Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Begin Maart waren weermannen Roy en Sander van Alpenweerman een keer niet te gast in de Alpen maar in Noorwegen en dan in het bijzonder in Lillehammer. Een prachtige winterse bestemming voor wie eens wat anders wil dan de Alpen. Lillehammer is bij het grote publiek vooral bekend van de Olympische winterspelen van 1994. Het is echter ook een winterbestemming opzich. Er zijn ontzettend veel leuke winterse activiteiten te doen voor zowel jong als oud zoals: skiën, langlaufen, hondensleeën, Bobbaan racen, Tobogganing (gewoon sleeën), openlucht musea en nog veel meer. In dit bericht en in de  video onderaan dit bericht willen we jullie graag eens mee nemen naar het hoge noorden en jullie laten zien over wat deze bestemming allemaal te bieden heeft.

Lillehammer is een kleine stad op zo’n 1,5 tot 2 uur rijden van het vliegveld van Oslo. Ook is er een directe treinverbinding vanaf hier. Het is dus makkelijk aan te reizen vanuit Nederland. Lillehammer ligt aan een gigantisch fjord van meer dan 100 km lang dat in de winter in z’n geheel bevroren is met een mooie laagpoedersneeuw er over heen. Ze hebben hier echter ook een natuurijsbaan aangelegd die ze de hele winter mooi sneeuwvrij weten te houden. Het centrum van Lillehammer is compact en heel gezellig met veel horeca tentjes en winkeltjes.

De hoofdstraat van Lillehammer
De hoofdstraat van Lillehammer
Winters Lillehammer
De hoofdstraat van Lillehammer
De Kerk van Lillehammer
Dikke pakken sneeuw in het stadje
Winters Lillehammer
Oude brug uit de 19e eeuw in winters Lillehammer

Vlakbij het stadje liggen verschillende oude Olympische locaties, zoals ook de internationale skischans waar jaarlijks nog wereldbeker wedstrijden worden gehouden. Ook is er een groot ijshockey stadion en een biatlon stadion waar gedurende de hele winter nog druk geskied wordt. Rondom dit stadion zijn de langlaufloipes zelfs in de avonden verlicht. Ook hebben ze hier een prachtige winterse sleebaan (Tobogganing) aangelegd waarbij je tegen je vrienden of familie zo vaak als je wilt naar beneden kan racen. Het zijn luxe sleetjes met rem, dus je kunt zelf je snelheid bepalen. Uit ervaring kunnen we zeggen dat ze erg snel kunnen tot zo’n 60 km/h aan toe. Echt ontzettend leuk om te doen!

Olympische skischans
Olympische skischans

Bobbaan

Iets verder buiten de stad op een kwartiertje rijden bevinden zich nog meer Olympische locaties. Zo hebben we onder andere ook de Bobbaan bezocht. Wij hebben hier mogen ervaren hoe het is om met 100 km/h naar beneden te zoeven over deze ijsbaan. We kregen hierbij 3G te verduren wat deze activiteit tot een ware adrenaline kick maakt! We zaten in een viermansbob die speciaal gemaakt was voor toeristen. Aan alle kanten was deze slee uitgerust met grote kussens waardoor we zonder risico van deze kick konden genieten.

Olympische bobbaan
Olympische bobbaan

Hafjell (skigebied)

Vlakbij de bobbaan ligt ook het skigebied Hafjell met de olympische pistes voor het Alpine skiën. Dit is een prachtig skigebied met heel veel pistes tussen de bomen. Met een hoogteverschil van ruim 800 m kunnen er dus ook mooie lange afdalingen gemaakt worden. Wat meteen opvalt is de kwaliteit van de sneeuw en de drukte, of liever gezegd de afwezigheid daarvan. Door de liggen in het hoge noorden komen de temperaturen hier niet of nauwelijks boven het vriespunt in de winter wat ervoor zorgt dat de pistes hier altijd vol liggen met hele fijne poedersneeuw. En doordat het zo rustig is, blijft de kwaliteit van de pistes de hele dag perfect en zijn er zelfs aan het eind van de middag nauwelijks hobbels aanwezig.

Prachtige winterse plaatjes in het skigebied van Hafjell
Prachtige winterse plaatjes in het skigebied van Hafjell
Prachtige winterse plaatjes in het skigebied van Hafjell
Boven aan de gondel in het skigebied
Mooie pistes tussen de bomen. Ook was er een mooie Halo rondom de zon.
Moderne snelle stoeltjesliften
Op de hoogste top van het gebied (1000m) met een perfect geprepareerde piste met een dun laagje verse sneeuw er op

Hondensleeën

Vlakbij Lillehammer is er ook de mogelijkheid om een hondenslee toertocht te doen. Dit is voor veel mensen een echte bucketlist activiteit die je zeker een keer gedaan moet hebben als je een bezoek brengt aan Noorwegen. Vlakbij Lillehammer op de hoogvlakte is er een werkelijk grandioze toer uitgezet met de hondenslee. Iedere slee krijgt zo’n 6 tot 8 honden tot haar beschikking. De meeste honden zijn Alaskan Husky’s, maar er waren ook andere honden bij. Het is ontzettend leuk om te zien hoe enthousiast ze worden zodra ze door krijgen dat ze mogen gaan rennen. Iedereen heeft de mogelijkheid om zowel de slee te besturen, als voorin de slee te zitten. Degene die de slee bestuurt moet wel de honden een beetje in bedwang houden en bij remmen als dat nodig is. Hondensleeën is denk ik wel een van de meest pure en geweldige manieren om het mooie Noorse winterlandschap te ervaren. Een ervaring om nooit te vergeten!

Alpenweermannen Sander en Roy met een van de slede honden
De Husky’s kunnen bijna niet wachten!
Sander op de hondenslee
Een prachtige tocht door het winterse landschap bij Sjusjøen

Langlaufen

Voor wie houdt van langlaufen in een mooi winters landschap, is de hoogvlakte nabij Lillehammer in Sjusjøen the place to be. Dit gebied wordt ook wel het mekka van het langlaufen genoemd in Noorwegen. Op deze hoogvlaktes is er in totaal meer dan 2500 km aan langlaufloipes aanwezig. Het terrein bestaat uit een glooiend landschap met mooie vergezichten, prachtige bossen en heel veel meertjes en beekjes. In de winter is dit allemaal extra mooi, omdat alles stijf bevroren is. Het geeft je echt het gevoel in het hoge noorden te zijn nabij de Noordpool. Een prachtige ervaring!

Langlaufen in op de hoogvlakte bij Sjusjøen
Langlaufen in op de hoogvlakte bij Sjusjøen
Langlaufen in op de hoogvlakte bij Sjusjøen
Langlaufen in op de hoogvlakte bij Sjusjøen
Op de top van de berg!
Langlaufen in op de hoogvlakte bij Sjusjøen
Langlaufen in op de hoogvlakte bij Sjusjøen
Bevroren beekjes bij Sjusjøen
Langlaufen tussen de sneeuwmannetjes bij Sjusjøen

Hunderfossen winterpark

Vlakbij Lillehammer heb je ook een prachtig winters attractie park. In dit park worden verhalen verteld over Noorse sprookjes en heb je er vele attracties voor zowel jong en oud. Zo kunnen kinderen rondrijden op sneeuwscooters, zijn er slede-banen, glijden er arre-sledes rond met paarden en heb je er een echt ijshotel waar men ook kan overnachten. Ook is er een kerk gemaakt van ijs en sneeuw waar ook regelmatig trouwerijen plaatsvinden. Daarnaast zijn er ook vele sprookjes figuren in het park, zoals grote trollen, elfjes, en oude koningen. Een erg mooi winters familiepark voor het gezin.

De ijs-kathedraal
Het altaar in de ijs-kathedraal
Hunderfossen winterpark
Reuze trollen in het Hunderfossen winterpark

Sneeuwzekerheid

Een van de grote voordelen van op een winter vakantie gaan naar dit gebied is de sneeuwzekerheid. Het gebied ligt niet extreem hoog (tussen de 200 en 1100m), maar door haar noordelijke ligging ligt er hier altijd meer dan genoeg sneeuw. Daarnaast ligt het aan de oostkant van de Noorse bergen waardoor de invloed vanaf de Atlantische oceaan zeer beperkt aanwezig is. Hierdoor bereiken de warme oceaan winden veel minder makkelijk dit gebied. Ook zorgt dit ervoor dat het een stuk droger is dan de westkust waardoor de zon zich hier veel vaker laat zien. Het heeft dus een echt landklimaat.

Wij hopen jullie met dit bericht en onderstaande video enthousiast te hebben gemaakt voor een mooie wintervakantie in de omgeving van Lillehammer. Voor wie houdt van meer dan alleen skiën of snowboarden moet zeker een keer dit gebied bezoeken. Het geeft je de volledige winterse experience en dat wil iedereen toch een keer mee maken.

(Visited 590 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer