Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  tussen lagedruk boven de Golf van Biskaje en een apart laag met kern boven het zuiden van Frankrijk liggen de Alpen in een zuidwestelijke hoogtestroming waarmee zachte en deels ook vochtige lucht wordt aangevoerd. In het voorveld van een opkomende storing wordt het aan de noordkant tijdelijk weer föhnig met inzettende Südstau aan de (westelijke) zuidkant. Begin volgende week volgt een portie koudere maritiem polaire lucht.

Verse sneeuw westelijke zuidkant

Het wil nog maar niet vlotten met de winter en ook gisteren hadden we in een groot deel van de Alpen met zwakke hogedruk invloed weer te maken met lagere bewolking en Hochnebel. Onder de grijze deken werd het niet veel warmer dan een graad of 3 tot 5. De westelijke Alpen en deels ook het westen van de oostelijke Alpen konden nog een aantal uren van de zon genieten en liep het kwik nog op tot een graad of 10 tot 12. Met de brede opklaringen in de namiddag leverde dit met de zonsondergang wel weer mooie plaatjes op. Wellicht dat de Alpen kenners de diverse locaties herkennen….

Prefrontale Südföhn – Südstau
Samenhangend met een laag boven de Golf van Biskaje en een apart laagje luisterend naar de naam – Edeltraud – boven het zuiden van Frankrijk en een daarmee verbonden storing (occlusie) nemen de drukverschillen tussen de zuid en noordkant vandaag weer toe tot circa 6 a 7 hPa zuid overdruk.

Dat betekent dat de föhn aan de noordkant van de Alpen vandaag weer gaat opsteken. Met de föhn en opklaringen stijgt het kwik naar 10 tot 12 graden, daar waar het nog langere tijd duurt voordat de föhn of zon de Hochnebel of mist opruimen is het een stuk minder zacht.

Radarbeeld 09h10. Via Wetteronline.de

De westelijke zuidkant krijgt geleidelijk te maken met een inzettende Südstau, sneeuwvalgrens meest zo tussen de 1000 en 1200 meter, lokaal bij intensieve en aanhoudende neerslag door inzettende neerslag afkoeling ook nog een stuk lager!

In de middag en avond dan in de westelijke Alpen en Alpennoordkant toenemende bewolking en later op de dag (namiddag -avond) wat neerslag. Sneeuwvalgrens hier meest tussen de 1500 en 1800 meter.

GFS sneeuwvalgrens voor vrijdagmiddag

Inner-alpine (Wallis) houdt het meest droog en met föhn ook nog langere tijd opgeklaard. Ook in de bergen is het vandaag vrij zacht. Op 2000 meter tussen de 2 (noorden) en – 2 graden (zuidkant)

Sneeuw zuidkant
Met de inzettende Südstau de westelijke zuidelijk Alpen weer een lading verse sneeuw krijgen. Tot zaterdagavond kan daar 10 tot 30cm gaan vallen en hogerop bij gunstige en aanhoudende Stau 40 tot 80 cm. Hoe verder naar het oosten hoe minder neerslag (sneeuw). Geen of nauwelijks sneeuw valt er in de noordelijke Alpen (Föhn)

Met de toenenrmde drukverschillen en de naderende en passerend storing  gaat ook de wind flink aantrekken. In de bergen van de westelijke Alpen kan de (föhn)wind tot stormkracht aantrekken. Naar het oosten toe krachtig en deels ook harde wind uit zuidoost.

Vooral op zondag (tijdelijke) weersverbetering
In de loop van de nacht op zaterdag en zaterdagochtend op passage van de storing van west naar oost föhn einde en overal  wat neerslag. Sneeuwvalgrens meest zo rond de 1200 meter. In de middag komen we aan de achterkant van de storing van het zuiden uit weer in wat koelere maar ook weer wat drogere lucht en gaat de neerslag er geleidelijk weer uit en kan het gaan opklaren.

Zondag belooft een heel aardige dag te gaan worden maar wel neemt de kans op Hochnebel weer toe. De meeste zon is dan bestemd voor de bergen, de meeste bewolking en neerslag (hogerop nog wat sneeuw) voor de oostelijke zuidkant.

Van NO uit kouder, sneeuw tot in de lagere delen
Maandag zien de voor ons belangrijke sturende druksystemen wat naar het oosten toe schuiven. Het hoog ligt dan met zijn kern in zeegebied tussen IJsland en Noorwegen en het laag boven de Balkan. Samengaand met van het noordoosten uit naderende en passerende storing (occlusie) en een in kracht toenemende en naar noordoost draaiende stroming gaat dan opnieuw koudere polaire lucht over de Alpen uitstromen.

Deze lucht is niet bijzonder koud maar wel vrij vochtig en ondersteund door de lagedruk gaat dit ook weer wat sneeuw opleveren. De sneeuwvalgrens daalt maandag naar 900 tot 600 meter in de westelijke Alpen en naar 500 tot 300 meter in de oostelijke delen van de oostelijke Alpen. Ook dinsdag is het vrij koud en onbestendig met steeds weer wat neerslag (sneeuw) met voorkeur voor de Alpennoordkant

Sneeuw noordkant
Maandag en dinsdag gaat er dan ook aan de noordkant van de Alpen wat sneeuw vallen, grotere hoeveelheden worden er echter niet verwacht. Uitgaande van de diverse modeluitdraai gaan we uit van 5 tot 15 cm, bij gunstige Nordstau ook wat meer (centrale Alpenhoofdkam). In hoeverre deze prognoses de komende dagen nog zullen worden bijgesteld is even afwachten.

WRF-ARW met de sneeuwval cumulatief voor de komende 5 dagen

Van westen uit zachter
In de loop van de woensdag en de donderdag krijgen we geleidelijk met de invloed van een actieve Atlantische depressie te maken. Dit systeem trekt vervolgens langzaam naar het noordoosten verder. Vooral de westelijk Alpen gaan dit merken wanneer met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming in alle hoogtes weer zachtere lucht wordt aangevoerd.

GFS T850 hPa Vanaf woensdag vanuit het westen en zuidwesten weer zachter , de oostelijke Alpen verblijven mogelijk nog langer in de koudere lucht

Aan de noordkant toenemende kans op föhn. Het oosten als ook de zuidkant  blijven nog langere tijd in de koudere lucht liggen en mogelijk kan door tegengas van een hoog boven  oost Europa en west Rusland de koude lucht in het oosten zich handhaven. Ook deze ontwikkelingen zijn echter nog onzeker. Hieronder nog de GFS ensembles voor de oostelijke noordkant en westelijke zuidkant.

Vrij zeker lijkt wel dat december ook vrij zacht gaat beginnen en van enige winterse setting of kou inval met sneeuw en vorst ook dan (nog) geen sprake zal zijn. De komende dagen maar weer eens verder kijken.

Vanuit een toenemend bewolkt Oberwallis een fijne dag gewenst, ciao!

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 726 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer