat droger en zonniger is zal het in het noorden juist wisselvalliger zijn met regen en onweersbuien. De rollen zijn dan dus omgedraaid. Een occlusie ligt boven het noorden van het land, wat de wisselvalligheid doet opleven. Het zuiden profiteert van een zwakke uitloper van het Azorenhoog. Zaak dus om toch de buienradar in de gaten te houden.

Juni gaf veel neerslag in het zuiden

Door de heftige buien zijn lokaal flinke uitschieters geweest in de totale hoeveelheid neerslag in juni. De droogte die nog steeds aanwezig is, is hiermee wel wat minder geworden. Toch scheelt dit nog sterk van plaats tot plaats.

regen
Juni gaf lokaal veel neerslag. Op een enkele plaats bijna 200 mm.

Lichtende nachtwolken

De laatste nachten zagen we regelmatig een mooi weerfenomeen opduiken, namelijk lichtende nachtwolken. Jannes Wiersema heeft dit schitterend weten vast te leggen.


Tot zover voor vandaag, voor de vooruitzichten kijk nog even HIER in het vorige weerbericht. Daar komen we morgen weer op terug. Fijne dag.

Uitgebeelde afbeelding: Ton Wesselius

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 272 times, 1 visits today)

één reactie op “Benelux- fronten zorgen in het zuiden voor langdurige regen”

  • Johann
    1 juli 2020 at 10:53

    Goed voor de natuur zullen we maar zeggen Arjan. Mooie update! Eens kijken of de verwachte lokale zware onweersbuien in de Alpen de stratiforme neerslaghoeveelheden in de Benelux gaan overtreffen!?

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer