Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Momenteel domineert de hoge druk boven de Alpen en de lage landen en is het zonnig en vrij zacht voor de tijd van het jaar. Morgen trekt een zwak koufront de noordelijke Alpen binnen waardoor het ook weer iets afkoelt en er wat neerslag kan vallen. In de Lage landen blijft het droog en laat de zon zich veel zien al zijn er af en toe ook wat wolkenvelden.

Alpen

Gisteren konden we in de Alpen volop genieten van de zon. Hieronder een selectie van mooie plaatjes vanuit de bergen van een dag geleden.

Een dik pak sneeuw hier over de gletsjers in hoog Salzburg.
De WIlder Kaiser gezien vanuit het oosten. Het is behoorlijk zacht en lenteachtig waardoor het gras er met name op de zuidhellingen alweer doorheen komt.
De prachtige Dolomieten in de zon.
De Körbersee in Vorarlberg
Het Zillertal met in de verte de Hintertuxer Gletscher
Het Ortler gebergte in Italië.

Vandaag belooft wederom een erg mooie dag te worden in de Alpen met veel zonneschijn. Er staat nauwelijks wind. Tegen de avond kan er wat meer bewolking voorkomen in het noorden en westen op nadering van een zwak koufront. Het is zacht met een vorstgrens tussen de 2600 en 2900 m hoogte. Wel iets minder zacht dan gisteren.

In de nacht naar zaterdag trekt het zwakke koufront met meer bewolking vanuit het noorden binnen en kan zorgen voor wat neerslag. Veel wordt er niet verwacht. Vanaf 1000 tot 1500 m kan een klein laagje sneeuw vallen van maximaal een paar cm. Op veel plaatsen zal het echter ook droog blijven.

In de noordelijke Alpen kan vannacht wat neerslag vallen met een zwak koufrontje vanuit het noorden.
De temperatuur gaat met het binnentrekkende frontje naar beneden. Dit zijn de temperaturen rond de 1500 m hoogte.

Zaterdag komen met name in de noordelijke Alpen in eerste instantie nog wat restwolken voor, maar deze lossen in de loop van de dag langzaam op. Het wordt langzaam weer steeds zonniger en het wordt weer een mooie middag. Wel is er meer wind aanwezig vanuit het oosten en voelt het duidelijk kouder aan. In het noorden een vorstgrens van rond de 1500 m en in het zuiden tegen de 2000 m hoogte.

De dagen daarna blijft het meest zonnig en droog met en temperatuur die duidelijk boven normaal ligt. De vorstgrens klimt nog weer iets richting de 2500 m. Grosso modo verandert er weinig tot midden volgende week.

Boven het Europese continent ligt komende week een krachtig hoge druk gebied (hoge kerndruk van boven de 1040 hPa) waardoor het heel rustig en zonnig weer belooft te worden een aantal dagen.achter elkaar.

Vanaf donderdag en vrijdag kan er tijdelijk weer koudere lucht richting de Alpen gaan stromen vanuit het noordoosten. In hoeverre dit de Alpen echt gaat veroveren is nog even de vraag, maar het lijkt er nu op dat de temperatuur dan weer naar beneden gaat met op vrijdag mogelijk wat sneeuwval in de noordelijke Alpen.

Vanuit het noordoosten stroomt eind van de week gevoelig koudere lucht vanuit het noordoosten richting de Alpen waardoor de winter weer even terug zal komen. Mogelijk dat het langer duurt en nog koudere lucht binnenstroomt later, maar dat is nog onzeker en zullen we moeten afwachten.

Lage landen

Vandaag belooft een erg zonnige dag te worden in een groot deel van het land. Alleen in Limburg komt in eerste instantie nog wat bewolking voor en een enkel buitje. Elders schijnt de zon volop en wordt het 9 tot 11 graden. In het binnenland kunnen in de middag enkele stapelwolken ontstaan.

Komende nacht is het helder met weinig wind en kan het flink afkoelen tot temperaturen rond het vriespunt of iets daaronder. Aan de grond gat het op veel plaatsen in elk geval vriezen en kan het even glad worden. Er ontstaan ook enkele mistbanken.

Morgen begint lokaal met wat mist, maar deze lost geleidelijk op en de zon zal zich weer op uitgebreide schaal laten zien. Vooral in het zuiden is er kans op meer bewolking. Het wordt een graad of 8 a 10.

De nacht naar zondag is een beetje een kopie van de nacht ervoor met weer temperaturen rond het vriespunt, weinig wind en kans op het ontstaan van mistbanken.

Op zondag is het rustig weer en blijft het droog, maar nu in de zuidelijke helft de meeste kans op zon. In het noorden en midden kan dus meer bewolking voorkomen. Het wordt 9 tot 11 graden.

De eerste helft van komende week blijft het rustig en droog weer met veel zonneschijn. Door een zuidelijke wind zal de temperatuur ook weer iets oplopen tot 10 a 14 graden overdag. Later in de week lijkt het er op dat het vanuit het noorden weer wat gaat afkoelen waarbij het Europese model zelfs gaat voor een stevige afkoeling vanuit het noordoosten met behoorlijk koude nachten met een aantal graden vorst. Voor details is het echter nog wat vroeg.

De hoge resolutie oplossing van het ECMWF gaat zelfs voor extreme kou vanuit het noordoosten. De meeste ensemble leden zijn echter minder enthousiast, maar het geeft maar aan dat de winterse mogelijkheden nog niet van de baan zijn.
De weerpluim van het ECMWF hint op mogelijk kouder weer eind volgende week met in de nachten mogelijk een aantal graden vorst.

De spreiding van de verschillende ensemble leden is nog vrij groot, dus het is allemaal nog wat onzeker. We zullen moeten afwachten hoe het verder gaat. Voor nu wens ik u allemaal alvast een heel fijn weekend!

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 49 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Benelux en Alpen – De zon domineert”

 • Remco Graas
  26 februari 2021 at 16:09

  Heerlijk! De voorjaar en de herfst blijven de fijnste seizoenen wat mij betreft. ijsklimmen, skiën, trailrunnen, zwemmen, korte broek, lange broek, alles is mogelijk. De dagen zijn alweer wat langer!

  Hopelijk krijgen we voglende week weer een winterse prik!

 • Marthijn
  26 februari 2021 at 18:07

  Bedankt voor het weerbericht. Ben benieuwd hoe koud het werkelijk gaat worden. Zal wel vreemd zijn schaatsen, lente, weer ruiten krabben. We gaan het zien…

 • Annemarie Peters
  26 februari 2021 at 21:17

  Het blijft dus weer spannend begin maart?! Zo’n 16 jaar geleden zat ik op de Filipijnen toen we ‘s middags allemaal sneeuw-berichten binnen kregen……… Het zal toch niet opnieuw gebeuren……..

  • Aldo
   28 februari 2021 at 09:49

   Lekker hoor… over een weekje op de Filipijnen…. zou wat zijn. XD

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier