Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Vandaag en morgen hebben we nog te maken met relatief zacht weer. Morgen loopt de temperatuur in de loop van de dag terug en gaat het in een groot deel van het land aanhoudend sneeuwen t/m zondag. Daarmee komt ook scherpe kou mee vanuit het oosten die komende week ons in zijn greep zal houden.

We berichten al een aantal dagen over het mogelijke weer wat op de drempel staat ons land te veroveren. We hebben al aardig wat zogenaamde “winterse worsten” gezien in de weerkaarten afgelopen winter, maar steeds liep het op niks of nauwelijks iets uit. Nu is het echter helemaal anders en komt Koning Winter toch echt een kijkje nemen in de lage landen! Er gaat veel sneeuw vallen en er komen een aantal erg koude dagen aan. Waar gaat hoeveel sneeuw vallen is de vraag die velen nu bezig houdt. Daarover verderop meer.

Vandaag hebben we nog te maken met zachte omstandigheden. Het is meest bewolkt met in het midden en noorden van het land enkele buien. Met een zuidwesten wind wordt zachte lucht aangevoerd en kan het in het zuiden 10 a 11 graden worden. Als de zon erbij komt kan het zelfs nog iets warmer worden. Verder naar het noorden toe is het vandaag frisser. In noord Nederland blijft het beduidend frisser en haalt de temperatuur maximaal 3 tot 5 graden. Vanmiddag komen alleen in het noorden nog enkele buien voor.

Morgen wordt een echte overgangsdag van het zachte weer vandaag naar de vorstperiode die volgt. De dag begint meest droog met uitzondering van het zuiden en westen van het land waar wat regenbuitjes kunnen voorkomen. In de loop van de middag breidt zich vanuit het zuiden een neerslaggebied uit richting het noorden. In het zuiden zal dit in eerste instantie vooral regen zijn, maar hoe noordelijker de neerslag komt hoe winterser deze wordt. Verder naar het noorden zal het dan ook gaan sneeuwen. In het gebied daartussen kan het ook enige tijd gaan IJZELEN wat voor verraderlijke gladheid kan zorgen die vaak niet goed te zien is op de weg. De grootste kansen op ijzel zijn in het zuiden en midden van het land.

Naarmate de tijd vordert koelt de lucht steeds verder af en zal de neerslag in het midden van het land meest in sneeuw zijn overgegaan. In het zuiden blijft het oppassen en kan de neerslag in verschillende vormen vallen, het kan regen zijn, (natte) sneeuw maar het risico op ijzel blijft groot. In het midden en noorden van het land sneeuwt het in de avond flink door en kan er in een paar uur tijd ruim 10 cm gaan vallen. Het is dan tussen de -2 en -5 graden. In het zuiden zal de temperatuur rond het vriespunt of iets daarboven liggen.

In eerste instantie zal de neerslag in het zuiden gaan vallen als regen of natte sneeuw. Met name in het grensgebied tussen die sneeuw en regen en ten zuiden daarvan is kans op IJZEL. Ben dus voorzichtig en ga probeer als het niet hoeft ook niet de weg op te gaan.
Vanuit het oosten stroomt zaterdagavond dan langzaam de koudere lucht ons land in.

De hevige sneeuwval gaat gepaard met een stormachtige wind vanuit het oosten wat flinke sneeuwjachten kan veroorzaken en de vorming van sneeuwduinen. De sneeuw zal fijn van structuur zijn en goed kunnen stuiven (geen plaksneeuw). Lokaal kunnen er ook op wegen op luwe plekken ineens flinke sneeuwhopen(duinen) ontstaan. Met name in het noorden en midden kan dit alles leiden tot blizzard achtige condities met veel sneeuw, harde wind en zeer weinig zicht. Denk daarom wel even twee keer na voor je de weg op gaat dit weekend.

In de nacht naar zondag zal het in het midden het noorden aanhoudend door sneeuwen en kan er een flink pak sneeuw gaan vallen. Ook lijkt de sneeuwgrens langzaam wat meer zuidwaarts te gaan waardoor ook daar in de loop van de nacht wat sneeuw kan gaan vallen.

Zondag overdag wordt een winterdag zoals we die bijna nooit meemaken in Nederland. Met uitzondering van het uiterste zuidoosten sneeuwt het vrijwel onafgebroken de hele dag door. Met een snijdende noordoostenwind met windkracht 5 tot 7 kunnen we op sommige plekken echt blizzard condities krijgen met zeer slecht zicht door de stuivende sneeuw. Lokaal kunnen zich sneeuwduinen vormen van misschien wel 1 meter hoog! Tijdens de sneeuwval komt de temperatuur uit tussen de -2 en -5 graden.

Op dit moment lijkt de meeste sneeuw in het midden van het land te gaan vallen en kan men hier rekenen op zo’n 15 tot 25 cm sneeuw. Lokaal kan het zelfs richting de 30 cm gaan! Het is wel even afwachten in hoeverre het een mooi egaal sneeuwdek zal worden, omdat de wind de sneeuw veel doet verstuiven. Een witte wereld zal het hoe dan ook worden. Verder naar het noorden en zuiden valt minder sneeuw en ligt de temperatuur tussen de 0 en +5 in het zuiden van Limburg. In het zuiden zal het variëren van vrijwel geen sneeuw in Limburg tot enkele cm tot maximaal zo’n 10 cm elders in de zuidelijke provincies. Dit kan echter zo maar nog veranderen! In het noorden mag men rekenen op zo’n 10 a 15 cm sneeuw. Voor Nederlandse begrippen een bijzondere winterse dag!

De voorspelde sneeuwhoeveelheden door het ICON model op zondagavond. Op veel plaatsen gaat een flink pak vallen!

Doneer, speel mee en win een AWM wintersport vakantie

In het kader van de spannende weersituatie en verwachte sneeuw houden we tot zondagavond een speciale donatie en prijsvraag actie. Kijk / Klik bovenaan op de Frontpage of – HIER – voor meer info en doe mee (je steunt dan tevens Alpenweerman)  Dank alvast en succse met “raad de maximale sneeuwhoogte in Nederland)

Volgende week gaat het vervolgens ijzig koud verder met op maandag vanuit het zuidoosten en oosten kans op wat sneeuwval waarbij er ook weer kans is op enkele extra cm sneeuw. Deze keer maakt het zuiden hier wel kans op en kunnen er in het zuidoosten ook enkele cm gaan vallen waardoor een groot deel val het land wit zal zijn.

Nog altijd hebben we te maken met de oostelijk wind die in de loop van de week iets minder zal worden. Het is ijzig koud met op uitgebreide schaal maximum temperaturen onder het vriespunt. In het zuiden is het t warmst met maxima van -1. In het midden en noorden is het kouder en komt de temperatuur sommige dagen nauwelijks boven de -5 graden uiten misschien nog wel kouder. Gedurende de nachten koelt het ook flink af en is er kans op strenge vorst beneden de -10 graden en misschien wel beneden de -15 lokaal!

Midden volgende week bevinden we ons midden in de kou die met een strakke oost tot noordoostelijke stroming wordt aangevoerd.

Op woensdag en donderdag kan het ook meer gaan opklaren waardoor de zon zich ook zal kunnen laten zien. Dit zal prachtige winterse plaatjes opleveren. De nachten kunnen dan ook zeer koud gaan verlopen.

Tijdens een heldere nacht kan het flink afkoelen tot mogelijk beneden de -15. Op dit kaarte zien we zelfs een -19 graden verschijnen!

Hoe gaat het daarna verder?

Het is nog erg onzeker hoe het de dagen daarna verder gaat. De modellen zwabberen nog behoorlijk. Er is een kans dat er een dooiaanval komt bij aanvang van het weekend, maar er zijn ook flink wat ensemble leden die gaan voor een mogelijke voortzetting van het winterse weer!

De ensemble verwachting voor midden Nederland laat zien dat zowel het GFS als ECMWF een koude week voorziet komende week en dat met name het ECMWF ook nog kansen ziet voor een koude voortzetting. Allemaal erg onzeker nog!

De spreiding van de ensemble leden is nog erg groot, maar wie weet duurt de vorstperiode nog wel langer dan alleen komende week.

Het ijsmodel van het KNMI voorziet in komende week een flinke ijsgroei in elk geval. Als de sneeuw niet te veel roet in het eten gooit kan er al vrij snel geschaatst worden op de ondiepe plassen en sloten!

De ijspluim van het KNMI voorspelt eind woensdag al zo’n 8 tot 10 cm ijs op stilstaand water.

Hoe het daarna verder gaat blijft spannend en houden we voor jullie in de gaten. Eerst maar genieten van al het mooie winterse weer wat komen gaat! Alvast een fijn weekend toegewenst!

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-2021

(Visited 25.170 times, 1 visits today)
Advertentie

93 Reactie op “Benelux – Bakken sneeuw en Siberische kou veroveren ons land”

 • Floris
  5 februari 2021 at 10:51

  Dank voor de update Johann. Ik lees altijd mee, maar reageer nooit. Nu wel even. Op naar winterwonderland!

  • Sander Engelen
   5 februari 2021 at 10:57

   Graag gedaan Floris! Leuk om te horen dat je zo veel mee leest, daar doen we het voor! Deze keer was het overigens niet Johann;)

   • Floris
    5 februari 2021 at 14:37

    Haha, excuus Sander!

  • Harm Bultena
   5 februari 2021 at 14:45

   Dankjewel Floris voor jouw bericht. Ik lees jullie berichten al een paar jaar, omdat ik al jaren met nijn jongste dochter naar Kirchberg ga. Nu dit niet gaat geniet ik nog meer van jullie berichtgeving, zeker nu het in Nederland ook eindelijk weer eens flink gaat sneeuwen. Heel veel succes verder en blij vooral doorgaan1

 • Remco
  5 februari 2021 at 10:52

  Weer een helder bericht Sander!
  Nederland kan zich gaan opmaken voor een onvervalst winter weekend!

 • Johann
  5 februari 2021 at 10:59

  Mooie uiteenzetting Sander met ook vanmorgen weer mooie winterse kaarten! Vwb de sneeuwval en verdeling nog steeds wel wat onzekerheden en ook verschillen per model. Midden van het land en mn oosten lijkt bij allemaal in de prijzen te gaan vallen. Langzaam komen de meso modellen in beeld maar ik denk niet dat zich nog heel veel gaat veranderen. Hieronder Harmonie (6×6) (nog maar tot zondag 01h00) en ICON-EU (7×7) tot zondagavond

 • Paul
  5 februari 2021 at 11:00

  Als de sneeuw gaat verstuiven in sneeuwduinen…. hoe meet je dan hoeveel er gevallen is in Nederland? Deze vraag natuurlijk ivm jullie fantastische prijsvraag..😉. Overigens complimenten voor jullie goed onderbouwde verhalen op deze site

  • Corne
   5 februari 2021 at 11:05

   Haha dachten dus hetzelfde😅

  • Johann
   5 februari 2021 at 11:08

   Er is daarvoor een methode waarmee je het met een berekening de SH kunt benaderen. Hiervoor wordt de hoeveelheid gesmolten sneeuw van de neerslagmeter genomen en vermenigvuldig met een factor tussen 10 en 40, afhankelijk van de temperatuur. Bij temperaturen rond 0 ° C de factor 10. Bij zeer lage temperaturen onder -20 ° C met de factor 40. Ik weet niet hoe het KNMI hier mee omgaat of evt andere methodes erop na houdt

 • Corne
  5 februari 2021 at 11:03

  Wat een fantastisch bericht zeg, ook heerlijk die mensen die riepen dat het nooit meer zou gebeuren, stiekem hun winterholletje in zijn gekropen😅
  Johann: uiteraard ga ik de prijsvraag invullen, maar als er zoveel stuifsneeuw komt, telt dat dan ook mee in de sneeuwhoogte? Want dan kan het dus ook 100cm zijn Toch?

 • Remco
  5 februari 2021 at 11:10

  Ik snap jullie vraag omtrent de sneeuwhoogte meting 😀
  In de regels staat het volgende geschreven:

  – Meting wordt verricht door KNMI (sneeuwkaart) maandagochtend om 08:00 (https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/geografische-overzichten)

  Van die waarde zal worden uitgegaan.

  • Johann
   5 februari 2021 at 11:16

   en dan natuurlijk in vaste vorm / sneeuw / cm. Deze kaart

 • Paul
  5 februari 2021 at 11:14

  Nou dat wordt nog hogere wiskunde mbt de sneeuwhoogte…😄. Ik laat ons zoontje maar een getal zeggen. 😄

  • Johann
   5 februari 2021 at 11:19

   Je hoeft niets te rekenen hoor, dat doet evt het KNMI wel. Gewoon aantal centimeters vermelden voor de maandagochtend 🙂

  • Remco
   5 februari 2021 at 11:20

   haha.. zeker doen!!
   We zien de sneeuwhoogte tegemoet 😀

 • Paul
  5 februari 2021 at 11:26

  Gaan we zeker doen. 👍🏻

 • Diana
  5 februari 2021 at 11:44

  Goedemiddag, ik volg jullie al lange tijd. Altijd interessant om jullie analyses te lezen en fijn dat jullie altijd realistisch zijn. Nu woon ik op een plek in Nederland, waar winter voor het laatst in 2010 langs kwam, Hellevoetsluis. Ik wens iedereen een leuk weekend en als mijn lieve hond 10 cm kan krijgen, ben ik al blij. Kan hij uit zijn stekker gaan en ik kan wat foto’s maken. Wie het kleine niet eert…..

  • Remco
   5 februari 2021 at 12:06

   Dank voor je reactie Diana,

   Altijd leuk om iets te horen van onze trouwe lezers. 😀
   Heel veel plezier dit weekend en dat er maar mooie winterse foto’s gemaakt kunnen worden.

   • Diana
    5 februari 2021 at 12:58

    We gaan ervoor💪🏻

 • Johann
  5 februari 2021 at 12:12

  De onzekerheden met de #LMG en neerslagvorm / verdeling blijven nog bestaan en verschillen per model. Zaterdag tot zondag ochtend zou er ongeveer zo uit kunnen gaan zien. Probleem voor mn het ZO zit hem met name in de warmere lucht op wat grotere hoogte. Tot aan de oostelijke grote rivieren of net ten zuiden daarvan T2m rond het vriespunt en DP er net boven. Op 850 hPa 1 tot 2 graden in de plus met dus grote kans op ijzel. In verloop van de zondag dan ook in het zuiden de neerslag (regen) in (lichte) sneeuw overgaand #GFS06

  • Diana
   5 februari 2021 at 13:11

   How confusing hahaha. Gewoon lantaarnpaal staren en genieten 😉

 • Mees Wim
  5 februari 2021 at 12:37

  Hallo iedereen! Ik volg al geruime tijd jjullie prima berichtgeving. Prachtig en begrijpbaar uitgelegd voor een leek als ik. Als sneeuwfanaat kan ik alleen maar toejuichen welk uitzonderlijk weekend jullie tegemoet gaan. Ben zelf woonachtig 20km westelijk van Brussel. Zoals de kaarten nu liggen zullen wij het moeten stellen met een verdwaalde sneeuwvlok… onze noorderburen wens ik een fijn en sneeuwrijk weekend!! Ik kijk al uit naar de foto’s en filmpjes

 • Johann
  5 februari 2021 at 12:53

  Even tussen al dat komende winterse geweld in de Benelux door een blik naar de Alpen. Van winter in de Alpen geen sprake maar met Föhn gewoon voorjaarsachtig. Op de pistes op 1800 a 2000 meter een graad of 6 en hier op balkon in de zon gewoon warm Eerste bijtjes vleigen alweer rond. Van de 85 cm sneeuw van 28 januari is na 6 dagen dooi en regen nog 25 cm over. Morgen wordt eht met Föhn nog warmer, lokaal 16 of 17 en misschien we 18 graden. Nederland straks dus meer sneeuw dan bv Oberwallis tot 1000 meter (dal is bijna weer groen) Foto vanaf de piste op #Rosswals genieten van de zon en happy eten bij de take-away van restaurant Fleschboden

 • Daan
  5 februari 2021 at 13:06

  Kun je al iets voorspellen m.b.t. het eventuele Lake Snow Effect (IJsselmeer) voor de regio kop Noordholland waar we het gisteren ook al kort hebben aangehaald?

  • Tim-skiamade
   5 februari 2021 at 13:13

   Ja daar ben ik ook heel benieuwd naar!

  • Johann
   5 februari 2021 at 13:39

   Mi zeker kansen daarop met deze setting. Dat geldt mn voor de noordelijke kusstrook en Wadden. De modellen bieden mbt het ontwikkelen van sneeuwbuien (straten) op deze termijn nog geen of nauwelijks houvast.

   • Jeroen P
    5 februari 2021 at 13:58

    Johann, is het dan ook zo dat dit in de nacht meer effect heeft dan overdag i.v.m. het verschil met de temperatuur die in de nacht nog groter is ten opzichte van het water? Of heeft dit niet veel invloed met de temperatuur van de Troposfeer?

    Groet Jeroen

    • Johann
     5 februari 2021 at 15:28

     Lake effect snow of neerslag ontstaat wanneer koudere lucht over rel warme wateroppervlaktes wordt aangevoerd. In het bijzonder moet de luchttemperatuur op een hoogtevan 850 hPA (circa 1500 meter) 13°C lager zijn dan de temperatuur van de lucht aan de grond (water). Daarnaast is de afstand die een luchtmassa over een watermassa aflegt (fetch) belangrijk. Hoe langer hoe meer tot verzadiging en condensatie waarna het meest zo 30 tot 40 km verderp (landinwaarts) kan uitsneeuwen. Dagelijks gang heeft er dus minder invloed op ofschoon deze wel convectief geforceerd de evt sneeuwbuien kan versterken.

     • Jeroen P
      5 februari 2021 at 17:49

      Top bedankt voor deze heldere uitleg Johann!

  • Johann
   5 februari 2021 at 15:08

   Engelse (oostkust) zitten dit weekend ook goed

 • Ronald van der Lee
  5 februari 2021 at 13:13

  En evt. ook Kake Snow Effect voor Texel.
  In 1987 door dit effect in het noorden 50+ cm en op ’t Horntje (veerboot) 10cm

  • Diana
   5 februari 2021 at 13:18

   Mooie oude tijden. 2010 was bij ons haringvliet deels bevroren. Alles wit, ijskoude wind…

 • Dani
  5 februari 2021 at 13:24

  Ik zit even een paar dagen in Saint Sorlin d’Arves om mijn chalet verder te verbouwen. Hier is het knetter warm (zeker zes graden boven nul). Zou eerst zondag terugrijden maar als ik dit zo lees kan ik beter zaterdag terugkeren.
  By the way, hier in Saint Sorlin d’Arves wordt volop geskied in het dorp. De skibus fungeert als lift en die bussen zitten propvol 🙈

  • Johann
   5 februari 2021 at 13:44

   Ik zou helemaal niet meer terugkeren Dani. Sneeuw komt ook nog wel weer en toch prima vertoeven daar. 🙂

 • Bart (Amsterdam)
  5 februari 2021 at 14:13

  Gegeven de wind, hou ik er rekening mee dat de ijspluim 2 dagen opschuift maar dat kan er wel bij, na al die jaren. Het ziet er heel goed uit!

 • Tdpzwolle
  5 februari 2021 at 14:28

  @ Johann. Aangezien jij vaak dit soort situaties meemaakt. Wat denk jij als je de sneeuwkaarten ziet. Denk jij dat we nog wel eens verrast kunnen worden dat er veel meer valt in dit soort situaties? Of denk jij dat de modellen er goed opzitten. Of dat ze wat voorzichtig zijn?

  • Johann
   5 februari 2021 at 15:15

   50/50 Veelal wordt er teveel berekend en tot het zover is teruggerekend. Deze situatie is echter anders. Wat mn nog voor een verrassing kan gaan zorgen zijn de opglijdingsprocessen en zg Gegenstromlage door de WLA icm de KLA onderin. De modellen hebben daar, en al helemaal nu met deze extreme LMG vaak problemen mee. Onder gunstige omstandigheden kan er in een bepaalde strook door het slepende front dan veel meer gaan vallen. Anderzijds blijven ook aanhoudende krachtige regen en ijzel daar op de loer liggen. Het is echt zaak om de situatie heel goed te vervolgen. Ik verwacht op uitgebreide schaal bar en boos weer en het advies luidt om vooral niet op pad te gaan wanneer dat niet nodig is. CODE rood weeralarmen zullen (zeer) wrs worden afgegeven ivm de sneeuwval en (zware) ijzel vanaf zaterdagmiddag tot maandagochtend!

 • Harm Bultena
  5 februari 2021 at 14:48

  Sorry Floris en Sander, bedoel natuurlijk Sander!

 • Sietse
  5 februari 2021 at 15:33

  Hallo Johann, denk je dat het mogelijk is dat er in Twente een pak sneeuw gaat vallen dat hoger is dan 25 cm?

  • Johann
   5 februari 2021 at 16:04

   Uitgaande van de diverse modelluitdraai van vandaag gaat juist het oosten van het land en Twente de meeste sneeuw meepakken. 20 tot 30 cm en lokaal ook nog meer is zeker realistisch.

 • Reinout
  5 februari 2021 at 15:57

  Oh, jaloers op Midden-Nederland, spijtig dat het zo juist niet België meeneemt of Antwerpen zou voor mij al voldoende zijn 😉 Geniet ervan, hopelijk volgend jaar onze beurt.

 • Marco
  5 februari 2021 at 16:03

  Lekker bericht Sander!! whoop whoop.. laat maar vallen die sneeuw. en daarna schaatsen op de sloten.. hoe lang is dat geleden in Noord Holland zeg in het mooie Nieuwe Niedorp. Zeker 10 jaar geleden denk ik.

  • Arie
   5 februari 2021 at 20:34

   De laatste knappe tocht op de omval Alkmaar-Kolhorn reed ik in 1997.

 • Diana
  5 februari 2021 at 16:20

  Ik ga alvast mijn camera klaarzetten, you never know. Oh en mijn hond niet vergeten😄

 • Johann
  5 februari 2021 at 16:35

  Nieuwe ronde, nieuwe (sneeuw)kaarten. Het ICON-model is altijd de eerste in de avondupdate en berekent vlg sneeuwhoeveelheden tot maandag ochtend !

 • Johann
  5 februari 2021 at 16:58

  GFS12 sneeuwhoogtes tot maandagochtend. Ingetekend het laag met kern boven N Frankrijk en een koudeput boven het W van de Benelux voor dat tijdstip

  • Ief
   5 februari 2021 at 17:01

   Wat betekent die koude put dan Johan?

   • Johann
    5 februari 2021 at 17:15

    Op hoogte (500 hPA / 5km) een afgesnoerde bel met veel koudere lucht. Dit kan met deze NO koers van het ZW uit maandag de sneeuwval nog opnieuw laten doen opleven met voorkeur voor het Z en ZO en O van het land

 • Annemieke Engelen-de Winter
  5 februari 2021 at 17:17

  Ik kijk er heel erg naar uit. Nu we niet naar de sneeuw kunnen in Tirol lijkt de sneeuw gelukkig ons te komen bezoeken.
  Hopelijk in Rosmalen niet a teveel ijzel.
  Bedankt voor de duidelijke berichtgeving. De prijsvraag ga ik zeker invullen en doneren natuurlijk!

  • Johann
   5 februari 2021 at 17:28

   Top Annemieke, we doen het met veel plezier en passie. Bedankt en natuurlijk ook namens Sander 😉

 • Jishua
  5 februari 2021 at 17:35

  Daar wordt maandag alle sneeuw ingezogen En zo koud bewaard voor het nageslacht!

 • Johann
  5 februari 2021 at 17:50

  GFS12 oper heeft er wel zin in #winterweer

 • Bernie
  5 februari 2021 at 18:30

  Mannen van awm, ik heb de afgelopen welen heel veel plezier gehad aan de voorpret. De mooie updates, de zeer goed te lezen weerberichten en natuurlijk het hoogtepunt van nu we gaan dan ook echt de winter in! Ik heb er zin in en kijk samen met jullie uit naar het vervolg en de plaatjes de komende week(weken)
  Donatie gedaan!

  • Johann
   5 februari 2021 at 18:42

   Top man en THX voor volgen. Win die mooie prijs en dan verzekerd van nog veel meer / meters mooiste pulver sneeuw!

 • Daan
  5 februari 2021 at 18:58

  Dank voor het antwoord op de Lake Snow Effect! Waarin verschilt de situatie van komende dagen met de winter van ’79? Zitten we theoretisch op hetzelfde spoor, of missen we nu een of meerdere elementen om op herhaling te (kunnen) gaan?

  • Johann
   5 februari 2021 at 19:05

   Qua setting veel overeenkomsten, in detail wel verschillen. Zo is het nu een stuk minder koud in de aanloop er naar toe en ook de sneeuw en wind in het noorden blijven flink achter. Zie ook een eerdere Tweet daarover.

   • Daan
    5 februari 2021 at 19:43

    Dankjewel voor je antwoord Johann!

 • Johann
  5 februari 2021 at 19:02

  GFS 12 ensembles -Het winterweer krijgt een langere adem. Tot medio februari met een continentale stroming winters. Onder de vleugels van hogedruk (zeer) koude nachten en ook overdag temperaturen rond het vriespunt! #winter

 • Erwin
  5 februari 2021 at 19:56

  UPDATE:

  Steenkoude OPER van het Europees model vanavond!

  Let op: ik verwacht op basis van deze uitvoer 4 nachten met strenge tot zeer strenge vorst waarbij we in de nacht van donderdag mogelijk een aanval kunnen gaan doen om door de MIN 20 te gaan op 2 meter! Zeker met dat afzakkend Sandihoogje. Minimaal net zo spectaculair als de sneeuw dit weekend zijn de ongekend lage nachttemperaturen. Aan de grond mogelijk -18 tot min 22 lokaal!

  • Erwin
   5 februari 2021 at 20:01

   Het zal druk worden bij het leger des Heils want in dit soort nachten hoort er niemand op straat te slapen!

 • Woody_46
  5 februari 2021 at 19:57

  Wst een geweldige berichten voor de komende tijd, nu maar hopen dat de sneeuw niet te veel afzakt naar het zuiden anders zitten we in de kop van Noord Holland weer met een klein laagje. Dat het koud blijft is wel super gaaf, blijft de sneeuw mooi even liggen. Dan na de sneeuw mooi ijs voor de schaatsers. Laat koning winter maar een tijdje regeren 😁😁😁

 • Daan
  5 februari 2021 at 20:02

  Hmmm, britse en EU model laten de hoeveelheden sneeuw slinken en wat verder zuidwaarts vallen?

 • Johann
  5 februari 2021 at 20:03

  EC12 OPER Knabbel Knabbel

  • Daan
   5 februari 2021 at 20:05

   Daar was ik al bang voor. Kop Noord Holland meer als gehalveerd!!! NEEE!!!!!!

   • Erwin
    5 februari 2021 at 20:12

    Daan, GFS komt met aanzienlijk grotere hoeveelheden voor die regio. Kaartje GFS PARA die net uit is is ook veel optimistischer. Zie kaartje Persoonlijk denk ik dat Oost Nederland de grootste hoeveelheid krijgt. Duitsland nog meer. Rondom Dortmund verwacht ik zelf het zwaartpunt voor wat het waard is.
    Tip: laat EC en GFS laat maar focus op hoge resolutiemodellen. Pas morgen hebben we echt beter zicht op de details.

    • Daan
     5 februari 2021 at 20:23

     Ok Erwin, ik hoop dat het nu echt eens lekker losgaat bij ons hier. Vaak komen we er hier bekaaid af. Hopelijk nog een grote(re) witte verrassing door het LSE!

  • Remco
   5 februari 2021 at 22:09

   Geloof er niets van. Noord Holland gaat gewoon in de prijzen vallen… kan niet anders…
   Anders haal ik AWM offline 😛

   • Daan
    6 februari 2021 at 02:40

    Ik hoop het zo Remco!!! (dat we in de prijzen gaan vallen:) )

 • Ingmar Lambregts
  5 februari 2021 at 20:07

  Schitterende berichten Johann, Tram en forum leden!!! Wat ik nog wel het mooiste vind, is dat we ons met ons allen zitten te verkneukelen om bar en boos winterweer. HÉÉRLIJK!! Een keer wat anders dan die dagelijkse sleur om aantallen en ‘het gaat helemaal niet de goede kant op’…. Wat nou, niet de goede kant op?? Min 20, beter wordt het het niet, hahaha. Iet giet oan zei ik net al grappend tegen mijn vrouw :).

 • Johann
  5 februari 2021 at 20:15

  EC12 – Aardig in lijn met GFS12 met de hogedruk. Voor onze contreien en het winterweer #schaatsen #sneeuw positieve setting. Op hoogte weliswaar verzachting maar aan de grond allesbehalve #inversie. Dit gaat matige tot strenge vorst opleveren en overdag rond / onder het vriespunt. Nog iets meer noordelijk de hoogteas en het blijft / wordt nog een heel stuk kouder!

  • Jeroen
   5 februari 2021 at 20:46

   Horrorwinter in de maak, iedereen naar buiten,en weg is het virus.

  • Erwin
   5 februari 2021 at 21:00

   Ik sluit niet uit dat we donderdagnacht plaatselijk een aanval gaan doen op de min 20. Noteer het even 🙂

 • Jishua
  5 februari 2021 at 20:49

  Nee hè, getver dat meen je niet. Dat is gewoon overal bijna de helft, hoe kan dat nou zoveel verschillen met vanmorgen?

  • Johann
   5 februari 2021 at 21:01

   Pin je er niet op vast. Heb een rondje weermodellen gemaakt tot een resolutie van 1x 1 km (!) en die komen allemaal met verschillende hoeveelheden en ook verdeling. Geen touw nog aan vast te knopen. Wel lijken het midden en oosten de beste papieren te hebben.

 • Erwin
  5 februari 2021 at 20:57

  Hoewel de pluim er nog niet is kan ik nu al zeggen dat die ijskoud zal worden met een oper en control run die komende week hetzelfde ijskoude beeld tonen.
  Wat een ontwikkelingen! Paar weken terig waren we al super blij met die paar centimeter drabsneeuw in de avond.

 • Erwin
  5 februari 2021 at 21:22

  UPDATE: IJSPLUIM MIDDEN NEDERLAND.
  Control is elfstedentochtwaardig!

  • Erwin
   5 februari 2021 at 21:28

   Kan iemand even het KNMI bellen?:-)))

   Zit iemand te slapen die de schaalverdeling niet heeft aangepast. Control past niet meer op de Y as.. Ongelooflijk! 🙂

 • Ronald van der Lee
  5 februari 2021 at 21:23

  Lijkt erop dat Wadden weinig of geen sneeuw krijgen (snik).

 • guus
  5 februari 2021 at 21:35

  Intussen beeld NL aardig omgedraaid. Pluim voor zuiden veel kouder geworden. Voor het noorden (met name overdag dichtbij vriespunt) juist zachter. Noorden ook veel minder sneeuw, maar wellicht hebben die 2 zaken met elkaar te maken.

 • Erwin
  5 februari 2021 at 21:37

  Enige minpunt vanavond is dat op de hele lange termijn het ensemble minder kous is geworden. In het ENS van vanochtend waren er meer oplossingen die voor verlenging van de winterkou gingen dan vanavond. Dus dit wil ik toch even tussen alle overweldigde berichten vanavond ook nog even berichten.

  Verder valt mij op dat de minimum temperatuur is ensemble in de Bilt lager is dan in Groningen.

 • Erwin
  5 februari 2021 at 21:45

  Europees model EC 12uur verwacht voor midden en Oosten komend weekend veel meer sneeuw dan voor het Noorden wat heel duidelijk te zien is in onderstaande staafdiagrammen.
  Oosten krijgt daarnaast op maandag nog wat extra ivm secundaire laagje.

  • Erwin
   5 februari 2021 at 21:46

   en hier de Bilt. Aanzienlijk meer!

 • Diana
  5 februari 2021 at 21:51

  Nou ik laat het voor wat het is. Ik merk het zondag wel, op naar de 2-5 cm.

  Geniet ervan en have fun vooral

  Keep on smiling

 • Rundfunk rudi
  5 februari 2021 at 22:07

  Doet denken aan de koude golf van februari 2012. 11 dagen kneiterkoud en verder een winter van niks.. -22.9c toen in Lelystad op 4feb ook na een klein beetje sneeuw op 3feb.
  -18.9c in de bilt toen trouwens. Dit was de laatste koude golf in Nederland en ook de laatste keer zeer strenge vorst. Januari 2013 was de laatste serieuze vorstperiode (14dagen) met 2* strenge vorst in de bilt.

  Winters 2009 tm 2013 registreerde 65 ijsdagen en 16x strenge vorst waarvan 3x zeer streng.
  2014 tm vandaag, 8 ijsdagen, 0 dagen met strenge vorst. (En dus al helemaal geen zeer strenge vorst)

  Laatste keer onder de -10c in de bilt was 23jan2013(-11.4c)

  We zullen zijn er statistisch gezien ook wel ann toe zeg.

  • Remco
   5 februari 2021 at 22:18

   Leuke data om te weten Rundfunk!
   We zijn er idd aan toe.

 • Johann
  5 februari 2021 at 23:34

  GFS18H OPER nog verder de diepvries in!

 • Johann
  5 februari 2021 at 23:46

  Poolhoog 1065 hPa en SPV helemaal kapot geslagen! #SSW

  • Jeroen
   6 februari 2021 at 00:00

   Wat bedoel je daar mee? 😳

   • Johann
    6 februari 2021 at 00:13

    Door de sterke opwarming begin januari is de polar vortex enorm afgezwakt en een tijd lang in een negatieve fase terecht gekomen (easterlies). Sinds begin februari zien we weer een langzaam herstel maar blijft voorlopig nog zwak. Wat we nu zien zijn de naweeën (terugkoppelingen) in de lagere stratosfeer en troposfeer van de eerdere opwarming. In plaats van een lagedrukgebied boven de pool is er de laatste weken een (krachtig) hoog ontstaan en worden de koude pooltjes of wat daar nog over is aan de randen naar het zuiden toe uit elkaar gedreven. (even simpel verwoord). Wat hoger in de troposfeer en lagere stratosfeer zien we een soortgelijk beeld met een tri dan wel dipool vortex (ipv van 1 krachtige vortex).

    Reageer

    • Jeroen
     6 februari 2021 at 07:13

     Thxs! 😃 Zorgt dat afdrijven van de kou voor het huidige weer in Europa? En is er daardoor de kans aanwezig op een langere periode winterweer?

 • Corne
  6 februari 2021 at 00:09

  De ijsberen kunnen weer uit hun holletje komen op de noordpool lijkt me. Er is inderdaad weinig van over, maar komt altijd weer goed😁. Weet iemand wat de actuele temperatuur nu op de noordpool is? Vorig jaar toen we geen winter hadden, bleef de polar votex mooi op zn plaats met extreme temperaturen van -70, zal nu wel stukje hoger liggen verwacht ik. Hopelijk morgen weer wakker worden met perfecte sneeuwkaarten!

 • Johann
  6 februari 2021 at 09:15

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer