klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

De afgelopen week is er vooral in het westen van de Alpen flink wat sneeuw bij gevallen. Na een lange periode van droogte was dit zeker niet ongewenst. De komende dagen staat er weer zon op de agenda en zachte lucht stroomt de Alpen in. De temperatuur kan in dalen tot boven de 20 graden uitkomen.

Zuid föhn zorgt voor hoge temperaturen

Vandaag schijnt de zon volop over de gehele Alpen en met een westelijke stroming wordt er zachte lucht aangevoerd. Morgen draait de windrichting naar een meer zuidwestelijke stroming en komen de Noord-Alpen onder de invloed van een zuid föhn te staan. De zuid föhn is vrij krachtig met een drukverschil tussen Zurich en Lugano van meer dan 8hPa. Dit betekent dat de föhn wind tot aan het aanliggende laagland doorbreekt.

Door zachte lucht aanvoer lopen de temperaturen in steden als Innsbruck en Grenoble op tot 20 graden. In combinatie met de zon voelt het lenteachtig aan en is het al prima weer om bijvoorbeeld een stuk te fietsen.  Op 1500 meter hoogte worden ook temperaturen van 10 graden bereikt in de Noord-Alpen.

Op vrijdag heeft het hogedrukgebied nog de overhand over het weerbeeld in de Alpen. In het weekend bereikt het koufront vanuit het westen de Alpen en brengt wisselvallig weer met zich mee. (Bron: Knmi.nl)

Wisselvallig weekend

Op zaterdag liggen de temperaturen nog hoog maar het hogedrukgebied verliest zijn grip over de Alpen. In het oosten van de Alpen schijnt de zon nog flink maar in het westen is het overwegend bewolkt. Een zwakke koufront van een storing boven Schotland bereikt in de nacht van zaterdag op zondag de Alpen vanuit het westen. Deze koufront neemt wat neerslag met zich mee. Veel neerslag wordt er echter niet verwacht, er kan lokaal enkele centimeters vallen. De sneeuwvalgrens ligt dan rond de 1300 tot 1600 meter. De temperatuur ligt ook wat lager dan de dagen ervoor met enkele graden boven het vriespunt op 1500 meter hoogte.

Na het weekend weer zon

Na het weekend komen de Alpen weer onder invloed van hogedruk te liggen en keert met veel zon en weinig wind het fraaie weerbeeld weer terug. Pas vanaf woensdag lijkt hier verandering in te komen.

In het Zwisterse Davos is het zonnig tot zaterdag. Op zondag neemt de bewolking toe en is er kans op lichte neerslag. Na het weekend keert de zon terug.  (Bron: meteoblue.com)

In het westen flink wat extra sneeuw de afgelopen week

In de West-Alpen is er afgelopen week na een lange tijd van droogte flink wat verse sneeuw gevallen op hoogte. De laatste keer dat het hier veel had gesneeuwd was in eind januari. De sneeuwhoogte lag dan ook afgelopen maand dik onder het 30 jarige gemiddelde. Pas na de sneeuwdump van afgelopen week ligt de huidige sneeuwhoogte weer boven het 30-jarige gemiddelde op sommige locaties. Dit geldt ook voor het skigebied van Champéry, zoals te zien op de afbeelding hieronder.

De gemeten waarde van de sneeuwdikte van dit jaar (rood) en het 30-jarige gemiddelde (grijs) voor Planachaux, Champéry (1870m). Na meer dan een maand vrijwel geen sneeuwval is de sneeuwhoogte na afgelopen week weer hoger dan het 30-jarige gemiddelde. (Bron: whiterisk.ch)

Door deze verse sneeuw is de risico op lawines ook toegenomen. In de West-Alpen geldt er een lawine risico van 3+ volgens het SLF. Wees dus goed op de hoogte van de gevaren als je van de piste af gaat.

Morgen staat er weer een nieuw Alpenweerbericht voor jullie klaar!

Ga je nog op wintersport dit seizoen? Lees de reistips en aanbiedingen op Snowrepublic.nl

LEES OOK:

(Visited 1.020 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer