Atlantische depressietrein komt op stoom

0

Algemeen:
Het Alpenweer komt meer en meer onder invloed van Atlantische depressie activiteit te liggen waardoor wind en bijzonder wisselvallige condities de boventoon gaan voeren. Diverse frontpassages zorgen van tijd tot tijd voor de nodige regen en sneeuw, waarbij vooral op zaterdag de warmte en wind in de Alpen een thema zijn

We staan aan de vooravond van een bijzonder dynamisch en onstuimig weekend, waarbij er van tijd tot tijd ook de nodige neerslag op het Alpenmenu staat. De Italiaanse en zuid Franse Alpen blijven vanwege het circulatiepatroon wederom grotendeels buiten schot, waardoor hier de condities nog steeds te wensen over laten. Ook op de langere termijn lijkt de Alpenwinter niet echt goed op gang te willen gaan komen en wordt ons geduld danig op de proef gesteld!


Omgeving van het Arabba in de Italiaanse Dolomieten.


Een archieffoto van vorig jaar vanuit dezelfde lokatie.
Een wereld van verschil!

Straalstroom schakelt naar hoogste versnelling
Een blik op de weerkaarten zegt genoeg. Het lijkt eerder herfst dan winter verdorie! Het westelijke en centrale Middellandse Zeegebied ligt onder hogedrukinvloed en op wat noordelijkere breedtegraad duiken lagedrukgebieden vanuit de IJsland regio Scandinavië binnen en trekken de bijbehorende frontale systemen in rap tempo het Europese vasteland op. Het is en blijft een zorgenkindje de Alpenwinter van 2014 / 2015. De polaire straalstroom blijft continue te noordelijk actief, waardoor er van serieus winterweer amper sprake is. Verder zuidoostwaarts zien we op minder voor de hand liggende gebieden de winter wel toeslaan en stromen de sneeuwfoto’s vanuit Griekenland en Turkije hier mijn mailbox binnen!


De jetstream schakelt nog een tandje bij, maar ligt voor serieus
winterweer in de Alpen te noordelijk. @UKMetOffice

Op zaterdag moeten de Alpen wederom met een “zachte zure appel”
afrekenen! @UKMetoffice

Turbulent weekend
Aan het eind van de middag krijgen de noordelijke Alpen vandaag te maken met de eerste frontale schermutselingen. De bewolking neemt in de loop van de dag vanuit het westen steeds verder toe, en in de avond gaat het aan de noordzijde boven de 1200 à 1500m licht sneeuwen. Vrijdag nadert dan een nieuw frontaal systeem de Alpen, waarbij de aangevoerde lucht steeds warmer wordt. In de loop van de middag gaat het vanuit het westen bij een flink aantrekkende westelijke wind opnieuw regenen en sneeuwen en ligt de sneeuwvalgrens rond de 1400 à 1600m en stijgt deze op vrijdagnacht verder tot boven de 2000m!

Warme zure appel
De warme zachte zure appel is tijdelijk weer terug in de Alpen! Zaterdag moet de Alpenregio in een brede warme sector afrekenen met bijzonder zachte omstandigheden, waarbij het nulgradenniveau tijdelijke pas rond de 2500 à 2700m terug te vinden is. Aan de noordzijde kan het af en toe wat regenen, maar grote neerslaghoeveelheden worden gelukkig niet meer verwacht. De Italiaanse en zuid Franse Alpen liggen vanwege het stromingspatroon vrij beschut, en hier kan de zon van tijd tot tijd tevoorschijn komen. Aandachtspunt is de harde tot stormachtige westelijke wind die aan de noordzijde tekeer gaat, en in het hooggebergte komt het mogelijk tot een westerstorm.


Zaterdag staat in het teken van bjzonder hoge temperaturen.
GFS Temp 850hPa / 1500m

Zondagmorgen dendert de kou het Alpenruim gelukkig weer binnen!

Zondag gevoelig kouder met sneeuwbuien
Gelukkig kunnen we de warme periode op vrijdag/zaterdag weer snel afsluiten en ons gaan opmaken voor een winterser intermezzo. In de nacht van zaterdag op zondag nadert een actief koufront vanuit het noordwesten het Alpengebied en zakt de sneeuwvalgrens richting de 1400 à 1000m. Als we in de loop van de dag wat dieper in de polaire lucht komen te zitten zakt de sneeuwvalgrens nog verder richting de 600m, en kunnen de sneeuwbuien lokaal zelfs tot in het dal gaan vallen. Op zondag kan er aan de noordzijde gemiddeld 15 tot 25cm sneeuw verwelkomd gaan worden, en kunnen de noordelijke Franse Alpen ook nog een graantje gaan meepakken.


Mooi plaatje vanuit Stoderzinken Ennstal in Oostenrijk via @Jos Schmitz

Het “fotogenieke” Wengen in Zwitserland via Twitter @WengenSwiss

Tot zover het Alpenweerbericht van vandaag. Een fijne dag nog allemaal!

Het weerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van der Poel – in samenwerking met Sneeuwhoogte.nl

Meer (Alpen)weer -updates ook via  ->  AWM Twitter

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × drie =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.