Het is al geruime tijd zacht in de Alpen en veel lagergelegen skigebieden hebben inmiddels de deuren weer moeten sluiten… en dat in kerstvakantie. Het wordt voorlopig niet beter, want het jaar eindigt zeer zacht en ook in de eerste dagen van het nieuwe jaar is de winter ver te zoeken.

Nog een beetje sneeuw

De winter in de Alpen wil voorlopig nog niet echt vlotten. In december is het een periode flink koud geweest en heeft het wel geregeld gesneeuwd, maar een echte grote dump is uitgebleven. Sinds een week overheerst ook het zachte weer en hebben veel lagergelegen skigebieden het erg moeilijk. In Frankrijk zijn al veel skigebieden gesloten en dat juist in de kerstvakantie waarin het vaak topdrukte is.

Niet alleen in Frankrijk is het moeizaam maar ook in de rest van de Alpen is het nog geen hoogstaande winter. Boven de 1600-2000 meter ligt er vaak wel sneeuw, maar lager is het behelpen. De komende dagen zal het er niet beter op worden. Vandaag valt er vooral in het zuiden nog wel wat sneeuw. Regionaal kan er nog een centimeter of 30 vallen. De sneeuwvalgrens gaat tijdelijk omlaag naar ongeveer 1200 meter. Het is echter wel van korte duur, want daarna stroomt zeer zachte lucht uit over de Alpen.

Warme lucht

Het is al zacht in grote delen van Europa, maar op oudjaarsdag stroomt de warmste lucht uit over de Alpen. De sneeuwvalgrens gaat zelfs omhoog tot regionaal richting de 2500 meter hoogte. Het weerbeeld is daarbij droog en vrij zonnig. In de hogergelegen skigebieden ligt er nog wel voldoende sneeuw, maar de pistes zullen wel ijzig zijn. Voor de lagergelegen gebieden is het zelfs met kunstsneeuw bijna niet te doen.

En het nieuwe jaar?

Ook in het nieuwe jaar blijft warme lucht domineren. Het wordt niet meer zo extreem zacht, maar zachter dan normaal zeker wel. Daarbij blijft neerslag van betekenis ook uit. Hogedrukgebieden blijven dominant boven grote delen van Europa. De zon zal dus wel met enige regelmaat te zien zijn.

Voorlopig stelt de winter nog teleur, maar het seizoen is nog lang en dus is er nog hoop. Wij van Alpenweerman wensen jullie een goed uiteinde en een gezond en sneeuwrijk 2023. Wij blijven het op de voet volgen en komen uiteraard geregeld met nieuwe updates!

Ook zeer zacht einde Benelux

Ook in eigen land is de winter in geen velden of wegen te bekennen. Nadat de koude lucht op 19 december uit ons land is verdreven is deze ook niet meer teruggekomen. En dat blijft voorlopig nog wel even uit. Het weer lijkt eerder op de herfst dan op de winter. De zuidwestenwind waait soms fors door en regelmatig trekt er ook een portie regen over het land.

Ook de laatste dagen van het jaar verlopen wisselvallig, maar ook zeer zacht. Vandaag worden de maximumtemperaturen pas in de avond behaald als er overdag een warmtefront passeert met geregeld regen. Daarachter stijgt de temperatuur waardoor de ’s avonds in de dubbele cijfers uitkomt.

Op oudjaarsdag komt er nog een schepje bovenop. De dag verloopt met geregeld regen en er wordt nog een portie zachtere lucht aangevoerd. Op het moment van de jaarwisseling kan je bijna in een t-shirt naar buiten, want in een groot deel van het land ligt de temperatuur boven de 15 graden. In het zuiden kan het zelfs 17 graden worden.

Het nieuwe jaar gaat dus zeer zacht van start en het blijft wisselvallig. De dagen daarna wordt het onder invloed van een rug van hogedruk wat rustiger, droger en is er meer ruimte voor de zon. De nachten worden dan ook tijdelijk wat kouder met mogelijk zelfs een graadje vorst. Het winterse gevoel kan dan eventjes terugkeren, maar op de lange termijn zit een terugkeer van de winter er voorlopig niet in.

Foto voorpagina: Edwin Hagenouw.

(Visited 2.544 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer