Zet je schrap op de pedalen van je fiets en baan je een weg door de kronkels van de geschiedenis op de Oranjefietsroute. Het stuk van Nassau tot Bad Arolsen is een tocht waar elke trap je dieper meevoert in het schilderachtige Lahndal. Dit is jouw kans om het vorstelijke pad te volgen. Elke bocht in de rivier de Lahn onthult een nieuw verhaal en omarmt je met de rustgevende natuur van hartje Duitsland. 

Voel de wind door je haren terwijl je langs eeuwenoude kastelen en levendige steden fietst, waar elke steen een stukje Oranjegeschiedenis fluistert. In de zes etappes van de route die door het Lahndal lopen, combineer je cultuur snuiven met actief zijn in de buitenlucht, terwijl je langs kabbelend water en adembenemende uitzichten fietst. Dus pomp je banden op en laat je meeslepen door de enthousiaste verhalen die de Oranjefietsroute tussen Nassau en Bad Arolsen te bieden heeft!

Lees meer over Saksen-Anhalt in Duitsland

Wat een prachtige route. Foto: Jens Wegener

De Oranjefietsroute is 2.300 kilometer Oranjegeschiedenis

De Oranjefietsroute is vernoemd naar het Huis van Oranje-Nassau. Juist, onze eigen royals dus, wiens wortels diep in Duitse grondgebied verankerd liggen. Het is een eerbetoon aan de eeuwenoude band tussen Nederland en Duitsland. Je treedt hierbij in de voetsporen van de Nederlandse koninklijke voorouders die ooit over deze gebieden heersten. 

Deze prachtige route laat je allereerst de mooie natuur zien van onze oosterburen, maar biedt daarnaast kastelen, paleizen en pittoreske stadjes, die allemaal een uniek verhaal vertellen over de adel die het land door de eeuwen heen vormgaf. Het is niet alleen een fietsroute; het is een levende geschiedenisles, omlijst door het adembenemende decor van het Duitse landschap, dat de bezoeker meeneemt op een ontdekkingsreis van vorstelijke proporties.

Dillenburg in Oranienstadt © Oranienstadt Dillenburg – Dominik Ketz

Fiets langs de prachtige steden in het Lahndal

In het schilderachtige Lahndal, daar waar de rivier de Lahn zich een sierlijke weg baant door het Duitse landschap, liggen steden bezaaid als parels aan een koninklijke ketting. Elk van deze steden draagt een uniek verhaal met zich mee, diep geworteld in de rijke geschiedenis en cultuur van de streek. Van het historische Nassau tot aan de levendige kuuroorden van Bad Arolsen ontvouwt zich een verhaal dat de tijd zelf lijkt te overstijgen. 

Dit zijn de zes etappes van de Oranjeroute door de streek. 

Schloss Braunfels in de herfst. © Braunfelser Kur GmbH – Oliver Stiehler

Etappe 1: Nassau – Diez, 32 km

Welkom op de eerste etappe van de Oranjefietsroute! Terwijl de zon haar stralen over het Lahndal uitspreidt, start je avontuur in Nassau. De lucht geurt naar avontuur en geschiedenis. Hier, genesteld in de groene armen van het natuurpark Nassau, prikkelt elke bocht je zintuigen met verhalen van vorsten en natuurschoon. 

De stad nodigt je uit om te proeven van lokale lekkernijen en je dorst te lessen met een glas verfijnde Lahnwijn. Naast culinair belooft Nassau ook een gastvrij onthaal dat je meteen een warm thuisgevoel geeft. Deze etappe is meer dan alleen trappen; het is een viering van cultuur, natuur en verbinding.

Burg Nassau © Adobe Stock Foto Jochen

Etappe 2: Diez – Braunfels, 52 km

Vanuit Diez fiets je de tweede etappe. In Diez voelt winkelen als een schattenjacht, met als buit de nieuwste mode, zoete lekkernijen en glinsterende sieraden. Deze middeleeuwse plaats betovert met zijn vakwerkhuizen en geheime tuinen die fluisteren van lang vervlogen liefdes. 

De knusse cafeetjes en restaurants zijn een oase van gastvrijheid en nodigen je uit om even te ontsnappen aan de tijd. En met elke ontdekking die je doet, weeft Diez een blijvende herinnering in het verhaal van je reis.

Etappe 3: Braunfels – Dillenburg, 45 km

Braunfels verwelkomt je als een verhaal uit een sprookjesboek, met torens die oprijzen uit de mist en vakwerkgevels die verhalen van oude adel. Je fietstocht leidt je door het hart van de Duitse bossen, een wereld waar de natuur en historie in harmonie samenleven. 

Hier, waar de graven van Solms ooit heersten, word je uitgenodigd om deel te nemen aan een tijdloos erfgoed. De charme van Braunfels is niet alleen zichtbaar in de architectuur, maar ook voelbaar in de warmte van zijn mensen en de rust van de dalen.

Zicht op Kurstadt Bad Ems en de Lahn, UNESCO-Werelderfgoed © lookphotos – Günther Bayerl

Etappe 4: Dillenburg – Frankenberg, 78 km

De kronkelende wegen van Dillenburg, rijk aan erfgoed en natuurlijke pracht, bieden je een tocht vol ontdekkingen. Met vakwerkhuizen als stille getuigen van het verleden, is elke straat hier een gang door de tijd. 

Het Rothaargebergte vormt een indrukwekkend decor waar de geschiedenis van de Oranjes en de natuur samensmelten. Hier, in de geboortestad van Willem van Oranje, kun je na een dag vol verkenningen je toevlucht zoeken in de gastvrije hotels en restaurants die je met open armen ontvangen. Lees verder..

Hoofdfoto: Schloss Braunfels in de herfst. © Braunfelser Kur GmbH – Oliver Stiehler


Vier de winter in Duitsland

De winter in Duitsland kan sprookjesachtig mooi zijn. Trek je wandelschoenen aan en trek door oeroude bossen, over toppen en langs rivieren. Of pak je mountainbike en verken de ontelbare paden door ongerepte natuur.

In de avond valt er een sprookjesachtige deken over de gezellige dorpjes en waan je je terug in vervlogen tijden. Laat je verwennen met culinaire specialiteiten of in een van de vele wellness-resorts.

Klik hier voor meer info over reizen naar Duitsland


(Visited 406 times, 1 visits today)