Atlantische Oceaan dicteert winterweer Alpen

9

Algemeen:
Tussen een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en een depressie boven Scandinavië verblijven de Alpen in een westelijke hoogtestroming waarmee toenemend koudere lucht binnenstroomt. In de loop van dinsdag onder invloed van een tussenhoog tijdelijk een weersverbetering maar koud.

In het Duits typeert ment het huidige stromingspatroon  waarin de jetstream de westhoek opzoek met het woord “Westwindwetter”. Aangezien de echte kou niet vanuit het westen komt omdat daar immers die grote plas met water ligt, hoeven we vanuit die hoek ook niet echt winterweer te verwachten. Toch kan het vooral in de bergen en middelgebergtes ook met dit soort stromingen al heel lekker “winteren” en vooral ook sneeuwen. Sterker nog, de meeste neerslag valt juist met dit soort hoogte stromingen wanneer polaire lucht via een lang traject over de Atlantische Oceaan (maritiem polair) wordt aangevoerd. De lucht kan dan relatief veel vocht opnemen en dat staat meestal garant voor het nodige aan neerslag.


Maritiem polair / Stau neerslag: krijgen we opnieuw een “sneeuwrijke winter” en waar
gaat de meeste sneeuw vallen (Maloja 6 februari 2014)

Een andere kenmerk van deze hoogte stroming is het komen en gaan van fronten die met de slingerende  polaire jetstream (straalstroom) dan weer koudere dan weer zachtere lucht aanvoeren. Zitten we aan de koude kant van de slingerende (meanderende) jet dan valt er in de Alpen tot in de lagere delen sneeuw, zitten we aan de warme kant dan kan het tot 1200 a 1400 meter ook regenen. Past alles goed dan kunnen er ook nog eens bakken met sneeuw vallen, past het wat minder goed dan krijgen we te maken met de föhn. Heel belangrijk voor ons is dus het verloop van de jetstream en natuurlijke de posities van de sturende drukgebieden. Overigens was ook de winter van 1998-1999, de winter die de boeken inging als “de lawinewinter”, een winter die ook gekenmerkt werkt door een soortgelijk stromingspatroon waarbij er in de maanden januari en februari steeds weer maritiem polaire lucht over de Alpen uitstroomde en voor meters sneeuw zorgden in het gehele Alpengebied! Potentie genoeg dus maar dan moet alles wel “passen”. Laten we vanmorgen dit alles een proberen mee te nemen in het weerpraatje van vanmorgen.


De winter van 1998-1999  leverder in de maanden januari en februari enorme
sneeuwhoeveelheden op met helaas ook catastrofale gevolgen door lawines

Tijdelijk flink kouder
Gisteren hadden we in de Alpen te maken met een overtrekkend (schampend) zwak warmtefront welke in de middag en avond werd gevolgd door een eveneens zwak koufront. Door de uitstroom van de kouder lucht over het nog relatief warme water van de Middellandse Zee heeft zich bovendien een Genua laag gevormd wat er voor zorgde dat vooral aan de centrale Alpenzuidkant de neerslag begon op te leven waardoor het gisteravond en vannacht in Ticino en Trentino tot 1000 meter hoogte ook langer en wat intensiever sneeuwde.Elders zorgde de koudere lucht vooral voor sneeuwbuien die lokaal aan het Alpenmassief ook wat intensiever uitpakten.


Onder invloed van een Genualaagje viel er gisteravond en vannacht  en vooral aan
de centrale zuidkant sneeuw

Strenge vorst
Omdat de koudere lucht onder invloed van een tussenhoog geleidelijk ook weer droger wordt en omdat ook het Genualaagje weer van de kaarten verdwijnt gaat de neerslag er vandaag overal uit en kan het gaan opklaren. Vanmorgen kan het vooral aan de Zwitserse zuidkant nog sneeuwen en een lokale sneeuwbui of wat sneeuwval met voorkeur voor de Alpennoordzijde blijft  mogelijk. De meeste zon is vandaag voor de gebieden aan de zuidkant weggelegd waar een opkomende Nordföhn het zwerk deels schoon zal gaan vegen. Dat de lucht weer een stuk kouder is kunnen we mooi aan de temperaturen op hoogte aflezen. Op 2000 meter wordt het -5 tot -10, op 3000 meter -12 tot min -16 en op de hoogste toppen vriest het gewoon 15 tot 24 graden. Op dit moment is het het koudst o de Kleine Matterhorn hier in Oberwallis alwaar het kwik -21 aanwijst. Het nulgradenniveau varieert vanaf de dalen tot circa 1000 a 1200 meter aan de Alpenzuidkant. Grotere sneeuwhoeveelheden worden er niet (meer) verwacht, algemeen mogen we uitgaan van 5 tot 10 en bij gunstige en wat langer aanhoudende Stau 10 tot 25cm.


Winterweer ten top gisteren in Walliser Alpen, foto Hohsaas

In de nacht van dinsdag en woensdagochtend wordt het vooral in de opklarings gebieden behoorlijk koud en op grote schaal gat het matig vriezen. Boven sneeuw en in de hogere dalen van bijvoorbeeld het Graubünden kan het kwik tot onder de -10 a -15 gaan dalen. Gewoon strenge vorst dus en het zou met niet verbazen dat de bekende “Kältelöcher” zoals de Glattalp, Funtensee, onder de -20 graden gaan scoren! In de loop van de dag zien we vanuit het westen hogere bewolking opkomen die geleidelijk steeds dikker gaat worden. In de avond en nacht is deze bewolking behorende bij een warmtefront dan zo dik dat er neerslag uit gaat vallen. Omdat de aangevoerde lucht een stuk zachter is stijgt de sneeuwvalgrens naar 1200 tot 1400 meter. Veel neerslag wordt er overigens ook dit keer niet verwacht en daarmee gaat operatie “sneeuw-sprokkelen” gewoon nog even verder.

Donderdag krijgen we opnieuw met de invloed van een tussenhoog te maken, het is dan opgeklaard maar een enkele regen of sneeuwbuitje is ook dan niet geheel uitgesloten.  Gelijktijdig neemt richting de vrijdag ook de invloed van een omvangrijke en complexe depressie boven Scandinavië toe. Hierdoor gaat de hoogte stroming geleidelijke de westhoek en vrijdag zelfs de zuidwesthoek opzoeken.

Dit betekent dat er niet alleen zachtere over de Alpen gaat uitstromen maar ook dat we te maken gaan krijgen met een Südföhnfase. Met een drukgradiënt die oploopt tot 9 hPa kan de föhn aan de Alpennnoordkant dat deels tot in de dalen door grijpen en ook in de bergen wordt het een heel stuk zachter. Ter vergelijk; morgen zien we op het T850hPa temperaturen die gemiddeld op -6 worden berekend (mediaan ensembles), zaterdag op het hoogtepunt van de föhnfase op +6 als gemiddelde, wel even een verschil van 12 graden!

Voor de gevallen sneeuw aan de noordkant zijn dit natuurlijk geen positieve ontwikkelingen mede ook omdat we nog een relatief dun sneeuwdek hebben wat zich ook niet of nauwelijks heeft kunnen “conserveren” . Deze sneeuw is dus nog erg gevoelig voor externe invloeden zoals föhn en hoge luchttemperaturen. Heel anders wordt het verhaal aan de Alpenzuidkant. Deze gebieden liggen beschut tegen de zuidwestelijke invloeden en het opgebouwde koudereservoir zal daar grotendeels intact blijven. Gelukkig betreft het uitgaande van de kaarten van vanmorgen slechts een korte föhnfase. Reeds in de loop van de zaterdagmiddag trekt een volgend koufront met daarachter opnieuw een portie maritiem polaire lucht de Alpen binnen. De bewolking neemt vanuit het noordwesten weer toe en vervolgens gaat het regenen en sneeuwen.


Een volgend koufront maakt zaterdag een einde aan de föhn en zal opnieuw
voor kouder weer en sneeuw gaan zorgen

De sneeuwvalgrens daalt van 1700 meter naar 1000 tot 800 meter- Zondagnacht en zondag liggen de Alpen dan weer in de koude lucht, het is meest bewolkt en af en toe valt er een sneeuwbui of sneeuw. Overigens zijn de ontwikkeling vanaf zaterdag met betrekking tot de neerslag (sneeuw) nog zeer onzeker. Dit heeft alles te maken met het eventuele ontstaan van een volgend Genualaag. Gisteren was het ECMWF hiervan vol overtuig, vandaag echter minder. Het GFS voorziet juist vanmorgen weer deeze ontwikkelingen die dan vooral aan de zuidkant voor veel neerslag gaat zorgen. Ook de instroom van de koudere lucht wordt vanmorgen door de 2 modellen nog verschillend opgepakt. Vooral het ECMWF is met de koudere lucht wat terughoudender. De komende dagen maar even verder vervolgen en vandaag vooral nog maar niet vastpinnen op deze wat langere en vooral onzekere verwachtingstermijn!


GFS ensembles prikpunt Salzburg, de grillgheid verraadt al de onzekerheid!

Begin volgende week verandert er grosso modo niet veel. De Atlantische Oceaan zal ook dan het beleid dicteren met een zeer dynamisch en sterk wisselvallig karakter waarbij afwisselend zachtere en dan weer koudere luchtmassa’s over de Alpen zullen uitstromen. In detail nog zeer onzeker maar algemeen zullen de wintersport condities in de hogere delen van de Alpen verder gaan verbeteren.

Tot zover dit extra uitgebreide weerbericht, volgende (korte) update(s) binnen de reacties en in ieder geval vanavond. Morgen zijn we er weer met dan ook aandacht voor de wintersport dichter bij huis. Op dit moment in Termen lichte sneeuwval bij een tempeatuur van -1°C. Ciao en fijne dag allemaal

9 REACTIES

 1. Beetje jammer mensen te lokken met een oude stockfoto met veel gevallen sneeuw… Puur lezers trekken en uiteindelijk blijkt dat het zelfs warmer wordt! Bah!

  • Jammer van je reactie, deze site een verrijking van het internet met duidelijke en zeer goed uitleg inclusief achtergronden.

  • Beetje jammer mensen aan te vallen op hun dagelijkse werk en hobby. Maar ja, zo lopen er veel zeurpieten rond die de capaciteit niet hebben om groot te denken. Zielig gewoon je reactie.

   Vind het een interessante site en zie direct dat er veel aandacht en tijd in gestoken wordt. Zeer duidelijke uitleg. Mijn complimenten! Ik lees regelmatig je weerberichten. Top!

 2. @Teun Zal ook wel met de teleurstelling te maken hebben dat het momenteel nog wat kwakkelen is en toch die föhn er weer in komt. Overigens heb ik ook vandaag al weer heel wat mooie winterse (sneeuw) plaatjes voorbij zien komen. Misschien moet ik de volgende keer toch ook nog eens even benadrukken dat de condities hogerop alleen maar verbeteren en de föhn en tijdelijke hogere sneeuwvalgrens meer hun uitwerking hebben op de lagere delen (waar nauwelijks pistes zijn) Maar goed, zo richting de feestdagen is niets mooier dan een winterse sfeer tot in de dalen en dorpen en wie weet……

 3. Wat een fantastische site is dit toch. In de kerstvakantie ga ik naar het Oostenrijkse Tirol (Serfaus) en elke dag zie ik er naar uit om de dagelijkse update van het weer te volgen via deze site. Jullie doen dit schitterend, dikke proficiat.

 4. Die teleurstelling heb ik ook wel een beetje! Maar don’t shoot the messenger ;-)! Zaterdag ook richting Serfaus…..hopelijk een mooie erste spur abfahrt volgende week woensdag!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

zestien − 11 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.