Advertentie 

Lentekriebels

Tussen lagedruk boven de Atlantische Oceaan en hogedruk boven midden en oost Europa verblijven grote delen van West Europa als ook de Alpen in een zeer zachte zuidwest tot zuidelijke hoogtestroming. De noordkant van de Alpen heeft te maken met zwakke Föhn, de zuidkant met zwakke Stau. Vrijdag schampt een warmte front de noordelijke Alpen gevolgd door warmbloedige hogedruk. Tot het einde van de 10 daagse verwachtingsperiode verandert er weinig aan deze anti-winterse setting en daarmee houdt het (zeer) zachte februari weer aan

Achter een zwak koufront stroomde gisteren weer wat koudere en vooral ook weer drogere lucht vanuit het westen over de Alpen uit. De westelijke en zuidwestelijke Alpen alsook het Wallis profiteerden na het oplossen van nog wat (lager) rest bewolking al vanaf de vroege ochtend van de zon en er volgde een heerlijke winterdag. Hieronder een impressie die ik maakte vanuit Rothwald – Wasenalp.

En hieronder nog bewegende beelden o.a. gemaakt met de drone

De oostelijke Alpen(noordkant) had van west naar oost nog langere tijd met meer Stau bewolking te maken waaruit nog wat neerslag en in de bergen wat sneeuw viel. In de middag en avond begon het dan ook daar op te klaren.

De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte. Via NASA Worldview

Afgelopen nacht kon het onder een heldere hemel en bij weinig wind en boven de sneeuw weer sterk afkoelen en op uitgebreide schaal kwam het weer tot matig of strenge vorst en lokaal ook zeer strenge vorst. Het koudst werd het ditmaal in het Zwitserse Graubünden met op St. Moritz-Flugplatz op dit moment nog -17 graden vorst.

Vandaag belooft het na een frisse start een heel aardige dag te gaan worden. Knalblauw zal het echter niet zijn en de zon moet concurrentie dulden van  wat (hogere) bewolking en in het noorden vooral later op de dag ook dikkere bewolking en mogelijk een spat en boven de 1400 a 1600 meter een vlok.

Aletsch Arena / Bettmeralp vanmorgen met een wat “waterig” zonnetje

De neerslag hangt samen met een zwak warmtefront dat vanavond en vannacht de noordelijke Alpen schampt. De oostelijke Alpen hebben eerst nog te maken met een daarmee samenhangend (zwak) koufront.

Radarbeeld Alpen 10h00

Morgen vrijdag trekt het front verder en komen we snel weer onder de invloed van hogedruk. Vooral in de ochtend is er met voorkeur voor de noordelijke Alpen nog veel bewolking met een laatste spat of vlok. In de loop van de dag dan snelle overgang naar droog en zonnig(er) weer. De temperaturen gaan ietwat in de lift, in de oostelijke Alpen tijdelijk ietwat omlaag door het instromen van wat koudere lucht.

Zeer zacht onder vleugels van hogedruk

In het weekend neemt de invloed van de steeds sterker wordende hogedruk met zwaartepunt boven oost Europa en de Balkan steeds verder toe. De polaire jetstream  zuid-noord georiënteerd moet daardoor een wat westelijkere koers gaan volgen. Atlantische storingen kunnen het Europese continent dan niet meer bereiken en er volgt een overgang naar droog en zonnig weer.

Vanaf zondag gaat zich tevens een warme hoogterug met het geheel bemoeien. Deze zal tot over de Alpen komen te liggen en de zuidelijke warmtepomp die steeds meer op toeren komt een extra trigger gaan geven.

ECMWF 500 hPa voor maandag 22-02

Naast dit alles is en blijft het aan de Alpennoordkant door een zuid overdruk gedurende de gehele periode ook nog eens zwak föhnig. Allemaal ingrediënten dus die er voor gaan zorgen dat we voor de tijd van het jaar met buitengewoon zacht winterweer te maken gaan krijgen.

WCMWG 500 hPa met “zomerse” hogedruk en diktewaarden woensdag 22-02 tot over de Alpen

De middagtemperaturen stijgen tot 14 a 18 graden en het zou met niet verbazen wanneer ergens de 20 graden grens wordt overschreden. Ook in de bergen wordt het met de warme hoogterug buitengewoon zacht. De vorstgrens zal de eerste dagen nog tussen de 2500 en 3000 liggen, stijgt vanaf zondag dan verder naar 3200 tot 3500 en tijdelijk naar 3700 meter hoogte. Dit zijn waardes die ook in de zomer geen slecht figuur zouden slaan.

In de tweede helft van de volgende week krijgt het oost Europese hoog versterking van een Atlantisch hoog dat zich van het west uit aansluit.

ECMWF 500 hPA voor vrijdag 26-02

Er komt dan een einde aan de zeer zachte zuidelijke stroming en met het doorschuiven van het zwaartepunt tot over de Noordzee kan met een meer continentale stroming dan vooral in de oostelijke Alpen weer koudere lucht gaan binnenstromen. Of dit de aanzet zal zijn voor een verdere afkoeling met duidelijk koudere en weer winterse condities is nog onduidelijk. Daarover dan later meer.

Multimodel 7 daagse prognose Innsbruck

Benelux

Vandaag is het overwegend droog en hebben we te maken met overtrekkende (hogere) bewolking. In de middag en avond wordt de bewolking op nadering van het warmtefront dikker en er kan wat regen gaan vallen.

In de avond en nacht volgt vanuit het westen dan weer drogere lucht en klaart het weer op. Met maxima van 9 graden in het noorden en tot 15 graden in het zuiden is het zeer zacht voor de tijd van het jaar. In de buurt van grotere water oppervlaktes zal de temperatuur een aantal graden achter blijven. Er staat een matige Z tot ZO wind aan de kust en het IJsselmeer (vrij) krachtig. In de middag en avond afnemend en naar W draaiend.

Vanuit het westen wordt de bewolking geleidelijk weer dikker. Foto Zevenhuizen via twitter Jolanda Bakker @JolandaBakkker

Vrijdag overdag is er aanvankelijk nog wat (hogere) bewolking waar de zon al goed doorheen zal komen. Later in de middag of in de avond wordt de bewolking van het zuidwesten uit opnieuw dikker, maar het blijft dab droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 9°C in het noorden tot plaatselijk 12°C in Limburg. Op de Wadden blijft de temperatuur opnieuw enkele graden achter. Er staat een overwegend matige wind uit zuid tot zuidwest.

Laatste smeltende sneeuw op nog beschutten plekken in de bossen. Foto via Twitter Tonny Morsink @tonnymorsink
En daardoor ook hoog water zoals bv de Dinkel. Foto via Twitter Tonny Morsink @tonnymorsink

In het weekend en volgende week belooft het vrij zonnig en zeer zacht lenteweer te gaan worden met maxima die oplopen tot 15 a 18 graden. In het het zuidoosten kan het nog een paar graden warmer worden en mogelijk dat ook hier de 20 graden geknakt gaat worden Op de Waddeneilanden en nabij het IJsselmeer blijft het door het nog koude water aanmerkelijk frisser.

Multimodel 7 daagse prognose Maastricht

Gisteren heeft Rico al uitvoerig hierover geschreven en om  niet weer in herhaling te vallen en ook omdat zich grosso modo niet veel aan de ontwikkelingen heeft verandert verwijs ik voor de details gaarne naar zijn weerbericht van gisteren – HIER

Tot zover voor dit moment vanuit de weerkamer in Termen – Oberwallis. Het is 1 graad met een nog 10 tot 30 cm (onderbroken) sneeuwdek. De komende dagen zal ook hier de sneeuw steeds verder wegsmelten en evolueren we weer naar grotendeels groene Alpenweiden.

Hogerop zal van een grote smelt nog geen sprake zijn, daarvoor is de lucht te droog. Vanmiddag ga ik nog even op pad om de enorme sneeuwlawine te bekijken die hier 2 weken geleden quasi in onze “achtertuin” naar beneden kwam denderen en ter hoogte van de “Rufigraben”  Simplonpassstrasse gedurende meerdere dagen blokkeerde (opname hieronder) . Er liggen nog steeds immense sneeuwhoeveelheden en de schade aan de natuur is er groot. Later dan nog een impressie daarvan. Fijne dag nog ciao

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 24 times, 1 visits today)

één reactie op “Benelux – Alpen | Februari op de lentetoer”

  • Bernie
    19 februari 2021 at 08:36

    Nu de eigenlijke vertrekdatum naar de sneeuw is aangebroken (zou nu eigenlijk in de auto zitten op weg naar het mooie Zwitserland) is het toch wel weer even slikken als je de berichten leest. Mooie sneeuw, mooie blauwe lucht de eerste dagen….. oh wat was dat lekker geweest… maar goed we zijn nog gezond en dat is het belangrijkste.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier