Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

April is alweer halverwege en nu al een bijzondere maand qua weergebeurtenissen. Zo hadden we begin april lokaal matige nachtvorst, welke de gehele wintermaand niet voor kwam. Verder zien we vaak geen wolkje aan de lucht waardoor het aantal zonneschijnuren rap oploopt. Bovendien is het zeer droog, hierdoor liep het kwik snel op naar boven de 20 graden en zijn er diverse dagrecords gebroken. Ook is een record gesneuveld qua relatieve vochtigheid, nog nooit was het zo droog. In het zuiden is de eerste zomerse dag (25 graden of meer) al gerapporteerd. Niet eerder (op 1 uitzondering na) is dit zo vroeg in het seizoen waargenomen. Reden genoeg om bovenstaande zaken verder toe te lichten.

Het 1 aprilgrapje van moeder natuur

Vanaf half maart trad dan eindelijk een weersverbetering op, na de aanhoudende sterke westcirculatie afgelopen winter. Het regende veelvuldig en bijna elke dag was nat. Op de weerkaarten zagen we het Azorenhoog zich uitbreiden naar het Europese continent en deze ging samen met een ander filiaal boven Oost-Europa, een blokkade opwerpen. De straalstroom welke veelvuldig boven de Benelux geprojecteerd stond, ging meanderen en kwam boven Scandinavië te liggen. Hierdoor ging eindelijk de zon weer eens schijnen en bleef het vaak droog.

Tussen een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan en een ander hoog boven Polen koelde het in de nacht van 1 april flink af. In het oosten werd matige vorst gerapporteerd.

Op 1 april bevonden we ons midden in een hogedrukbolwerk. Door aanvoer van polaire lucht, in combinatie met een heldere nacht en nagenoeg windstil weer, kon het kwik in het oosten zakken tot -5,5 graden. Zowaar de eerste matige vorst op waarnemingshoogte.

De eerste matige vorst en dat in de lente i.p.v. de winter.

Hogedrukgebieden blijven de baas, het wordt snel warmer

Hoewel april fris begint zien we op de weerkaarten frequent hogedrukgebieden in onze omgeving. Op de Atlantische Oceaan liggen lagedrukgebieden, door flink wat WAA (warm air advection) ontstaat, begin april, een nieuw hogedrukgebied boven Frankrijk waardoor de stroming bij ons naar het zuiden draait.

Subtropische lucht onderweg naar de Benelux, Een depressie op de Atlantische oceaan is de “motor”. Hiermee gaat het kwik overdag boven de 20 graden klimmen, met dagrecords als gevolg.

Aanvoer subtropische lucht, 3 dagrecords in De Bilt

Op 5, 6 en 8 april is het dan zo warm geworden dat er op veel weerstations datumrecords worden gebroken. Officieel moeten we hiervoor meetpunt De Bilt aanhouden, omdat dit landelijk gezien telt. Met respectievelijk 19,6 graden, 23,0 graden en 24,5 graden, staan er dus nu al 3 dagrecords in het boekje sinds de metingen die starten vanaf 1901. In het zuidoosten werd op 8 april een zeer vroege zomerse dag gerapporteerd, met maxima tot 26 graden.

Momenteel verloopt april 1 graad boven de norm. Het is zeer aannemelijk dat april ook “te warm” gaat eindigen.

Laagste luchtvochtigheid ooit gemeten in april

Aangezien de hogedrukgebieden maar blijven overheersen en de stroming draaide naar het oosten werd er steeds drogere lucht aangevoerd. Niet gek ook met de aanhoudende droogte, zo kon op 11 april een nieuw record vastgelegd worden qua laagst gemeten luchtvochtigheid ooit (sinds de metingen) op deze datum in De Bilt en Deelen. 13%. Het kan niet eens gemeten worden op uw hygrometer, zo laag.

Droog, droger, droogst

In de periode van 15 maart tot 15 april is er nauwelijks meer neerslag gevallen. In combinatie met de droge lucht en de vele zonneschijnuren, verdampt er nu snel een hoop water.

Zeer droge ondergrond momenteel. foto: Aard van Uffelen.

Niet alleen de boeren ondervinden hinder van de droge grond, maar ook de vogels krijgen het steeds moeilijker om eten te vinden. Door deze droogte loopt het neerslagtekort nu flink op en lopen we zelfs voor op het recordjaar 1976.

De vooruitzichten, voorlopig geen neerslag van betekenis

Als we naar de lange termijn verwachting kijken, dan verandert er voorlopig nog niet zoveel op de weerkaarten. Het geblokkeerde stromingspatroon blijft gehandhaafd. Krachtige hogedrukgebieden liggen boven Scandinavië en IJsland en een lagedrukgebied ligt boven de Azoren waardoor we een typische -NAO patern hebben.(negatieve NAO index). De hogedrukblokkade weet hiermee lang stand te houden. Met een oostelijke stroming wordt wederom (zeer) droge continentale lucht aangevoerd. Hiermee worden de problemen stilletjes aan steeds groter. Pas tegen het einde van de maand is er volgens de experimentele maandverwachting van het Europees weermodel ECMWF een toenemende kans op neerslag.

Sterke hogedrukinvloeden boven het noorden, houden een oostelijke stroming in stand. Hiermee gaat de droogte verder.

Het zal u niet ontgaan zijn, er is minder sluierbewolking te zien. Sommige hoge bewolking wordt namelijk veroorzaakt door de uitstoot van vliegverkeer. Ook wel vliegtuigstrepen of vliegtuigbewolking genoemd. Dit komt omdat er steeds minder gevlogen wordt en dit heeft dus ook zijn uitwerking op de natuur. Contrails is kunstmatige bewolking door de uitlaatgassen van vliegtuigen en deze zijn vooral zichtbaar in vochtigere lucht. Doordat er nu minder kunstmatige bewolking is heeft dit ook zijn invloed op de temperatuur. Er is namelijk meer uitstraling, maar ook instraling. In combinatie met de schonere lucht, is dit mogelijk mede een verklaring waardoor de temperatuur zo fluctueert. April is sowieso al een maand waarbij dit vaker voorkomt, omdat het in de noordpool nog relatief koud is en op de Evenaar warm. Het is dan maar net in welke luchtsoort wij vertoeven.

Minder luchtvervuiling als gevolg van de maatregelen door het Coronavirus. Minder verkeer en dus uitstoot levert een positief effect op voor de luchtkwaliteit. We zitten nu op half april, met recht een bijzondere maand met alle maatregelen en gebeurtenissen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Vanuit Helmond, een fijne dag!

(Visited 502 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier