Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Iedere wintersporter of weerfanaat weet wel wat een gletsjer is. Maar ben je ooit zelf in een gletsjer geweest? Een 120 meter dikke ijslaag van 4 kilometer lang en die een massa heeft van 120 miljoen vierkante meter ijs. Hoeveel dat echt zou wegen? Ik heb geen flauw idee. Heel erg veel. Als je dat even gaat indenken, hoeveel dat is. Ongelooflijk. En dan te bedenken dat die ijslagen voorheen nog veel en veel dikke waren.

Ik heb het over de Hintertux gletsjer in Oostenrijk waar ik onlangs ben geweest. Een immense ijsmassa waar je eigenlijk pas echt over na gaat denken wanneer de gids ons alle vertelde toen we in de gletsjer afdaalden.

Door een hele kleine ingang kwamen we bij het gangenstelsel. Als je claustrofobisch bent kan dit best angstig zijn. Aan de buitenkant denk je echt dat je de ingang van een iglo binnenstapt. Met een houten trap naar beneden. Even bukken met je hoofd en weer door. Nauwe gangen afgewisseld door iets ruimere gangen. Wanneer je dan ineens bedenkt dat je ongeveer 20 meter in het keiharde ijs staat en boven je mensen skiën, pistebullies over de piste denderen en een berg altijd in beweging is breekt het zweet je wel even uit.


Ik moet eerlijk zeggen dat het wel werkelijk een ervaring is die je gedaan moet hebben. Wanneer je door de gangen loopt hoor je het regenen in de gletsjer van het smeltwater. Het water zie je langs sommige wanden sijpelen waardoor je wel direct gaat denken: “Is dit wel veilig”? De gids kon ons vertellen dat deze tochten al duizenden keren gedaan zijn al vele jaren lang.

Maar toch, wanneer je hoort dat de gletsjer per jaar ongeveer 40 meter verschuift en de gletsjerpalen zelfs meerdere keren per jaar verplaatst moeten worden ga je toch denken en doe je toch een schietgebedje dat je niet door 120 miljoen vierkante kilometer ijs geplet gaat worden. Oh, gelukkig dat is de andere kant van de gletsjer hoor ik de gids nog zeggen. Evengoed had ik mijn paspoort mee mochten ze mij over 1200 jaar vinden en moeten identificeren.

Verder afgedaald kwamen we bij een ondergronds meer. Een echt gletsjermeer! Het enige gletsjermeer in de wereld waar je in een bootje overheen kunt varen. Bizar. 365 dagen per jaar bereikbaar. In bootjes werden we door dit water begeleid en werd er wat verteld. Ik verstond er helaas erg weinig van door de galmen die de geluiden maakte. Wel kon ik eruit opmaken dat het altijd in de gletsjer 0 graden is en dat er zich ongeveer 100 gletsjer spleten bevinden op de berg die 80 meter diep zijn. Alles wordt echter enorm goed in de gaten gehouden.

Eerlijk is eerlijk, ik was blij dat ik weer boven op de berg stond toen de tour was afgelopen, maar het was het zeer zeker waard om een keer gezien te hebben. Bucketlist dingetje!

(Visited 425 times, 1 visits today)

2 Reactie op “AWM in een gletsjer”

  • Johann
    25 september 2020 at 20:40

    Mooie blog Marco en altijd weer indrukwekkend die gletsjers. Toevallig vandaag hier in de media een artikel over de Eisgrotte in de Rhonegletsjer, eens de grootste gletsjer van Europa /wereld. Door het snelle smelten kon dit weleens het laatste jaar zijn dat deze nog bestaat. Ook het afdekken met folie elke zomer kan het steeds verder afsmelten niet verhinderen.

  • Roy Molenaar
    26 september 2020 at 15:12

    Gaaf zeg Marco! Ook spannend lijkt mij. Ik ben veel op gletsjers geweest, maar nog nooit erin.

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier