klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

En zowaar staat ons in de Benelux (vooral Nederland) een flitswintertje te wachten. De laatste weken was het vooral zacht herfstweer en de laatste dagen was het ook nat en zo nu en dan flink winderig, maar de winter doet een klein voorproefje. Laten we eens kijken wat ons dit weekend te wachten staat.

Hogedruk versus lagedruk

Vandaag is het wisselvallig dankzij een lagedrukgebied boven de Noordzee waar neerslaggebieden omgeen cirkelen. De wind is zuidoostelijk en blaast stevig door met aan de kust een harde wind, 7 Bft, met windstoten tot 75 km/uur. Een onstuimige herfstdag dus, waarbij het hele land in de zachte lucht zit. De temperatuur ligt tussen 10 en 12 graden, maar we zien ook meteen dat koude lucht dicht bij zit. Net over de grens in Duitsland is het hooguit een graad of 4. De neerslag valt daar nog als regen, maar zal later vandaag voorzichtig transformeren in sneeuw.

Een onstuimige en wisselvallige herfstdag vandaag in de Benelux. Bron: wetteronline.

Waarom de neerslag langzaam zal transformeren in sneeuw is omdat er vanuit het oosten tot noordoosten koude lucht richting het westen stroomt. Er vindt een strijd plaats tussen hogedruk boven Scandinavië en lagedruk ten westen van ons. Vanuit het oosten probeert koude lucht naar onze omgeving te stromen, terwijl zachtere oceaanlucht hetzelfde probeert vanuit het westen.

Op het grensvlak ontstaat een zogenaamde luchtmassgrens, ook wel LMG genoemd. De koudere lucht zorgt ervoor dat de lucht afkoelt en dat de eventuele neerslag aan de noordzijde over zal gaan in sneeuw. Waar en hoeveel sneeuw er daadwerkelijk kan vallen is nog enigszins onzeker. In eigen land zal het niet veel gaan opleveren, maar in Duitsland kan zich zomaar een serieuze sneeuwlaag vormen.

In onderstaande kaartjes zijn de weerkaarten voor aanstaande vrijdag en zaterdag weergegeven. We zien een krachtig hogedrukgebied dat zijn invloed met name op zaterdag uitoefent boven ons land. Dat levert vooral een koude zaterdag op met mogelijk een beetje sneeuw.

Zaterdagochtend sneeuw?

De koudere lucht wint in de loop van vrijdag steeds verder terrein boven ons land. Is het in de nacht naar vrijdag in het noordoosten nog 5 of 6 graden, vrijdag overdag zal de temperatuur juist alleen maar dalen. In de tweede helft van de avond zal dan de eerste vorst ons land bereiken. Tegelijkertijd trekt ook weer een gebiedje met wat regen vanuit het zuidwesten naar het noordoosten.

Tenminste, er wordt een poging ondernomen, want de koude oostenwind geeft tegengas. De neerslag zal dan voorzichtig wat kunnen transformeren in (natte) sneeuw. Tegelijkertijd is de lucht vanuit het oosten ook een stuk droger, dus de neerslagintensiteit zal afnemen. Er zit nog wel verschil tussen de diverse modellen, dus er is onzekerheid.

Dat er wat (natte) sneeuw gaat vallen, lijkt wel goed mogelijk, maar of het ook daadwerkelijk blijft liggen is de vraag. De ondergrond is nog vrij warm, waardoor de sneeuw ook veelal direct weg zal smelten. Op grasvelden of auto’s zou wel wat sneeuw kunnen blijven liggen (als er überhaupt wat gaat vallen). Daarmee is nog steeds een dun laagje van 0-2 cm nog niet uit te sluiten.

Ook bij wat grootschaligere modellen (Icon, EC, GFS en Arpege) is het verschil nog groot. In zowel de positie van het neerslaggebied, de hoeveelheid neerslag en waar dan eventueel sneeuw valt. Een situatie om goed in de gaten te houden.

Koude nacht

Zaterdag overdag probeert de koudere lucht nog wat verder door te dringen in ons land. De temperatuur komt in noordoosten uit op een graad of 3, terwijl het in Zeeland nog 7 of 8 graden kan worden. De LMG ligt dan boven ons land.

De nacht naar zondag toe belooft een koude nacht te worden. De oostenwind voert koude lucht aan waardoor het in het noordoosten zomaar 4 of 5 graden kan gaan vriezen. De lucht is overigens wel erg droog, wat betekent dat wegen redelijk snel op zullen drogen. Of dat op tijd is om eventuele gladheid te voorkomen, is de vraag. Dus met name in de noordoostelijke helft van het land kan het weleens regionaal glad worden in de loop van zaterdagavond. Uiteindelijk zullen de minima zondagnacht variëren van -5 graden in het oosten en noordoosten tot 4 of 5 graden in Zeeland en Zuid-Holland.

Er staat ons een koude nacht naar zondag toe te wachten.

De dagen dagen daarna verliest koude lucht weer snel terrein. Zachte lucht vanuit het zuidwesten zal de kou uit ons land verdrijven, maar dat de winter heeft in ieder geval van zich laten horen! Bij een nieuwe winteruitbraak in de Benelux laten wij uiteraard ook weer van ons horen.

Volgende week sneeuwdump in de Alpen?

Het zijn interessante weerdagen in de Benelux, maar hoe staat het er voor in de Alpen? Is er meer sneeuw op komst? De afgelopen dagen zijn de Alpen weer voorzien van verse sneeuw. Nog niet in uitzonderlijk grote hoeveelheden, maar het winterseizoen is weer echt begonnen. Dit weekend, vooral later op zondag kan er weer wat sneeuw vallen, maar leuker wordt het volgende week. De zuidelijke Alpen lijken flink wat sneeuw te kunnen verwachten. Morgen zal Sebastiaan hier in een vers Alpenweerbericht meer over vertellen.

De zuidelijke Alpen kunnen komende week verse sneeuw verwachten. Het laagland van Italië zal daarentegen met veel regen te maken krijgen, mogelijk met wateroverlast tot gevolg.
(Visited 2.645 times, 1 visits today)

één reactie op “Lage Landen: flitswintertje op komst”

 • Johann
  17 november 2022 at 11:53

  Mooi geschreven weerbericht Maarten!
  Mijn interesse gaat vooral uit naar hetgeen dinsdag gaat gebeuren. EC is mooi met Genualaag en Südstau, helaas ook hier nog de nodige onzekerheid.
  Hoe dan ook gebeurd er weer wat en wordt er hard geknabbeld aan de nog steeds bestaande droogte en sneeuwarmoede (laatste winter)
  Gr vanuit een half bewolkt Termen in Oberwallis

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer