Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Na een erg hete zomer en warme start van september, keert de winter dit jaar vroeg terug. Komend weekend wordt de eerste sneeuw tot 1400m verwacht. De afgelopen weken was het vaak warm en fraai nazomerweer in de Alpen, net als bij ons eigenlijk. Maar de komende dagen slaat het weer om. Koude en vochtige lucht afkomstig uit het Noordpoolgebied bereikt dit weekend de Alpen. Hierdoor zakt de sneeuwgrens op veel plaatsen langs de noordkant naar 1400 meter. Boven deze hoogte kan er 20 tot lokaal 40 centimeter sneeuw vallen. Ook na het weekend blijft het nog lange tijd aan de koude kant voor half september. 

Eerst nog sneeuw op enkel de gletsjers

Donderdagmiddag bereikt een koufront de Alpen vanuit Duitsland. Op dit front valt lange tijd intensieve neerslag, waarbij de sneeuwgrens al begint te zakken van 3100 meter naar 2400 meter. Hiermee valt donderdagmiddag en in de nacht naar vrijdag al de eerste sneeuw op de gletsjers. Dat is goed nieuws, want voor de gletsjers was het een record slechte zomer. Lees bijvoorbeeld dit artikel nog eens terug van eind juli over de gletsjers. 

Vrijdagavond zakt de sneeuwgrens snel

Vrijdagavond stroomt uiteindelijk de echt koude lucht de Alpen binnen. Daar waar vrijdag in Noord Zwitserland en de Oostenrijkse Alpen de sneeuw tot 2400 meter valt, valt de sneeuw in de nacht naar zaterdag tot 1600 meter. Hiermee begint het ook wit te worden op een hoogte waar nog loofbomen groeien. De loofbomen hebben nog volop blad, wat voor een gevaarlijke combinatie kan zorgen. Vooral omdat de sneeuw vrij nat is en daardoor voor extra gewicht zorgt.


Zondagochtend een winterwonderland tot 1400 meter

De gehele zaterdag valt er sneeuw boven de 1600 meter in Oostenrijk en Noord Zwitserland. Elders in de Alpen ligt de sneeuwgrens een stuk hoger, of valt er amper neerslag van betekenis. Tijdens de nacht zakt opnieuw de sneeuwgrens en wordt het overal langs de Oostenrijkse en Zwitserse noordkant wit tot 1400 meter. Lokaal kan de sneeuwgrens bij een isotherme opbouw van de atmosfeer zelfs even zakken naar 1100 of 1200 meter.

Hierdoor ontwaakt een deel van de Alpen zondagochtend in een winterwonderland. Op de meeste plaatsen valt 20 tot lokaal 40 centimeter. Zeer lokaal kan op de hogere bergtoppen en in de gletsjergebieden er nog wat meer vallen. 


Ook de rest van de week vrij koud

Ook na het weekend blijft het nog lang aan de koude kant voor september. De wind blijft nog lang uit het noorden waaien waardoor koude lucht de Alpen blijft aandoen. De vorstgrens ligt daarbij overdag veelal tussen de 1700 en 1900 meter. Samen met de vers gevallen sneeuw blijven de bergtoppen daardoor nog lang wit en winters. Voor een skigebied als Hintertux (3250m) is dat een gunstig scenario. Want hierdoor zullen de skipistes die eerder deze zomer dicht moesten weer snel opengaan. 

De vroege sneeuw die onderweg is naar de Oostenrijkse en Zwitserse Alpen is niet ongebruikelijk voor dit jaargetijde. In het verleden hebben we al vaker in de late zomer en begin van de herfst sneeuw tot onder de 1500 meter langs de noordkant gezien.

Opvallend hierin waren onder andere de vroege sneeuwmomenten van september 2011 en eind augustus 2018. In september 2011 viel de sneeuw op 19 september zelfs tot 600 meter, en op 26 augustus 2018 viel in Bad Hofgastein de sneeuw in de zomer tot 800 meter. Nu blijft de sneeuwgrens waarschijnlijk een stukje hoger.

Foto’s en tekst Jeroen Elferink-Ruijsch, Weerplaza | Hoofdfoto: Edwin Hagenouw

(Visited 1.544 times, 5 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer