Advertentie 

Operatie verzachting begonnen

Vandaag is de stroming in een groot deel van de Alpen naar het zuidwesten gedraaid en daarmee komt er geleidelijk een einde aan het veel te koude Spätwinterwetter. Toch zal het nog even duren voordat de koude lucht overal weer verdreven is.

De Alpen merken de verzachting reeds vanaf vandaag omdat de zachtere lucht met name wat hoger in de atmosfeer binnenstroomt. Inmiddels is in de westelijke Alpen de Föhn doorgebroken en de komende dagen blijft het aan de noordkant föhnig!

Kaiserwetter en ook vandaag weer knetters koud in de Alpen. Foto Odetter ter Braak @oetteterbraakvanuit het Kleinwalsertal

De temperaturen stijgen morgen en overmorgen in de Alpen verder en zaterdag en zondag is het er dan gewoon weer een graad of 20 tot 25 zachter (op 850 hPA)

GFS voor zondag T850 hPa

Met de zachtere lucht wordt ook meer vocht aangevoerd en met voorkeur voor de westelijke en zuidelijke Alpen gaat er sneeuw vallen. Tijdelijk is donderdag en vrijdag ook ijzel of ijsregen mogelijk. Sneeuwvalgrens geleidelijk oplopend naar 700 tot 1300 meter. Zondag volgt een portie nog zachtere lucht en stijgt de sneeuwvalgrens tot 1800 a 2200 meter. Kouder is en blijft het aan de oostelijke Alpenzuidkant met temperaturen op 1500 meter maar net boven het vriespunt en deels in de lagere delen en dalen ook lager!

GFS ensembles Alpennoordkant

Minder soepel zal operatie verzachting gaan verlopen ten noorden van de Alpen en het zal nog tot ver in het weekend duren voordat uiteindelijk het koude reservoir definitief zal zijn opgeruimd.

Benelux nog tot en zaterdag in de kou

Deze gevleugelde vrienden in Nederland zullen de komende dagen dus nog geduld moeten hebben voordat ze weer zacht kunnen landen want het duurt nog even voordat ook hier de verzachting zijn intrede zal doen en het ijs weer van de wateren zal zijn verdwenen!

Uitgaande van de laatste model uitdraai kunnen we in Nederland en België nog tot en met zaterdag genieten van het winterweer en schaatspret. Uitgaande depressie welke de komende 3 dagen via de Golf van Biskaje naar het zuiden van de Britse Eilanden trekt gaan 2 opkomende  fronten een een eerste verzachting opbrengen. Deze zal echter vooral op hoogte door werken en niet tot nauwelijks in de lagere delen van de atmosfeer waar zich de zeer koude stroperige lucht bevindt.

Met gebrek aan dynamiek of forcering en een meest nog continentale stroming gaat een eerste front vrijdag en zaterdag verpieteren en blijft het koude reservoir intact. Mogelijk dat er in het zuiden en zuidoosten van de Benelux wat sneeuw gaat vallen maar veel zal dit niet voorstellen.

Een tweede eveneens afzwakkend en verpieterend front gaat in de loop van de nacht van zaterdag op zondag een volgende poging ondernemen maar ook deze lijkt te worden afgeslagen. Opnieuw kan er in het zuiden en zuidoosten weer wat neerslag gaan vallen maar veel stelt dit niet voor. Ook zaterdag blijf het met de ZO stroming nog gewoon koud met overdag ten noroden van de grote rivieren gewoon nog vorst en verder overra nog neg DP (goed voor de ijsvloer)

Zondag zien we een  apart grond laag via het  ZW van Frankrijk richting het NO trekken en zondag avond wordt het met kern boven de westelijke Benelux verwacht. Vervolgens trekt het via de westkust verder naar het noordoosten. Aan de oostflank van dit laag wordt met een naar Z tot ZW draaiend stroming en met meer forcering het koude reservoir dan definitief opgeruimd en stijgen de temperaturen met het vorderen van de dag naar 2 tot 5 graden.

Aandacht gaat men name uit naar de passage van de twee zwakke fronten. De neerslag valt als sneeuw maar met name op het tweede frontje is lokaal tijdelijk ook ijzel of ijsregen mogelijk. Zondag op het laag en in de zachtere lucht dan wrs enkel nog regen (in de avond en nacht op maandag). Ook hier nog aandacht voor de exacte koers van het laagje, trekt het onderdoor dan kan er zondag met een O tot ZO stroming eerst ook geruime tijd sneeuw vallen! Koers nog even goed in de gaten houden dus.

Of begin volgende week met een opnieuw naar noordoost draaiende stroming de koudere lucht vanuit het noorden toch weer tot over de lage landen kan gaan uitstromen is nog even afwachten (ECMWF oper)

Samengevat;  in de Alpen verdere verzachting, westen en zuiden wat sneeuw, noorden föhnig . Benelux tot en met zaterdag aanhoudend winters met overdag temperaruren rond of onder het vriespunt en nog sterk negatieve DP . Zondag oplopende temperaturen en in de middag en of avond opkomende neerslag,  wrs regen!

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.358 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpenweerman – Winterweer, hoe lang nog? / Avond update”

 • Etienne Mooij
  28 februari 2018 at 20:41

  Hallo Johan,

  Zijn de ontwikkelingen voor Oberwallis/Zermatt al wat duidelijker aan het worden voor de week van 10 maart/eventueel 17 maart?

  Groet,
  Etienne.

 • Rutger
  1 maart 2018 at 10:33

  Atm -10 op 2000m -7 c op 1500 m, en al 15 cm vers.. in 4 Vallées

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer