klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Het lage drukgebied genaamd Axel wat gevuld is met arctische koude lucht, zijn kern met een kerndruk van 979 hPa ligt op woensdag boven de Baltische staten.  Axel zal zoals u in ons Alpenweerbericht heeft kunnen lezen niet alleen voor een Nordstau zorgen. Verder in dit blog bespreek ik de gevolgen van dit toch wel vrij uitzonderlijke lage drukgebied voor Duitsland.

Kaart van Duitsland in de rode: gebieden een waarschuwing voor sneeuwoverlast met harde wind licht oranje: sneeuw met veel wind donker oranje: zware storm en windstoten tot 104 km/h met wateroverlast geel: storm en windstoten tot 85 km/h met wateroverlast bron: dwd.de

WATEROVERLAST

Aan de Noordzee kust van Duitsland staat een stormachtige wind met maximale windstoten van 104 km/h. De havensteden Bremen en Hamburg hebben het zwaar te verduren. In Hamburg zijn kades overlopen, en kelders onder gelopen. Huizen en andere gebouwen worden bij de voordeur versterkt met zandzakken. Veerponden zijn uit voorzorg al eerder uit dienst genomen, nu is het loket om een kaartje te kopen vaak alleen nog bereikbaar per rubberboot.. Het water staat hier nu 1,5 tot 2 meter boven het normale niveau.

Onder water gelopen kade van Hamburg bron: Thomas Knoop

In de deelstaat Sleeswijk-Holstein die een Noordzee en een Oostzee kust heeft zien we dezelfde taferelen, alleen de windstoten zijn hier met een maximum tot 85km/h minder hard. De inwoners van de steden Kiel en Flensburg zijn bekend met overstromingen in 2006 was het voor het laatst raak. Er zijn damwanden neergezet zodat als het waterpeil verder stijgt dan de voorspelde 1 tot 1,5 meter er niet meer aan de hand is dan een natte promenade met wat bankjes. Kijken we naar de deelstaat  Mecklenburg-voor-Pommeren die een Oostzee kust heeft en die kust op de eerste foto aangegeven is met de gele kleur. Daar mond de rivier de Peene uit in zee, voor zijn Delta is een zeer hoog waarschuwingsniveau uitgevaardigd. Zodat er regelmatige duin en dijkbewaking is, en de inwoners weten wat hun te wachten staat net als in Sleeswijk-Holstein. De sterke wind maakt golven van twee meter, het zeewater komt tot de duinen waar er strand was. Waar er geen strand is zoals in Rostock zien we hetzelfde gebeuren als in bijvoorbeeld Hamburg. In de baai van Lübeck werd het water door de wind bijeen en kon geen andere kant op dan richting de stad. De oude binnenstad is compleet onder water gelopen.

waterstand rivier de Peene in Noord Duitsland van 3 Januari tot 5 Januari bron: wsv.de

SNEEUW

Aan de kust brengt “Axel” vooral veel wind en regen, maar ook onweer. Trekken we in Duitsland met Axel mee land inwaarts valt de regen in hogerop gelegen gebieden in de vorm van sneeuw. Het licht oranje gebied op het eerste plaatje eerder in dit blog geeft het Sauerland aan. Daar werd al geskied maar sinds 2 Januari ligt er ook in het dal sneeuw. Axel maakt het er met de kou en striemende wind niet lekkerder op qua gevoels temperatuur. In de Harz is er ook sneeuw gevallen en zijn er 2 van de 6 liften en 3 van de 15 pistes geopend. Je kan hier met een gondel naar 965m hoogte en met de ski, snowboard, rodelend of wandelend naar beneden van de Wurmberg af, de hoogste berg van Nedersaksen.

Hexenritt-lift op de Wurmberg in de Harz. bron:harzbnb

Hoe zuidelijker in Duitsland Axel komt hoe meer sneeuw er valt dat is goed voor de wintersport maar dat is voor de reis richting die wintersport, als men over de weg gaat nogal een obstakel. Neem even Beieren als voorbeeld: de afgelopen 24 uur zijn daar 170 ongelukken gebeurd met als aanleiding de hevige sneeuwval. In de Schwabische Alb en het Zwarte Woud valt er ook veel sneeuw en zijn er op de Feldberg 14 van de 38 liften geopend. Maar ook op andere plaatsen kun je skiën zoals in Todtnau waar 9 van de 25 liften geopend zijn, niet ver van de Feldberg vandaan. Hoe dichter tegen de Alpen aan hoe meer sneeuw, de Allgäu daar ligt het meest van heel Duitsland. Het is daar ook het koudst met de hardste wind.

Tot donderdag 19.00 uur verwacht aantal cm sneeuw zuid Duitsland bron: Kachelmann.com
Sonthofen, Allgäu bron: Markus Kӧss
Mittelberg raakt ondergesneeuwd bron: Hans ter Braak

Mocht u komende dagen op weg naar uw wintersportbestemming moeten, rij voorzichtig! De sneeuw wacht op u. Laat Axel u niet uit het veld slaan!

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.297 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer