Advertentie

Klik hier voor meer informatie over je vakantie naar Zuid-Tirol


 

Update a.d.h.v. de laatste (avond) model output

Dat we met een spannende en overwegende winterse setting te maken gaan krijgen moge inmiddels meer dan duidelijk zijn. Het grootschalige geblokkeerde “winterse” stromingspatroon moge dan vrij zeker tot zeker zijn, dit geldt zeker niet voor de details.

Zowel voor de Alpen als ook voor de Benelux belooft het vanaf morgen synoptisch een heel interessante tijd te gaan worden waarbij de aandacht vooral gericht zal zijn op kleinere verstoringen (laagjes) die al of niet sneeuw gaan opleveren. De Alpen moeten zich voor maandag gaan opmaken voor extreme weersverschillen!

Waarschijnlijkheid sneeuwval in % voor zondag 12h00

Koufront met sneeuw Alpen, Benelux eerste winterse perikelen
Komende nacht en morgen overdag gaat een koufront behorende bij laag – Walter – met kern boven midden Noorwegen van noordwest naar zuidoost de Alpen overtrekken en zal een eerste winterse fase zijn intrede gaan doen.

Met het kouder worden van de lucht gaat de sneeuwval grens in de Alpen dalen van 1500 naar 500 meter en gaat er vooral in de Stau van de westerse Alpen regen en sneeuw vallen. In de loop van de vrijdag moet dan overal weer rekening worden gehouden met winterse toestanden! In vergelijking met vanmorgen zien we voor wat betreft de Alpen bij deze ontwikkelingen als ook die voor zaterdag en deels de zondag geen grote veranderingen.

Sneeuw opties Benelux
Spannend wordt het morgen middag – avond ook in de Benelux wanneer op een passage van 2 (hoogte)trog storingen zeer koude lucht wat hoger in de atmosfeer gaat binnenstromen.

Höhenkaltluft en sneeuw GFS 15h00
GFS 18h00

De neerslag krijgt dan toenemend een winters karakter en later op passage van de tweede trog in de namiddag of vroege avond met de meest koude bovenlucht (tot -40 graden op 500 hPa / Geo pot. 520 – 524 dam) kunnen de sneeuwbuien dan tijdelijk een sneeuw dekje gaan opleveren. Grootste kans daarop in het oosten en zuidoosten van het land. Uitgaande van de eerste meso modellen (Hirlam, Arome en Arpege) moeten we daar echter nog maar niet teveel van voorstellen!

500 hPa diktewaardes (dam) theoretische sneeuwvalgrens 520 tot 524 = 0 tot 150 m

Zondag volgende sneeuw storing Alpen / Benelux
Na een korte “Versnaufpause” wordt het zondagmiddag voor de Benelux en Alpen sneeuwtechnisch opnieuw interessant wanneer een volgende randstoring (laagje) via het zuiden van de Britse Eilanden naar de Benelux trekt. Vanmorgen berekenden de modellen het systeem zondag avond met kern boven het westen van Nederland. GFS  komt vanavond met een ietwat noordelijker koers (Wadden)

GFS12 met de ietwat noordelijkere koers

Voor het laag uit gaat er dan in de Benelux (Nederland) van zuidwest naar noordoost sneeuw vallen (aanvoer van wat koudere lucht lucht in de onderste atmosfeer vanuit het zuiden).

Sneeuw cumulaties van 4 tot 6 cm zijn dan ter verwachten en mogelijk door opglijdings processen (door de modellen nog wel eens onderschat) ook nog meer . Het zou maar zo kunnen dat er lokaal landinwaarts 5 tot 10 cm gaat vallen.

Maandag lijkt het kwik wel wat omhoog te gaan maar een echter doorzettende verzachting is niet waarschijnlijk. Uitgaande van bv MOS-MIX voor Nederland zal het kwik overdag meest tussen de 2 en 4 graden stagneren!

GFS sneeuwdek zondagmiddag 15h00

Ook in de Alpen gaat het vanaf zondagmiddag -avond van west naar oost weer sneeuwen. Aanvankelijk tot in de dalen en lagere delen, later sneeuwvalgrens stijgend tot 1000 meter. Inner alpin en in de Stau van de zuidelijke (westelijke) Alpen meest sneeuw tot in de dalen! (koude reservoir)

Extreme verschillen Alpen
Maandag belooft dan helemaal razend spannend te gaan in zaak sneeuw, regen dan wel de sneeuwvalgrens. Dit geldt in het bijzonder voor de Alpen waar een afsplitsend laag de contrasten tussen west en oost maar vooral ook tussen zuid en noord extreem zal doen toenemen. Cruciaal voor de details wordt de precieze koers van het laag.

T850 Anomalie voor maandag 11 december 12h00

Zo als het er nu naar uitziet gaan de drukverschillen tussen zuid en noord sterk toenemen (14 tot 16 hPA) en dat betekent een (zeer) sterke Südföhn fase voor delen van de noordelijke Oostenrijkse Alpen. De laatste MOS uitdraai heeft de föhn wat teruggerekend maar met 14 hPa altijd nog fors. (ook hier geldt weer dat de koers van het laag cruciaal gaat worden in zake Föhn!)

Met de föhn gaat de sneeuwvalgrens tijdelijk omhoog naar 1800 tot 2000 meter en de vorstgrens naar 2500 tot 2800 meter, in de centrale Oostenrijks Alpen tot 3000 meter.

Föhndiagram oostelijke Alpen ( Innsbruck)

Tegelijkertijd neemt aan de zuidkant de Südstau in kracht toe en daar gaat aanhoudend en intensieve neerslag vallen. Sneeuwval grens daar tot in de dalen en lagere delen.

Maandag staat in teken van de Südstau (sneeuw) en SüdFöhn (droog en zeer zacht)
Sneeuwvalgrens GFS voor maandag avond

Terug kouder en meer sneeuw
Dinsdag gaat een koufront weer een einde maken aan de Föhn en gaat het van west naar oost overal weer afkoelen met uiteindelijk weer sneeuw tot in de dalen en lager gelegen gebieden.

ECMWF
Inmiddels druppelt ook het ECMWF binnen en grosso modo is dat in overeenstemming met het GFS. (Wadden – Noord Duitsland).  Na passage van de kern in de loop van de avond zoekt de wind post frontaal de NW hoek op en zal de sneeuw in regen overgaan. Het is echter nog onzeker of die overal (landinwaarts) ook inderdaad zal gaan gebeuren.

In de loop van de maandag wordt het dan nogmaals spannend wanneer een tweede laag van ZW naar NO over Nederland gaat trekken. Ook nu weer wordt het zeer spannend voor wat betreft de neerslag (sneeuw, regen)?!

ECMWF voor maandag 12h00 met een volgend laagje op koers Nederland

Arpege
Het hoog resolutie model wat tot maandagavond gaat loop aardig in de pas met het globale ECMWF en GFS. We mogen dus stellen dat de verwachting met betrekking tot de koers van het laagje op zondag vrij zeker is. Toch kunnen kleinere veranderingen voor de details nog grotere gevolgen hebben en wellicht moeten in zaken sneeuwval gewoon maar gaan (s)nowcasten. Ten slotte nog even de sneeuw prognoses van het fijnmaziger model Arpege voor Nederland en de Alpen geldig tot maandag avond.

Fijne avond nog en Grüsse in die Nacht voor straks….ZZZZZZZZZZZ

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

(Visited 3.151 times, 1 visits today)
Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

20 Reactie op “Avond update – Winters billen knijpen Benelux – Alpen”

  • Eugene
    7 december 2017 at 18:00

    Dank Johann, spannend inderdaad maar zo te zien krijgt
    ( mittel-) Wallis de volle laag😀

    • Johann
      7 december 2017 at 18:26

      Klopt Eugene, voor Wallis op zich prima kaarten. Echter ook hier zit er nog een addertje onder het gras en dat heeft vooral met de stroming en wind te maken. Zo heb ik al eerder meegemaakt dat een doorstaande ZW wind alle neerslag eruit haalde en ipv de halve meter er helemaal niets viel (Oberwallis) Zoals het er nu naar uitziet zal de Föhn hier niet door grijpen en blijft het koude reservoir intakt. Bij gunstige stroming kan er vanaf zondag veel sneeuw gaan vallen waarbij het tot in de dalen zal sneeuwen! #spannend!

  • Gerda Jakobs
    7 december 2017 at 18:19

    Mooi en uitgebreid bericht ! Duidelijke kaartjes , lekker om te lezen !

  • Dries Livigno
    7 december 2017 at 19:47

    Tof dat er nog een avond update gekomen is.
    Ik denk dat het een echte thriller zal worden voor vele skigebieden. Voor de ene zal de vraag zijn of er niet te veel sneeuw zal vallen zodat ze tijdelijk zullen afgesloten zijn van de buitenwereld door ondergesneeuwde wegen.
    Voor de andere zal de sneeuwgrens een grote rol spelen.
    Misschien zit ik er volledig naast.
    Ik heb de indruk dat voor Livigno er ook een thriller te wachten staat op maandag. Uit de temeratuursverwachtingen blijkt dat het op 1800 meter toch +4°C zou kunnen worden. Ik weet niet of dit wel realistisch is.
    We blijven aandachtig het weerbericht de volgende dagen opvolgen.

    • Johann
      7 december 2017 at 20:37

      Ik zou me voor de zuidkant niet te druk maken vwb sneeuwvalgrens. Sowieso niet voor Livigno. Algemeen zal het tot in de lagere delen en dalen sneeuwen. De temperaturen op hoogte zeggen in dit geval weinig over het weer en neerslagvorm. Ik heb al diverse malen mee gemaakt dat het met Südstau of Südwest stroming en temperaturen op 850 hPa van 4 tot 7 graden het gewoon sneeuwde tot in het dal bij windstil weer! Juistl bij dit soort situaties (koude reservoir, WLA op hoogte en zuid aanstroming) en met ondersteuning van neerslag afkoeling (isothermie, geen wind) sneeuwt het gewoon tot down under! Natuurlijk moeten we nog wel even een slag om de arm houden ivm de koers van de laagjes!

      • Dries Livigno
        7 december 2017 at 20:43

        bedankt om je ervaring met ons te delen en misschien vele mensen meer geruststellen.

  • Bertil Blaas
    7 december 2017 at 20:20

    Dag Johann,
    Ook namens mij wederom dank voor je geweldige weersupdate.
    Volg jou, Rico en de overige Alpen weerdeskundigen 365 dagen in het jaar.
    Groeten en probeer maar de slaap te vatten met deze super spannende model uitdraaien ?.

  • Henrik
    7 december 2017 at 20:22

    Hopen dat de sneeuwgrens maandag wat mee gaat vallen anders wordt het een behoorlijk waterballet aan de zuidkant onder de 1800m zo lijkt het.

    • Johann
      7 december 2017 at 20:28

      Voor de zuidkant voorzie ik over het algemeen geen problemen mbt de sneeuwvalgrens! Net als inner-alpin sneeuwt het gewoon tot in de lagere delen en dalen! Evt wat verder naar het oosten wat hoger maar veel zal dat niet verschillen. De thermische opleving vind aan de noordkant plaats met de krachtige opkomende Südföh. Voordeel is dan weer dat daar geen neerslag valt 🙂

      • Henrik
        7 december 2017 at 20:32

        Dat zou mooi zijn, ik hoop het! Wij gaan met kerst naar Ost Tirol en ik kijk daarom vooral naar die regio:-) Maar ik zie op bijvoorbeeld bergfex wel een sneeuwgrens staan van 1600m maandag. Hoe kan dat dan?

        • Johann
          7 december 2017 at 20:40

          Zie reactie van mij op @Dries Livigno. DMO = direct model output en die houdt geen of slecht rekening met Alpine orografie etc! MOS en MOS mix komen met heel ander waardes en ook de praktijk leert dat met dit soort situatie de modellen (DMO) voor de inner-alpine Alpen maar ook grotere dalen slecht bruikbaar zijn. Cruciaal is vooral de wind, komt die erdoor (afh. bv van ligging dal, gebied) dan kan het hogerop ook regenen, iets verder op sneeuwt het dan gewoon tot in (beschutte) dalen. Hoe dan ook, spannend gaat het iig worden 😛

          • Henrik
            7 december 2017 at 20:44

            Super, dank voor je reactie! We gaan het zien, het wordt iig een spannende dag!

  • Johann
    7 december 2017 at 20:48

    ZAMG / Bergfex cumulatief tot dinsdag! 😛

  • Henrik
    7 december 2017 at 20:56

    Wel reele tekst dan gezien de huidige kaarten van de verwachting op Bergfex:

    Wetter Tirol
    Am Montag dreht die Höhenströmung auf Südwest zurück, es kommt im Tagesverlauf in Nordtirol starker Föhn auf. Der Tag verläuft sehr turbulent und stark bewölkt, die Schneefallgrenze pendelt mit den durchgreifenden Windböen zwischen 500 und 1300m. Details sind hinsichtlich Schneefallgrenze noch sehr unsicher. In Osttirol ist bis Dienstagfrüh Starkniederschlag in Aussicht, auch hier gibt es bei der Schneefallgrenze noch große Unsicherheiten.

    • Johann
      7 december 2017 at 21:04

      Ik sluit me helemaal aan bij deze uiteenzetting van Wetter Tirol! 😉

    • Jan
      7 december 2017 at 21:15

      Weer een fijne update Johan. Ik hoop morgen de muts op te kunnen doen.
      Anders wordt het, net als Henrik met Kerst, Kals in Osttirol. Prima vooruitzichten aldaar!

  • Frederic
    8 december 2017 at 00:38

    Bedankt voor de update Johann, leuk om de stroming (ZW) van het tweede sneeuwfront te zien op wxcharts
    dat zondag/maandag op de Westelijke Zuidalpen zal inbeuken (hup hup voor de Aosta regio) 🙂
    Groot verschil met de NW stroming van het eerste sneeuwfront op vrijdag/zaterdag.

    Ik wist niet dat de bergen zelf zoveel wolkenmassa kon tegenhouden, ik dacht dat de wolken altijd hoog genoeg zaten om over de bergtoppen uit te stromen.

    Met dergelijke site leert nen mens nog wat bij 🙂

    • Johann
      8 december 2017 at 01:09

      Juist de orografie is sterk maatgevend voor het weer in de Alpen met zijn diverse “microklimaatjes. Daarbij speelt vooral de hoogtestroming en met name de wind een heel belangrijke rol. Problematisch is het wanneer we ook nog eens met föhn te maken gaan krijgen, ik heb al diverse keren neerslag verwachtingen op een tijdsbestek van 12 tot 6 uur (!) compleet de mist in zijn gegaan en in plaats van de verwachte dump bleef het droog door enkel verkeerde “hoogtestroming”. Al met al de komende dagen een zeer complexe situatie die zeker nog voor de nodige verrassingen zal gaan zorgen en van de weermodellen en van ons weermannen het uiterste zal gaan vragen!

      • Dries Livigno
        8 december 2017 at 03:29

        We duimen voor een positieve bijstelling natuurlijk. ❄️❄️❄️❄️

        • Johann
          8 december 2017 at 03:57

          Yep! Straks de nieuwe kaarten!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer