Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; een krachtig hoog boven Groenland heeft een uitloper tot over Scandinavie. Een depressie vandaag nog met kern boven de Britse Eilanden vult op. Een ander laag vanmiddag met de kern boven de Straat van Gibraltar trekt de komende 60 uur aan de oostflank een Atlantische hoogtetrog via Frankrijk naar het noorden en komt ergens boven de Benelux tot stilstand. In het vervolg valt de winter met vorst in en zal de gehele week en mogelijk nog langer aanhouden.

Doneer, speel mee en win een AWM wintersport vakantie

In het kader van de spannende weersituatie en verwachte sneeuw houden we tot zondagavond een speciale donatie en prijsvraag actie. Kijk / Klik bovenaan op de Frontpage of – HIER – voor meer info en doe mee (je steunt dan tevens Alpenweerman)  Dank alvast en succse met “raad de maximale sneeuwhoogte in Nederland)

Eerst sneeuw, dan in de diepvries

De Benelux en in het bijzonder Nederland mag zich vanaf het weekend gaan opmaken voor een winterse thriller waarvan de afloop en lengte nog steeds niet geheel duidelijk is. Vrij zeker lijkt al wel dat Nederland vanaf zaterdag te maken gaat krijgen met sneeuw en daarna vorst.

Op Herhaling?

De situatie met een zeer scherpe Lucht Massa Grens (LMG) die zich boven Nederland gaat ontwikkelen is best uniek en vertoont grote overeenkomsten met de historische winter 1978-1979 toen zich een bijna gelijke setting op 13 en 14 februari voordeed.

Het was de legendarische sneeuwstorm met metershoge sneeuw verstuivingen in het noorden van de land. Ook rond de jaarwisseling deed ontwikkelde zich een extreem scherpe LMG met invallen van diepvrieskou. Op o.a YouTube is hier nog veel mooi beeldmateriaal over te vinden.

Bepalend voor de precieze afloop is een laag dat aan de zuidelijke Atlantische hoogtetrog gaat ontstaan (kerndruk tot 1010 hPa) en via Frankrijk naar de Benelux zal trekken. In het weekend komt het uitgaande van de laatste modeluitdraai met zijn kern net ten zuiden van Nederland tot stilstand.

Met het laag wordt vooral op hoogte duidelijk zachtere en ook vochtigere lucht aangevoerd. Deze lucht botst op de veel koudere luchtmassa’s die met een oostelijk stroming aan de noordkant van het systeem in de onderste atmosfeer worden aangevoerd. De zachtere lucht wordt gedwongen op te stijgen en kan gaan uitregenen of uitsneeuwen. Bij deze opglijdings processen kan veel neerslag gaan vallen (vergelijk het een beetje met de stuwingsneerslag in de bergen).

Het midden en het noorden van het land zal de koudere lucht het waarschijnlijk gaan winnen, in het zuiden kan de zachtere lucht vanaf hoogte ook in de lagere atmosfeer en tot aan de grond nog net de overhand gaan voeren. Dit betekent dat er in de loop van de zaterdagmiddag op het inkomen van het meelopende occlusie front van het zuiden uit neerslag gaat vallen.

Hoe verder naar het noorden hoe meer dit in vaste vorm zal zijn. Dit kan zowel ijzel, ijsregen zijn of overgaan, ten noorden van de grote rivieren waarschijnlijk enkel in de vorm van sneeuw. Met de isobaren steeds dichter bij elkaar gaat het aan de noordkant van het laagje ook nog een hard tot stormachtig waaien met in het uiterste noorden (kustgebied) en op de Noordzee ook storm.

Het zwaartepunt van de neerslag (sneeuwval) wordt ook vanmorgen door de modellen  boven het midden en noorden van het land berekend. Beste kansen op sneeuw lijkt ook vandaag voor het noorden van het land te zijn weggelegd. Hier kan tot maandagochtend 10 tot 30 mcm sneeuw gaan vallen en mogelijk ook nog meer. Naar het noorden toe moet rekening worden gehouden met blizzard conditions bij temperaturen die onder het vriespunt zullen gaan dalen.

Hieronder een aantal weermodellen met de verwachte “snowdepth” tot begin volgende week. Zie het als een indicatie van mat mogelijks is, kan maar zo meer of minder gaan worden als ook een andere verdeling!

Bitterly cold

Maandag vult het laag boven  het zuiden van de Benelux verder op. Volgend Atlantisch lagedrukgebieden duiden dan onderdoor met een zuidelijke verlopende straalstroom  zuidwest en centraal Europa in. Boven Groenlands tot over Scandinavie kan zich de hogedruk en zeer koude lucht persisteren en kan met de zuidelijker verlopende jet en laagjes verder terrein naar het zuiden toe winnen.

De Benelux geraakt met een oost tot noordoostelijk hoogtestroming dan steeds dieper in in de veel koudere arctische luchtmassa’s. De koudste lucht zal landinwaarts over de noordelijke en oostelijke helft van het land komen te liggen.

T850 hPA voor midden van de week
Tmax woensdag 12h00

Overdag gaat het vanaf maandag licht en lokaal misschien wel matig vriezen en met het afnemen van de wind en boven een sneeuwdek kan het dan sterk gaan afkoelen. Geheel afhankelijk van locatie en situatie gaat het matig tot streng en boven sneeuw en een heldere hemel mogelijk ook zeer streng vriezen. Sneeuw van betekenis wordt niet meer verwacht.

Vorst afzwakking en op volgend sneeuwlaagje

Tegen het einde van de week probeert de Atlantische Oceaan de winter weer wat te temperen. In de loop van de donderdagmiddag krijgt dat gestalte in een laagje dat vrijdag over de Benelux trekt. Daarmee zal de vorst wat gaan afzwakken maar krijgen we ook weer sneeuw!

Of daarna de winter blijf en in welke hoedanigheid is nog volledig open. Daarover dan later meer. en eerst maar eens focussen op een heel spannend weekend en een winterse week.

Tot zover voor nu, verdere updates afhankelijk van de situatie vandaag dan hieronder. Fijne dag. Ciao

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-202

(Visited 28.692 times, 1 visits today)
Advertentie

81 Reactie op “Benelux – Eerst sneeuw(storm) en dan de diepvries in”

 • Johann
  4 februari 2021 at 11:07

  Oja, deze reactie van @Erwin (topper) houden we er ff in resp. nemen we natuurlijk graag weer even mee en wellicht gaan we er nog even een mooie actie van maken voor al onze volgers!

 • Weerextremen
  4 februari 2021 at 11:14

  Prachtige kaarten!

 • Erwin
  4 februari 2021 at 11:19

  Zoals ik al aangaf in de vorige berichten flipt de verwachte sneeuw de komende runs nog verschillende keren op en neer. In laatste gfs oper 06 uur uitvoer ligt nu het zwaartepunt op het Midden en Westen en krijgt het uiterste Noorden niets (!) tot dinsdag 12uur.
  Voor de donaties en ultieme winterpret is het natuurlijk het beste als heel Nederland onder een dik pak sneeuw komt. En dat kan zeker nog gaan gebeuren want dit is slechts 1 hoofdrun van 1 model en er komen er nog heel veel de komende dagen! Niet te veel op deze details vastpinnen dus nog!
  Hierbij de cumulatieve sneeuwkaart per dinsdag 12 uur:

 • Erwin
  4 februari 2021 at 11:30

  Volgende week donderdag mogelijk een eerste dooiaanval volgens de gfs 06 oper met wederom 5-10 cm sneeuw . die dooiaanval lijkt te mislukken. Vaak zie je de 1e dooiaanval in dit soort situaties ook idd mislukken.

 • Erwin
  4 februari 2021 at 11:43

  Zowel de GFS OPER als PARA 06 berekenen het laagje dus Zuidelijker. In beide runs voor uiterste Noorden geen sneeuw.

 • Jeroen
  4 februari 2021 at 12:04

  Mooi wat meer voor Brabant die sneeuw en schaatsen in het noorden. Waar kan ik tekenen?

 • Ron
  4 februari 2021 at 12:27

  Die beelden van 1979 zijn briljant! En op de kaarten lijkt het erop dat Twente eindelijk eens een fatsoenlijke hoeveelheid sneeuw ontvangt. De afgelopen jaren viel het hard tegen qua hoeveelheden: altijd was het nèt niet: dan weer sneeuw in zuid-NL, dan weer in het noorden. December 2010 en november 2005 gaven nog de meeste hoeveelheden in recente jaren.

  Kortom: eerst zien dan geloven, maar het lijkt er steeds beter uit te zien voor sneeuwliefhebbers hier in Twente!

  • Alex van Melsen
   4 februari 2021 at 13:04

   Ach, 16 januari lag ook wel een leuk laagje natte sneeuw in de avond, maar dat was zo weg de volgende ochtend. Als ik komende zondag enkel nog het dakje zie van mijn Zwitserse treinen dan ben ik zeker tevreden ^^ dan hebben we de 20cm bereikt.

   Dat beschouw ik dan maar als compensatie voor het gebrek aan wintersport dit jaar.

 • Johann
  4 februari 2021 at 12:29

  Marco Verhoef heeft er ook wel “geloof” in. 😉

 • Johann
  4 februari 2021 at 14:27

  De laatste ICON-EU

  • Tdpzwolle
   4 februari 2021 at 15:20

   @ johann wat voor accumulatie mag je verwachten van die icon gif ? En is het al met zekerheid te zeggen dat er sneeuw op komst is of is het nog onzeker. Aangezien we richting de 48 uur gaan.

   • Johann
    4 februari 2021 at 15:30

    De LMG met occlusie front lijkt ergen boven Nederland tot stilstand te komen. Het gaat om een strook van 100 tot 200 km met sneeuw ten noorden en ten zuiden ervan minder tot geen sneeuw (droog / te warm) Zekerheid daarover is er tot morgen sowieso nog niet te geven. Laten we hopen dat het geheel niet te veel nog verschuift!

 • Johann
  4 februari 2021 at 15:26

  Het Zwitserse weermodel “Central Europe Super HD” heeft een uniek hoge resolutie van 1×1 km. Het model ligt een beetje in lijn met ICON-EU met het laagje boven Z Limburg. Het gaat nog niet verder dan 72H /zondag 07h00uur en dan ziet het er als volgt uit met de N grens vd sneeuw.

  • Jeroen
   4 februari 2021 at 16:09

   Zwaartepunt dus meer middennl en Brabant

 • Johann
  4 februari 2021 at 15:59

  Doe je ook mee?
  Mede op de mooie aanzet en initiatief van @Erwin gooien we er een een prijsvraag tegenaan. Doneer en raad de maximale sneeuwhoogte en win een heel mooie prijs! Daarnaast ondersteun je ook nog eens Alpenweerman!

  Info en meedoen – Zie de Frontpage bovenin

 • Corne
  4 februari 2021 at 16:32

  Wat een fantastisch initiatief 👍 en creatief bedacht😁

 • Wim
  4 februari 2021 at 16:35

  Opmerkelijk is dat sommige weermodellen voor Noord-Holland een zogenaamd Lakeside effect berekenen qua verwachte cm sneeuwval: Lucht die vanuit het oosten vocht optapt boven het IJsselmeer / Markermeer waarna dit weer uitsneeuwt boven Noord-Holland. Andere modellen laten geen spoor van dit effect zien!

  • Daan
   4 februari 2021 at 16:40

   Interessante opmerking Wim, ik woon zelf tussen Hoorn en Heerhugowaard en ben benieuwd naar de reacties op jouw opmerking. Heb je eventueel de links naar de betreffende modellen/forecasts?

   • Johann
    4 februari 2021 at 17:03

    Dat komt nog! Bij dit soort setting kunnen de Wadden en andere kust of grote water regio’s te maken gaan krijgen met Lake snow effect.

 • Wim
  4 februari 2021 at 16:53

  Op Twitter kijken naar berichten met de hashtag #sneeuw (zie de trending topics). Als je daar doorheen scrollt zie je ook steeds berichten uit allerlei bronnen met kaartjes met verwachte sneeuwhoogtes.

 • Johann
  4 februari 2021 at 17:08

  GFS12 druppelt binnen. Vrij consistent tot zover

 • Johann
  4 februari 2021 at 17:36

  ICON-EU 12H

 • Johann
  4 februari 2021 at 17:52

  Nog een (sneeuw)luis in de pels van de weermodellen. Een hoogtelaagje dat via Belgie naar het NO koerst. Daaraan verbonden zit ook een sneeuwvalgebied (ZO Nederland maandag?!?) ICON12

  • Ton Snelder
   4 februari 2021 at 19:44

   Hallo Johann
   Volg je weerbericht met grote interesse,en na 3 worsten komt deze wel en hoe,gewoon een Siberisch klauw die uithaalt,dat we iets bijzonders gaan meemaken staat wel vast,bij ons ,Zutphen 30 tot 40 cm in de kaarten,kan het haast niet geloven,maar ga er wel van genieten.
   Wacht in spanning af, ga de volgende kaarten zien wat het wordt.
   En ga zo door met je leuke weerkaatsen
   Grt Ton

 • Johann
  4 februari 2021 at 18:04

  We zijn er nog niet. Arpege12. Straks EC12

 • Corne
  4 februari 2021 at 18:11

  Johann, er komen nu misschien wel 20 verschillende soorten kaarten voorbij, met de één 10-15cm en de ander 40-50cm, wat ze allemaal gemeen hebben is dat het een brede strook midden over het land land wordt, dat de meeste sneeuw gaat vangen. Kun je nu niet zien aan de hand van hoe vochtig de lucht is, in combinatie met warme en koude grens hoeveel cm er ongeveer gaat vallen? Jij hebt daar zo’n beetje elke week sneeuw, Ik heb het idéé dat het met regen de hoeveelheid veel beter voorspelbaar is, of is dat niet zo?

  • Johann
   4 februari 2021 at 18:38

   Dat doen eigenlijk de modellen al voor ons. De modellen verwerken al dit soort parameters. Probleem is dat we het nu nog meest met de globale weermodellen moeten doen met hun vrij grove resolutie. Het wachten is dus op de hoog resolutie modellen die met een veel fijne raster en lagen werken. Die komen echter pas vanaf morgen en overmorgen in beeld. Dat er sneeuw gaat vallen met voorkeur in een strook van 150 tot 200 km is vrij zeker en dat geldt ook voor de neerslaghoeveelheden. Lastig is vooral nog de exacte positie van de LMG met de drogere koude lucht in het noorden en de zachtere lucht (regen) in het zuiden.

 • Wim
  4 februari 2021 at 18:14

  Wat bedoel je met: we zijn er nog niet. Kan dit de prognose voor zondag in de war gooien?

  • Johann
   4 februari 2021 at 18:38

   … nee. Ik bedoel dat er nog weermodellen en sneeuwkaarten volgen 🙂

 • Johann
  4 februari 2021 at 18:54

  Te laat! 🙂

 • Johann
  4 februari 2021 at 19:04

  Het noorden in de koude droge koudere lucht en geen sneeuw. Z Limburg in de veel zachtere lucht en gewoon regen! Het is allemaal mogelijk. Zo meteen het ECMWF en dan vanaf morgen komen ook de meso modellen in beeld #spannend

 • Hugo
  4 februari 2021 at 19:24

  ik hoop dat het ook een beetje winter in Vlissingen wordt maar ik vrees het ergste….

 • Johann
  4 februari 2021 at 19:26

  Langzaam maar zeker tekent zich volgend beeld af! EC12 Meeste modellen hebben deze verdeling erin

 • Tim-Skiamade
  4 februari 2021 at 20:00

  Wat een thriller en wat een geschuif met de centimeters. Ik hoop dat de kop van Noord-Holland nu eens aan het langste eind trekt. Ik hoop stiekem ook nog een beetje op Lake effect door die koud. Hopelijk komen de hoge resolutie-modellen daar deze week mee! 🙂

 • Johann
  4 februari 2021 at 20:03

  Stiekem natuurlijk nog even vooruit kijken of de sneeuw en ijs behouden blijven! De gehele week in de (diep)vrieskou, met name N zeer koud. Goede kans dat de “dooi” aanval met sneeuw in het vlg weekend wordt gepareerd en de winter gewoon 10 dagen of langer zal aanhouden!

  • Jasper
   4 februari 2021 at 20:34

   Hi Johann, super leuke site! Waarop baseer je je verwachting t.a.v een mislukte dooi aanval? Laatste modellen of ervaring?

   • Johann
    4 februari 2021 at 20:38

    Algehele stromingspatroon NH, jet, polaire front, druksystemen, NAO AO, en vooral ook jarenlange ervaring.

 • Johann
  4 februari 2021 at 21:10

  Eerst sneeuw, dan matige tot strenge vorst. Haal ze maar uit het vet en slijpen die handel

 • Johann
  4 februari 2021 at 21:21

  ECMWF ensembles T850 hPa prikpunt Eelde. Beter dan gisteren en vanmorgen. OPER onder het motto van – Winter komt / Winter blijft

 • Karin Singeling
  4 februari 2021 at 21:28

  Zoooo spannend! Raar ook, nu nog zo ‘warm’ en binnenkort de heerlijke winterkou en sneeuw!

 • Bart (Amsterdam)
  4 februari 2021 at 21:30

  Dankjewel Johann, geweldige vooruitzichten. Ik ben geen specialist, maar wat betreft ijs maak ik me beetje zorgen om de wind die pas op dinsdag beetje gaat liggen. Moeilijk inschatten of de meren snel dicht vriezen. Wat zeggen de kenners hier?

  • Jeroen
   4 februari 2021 at 22:13

   Noordzee zal dichtvriezen, Engelsen zullen eeuwig dankbaar zijn dat ze een brede grensovergang kennen zonder Douane en papierwinkel met de brexit 😂

 • Bernie
  4 februari 2021 at 22:12

  Ik ga er nu echt van uit dat we de winter in gaan! Heerlijk zit all een klein kind zo blij te zijn!!! Geen wintersport is een domoer van je welste maar dit maakt wel een hoop goed!!!

 • Johann
  4 februari 2021 at 22:34

  Mooi is op deze model sounding prikpunt Twente te zien hoe op grotere hoogte warme lucht over de koudere lucht opglijdt. Aan de grond matige vorst, op 1700 meter richting het vriespunt. T en DP bij elkaar dus 100% RLV spreek sneeuwval

  • Johann
   4 februari 2021 at 22:49

   Vgl ook Maastricht / Eelde voor zondagochtend. Mooi ook te zien hoe in Z Limburg de wind met toename van hoogte van ZO naar Z draait en daarmee de WLA aan de oostflank van het laagje

 • Erwin
  4 februari 2021 at 23:06

  UPDATE : CUMULATIEVE SNEEUW(DONATIE) KAART PER MAANDAGMIDDAG 12 UUR 8-2-2021 OBV GFS 18UUR (PUBRUN)

  Noorden nu wel weer volledig in de sneeuw. Voor Zuid-Limburg moet er nog wat gesleuteld worden!

 • Erwin
  4 februari 2021 at 23:09

  Zwaartepunt blijft de rechthoek die ik gisteren al beschreven heb in Overijssel/deel Gelderland in deze oper.

  Maar morgen met de hoge resolutiemodellen kan dat zomaar weer net wat anders zijn!

 • Johann
  4 februari 2021 at 23:16

  GFS18 ook wel de de minder betrouwbare “Pubrun” genoemd druppelt binnen. Uitgaande van de OPER zou het tm dinsdag blijven sneeuwen met zwaartepunt O-Nederland. Het model berekent lok. meer dan 50cm. Lijkt me overdreven maar toch, het laat de potentie van de setting met #LMG zien

  • Johann
   4 februari 2021 at 23:17

   Ah, zie dat @Erwin hem al geplaatst heeft! Ja goed, dan wordt het gewoon een metertje bij elkaar opgeteld 🙂

   • Erwin
    4 februari 2021 at 23:53

    Die van jou is 24 uur later Johann 🙂 maar vrijwel identiek.

 • Johann
  4 februari 2021 at 23:26

  Ook ICON-EU 18H tot dinsdagavond met sneeuw zwaartepunt O-Nederland

 • Tdpzwolle
  4 februari 2021 at 23:33

  Kaartje?

 • Erwin
  4 februari 2021 at 23:46

  GFS 18uur verlengt de vorstperiode in ieder geval al tot 14-2 (240 uur vooruit). Vanaf daar heeft verder kijken geen zin. Dus mogelijk minimaal een week vorst met sneeuw!
  Wat een ongekende luxe zeg na al die plaagruns die nooit uitkwamen, virtuele worsten en Knabbel en Babbel die vooral een voorkeur hadden voor het wegsnoepen van sneeuw& vorstlijntjes in de pluimen.

  Het is nu echt BINGO en we gaan er er van genieten!!!

 • Johann
  5 februari 2021 at 00:05

 • Daan
  5 februari 2021 at 07:26

  Nou, tromgeroffel……… Staat alles nog zoals gepland en hebben we al meer gedetailleerd zicht op het hoe en wanneer? Oftewel, mogen we al officieel concluderen dat het gaat gebeuren? Ben benieuwd heren, kom er maar in!!!

 • Jeroen
  5 februari 2021 at 07:41

  Kom maar op met die al vaker geroepen Horrorwinter. Sommigen hebben er een hekel aan, maar mij kan ie niet lang genoeg duren. Fijne pleister op de wonden qua timing zeker nu de carnaval wintersport gecancelled is .

 • Jishua
  5 februari 2021 at 08:11

  Sneeuw blijft, verzachting vanaf volgend weekend ook, dus ijs + kwaliteit worden erg krap. Waarschijnlijk voor ondiepe plassen of ijsbanen geen probleem, maar die moeten dan wel weer toestemming krijgen om open te mogen🙄

  • Erwin
   5 februari 2021 at 08:57

   Wel in GFS vanaf donderdag maar niet in EC Jishua. En EC is toch over algemeen zeker op deze termijn gezien de enorme kracht van de berekeningen het sterkste model!
   Daarnaast moet je het ook holistisch bekijken. Er gaat met zoveel sneeuw een koude plaklaag ontstaan die niet zomaar weg is. In eerste instantie wees Arjan hier ook al op en zag ik dat nog niet zo zitten maar kansen daarop zijn zeker vergroot gezien de drukverdeling en mogelijke setting met dat hoogje ten NO.

 • Erwin
  5 februari 2021 at 08:47

  Goedemorgen,

  We beginnen meteen met goed nieuws vanuit het ECMWF:

  1. ENS is nog verder afgekoeld voor komende week wat we zo terug gaan zien in een nog koudere pluim in 1e deel ENS
  2. Hoewel fragiel, laat het EC het ook langer koud blijven dan gfs! Minimaal een week of langer winterweer in LL

 • Erwin
  5 februari 2021 at 08:51

  Mogelijk dus ACHT ijsdagen obv gemiddelde in grote delen NL! Gisterenavond had ik het over Knabbel en Babbel die vaak de koude lijntjes wegsnoepten maar die 2 zijn al in winterslaap gegaan blijkbaar. Prima ontwikkelingen in EC deze ochtend. Je denkt het het kan niet veel beter dus volgende run zal wel iets tegenvallen maar nee hoor. Nog kouder!

 • Erwin
  5 februari 2021 at 08:54

  We zagen gisteren al op 240uur vooruit een Hoog van 1030 HPA ten NO van ons verschijnen. Zou wat zijn he als het zou gaan lukken de winterperiode te gan verlengen met een vernieuwde inpuls!

 • Erwin
  5 februari 2021 at 09:01

  DE pluim in de meteofictie (ook lange termijn) gaat zo verrassend goed zijn! Wat een gave ontwikkelingen!!! Het blijft in de nachten behoorlijk vriezen en overdag maar iets boven nul. Als de dauwpunten ook laag blijven gaan we mogelijk een lange winterse periode tegemoet hoewel de setting er nog wel fragiel uitziet maar ontwikkelingen zijn zeer hoopvol!

  • Erwin
   5 februari 2021 at 09:15

   Die lage dauwpunten noem ik specifiek voor de lange termijn. Zelf bij lichte plustemperaturen (2TM) maar lage/negatieve dauwpunten leidt het ijs daar nauwelijks onder overdag.

   • Erwin
    5 februari 2021 at 09:20

    leidt =lijdt uiteraard. Te snel berichten getypt. Enthousiasme is te groot 🙂

    • Remco
     5 februari 2021 at 09:28

     Heerlijk je enthousiasme!!

     Keep em coming:D

 • Erwin
  5 februari 2021 at 09:04

  UPDATE laatste sneeuwkaart EC: Zwaartepunt Oost/ZO

  • Daan
   5 februari 2021 at 09:46

   Dat wordt vanuit Oisterwijk minstens €50 betalen aan Johann😃

   Met veel plezier overigens, mijn kinderen zullen het super vinden om zo door de besneeuwde bossen hier te kunnen wandelen (ja, ik weet ook dat je altijd moet uitkijken voor de sneeuwlast op bomen).

  • JanF
   5 februari 2021 at 10:37

   Die puntlijn loopt ongeveer over ons hier. Hopelijk schuift ze nog 20km zuidelijker en dan hebben we hier ook een pakje sneeuw. Hier is het dus echt spannend; volgens de meeste weerkaarten zitten we hier echt op de grens; en voor een keer niet de taalgrens die hier ook langs loopt.

 • Erwin
  5 februari 2021 at 09:12

  Laatste sneeuwkaart GFS laat bij het laagje een wat Noordelijkere trekrichting zien waardoor hier minder voor Zuid en ZO dan EC maar meer voor het Noorden. Vrij grote verschillen nog maar het het wordt echt snowcasten met de hoge resolutiemodellen vanaf nu.
  Vanaf nu dus beter dat we hier Arpege, Hirlam, Harmonie, Icon et ect gaan posten

 • Tim
  5 februari 2021 at 09:25

  Geweldige ontwikkelingen!
  Zelf betrokken bij het ijsvrij houden van de randmeren dit jaar, ziet er dik naar uit dat we in actie gaan komen dit jaar als ik de voorspellingen zo zie!

  • Martin (Flevoland)
   5 februari 2021 at 09:55

   Waarom? Mag er niet geschaatst worden op de randmeren?

   • Tim
    5 februari 2021 at 09:58

    Is vanaf Amsterdam tot aan Harderwijk, veluwemeer en verder wordt niet gebroken.

    • Martin (Flevoland)
     5 februari 2021 at 11:34

     Waarom?? Is toch nergens voor nodig??

 • Niek
  5 februari 2021 at 09:42

  Is dit een sneeuwhoogte die dinsdag nog gaat vallen of wat er dinsdag in totaal ligt?

 • Casper van der Poll
  5 februari 2021 at 09:49

  Denk het laatste Niek. Ik geloof dat je in je handjes mag knijpen Erwin, de guillotuine blijft op stal en slechts eenmaal op Johann gebruikt. Mooi dat je het 3 weken geleden al durfde te beweren, maar nu vind ik het wel interessant waarom je zo stellig durfde te beweren dat het begin februari wel zou lukken? Te maken met de voorradige kou, de niet aanwezig jetstream en het steeds net niet lukken in de voorgaande maanden?

  • Erwin
   5 februari 2021 at 10:27

   Casper, dat heeft te maken met 30 jaar kaarten kijken, en dan met name alle ensembles run na run analyseren en ook een dosis geluk uiteraard! Maar er waren verschillende signalen die me tot die stellige uitspraak lieten komen. Daarnaast spiegel ik dagelijks mijn gedachten met goede vriend Marc Putto die net als ik ook heel wat uurtjes in kaarten analyseren heeft zitten.

 • Niek
  5 februari 2021 at 09:50

  @Erwin
  De sneeuwval lijkt zich steeds oostelijker te verplaatsen. Ben bang dat we in Twente morgen nog “maar” 10 cm overhouden. Of heb ik het mis?

 • Johann
  5 februari 2021 at 10:12

  Net even heel snel rondje kaarten gemaakt en mooie ontwikkelingen weer mannen (en vrouwen). @Erwin heeft grosso modo het meeste al verteld. Straks nog eens wat dieper de details bekijken. Nieuw weerbericht volgt zo!

 • Erwin
  5 februari 2021 at 10:28

  Geweldige pluim!!!

 • Johann
  5 februari 2021 at 10:39

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier