Advertentie 

Na een erg hete zomer en warme start van september, keert de winter dit jaar vroeg terug. Komend weekend wordt de eerste sneeuw tot 1400m verwacht. De afgelopen weken was het vaak warm en fraai nazomerweer in de Alpen, net als bij ons eigenlijk. Maar de komende dagen slaat het weer om. Koude en vochtige lucht afkomstig uit het Noordpoolgebied bereikt dit weekend de Alpen. Hierdoor zakt de sneeuwgrens op veel plaatsen langs de noordkant naar 1400 meter. Boven deze hoogte kan er 20 tot lokaal 40 centimeter sneeuw vallen. Ook na het weekend blijft het nog lange tijd aan de koude kant voor half september. 

Eerst nog sneeuw op enkel de gletsjers

Donderdagmiddag bereikt een koufront de Alpen vanuit Duitsland. Op dit front valt lange tijd intensieve neerslag, waarbij de sneeuwgrens al begint te zakken van 3100 meter naar 2400 meter. Hiermee valt donderdagmiddag en in de nacht naar vrijdag al de eerste sneeuw op de gletsjers. Dat is goed nieuws, want voor de gletsjers was het een record slechte zomer. Lees bijvoorbeeld dit artikel nog eens terug van eind juli over de gletsjers. 

Vrijdagavond zakt de sneeuwgrens snel

Vrijdagavond stroomt uiteindelijk de echt koude lucht de Alpen binnen. Daar waar vrijdag in Noord Zwitserland en de Oostenrijkse Alpen de sneeuw tot 2400 meter valt, valt de sneeuw in de nacht naar zaterdag tot 1600 meter. Hiermee begint het ook wit te worden op een hoogte waar nog loofbomen groeien. De loofbomen hebben nog volop blad, wat voor een gevaarlijke combinatie kan zorgen. Vooral omdat de sneeuw vrij nat is en daardoor voor extra gewicht zorgt.


Zondagochtend een winterwonderland tot 1400 meter

De gehele zaterdag valt er sneeuw boven de 1600 meter in Oostenrijk en Noord Zwitserland. Elders in de Alpen ligt de sneeuwgrens een stuk hoger, of valt er amper neerslag van betekenis. Tijdens de nacht zakt opnieuw de sneeuwgrens en wordt het overal langs de Oostenrijkse en Zwitserse noordkant wit tot 1400 meter. Lokaal kan de sneeuwgrens bij een isotherme opbouw van de atmosfeer zelfs even zakken naar 1100 of 1200 meter.

Hierdoor ontwaakt een deel van de Alpen zondagochtend in een winterwonderland. Op de meeste plaatsen valt 20 tot lokaal 40 centimeter. Zeer lokaal kan op de hogere bergtoppen en in de gletsjergebieden er nog wat meer vallen. 


Ook de rest van de week vrij koud

Ook na het weekend blijft het nog lang aan de koude kant voor september. De wind blijft nog lang uit het noorden waaien waardoor koude lucht de Alpen blijft aandoen. De vorstgrens ligt daarbij overdag veelal tussen de 1700 en 1900 meter. Samen met de vers gevallen sneeuw blijven de bergtoppen daardoor nog lang wit en winters. Voor een skigebied als Hintertux (3250m) is dat een gunstig scenario. Want hierdoor zullen de skipistes die eerder deze zomer dicht moesten weer snel opengaan. 

De vroege sneeuw die onderweg is naar de Oostenrijkse en Zwitserse Alpen is niet ongebruikelijk voor dit jaargetijde. In het verleden hebben we al vaker in de late zomer en begin van de herfst sneeuw tot onder de 1500 meter langs de noordkant gezien.

Opvallend hierin waren onder andere de vroege sneeuwmomenten van september 2011 en eind augustus 2018. In september 2011 viel de sneeuw op 19 september zelfs tot 600 meter, en op 26 augustus 2018 viel in Bad Hofgastein de sneeuw in de zomer tot 800 meter. Nu blijft de sneeuwgrens waarschijnlijk een stukje hoger.

Foto’s en tekst Jeroen Elferink-Ruijsch, Weerplaza | Hoofdfoto: Edwin Hagenouw

(Visited 1.621 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer