Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het is al geruime tijd zacht in de Alpen en veel lagergelegen skigebieden hebben inmiddels de deuren weer moeten sluiten… en dat in kerstvakantie. Het wordt voorlopig niet beter, want het jaar eindigt zeer zacht en ook in de eerste dagen van het nieuwe jaar is de winter ver te zoeken.

Nog een beetje sneeuw

De winter in de Alpen wil voorlopig nog niet echt vlotten. In december is het een periode flink koud geweest en heeft het wel geregeld gesneeuwd, maar een echte grote dump is uitgebleven. Sinds een week overheerst ook het zachte weer en hebben veel lagergelegen skigebieden het erg moeilijk. In Frankrijk zijn al veel skigebieden gesloten en dat juist in de kerstvakantie waarin het vaak topdrukte is.

Niet alleen in Frankrijk is het moeizaam maar ook in de rest van de Alpen is het nog geen hoogstaande winter. Boven de 1600-2000 meter ligt er vaak wel sneeuw, maar lager is het behelpen. De komende dagen zal het er niet beter op worden. Vandaag valt er vooral in het zuiden nog wel wat sneeuw. Regionaal kan er nog een centimeter of 30 vallen. De sneeuwvalgrens gaat tijdelijk omlaag naar ongeveer 1200 meter. Het is echter wel van korte duur, want daarna stroomt zeer zachte lucht uit over de Alpen.

Warme lucht

Het is al zacht in grote delen van Europa, maar op oudjaarsdag stroomt de warmste lucht uit over de Alpen. De sneeuwvalgrens gaat zelfs omhoog tot regionaal richting de 2500 meter hoogte. Het weerbeeld is daarbij droog en vrij zonnig. In de hogergelegen skigebieden ligt er nog wel voldoende sneeuw, maar de pistes zullen wel ijzig zijn. Voor de lagergelegen gebieden is het zelfs met kunstsneeuw bijna niet te doen.

En het nieuwe jaar?

Ook in het nieuwe jaar blijft warme lucht domineren. Het wordt niet meer zo extreem zacht, maar zachter dan normaal zeker wel. Daarbij blijft neerslag van betekenis ook uit. Hogedrukgebieden blijven dominant boven grote delen van Europa. De zon zal dus wel met enige regelmaat te zien zijn.

Voorlopig stelt de winter nog teleur, maar het seizoen is nog lang en dus is er nog hoop. Wij van Alpenweerman wensen jullie een goed uiteinde en een gezond en sneeuwrijk 2023. Wij blijven het op de voet volgen en komen uiteraard geregeld met nieuwe updates!

Ook zeer zacht einde Benelux

Ook in eigen land is de winter in geen velden of wegen te bekennen. Nadat de koude lucht op 19 december uit ons land is verdreven is deze ook niet meer teruggekomen. En dat blijft voorlopig nog wel even uit. Het weer lijkt eerder op de herfst dan op de winter. De zuidwestenwind waait soms fors door en regelmatig trekt er ook een portie regen over het land.

Ook de laatste dagen van het jaar verlopen wisselvallig, maar ook zeer zacht. Vandaag worden de maximumtemperaturen pas in de avond behaald als er overdag een warmtefront passeert met geregeld regen. Daarachter stijgt de temperatuur waardoor de ’s avonds in de dubbele cijfers uitkomt.

Op oudjaarsdag komt er nog een schepje bovenop. De dag verloopt met geregeld regen en er wordt nog een portie zachtere lucht aangevoerd. Op het moment van de jaarwisseling kan je bijna in een t-shirt naar buiten, want in een groot deel van het land ligt de temperatuur boven de 15 graden. In het zuiden kan het zelfs 17 graden worden.

Het nieuwe jaar gaat dus zeer zacht van start en het blijft wisselvallig. De dagen daarna wordt het onder invloed van een rug van hogedruk wat rustiger, droger en is er meer ruimte voor de zon. De nachten worden dan ook tijdelijk wat kouder met mogelijk zelfs een graadje vorst. Het winterse gevoel kan dan eventjes terugkeren, maar op de lange termijn zit een terugkeer van de winter er voorlopig niet in.

Foto voorpagina: Edwin Hagenouw.

(Visited 2.638 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier