Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De afgelopen tijd was het behoorlijk koud winterweer in de Alpen, maar de bordjes zijn inmiddels verzet. Na extreme koude dagen, krijgen we komende week zeer zacht winterweer te maken. Daarmee verloopt ook het begin van de kerstvakantie zonder echt winters weer.

IJzel en schaatsen

Voordat we vooruit gaan kijken, wil ik nog even kort terugblikken op de winterse periode en met name het genieten op de schaats en de ongemakken van de ijzel. Voor de gasrekening was het niet zulk goed nieuws, want moest er vaak flink gestookt te worden. Het schaatsen was echter genieten geblazen. Zo vaak komt schaatsen op natuurijs in Nederland niet voor en het was alweer even geleden. De laatste serieuze winterperiode was februari 2021 waarbij naast schaatsen ook veel sneeuw bij kwam kijken. Als schaatsland stond afgelopen weekend een groot deel van Nederland op de schaats.

De winter is echter op een zijspoor gezet en dat ging niet zonder slag of stoot. De kou was diep in de grond getrokken en dat ging er niet zomaar uit. Zachte lucht trok op zondagavond rap over ons land en dat ging gepaard met de nodige regen. Op wegen die nog onder het vriespunt lagen kwam het tot grootschalige ijzel. Wegen werden spek- en spekglad en zelfs 10 miljoen kilo zout kon gladheid niet helemaal tegengaan.

Het KNMI gaf code oranje uit en dat was natuurlijk zeer terecht. Dat het geen code rood is geworden, komt ongetwijfeld door het tijdstip. Het verschil tussen code rood en code oranje is vooral de maatschappelijke impact en dat was zondagavond en nacht een stuk minder dan op een doordeweekse dag.

Inmiddels is de winter het land uit en bereiken we zelfs weer dubbele cijfers op de thermometer en zo kunnen we met grote waarschijnlijk wel aannemen dat de we geen witte kerst zullen krijgen.

De vooruitzichten voor kerst 2022 zijn allesbehalve winters te noemen. Een witte kerst kunnen we dan ook wel vergeten.

Alpen: zachte aanloop naar kerst

Net als in Nederland belooft het ook in de Alpen zacht te worden. Nadat het de afgelopen dagen nog regelmatig heeft gevroren komt de komende dagen echt warmere lucht de Alpen binnen. Waar de sneeuwvalgrens de komende dagen nog rond de 1600 meter schommelt, gaat deze in het weekend omhoog tot ruim boven de 2000 meter.

De sneeuwvalgrens op de 23e: net als vorig jaar verlopen de dagen voor kerst zeer zacht.

Dat zijn geen ideale omstandigheden voor de lagergelegen skigebieden. Die zullen met stevige dooi te maken krijgen. Hogerop is het vaak nog wel prima te doen, maar echt winters is het natuurlijk niet.

Daarnaast is het ook geregeld wisselvallig. Morgen, woensdag trekt een storing over de Alpen waar ook nog wat neerslag uitvalt. Boven de 1500 meter zal dit in de vorm van sneeuw zijn, maar lager is het dan al regen (terwijl er vorige week nog tot in de lagere dalen zelfs sneeuw viel). Overigens gaat de activiteit er wel uit, dus heel veel neerslag zal er ook niet vallen. De westelijke Alpen krijgen de meeste neerslag, in Oostenrijk valt nog nauwelijks neerslag.

Een zwakke storing brengt een beetje sneeuw.

Ook op vrijdag trekt een storing over de Alpen en kan vooral in de zuidelijke Alpen gepaard gaan met sneeuw. De sneeuwvalgrens gaat dan wel omhoog. Eerst nog rond 1600 meter, maar later stijgend naar 2000 meter. Het wordt dus duidelijk wisselvalliger in de Alpen, maar ook een stuk zachter.

En de kerst?

De aanloop naar kerst ziet er dus niet echt winters uit, maar hoe verlopen de Kerstdagen zelf? Deze lijken overwegend droog te verlopen met ook geregeld ruimte voor de zon. Zoals gezegd zullen het geen hele koude feestdagen worden, maar zeker in de hogergelegen skigebieden kan er toch prima geskied worden.

Het ECMWF model komt na de kerst vervolgens met een winterinval vanuit het noorden. Er zou dan zelfs een heuse Nordstau kunnen komen met flink wat sneeuw in de noordelijke Alpen. Het is echter nog ver weg en daar kijken we in de volgende berichten weer naar. Voorlopig is het zachte weer aan zet, maar de winter heeft zich zeker al laten zien de afgelopen weken.

(Visited 2.555 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier