Na een erg hete zomer en warme start van september, keert de winter dit jaar vroeg terug. Komend weekend wordt de eerste sneeuw tot 1400m verwacht. De afgelopen weken was het vaak warm en fraai nazomerweer in de Alpen, net als bij ons eigenlijk. Maar de komende dagen slaat het weer om. Koude en vochtige lucht afkomstig uit het Noordpoolgebied bereikt dit weekend de Alpen. Hierdoor zakt de sneeuwgrens op veel plaatsen langs de noordkant naar 1400 meter. Boven deze hoogte kan er 20 tot lokaal 40 centimeter sneeuw vallen. Ook na het weekend blijft het nog lange tijd aan de koude kant voor half september. 

Eerst nog sneeuw op enkel de gletsjers

Donderdagmiddag bereikt een koufront de Alpen vanuit Duitsland. Op dit front valt lange tijd intensieve neerslag, waarbij de sneeuwgrens al begint te zakken van 3100 meter naar 2400 meter. Hiermee valt donderdagmiddag en in de nacht naar vrijdag al de eerste sneeuw op de gletsjers. Dat is goed nieuws, want voor de gletsjers was het een record slechte zomer. Lees bijvoorbeeld dit artikel nog eens terug van eind juli over de gletsjers. 

Vrijdagavond zakt de sneeuwgrens snel

Vrijdagavond stroomt uiteindelijk de echt koude lucht de Alpen binnen. Daar waar vrijdag in Noord Zwitserland en de Oostenrijkse Alpen de sneeuw tot 2400 meter valt, valt de sneeuw in de nacht naar zaterdag tot 1600 meter. Hiermee begint het ook wit te worden op een hoogte waar nog loofbomen groeien. De loofbomen hebben nog volop blad, wat voor een gevaarlijke combinatie kan zorgen. Vooral omdat de sneeuw vrij nat is en daardoor voor extra gewicht zorgt.


Zondagochtend een winterwonderland tot 1400 meter

De gehele zaterdag valt er sneeuw boven de 1600 meter in Oostenrijk en Noord Zwitserland. Elders in de Alpen ligt de sneeuwgrens een stuk hoger, of valt er amper neerslag van betekenis. Tijdens de nacht zakt opnieuw de sneeuwgrens en wordt het overal langs de Oostenrijkse en Zwitserse noordkant wit tot 1400 meter. Lokaal kan de sneeuwgrens bij een isotherme opbouw van de atmosfeer zelfs even zakken naar 1100 of 1200 meter.

Hierdoor ontwaakt een deel van de Alpen zondagochtend in een winterwonderland. Op de meeste plaatsen valt 20 tot lokaal 40 centimeter. Zeer lokaal kan op de hogere bergtoppen en in de gletsjergebieden er nog wat meer vallen. 


Ook de rest van de week vrij koud

Ook na het weekend blijft het nog lang aan de koude kant voor september. De wind blijft nog lang uit het noorden waaien waardoor koude lucht de Alpen blijft aandoen. De vorstgrens ligt daarbij overdag veelal tussen de 1700 en 1900 meter. Samen met de vers gevallen sneeuw blijven de bergtoppen daardoor nog lang wit en winters. Voor een skigebied als Hintertux (3250m) is dat een gunstig scenario. Want hierdoor zullen de skipistes die eerder deze zomer dicht moesten weer snel opengaan. 

De vroege sneeuw die onderweg is naar de Oostenrijkse en Zwitserse Alpen is niet ongebruikelijk voor dit jaargetijde. In het verleden hebben we al vaker in de late zomer en begin van de herfst sneeuw tot onder de 1500 meter langs de noordkant gezien.

Opvallend hierin waren onder andere de vroege sneeuwmomenten van september 2011 en eind augustus 2018. In september 2011 viel de sneeuw op 19 september zelfs tot 600 meter, en op 26 augustus 2018 viel in Bad Hofgastein de sneeuw in de zomer tot 800 meter. Nu blijft de sneeuwgrens waarschijnlijk een stukje hoger.

Foto’s en tekst Jeroen Elferink-Ruijsch, Weerplaza | Hoofdfoto: Edwin Hagenouw

(Visited 1.590 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer