Avond update – Winters billen knijpen Benelux – Alpen

Update a.d.h.v. de laatste (avond) model output

Dat we met een spannende en overwegende winterse setting te maken gaan krijgen moge inmiddels meer dan duidelijk zijn. Het grootschalige geblokkeerde “winterse” stromingspatroon moge dan vrij zeker tot zeker zijn, dit geldt zeker niet voor de details.

Zowel voor de Alpen als ook voor de Benelux belooft het vanaf morgen synoptisch een heel interessante tijd te gaan worden waarbij de aandacht vooral gericht zal zijn op kleinere verstoringen (laagjes) die al of niet sneeuw gaan opleveren. De Alpen moeten zich voor maandag gaan opmaken voor extreme weersverschillen!

Waarschijnlijkheid sneeuwval in % voor zondag 12h00

Koufront met sneeuw Alpen, Benelux eerste winterse perikelen
Komende nacht en morgen overdag gaat een koufront behorende bij laag – Walter – met kern boven midden Noorwegen van noordwest naar zuidoost de Alpen overtrekken en zal een eerste winterse fase zijn intrede gaan doen.

Met het kouder worden van de lucht gaat de sneeuwval grens in de Alpen dalen van 1500 naar 500 meter en gaat er vooral in de Stau van de westerse Alpen regen en sneeuw vallen. In de loop van de vrijdag moet dan overal weer rekening worden gehouden met winterse toestanden! In vergelijking met vanmorgen zien we voor wat betreft de Alpen bij deze ontwikkelingen als ook die voor zaterdag en deels de zondag geen grote veranderingen.

Sneeuw opties Benelux
Spannend wordt het morgen middag – avond ook in de Benelux wanneer op een passage van 2 (hoogte)trog storingen zeer koude lucht wat hoger in de atmosfeer gaat binnenstromen.

Höhenkaltluft en sneeuw GFS 15h00
GFS 18h00

De neerslag krijgt dan toenemend een winters karakter en later op passage van de tweede trog in de namiddag of vroege avond met de meest koude bovenlucht (tot -40 graden op 500 hPa / Geo pot. 520 – 524 dam) kunnen de sneeuwbuien dan tijdelijk een sneeuw dekje gaan opleveren. Grootste kans daarop in het oosten en zuidoosten van het land. Uitgaande van de eerste meso modellen (Hirlam, Arome en Arpege) moeten we daar echter nog maar niet teveel van voorstellen!

500 hPa diktewaardes (dam) theoretische sneeuwvalgrens 520 tot 524 = 0 tot 150 m

Zondag volgende sneeuw storing Alpen / Benelux
Na een korte “Versnaufpause” wordt het zondagmiddag voor de Benelux en Alpen sneeuwtechnisch opnieuw interessant wanneer een volgende randstoring (laagje) via het zuiden van de Britse Eilanden naar de Benelux trekt. Vanmorgen berekenden de modellen het systeem zondag avond met kern boven het westen van Nederland. GFS  komt vanavond met een ietwat noordelijker koers (Wadden)

GFS12 met de ietwat noordelijkere koers

Voor het laag uit gaat er dan in de Benelux (Nederland) van zuidwest naar noordoost sneeuw vallen (aanvoer van wat koudere lucht lucht in de onderste atmosfeer vanuit het zuiden).

Sneeuw cumulaties van 4 tot 6 cm zijn dan ter verwachten en mogelijk door opglijdings processen (door de modellen nog wel eens onderschat) ook nog meer . Het zou maar zo kunnen dat er lokaal landinwaarts 5 tot 10 cm gaat vallen.

Maandag lijkt het kwik wel wat omhoog te gaan maar een echter doorzettende verzachting is niet waarschijnlijk. Uitgaande van bv MOS-MIX voor Nederland zal het kwik overdag meest tussen de 2 en 4 graden stagneren!

GFS sneeuwdek zondagmiddag 15h00

Ook in de Alpen gaat het vanaf zondagmiddag -avond van west naar oost weer sneeuwen. Aanvankelijk tot in de dalen en lagere delen, later sneeuwvalgrens stijgend tot 1000 meter. Inner alpin en in de Stau van de zuidelijke (westelijke) Alpen meest sneeuw tot in de dalen! (koude reservoir)

Extreme verschillen Alpen
Maandag belooft dan helemaal razend spannend te gaan in zaak sneeuw, regen dan wel de sneeuwvalgrens. Dit geldt in het bijzonder voor de Alpen waar een afsplitsend laag de contrasten tussen west en oost maar vooral ook tussen zuid en noord extreem zal doen toenemen. Cruciaal voor de details wordt de precieze koers van het laag.

T850 Anomalie voor maandag 11 december 12h00

Zo als het er nu naar uitziet gaan de drukverschillen tussen zuid en noord sterk toenemen (14 tot 16 hPA) en dat betekent een (zeer) sterke Südföhn fase voor delen van de noordelijke Oostenrijkse Alpen. De laatste MOS uitdraai heeft de föhn wat teruggerekend maar met 14 hPa altijd nog fors. (ook hier geldt weer dat de koers van het laag cruciaal gaat worden in zake Föhn!)

Met de föhn gaat de sneeuwvalgrens tijdelijk omhoog naar 1800 tot 2000 meter en de vorstgrens naar 2500 tot 2800 meter, in de centrale Oostenrijks Alpen tot 3000 meter.

Föhndiagram oostelijke Alpen ( Innsbruck)

Tegelijkertijd neemt aan de zuidkant de Südstau in kracht toe en daar gaat aanhoudend en intensieve neerslag vallen. Sneeuwval grens daar tot in de dalen en lagere delen.

Maandag staat in teken van de Südstau (sneeuw) en SüdFöhn (droog en zeer zacht)
Sneeuwvalgrens GFS voor maandag avond

Terug kouder en meer sneeuw
Dinsdag gaat een koufront weer een einde maken aan de Föhn en gaat het van west naar oost overal weer afkoelen met uiteindelijk weer sneeuw tot in de dalen en lager gelegen gebieden.

ECMWF
Inmiddels druppelt ook het ECMWF binnen en grosso modo is dat in overeenstemming met het GFS. (Wadden – Noord Duitsland).  Na passage van de kern in de loop van de avond zoekt de wind post frontaal de NW hoek op en zal de sneeuw in regen overgaan. Het is echter nog onzeker of die overal (landinwaarts) ook inderdaad zal gaan gebeuren.

In de loop van de maandag wordt het dan nogmaals spannend wanneer een tweede laag van ZW naar NO over Nederland gaat trekken. Ook nu weer wordt het zeer spannend voor wat betreft de neerslag (sneeuw, regen)?!

ECMWF voor maandag 12h00 met een volgend laagje op koers Nederland

Arpege
Het hoog resolutie model wat tot maandagavond gaat loop aardig in de pas met het globale ECMWF en GFS. We mogen dus stellen dat de verwachting met betrekking tot de koers van het laagje op zondag vrij zeker is. Toch kunnen kleinere veranderingen voor de details nog grotere gevolgen hebben en wellicht moeten in zaken sneeuwval gewoon maar gaan (s)nowcasten. Ten slotte nog even de sneeuw prognoses van het fijnmaziger model Arpege voor Nederland en de Alpen geldig tot maandag avond.

Fijne avond nog en Grüsse in die Nacht voor straks….ZZZZZZZZZZZ

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via [email protected].

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

20 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties