Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Alpenweerman “ranking 6 en snelste stijger”

Voordat we met het Alpenweer praatje verder gaan wil ik al onze trouwe volgers en lezers en speciaal ook onze volgers via de sociale media bedanken voor een hele mooie 6e plaats voor de meest effectieve en toon aangevende Nederlandse wintersport websites 2018. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

“The fastest rising star at the sky is at sixth place : Alpenweerman (AWM) by Gemi Meteo. This -primarily- weather website for the Alpine region scores relatively high on both heartbeat and link authority”

Des te opmerkelijker ook dit mooie resultaat omdat we primair een “WEER platform” zijn en bovendien sinds een 3.5 jaar met Alpenweerman actief en on-line zijn! In tegenstelling en vergelijkign met de “grote” wintersport sites zoals Wintersporters.nl (1) en Sneeuwhoogte.nl (2)konden wij dit mooie resultaat in een relatief kort tijdsbestek realiseren! Vooral ook de “stormachtige” ontwikkelingen van de dagelijkse  Benelux weer praatjes (Rico en Daan) hebben hieraan bijgedragen!

Voor Alpenweerman (team) een bevestiging dat we goed bezig zijn en tevens een extra stimulans om samen met jullie er weer een heel mooi en interessant weer jaar van te maken en om volgend jaar de top vijf binnen te komen! Thx guys!!

Het gehele artikel is te lezen via de website van  skiweather.eu op onderstaande link

– THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Join us
Mocht je overigens interesse hebben om binnen het Alpenweer platform te participeren en ons team te versterken (Alpenweer, Beneluxweer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Info Alpenweerman / team zie – HIER

Algemeen: lagedruk – Verena / Wiebke– met kernen boven de Britse Eilanden en Polen bepaalt het weerbeeld in grote delen van west Europa en de Alpen. Daarbij wordt vandaag vanuit het westen eerst nog wat koudere, vanaf donderdag na tussenhoog invloed vanuit het zuidwesten weer zachtere lucht aangevoerd. Aan de noordkant wordt het toenemend föhnig en zeer mild. Volgende week tijdelijk weer kouder voordat we vanaf woensdag opnieuw met een zeer zachte föhn fase te maken gaan krijgen.

Na tussenhoog zachter / noordkant föhn
Lagedruk bepaalde ook gisteren het weerbeeld onbestendig. De bewolking overheerste en doordat wat koudere lucht werd aangevoerd bleef het kwik een stuk achter bij de voorgaande dagen. Toch was het met 12 graden in de westelijke en 10 graden in de oostelijke Alpen relatief zacht.

Sneeuwval gisteren (ochtend) in de Dolomieten – Alta Badia. Via Twitter Neilson Italy Team @neilsonitaly
Sneeuw en einheitlich wit dan wel grijs in de Zillertal Arena via FB

Vannacht is er wat koudere en onstabiele lucht binnen gestroomd en en de temperaturen komen dan ook wat lager uit dan gisteren.  Verder hebben we te maken met een mix van wolken, sneeuw en sneeuwbuien en in het Alpenvoorland ook winterse buien (natte sneeuw, hagel) waarbij ook een klap onweer mogelijk is. (koude bovenlucht, tot-30 graden op 500 hPa / 5 km hoogte)

De sneeuwvalgrens varieert tussen de 800 en 1400 meter en op 2000 meter wordt het -6 tot -2 graden. De hoogste waardes voor de zuidelijke en centrale oostelijke Alpen.

Donderdag belooft met een van het westen uit inschuivend tussenhoog een heel aardige dag te gaan worden en dan krijgen we ook de zon eindelijke weer eens wat langer te zien. Op nadering van een warmtefront neemt in de avond en nacht de bewolking weer toe en navolgend gaat het regenen en boven de 700 tot 1300 meter sneeuwen.

De vrijdag trekt het warmtefront met wat neerslag over de Alpen, veel neerslag wordt daarbij niet verwacht en veelal blijft het droog en deels ook zonnig. Met het instromen zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens naar 1500  meter. Het weekend verblijven we grotendeels in de warme sector en wordt het zeer zacht met temperaturen die oplopen naar 15 tot 18 graden.

GFS T850 hPa zondag 03h00

Daarbij krijgen de noordelijke Alpen te maken met föhnige en algemeen betere condities. Met föhn kan het kwik zelfs tot 20+ graden oplopen. Het zuiden heeft te maken met meer Stau bewolking en Stau neerslag.  De wind trekt door de toenemende drukverschillen tussen zuid en noord (oplopende tot 8 hPa) aan tot hard of krachtig met in de bergen ook kans windstoten met stormkracht (föhn)

en meer in detail voor de Alpen. Op 1500 meter dan maar liefst een graad of 10!

In de veel zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens zaterdag verder naar 1800 tot 2000 meter en lokaal kan het zelfs tot 2300 meter gaan regenen. De vorstgrens stijgt naar 2500 tot 3000 meter (hoogst voor het noorden).Algemeen wat kouder blijft het in de Stau van de zuidelijke Alpen, hier sneeuwt het vanaf pak hem beet 1500 meter.

De meeste neerslag gaat er in de Südstau van de centrale Alpenhoofkam vallen en tot zondagmiddag worden hier hier neerslaghoeveelheden van 30 tot 40 mm berekend en lokaal met gunstige Stau ook nog meer.

GFS neerslag cumulatief tot zondagmiddag

In de hogere Alpen vanaf 1800 tot 2300 meter hoogte gaat er tussen de 30 en 50 cm aan Neuschnee bijvallen en lokaal is 70 cm mogelijk.

En Arpege met de sneeuwval tot zondag ochtend

In de loop van de zondag middag en nacht op maandag en maandag overdag stroomt dan van het westen uit weer wat minder zachte lucht binnen. In alle hoogtes gaan de temperaturen weer naar beneden. Zie hieronder T850 en vorstgrens

Ook dinsdag verblijven we nog in de wat koudere lucht maar geleidelijk begint vanuit het zuidwesten alweer zachtere lucht binnen te stromen onder aanvoering van een volgende Atlantische depressie op gelijke koers richting de Britse Eilanden.

Dit heeft tot gevolg dat we als het ware op herhaling gaan met opnieuw een zeer zachte föhnfase. Over de gehele linie gaat het echter ook dan onbestendig verder!

GFS T850 hPa voor woensdag

Ook de rest van de week lijkt aan de voorzijde van Atlantische depressies en een overwegend zuidwestelijke hoogtestroming zacht tot zeer te gaan verlopen.

Mogelijk dat we in het weekend dan weer aan de koudere kant van de jet terecht gaan komen en we evolueren naar een ander stromings patroon en een kouder weertype. Deze ontwikkelingen met het doorschuiven van de lagedruk richting Scandinavie (EC model) is echter nog onzeker.

ECMWF ensembles (EC12) prikpunt centrale noordelijke Alpen, de nieuwe ensembles (EC00) volgen later in de ochtend

Wellicht dat de komende dagen die koudere trend duidelijke gaat worden en in  ieder geval gaan we het allemaal vervolgen en in kaart brengen. Vanuit een bewolkt Termen (na wat sneeuwval bij 2 graden) een fijne dag gewenst. Ciao

Webcams-

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

 • Weerbericht op maat
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing
Door de wisselende condities, de oplopende temperaturen als ook door de verse sneeuw is het lawine gevaar gestegen en geldt er een code ORANJE of “erheblich” / behoorlijk groot”.  De afgelopen dagen werden in de Walliser Alpen,  de Franse Alpen als ook in de Pyreneeën lawines gemeld met helaas ook weer dodelijke afloop en (zwaar) gewonden. Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes!

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 764 times, 1 visits today)
Advertentie

15 Reactie op “Alpen(weerman) – The fastest rising star at the sky”

 • Etienne Mooij
  7 maart 2018 at 09:19

  Goedemorgen Johann,

  Graag nog een keer jouw visie op de ontwikkelingen/vooruitzichten voor Zermatt voor de week van 10 of 17 maart. Als ik wetteronline.ch en kachelmannwetter.ch bekijk, dan lijkt het erop dat beide weken lood om oud ijzer is. Zie jij dat ook zo?
  Vandaag moet de beslissing vallen……

  Groeten,
  Etienne.

  • Johann
   7 maart 2018 at 10:28

   Ik zou voor de laatste kiezen. Atlantische laag wat noordelijker en minder drukgradient. Kan voor hier gunstiger uitpakken. Daarnaast op de langere termijn meer koudere oplossing met mogelijk meer west en later misschien wel noordwest component. Indien dat gaat lukken (EC) dan voor hier nog gunstiger! (Nordföhn). Last but not least heb je dan ook nog het voordeel (althans daar gaan we van uit) van de onzekere langere termijn met wie weet dan uiteindelijk toch de (veel) betere condities.

   • Etienne Mooij
    7 maart 2018 at 10:39

    Dank voor je reactie Johann! Mijn gevoel zei me ook te kiezen voor de week van 17 maart.
    Nog tijd/zin voor “a Stange” ergens onderweg of in Zermatt tijdens jouw weekend?
    En ook mijn felicitaties met de score van Alpenweerman. Op naar de top 3!

    Groet,
    Etienne.

    • Johann
     7 maart 2018 at 10:47

     Prima, leuk. Evt hier in Termen (niet ver van Zermatt resp van de route naar Zermatt) of anders in Zermatt zelf in het weekend van 17 en 18 maart. Één ander nog even afhankelijk van het weer. Laten we even contact houden via info@alpenweerman.nl – Gr J

     • Etienne Mooij
      7 maart 2018 at 13:18

      Prima Johann! Stel het weer is op een dag in die week erg slecht, dan kunnen we zeker naar Termen komen. En anders zondag de 18e, nader af te spreken via jouw opgegeven mailadres!

      Groet en wie weet tot volgend weekend!
      Etienne

 • Marjan Aapkes
  7 maart 2018 at 09:35

  Gefeliciteerd met die mooie 6e plaats Johann! Op naar de Top 3!

 • Jeroen
  7 maart 2018 at 09:52

  Gefeliciteerd met deze mooie positie. Op naar de top 3

 • Frank
  7 maart 2018 at 11:08

  Gefeliciteerd!
  Bedankt ook voor de gedetailleerde weerberichten.
  Top

 • Rico Schröder
  7 maart 2018 at 11:17

  Hey Johann,

  We zijn goed bezig en gaan natuurlijk voor een nog hogere positie.
  Samen op naar de top!

  Groet,
  Rico

 • Johann
  7 maart 2018 at 11:29

  Nog een lange weg te gaan Rico en een achterstand inhalen van 15 tot 18 jaar valt niet mee of is gewoon utopie! Hoe dan ook in deze 3 jaar een heel mooi resultaat neer gezet en laten we iig proberen die stijgende trend erin te houden 😉

 • Bertil Blaas
  7 maart 2018 at 19:24

  Johann en Rico en overige medewerkers Gefeliciteerd.
  Gewoon zo doorgaan en komt dan in orde.
  Zelf geef ik aan iedereen jullie site door en daar wordt zeker gebruik van gemaakt.
  Sneeuwbal effect, wel zo toepasselijk.
  Groeten.

 • Jeroen
  7 maart 2018 at 19:58

  Ik begin wel een beetje depressief te raken nu ik alle weerberichten zie voor de wintersport volgende week. Zeker als ik naar Fiss kijk. Zie zelfs windkracht 7 staan en heel veel regen voor volgende week :(. Hopelijk gaat het inderdaad meevallen zoals jullie van de week zeiden tegen mij. Als ik het zo bekijk hoeven we zondag niet eens te skien.

  • Johann
   7 maart 2018 at 20:19

   Ik zou me niet teveel zorgen maken en zo slecht ziet het er mi helemaal niet uit. Stabiel wordt het natuurlijk niet met die lagedruk maar de zon ga je zeker ook nog zien en meer dan je nu denkt 😉

 • Jeroen
  7 maart 2018 at 20:33

  Laten we dat maar hopen dan :D. Zolang het maar droog is, redelijk/goed zicht en niet te harde wind vind ik het al prima. De zon zou helemaal mooi zijn.

 • jan
  7 maart 2018 at 20:57

  Dag mannen,

  Ik reageer eigenlijk nooit. Maar ik lees met veel plezier dagelijks de weerberichten vanuit mijn geliefde Wallis. Gefeliciteerd met de mooie resultaten. Ga zo door.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier