Advertentie 

Algemeen; het zwaartepunt van de hogedruk met een uitloper tot over Scandinavie verplaatst zich naar het zuidoosten en wordt morgen met kern boven Oostenrijk verwacht. als tegenhanger zien we een markante depressie in het zeegebied ten zuidwesten van IJsland. Met het wegtrekken van het hoog naar het zuidoosten draait de hoogtestroming geleidelijk naar zuid tot zuidwest en daarmee komt er een einde aan de aanvoer van de (zeer) koude arctische luchtmassa`s krijgen we te maken met veel  vochtigere Atlantische luchtmassa’s.  In de loop van het weekend neemt de invloed van warmbloedige hogedruk toe en belooft het buitengewoon zacht te gaan worden.

Exit winterweer

Het besneeuwde Nederland gisteren gezien vanuit de ruimte. Kijk er nog maar even goed naar want vanaf morgen is het over en uit met de sneeuw en kou

Zachte en vochtigere lucht in aantocht

Het roer gaat om en vanaf morgen is het gedaan met de winterse sneeuw en ijspret in de Benelux. Hoger bewolking vanuit het westen zijn al een voorbode op een veel zachter en ook onbestendiger weertype dat vanaf morgen maandag in de steigers wordt gezet.

Meer hogere bewolking en geleidelijk oplopende temperaturen

Vandaag is nog niet veel aan het handje en de zon zal nog ruimschoots vertegenwoordigd zijn en het is droog. De temperatuur loopt vanmiddag uiteen van rond het vriespunt in het noordoosten van het land tot ongeveer 5°C in het zuiden. De zuidoostenwind is boven land matig en aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Weerman Sander nu een keer niet op de ski maar genieten op de schaats!

Ook vandaag kan er nog geschaatst worden, zo blauw als op deze beelden van vrijdag die onze weerman Sander maakte zal het echter niet meer worden

Maandag kans op gevaarlijke gladheid

Vanavond en vannacht wordt de (hogere)bewolking steeds dikker en er gaat neerslag vallen. Door de nog aanwezige koude plaklaag in de onderste atmosfeer en de bevroren bodem moet er met het oprukken van het front en neerslag vooral landinwaarts rekening worden gehouden met gladheid door ijzel. De kans dat de neerslag eerst nog door natte sneeuw vooraf wordt gegaan lijkt gezien de warmte op hoogte niet waarschijnlijk.

De situatie met de frontale neerslag morgenochtend om 08h00. Rood is ijzel. Via Kachelmannwetter

De maximumtemperaturen lopen morgen uiteen van 2°C in het uiterste noordoosten tot 7°C in het zuidwesten en zuiden. De wind draait geleidelijk van zuid tot zuidoost naar zuid tot zuidwest en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Zacht en onbestendige week

De rest van de week zal het kwik niet meer onder het vriespunt uitkomen en periodiek zullen storingen wat regen gaan brengen. Het kwik pendelt meest tussen de 5 en 9 graden.

Lentekriebels

In het weekend en met de start van de volgende week krijgen we in Europa en de Benelux te maken met de invloed van nieuwe hogedruk. Het zwaartepunt ervan komt echter boven zuidoost Europa te liggen en voor eventuele winterse ontwikkelingen natuurlijk foute boel.

ECMWF T850 hPA voor maandag 22-02 met de zuidelijke aanvoer van warme lucht

Tevens breidt zich een uitloper van het subtropenhoog tot over midden Europa uit. Met zuidelijke (hoogte)winden gaat het kwik dan markant omhoog en met veel zon beloof het dan voorjaarsachtig te gaan worden. Het kwik stijg tot 14 a 16 graden en mogelijk dat er ergens in het zuiden of zuidoosten de 18 graden en misschien wel de 20 graden kunnen worden aangetikt!

Trend multimodel 14 dagen voor de Bilt

Diepvries Alpen

De veel koudere lucht heeft de afgelopen dagen ook de Alpen verovert en het werd er zeer koud. Een zwakke storing bracht vrijdag in de westelijke Alpen nog 10 tot 30cm verse sneeuw.

Vooral onder en heldere hemel koelde het boven de sneeuw zeer sterk af. Dit effect was het sterkst in de wat hogere dalen en hier daalde het kwik tot -20 a -30 graden.

Afgelopen nacht werden zelfs de laagste temperaturen van deze winter gehaald met op uitgebreide schaal zeer strenge vorst. Het koudst werd het in de Glattalp (1830m) in het Zwitserse kanton Uri. Hier daalde het kwik vannacht tot 44.3 graden onder het vriespunt en ook nu vries het er nog bijna 40 graden.

Gisteren in Oberwallis na wat sneeuw gehele dag onder Hochnebel en ook overdag meest matige vorst. Foto Termen (Hasel)
Sneeuw ligt er veelal genoeg zoals ook hier op Rosswald gistermiddag eveneens onder de Hochnebel
Uitzicht vanaf Furgsattel Trockener Steg, Zermatt is onder de Hochnebel. Met dank aan Tamara Casile-van Den Berg met zoonlief helemaal rechts op de piste!

Vandaag zondag is het Kaiserwetter maar nog wel zeer koud en in de bergen kan de zon overuren gaan maken. Op 2000 meter vriest het 7 tot 10 graden en op 3000 meter een graad of 14 tot 16.

Maagdelijk sneeuw / pistes en Kaiserwetter vanmorgen in St Anton am Arlberg

Oplopende temperaturen en stijgende sneeuwvalgrens

Vanaf morgen gaat met hierboven besproken setting en ontwikkelingen het weer in de Alpen dan ook veranderen. De temperaturen gaan weer flink in de lift en er gaat periodiek wat neerslag vallen. De sneeuwvalgrens stijgt daarbij naar 900 tot 1300 meter, in het westen tot 1400 a 1700. Vrijdag tijdelijk weer wat lager.

T850 hPa trend voor de komend week
Freezing level

Ook in hooggebergte zeer zacht

In het weekend en volgende week wordt het met de aanvoer van veel zachtere maar ook drogere lucht dan nog zachter en met ondersteuning van de warme hoogterug die tot over de Alpen uitbreidt gaan ook in de hogere Alpen de temperaturen flink in de lift. Diegenen die dan op de pistes staan mogen zich gaan verheugen op Kaiserwetter.

ECMWF met de warme hoogterug op 500 hPa (5km) tot over de Alpen zondag 21-02

Voorlopig geen winterweer meer en een overgang naar terug kouder weer is vandaag niet uit de weermodellen op te maken. Daarvoor in de plaats dan lentekriebels met buitengewoon hoge temperaturen voor eind februari.

Trend multimodel komende 14 dagen Innsbruck Tirol

Tot zover voor deze zondagochtend, geniet nog even van het mooi weer en ijs / sneeuw. Fijne dag en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpe

(Visited 107 times, 1 visits today)

7 Reactie op “Benelux – Alpen | Adieu wintertje, op naar misschien wel 20°C ?!”

 • Johann
  14 februari 2021 at 15:26

  De T2m is inmiddels tot 1 a 7 graden (zuiden met Föhn) boven het vriespunt gestegen. In de (nog) gortdroge lucht echter nog sterk neg. #dauwpunten. Morgen een heel ander verhaal, dan DP in de vochtigere lucht tussen de +2 en +5 graden #dooi #ijzel

 • Johann
  14 februari 2021 at 15:33

  De +7 tot +8 graden Limburg en de Ardennen kunnen we toeschrijven aan #Föhn effecten #Ardennen. Getuige ook de zeer lage dauwpunt temperaturen van -14 tot -17 graden

 • Erwin
  14 februari 2021 at 18:54

  Zoals ik 12-2 al heb aangegeven gaat het vannacht en morgenochtend IJZELEN. Opletten dus en als het niet heel hard nodig is niet de weg op. KNMI heeft ook code ROOD afgegeven!

 • Bernie
  15 februari 2021 at 13:29

  Nou dat was een heerlijke wintersportweek!!! Mannen dank voor de voorspellingen die uitgekomen zijn ik heb genoten!!! Nu op naar de zomer met wellicht een mooi voorjaar? Of krijgen we nog een winterprikje te verwerken? Ik kijk uit naar de nieuwe verwachtingen!!!

 • Bertil Blaas
  15 februari 2021 at 17:01

  Dag Johann,

  Volgens mijn gegevens ben je jarig 14/2. Als het klopt ? Toch nog gefeliciteerd.👍👍

  Groeten Bertil.

  • Johann
   18 februari 2021 at 10:59

   Helemaal goed Bertil! THX

 • Albert
  16 februari 2021 at 00:33

  Van mij mag de zomer nog wel weg blijven ik wil de winter nog een keer terug een dikke pak sneeuw alleen hoop ik dat de Nederlandse spoorwegen er nu wel op voorbereid zijn ? Was flink balen koste veel tijd ik had normaal gesproken al in de Veluwe kunnen zijn van Rotterdam ik heb er 3 en half uur in gezeten en de eerste dag reden ze weer eens niet terwijl ze zijden dat ze er op voorbereid waren ik hou van de winter ik wou dat ik in Oostenrijk woonde had je deze vertragingen niet ik zou zelfs op de Veluwe willen wonen maar ik woon in de saaie Rotterdam waar alles vol gebouwd wordt ik ben een bos mens en de duinen vind ik ook mooie en de dieren wereld staat bij mij boven aan ik hoop dat het nog een keer een winter aanval komt voor een hoop mensen niet voor mij wel en nog wel een heleboel mensen en hoop dat we volgende jaar wel weer op wintersport kunnen en de gene die dit jaar met verbod toch zijn gegaan die moeten ze voor een paar jaar verbot op leggen terwijl ze wisten dat er een zware log down was

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier