klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Extreem Winterweer Europa

Reeds ver van te voren hebben de weermodellen de Siberische kou inval zien aankomen (zie ook onze berichtgevingen via Archief vanaf 12 februari).

T2m 19h50

Inmiddels zitten we in west Europa vol in de zeer koude en droge lucht en kunnen we een aantal ijsdagen en Hellmannetjes aan deze winter gaan toevoegen.

Sneeuwval vanmiddag op de Wadden – Terschelling Foto Sytse Schoustra @SytseSchoustra
Terschelling – Via Twitter Boswachter Anno @BoswchtrAnnoTS

Op nadering van een hoogtelaag (koude put / uppper level low) en afzonderlijk grondlaag gaat het kwik zelfs nog iets verder onderuit en dinsdag en woensdag beloven in een groot deel van Europa de meest koude dagen van deze winter te gaan worden!

De koudeput trekt de komende 48 uur de Atlantische Oceaan waarna er een einde komt aan de koude NO stroming

Daarbij nemen ook de sneeuwkansen nog wat toe (laagjes) en ook in de kustgebieden kan door Lake Effect Snow nog sneeuw gaan vallen.

Sneeuw vanmorgen in Rome

De koude put, ook al mooi door de modellen ver van te voren aangekondigd, betekent dan ook meteen de “doodssteek” voor het extreem koude winter. Vanaf woensdag wordt het Azoren laag onder afsplitsing gedwongen om wat verder naar het oosten op te schuiven en daarmee  komt er een einde aan de noordoostelijke hoogtestroming.

GFS T850 hPa vrijdag 00h00

Tevens gaat er aan de oostflank van het systeem en een apart kern die richting de Britse Eilanden trekt zachtere lucht naar het noorden stromen. Vanaf woensdag gaat het kwik in de Alpen op een eerste “sneeuwfront”  al in een stijgende lijn en donderdag vrijdag zitten ze dan daar al in duidelijk minder koude lucht. In het weekend is het dan gewoon weer een graad of 20 tot 25 warmer. Tevens wordt het vanaf donderdag ook föhnig (noordkant)

Weekend markant zachter met veelal weer dubbele cijfers

Vrijdag trekt het eerste front met neerslag dan de Benelux binnen en gaat er geruime tijd sneeuw vallen. De vraag is nog even hoeveel dit gaat worden. Enerzijds doordat dit front verpieterd, anderzijds doordat we te maken krijgen met opglijdings processen die juist de neerslag doet intensiveren.

Eerste front met neerslag vrijdag 18h00

Na een drogere fase volgt zaterdag een tweede “dooi front” en moet ook in de Benelux het winterweer het veld ruimen.

Tweede front met nog zachtere lucht volgt vzaterdag avond

Tijdens passage van de fronten kan er ook regen, ijsregen en ijzel voorkomen en tegen die tijd is het zeker zaak om goed de weersverwachtingen in de gaten te houden. Dit geldt speciaal voor diegenen die onderweg zijn naar of van de wintersport. (periode voor woensdag – zaterdagochtend)

GFS T2m ensembles midden Nederland

Tot zover deze extra update, meer weer en details morgenochtend in de reguliere weerberichten Benelux en Alpen. Fijne avond en truste voor straks

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

 • Weerbericht op maat
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.040 times, 1 visits today)

één reactie op “Avond Update – Extreme kou Europa nadert climax”

 • Rutger
  27 februari 2018 at 09:42

  Vanmiddag naar het zw van Zwitserland, beetje jou regio. Namelijk nendaz, beetje freeriden en mogelijk wat touren af vh weer.

  Ik ken de regio niet, en weet ook niet of het gevoelig is voor föhn of sneeuw uit het zuidwesten en of zuiden. Heb het idee dat de Mont blanco in de weg ligt en de meeste sneeuw aan Franse(Chamonix ) of Italiaanse kant (courmayeur) valt opzich niet erg want een meter + rap stijgende temperaturen zal zorgen voor stijging lawine gevaar.. maar 20-30 cm droge sneeuw vanaf 2000 m zou wel lekker zijn.. kan jij wat vertellen over de klima rond 4 Vallée.

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer