Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Vanaf zondag nieuwe winterse trekjes

Algemeen
Weinig nieuws onder de zon vandaag in het weermodellenland. Daarbij dan meteen maar opgemerkt dat de zon het ook vandaag en morgen lastig zal hebben in concurrentie met de bewolking. Pas vanaf woensdag lijkt het weerbeeld (tijdelijk) wat vriendelijke te gaan worden. In de lagere atmosfeer zit nog veel vocht en dus bewolking, hogerop is de lucht droger en een stuk kouder. Kouder wordt het ook vanaf zondag.

Mooie opklaringen hogerop – Freiwandeck-2755m
Brede opklaringen Feldkopf-Ost
Winterse Sonnnblick

Volgend front

Uitgaande van een depressie – Brigitte- met kern vandaag boven de Noordzee wordt er periodiek steeds weer vochtige lucht aangevoerd. Samengaand met een koufront neemt vandaag van west naar oost de bewolking weer verder toe gevolgd door neerslag.

De oostelijke Alpen hebben eerst nog te maken met (föhnige) opklaringen. De middag temperaturen pendelen al naar gelang de zon, bewolking of in de neerslag tussen de 10 en 21 graden. Op 2000 meter is het een graad of 5 en op 3000 meter vriest het een graad of 2. Het nulgraden niveau ligt rond de 2500 meter. De wind is meest zwak tot matig uit westelijke richtingen.

Radarbeeld Alpen. Via WetterOnline.de

Inkomende hogedruk

Morgen woensdag gaat het onbestendig verder met vooral langs de Alpennoordkant kans neerslag of buien. In de westelijke Alpen zet op nadering van een uitloper van het Azorenhoog een weersverbetering in. Qua temperaturen verandert er morgen nog niet veel en sneeuw valt enkel in het hooggebergte. Tussen de 2200 en 2500 meter is tot morgenavond 10 tot 30 cm sneeuw mogelijk.

Meer zon / Zachter

In de tweede helft van de week verplaatst het zwaartepunt van de hogedruk zich nog wat verder naar oost Europa en krijgt het ondersteuning van een warme hoogterug. Met een meer zuidwestelijke hoogtestroming gaan de temperaturen dan overal weer omhoog en vooral in de bergen wordt het een stuk zachter.

Prima dagen dan om nog even een mooie wandeling te maken of te genieten van de mooie natuur en bergen. Let op, vanaf pak hem beet 2000 meter is het deels al behoorlijk winters / sneeuw bedekt.

Koufront / Koudere weerfase

In het weekend zoekt de hoogtestroming tussen hogedruk boven de Atlantische Oceaan en lagedruk boven Scandinavie de noordhoek op. Uitgaande van een afzakkende hoogtetrog zal dan veel koudere lucht richting de Alpen gaan afzakken.

Het afsnoerende hoogtelaag zondag 00hoo

Het koufront wat de voorste begrenzing van deze koudere lucht vormt bereikt vermoedelijk zaterdagmiddag de Alpen! De bewolking gaat dan weer toenemen en weldra volgt het front met regen en hogerop sneeuw. Aanvankelijk sneeuwt het vanaf 2200 meter, met het instromen van de koudere lucht daalt deze naar 1400 meter en op zondag naar 1200 tot 1000 meter. Bij intensive neerslag kan het ook nog lager gaan sneeuwen.

Koud, onbestendig, sneeuw tot 1000 a 800 meter

De start van de nieuwe week gaat “onderkoeld” en onbestendig verder. We krijgen dan te maken met een apart hoogtelaag dat vanuit de hoogtetrog is afgesnoerd en boven centraal Europa en de Alpen komt te liggen. En met dit soort systemen vooral op grotere hoogte gevuld met koude lucht, in het Duits zo mooi aangeduid als “Kaltlufttropfen” zal het onbestendig en koud gaan verlopen.

Volgende week zou het zomaar eens een beetje winters kunnen worden met sneeuw tot in de lagere delen net als het afgelopen weekend (foto zaterdag Alpenzuidkant en westelijke Wallis)

Of de atmosfeer zich in het verder vervolg weer langzaam kan gaan herstellen en opwarmen van deze “verkoudheid in de bovenkamer” is nog maar de vraag.

Verwachting voor de komende dagen Vorarlberg Arlberg Höhe.

Daarover dan later morgen en tot zover voor deze ochtend vanuit de weerkamer in Termen Oberwallis. Buiten is het bewolkt en er valt af en toe wat regen, temperatuur 6.9 graden. Morgen is er een nieuw weerbericht dan verzorgd door Maarten Stam. Fijne dag nog en ciao.

(Visited 385 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier