Maandag kwam het tot serieuze sneeuwval tot in de dalen en regionaal viel er zelfs een halve meter sneeuw. Vandaag is het weer volop zonnig en kan er volop van de verse sneeuw genoten worden. De komende dagen wordt het weer wisselvalliger en zachter.

Veel zon

De winter heeft gisteren een flinke comeback gemaakt. Dankzij een stevige nordstau viel er flink wat sneeuw. Vooral in Zwitserland is op sommige plaatsen bijna een halve meter sneeuw gevallen. De sneeuwvalgrens daalde op een gegeven moment even tot rond de 500 meter en waren sommige dalen zelfs even wit aangesuikerd.

Zwitserland ligt er weer winters bij. Regionaal is een halve meter sneeuw gevallen. In Wallis ligt op het moment de meeste sneeuw.

Inmiddels heeft de sneeuw plaatsgemaakt voor de zon en kan er volop genoten worden van de versgevallen sneeuw in de wintersportgebieden. Het einde van het seizoen is in zicht en met het lange Paasweekend voor de deur is dit een mooie opsteker en kan het seizoen goed worden afgesloten.

Op deze dinsdagochtend liggen de Alpen er stralend bij. Alleen in het oosten van Oostenrijk is meer bewolking aanwezig en valt soms nog een vlokje sneeuw. Dat zal wel gaan verdwijnen.

Morgen duidelijk zachter

Vandaag is het dus volop zonnig voorjaarsweer en dat blijft de rest van de dag zo. Het is duidelijk dat het al eind maart is, want de zon warmt de lucht goed op ondanks dat de aangevoerde lucht niet heel warm is. In de dalen loopt de temperatuur op naar zo’n 10 graden, terwijl het nulgradenniveau rond de 1500 meter ligt. Skiën kan vandaag in optimale condities, al zul je wel merken dat de zon in de middag de sneeuw wat papperig zal maken. Overigens is vanmiddag wel wat vaker (hoge) bewolking te zien, maar het blijft droog.

Morgen voert een zuidwestelijke wind een stuk zachtere lucht naar de Alpen. In de dalen kan de temperatuur alweer oplopen naar zo’n 16 of 17 graden en de sneeuwvalgrens gaat omhoog tot boven de 2000 meter. De sneeuw in de gebieden daaronder zal het geleidelijk wat moeilijker gaan krijgen en dat is dan weer een slecht teken voor de wintersporters.

Tegelijkertijd zien we ook dat de bewolking is toegenomen en dat er ook wat neerslag valt. Vooral in Oostenrijk is dat het geval. De zachte lucht bereikt Oostenrijk pas later, waardoor sneeuw nog tot onder de 1500 meter kan vallen. Uiteindelijk zal in de loop van de middag en in de avond de sneeuwvalgrens stijgen. Dan wordt het tijdelijk ook weer wat droger.

Wisselvalligheid blijft

Ook na morgen blijft het wisselvallige weer domineren. De ene storing na de ander trekt over de Alpen en laat de nodige neerslag achter en uiteraard ook in de vorm van sneeuw. Na de zachte woensdag trekt donderdag weer een koufront over, waardoor de sneeuwvalgrens weer daalt naar 1500 tot 1800 meter, in doorvallende neerslag mogelijk nog wat lager. De dalen zullen niet meer wit worden, maar voor de skigebieden boven de 1500 meter zijn dit goede dagen.

Tot en met het weekend kan er op diverse plaatsen boven de 1500 meter in totaal weer een halve meter sneeuw vallen. Het eerste weekend van april verloopt dus ook wisselvallig, maar ook winters en dat is een goed vooruitzicht als je met de Pasen richting de Alpen gaat. Er ligt dan meer sneeuw dan tijdens de Kerstvakantie. De sneeuwvalgrens kan dan zelfs even dalen tot rond de 1000 meter.

Na het weekend neemt de wisselvalligheid ook langzaam wat af, wat betekent dat de zon weer vaker tevoorschijn komt en dat de wintersportcondities uitstekend zullen zijn. De winter geeft nog een toegift en met het drukke Paasweekend op komst is dat een prettig vooruitzicht.

Na enkele zachtere dagen slaat de winter ook in Davos weer genadeloos toe. In het weekend kan daar zomaar 30 cm sneeuw vallen.

Wil je deze lente nog een keer lekker genieten van een skivakantie? Lees dan reistips, verhalen en aanbiedingen op Snowrepublic.nl

(Visited 893 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer