Na een zeer zachte en natte eerste januarihelft, gaat de winter komende dagen steeds meer terrein winnen in de Alpen. Na het weekend gaat de temperatuur flink omlaag (Temperatursturz). Er valt geregeld sneeuw tot in de dalen en in de nachten kan het streng gaan vriezen. 

Een harde wind staat er vandaag in de westelijke en noordelijke Alpen. Hier in Oberstdorf is veel sneeuw van de bomen verdwenen en is het op dit moment vrij zacht. Komende dagen wordt het weer kouder en valt er geregeld sneeuw. (bron: foto-webcam.eu)

Ook in het Oostenrijkse Heiligenblut ligt nog wat sneeuw, maar is deze op de zuidhelling aangetast. Komende week gaat ook hier weer verse sneeuw vallen. (bron: foto-webcam.eu)

Veel wind vandaag en eerst nog vrij zacht

Vandaag passeert een warmtefront de Alpen, gevolgd door een koufront. In de ochtend is het op veel plekken nog vrij zacht en liggen de temperaturen ruim boven de 10 graden in sommige dalen. De frontpassages gaan gepaard met een harde westenwind en is het ook Föhnig.

Op zondag en maandag staat er veel wind en is het Föhnig.  Bron: meteocentrale.ch

In de westelijke Alpen is het overwegend bewolkt en is er hier en daar wat nevel. Bij harde tot stormachtige wind in bergen kan er ook wat neerslag gaan vallen later vandaag. De sneeuwvalgrens zakt al snel van 1500 m naar onder de 1000 m. Vanaf de middag verspreidt de sneeuw verder naar het oosten, waarbij tot 10 centimeter mogelijk is. In de Zuid-Alpen is het vaker droog en zonniger, maar gaan daar later vanmiddag ook enkele centimeters vallen.

Tegen de avond breidt de sneeuwval zicht uit en concentreert deze zich vooral rond de Alpenhoofdkam. Ook krijgen de Zuid-Alpen ook te maken met winterse neerslag

Temperatuurdaling van 10 graden!

Maandag begint droog met harde wind uit het zuidwesten, maar neemt wel snel in kracht af. De meeste neerslag is vandaag voor de West-Alpen met sneeuw voor de Franse en westelijke Zwitserse Alpen. Hier kan nog eens 15-25 centimeters verse sneeuw gaan vallen. Lichte sneeuwbuien met een beetje verse sneeuw zijn overal in de middag mogelijk in de Alpen. De sneeuwvalgrens varieert tussen 500 en 800 meter.

De gehele Alpen krijgen er op zondag weer wat sneeuw bij. De meeste sneeuw is voor de West-Alpen, maar ook in Slovenië valt er later vandaag een enorme hoeveelheid neerslag in een korte tijd. 

Ook in de Zuid-Alpen valt op maandag weer wat sneeuw tegen het einde van de middag en avond. Bovendien staat en nog altijd ene vrij krachtige zuidwesten wind. 

De temperatuur gaat vanaf maandag ook flink omlaag en is op veel plaatsen ruim 10 graden lager in vergelijking met het weekend. 

Na het weekend gaat de sneeuwvalgrens flink omlaag. Op dinsdag ligt deze op veel plekken tot in de dalen.

Dinsdag neemt de wind in kracht af. De dag begint op de meeste plaatsen droog en ook met geregeld wat zon. Tegen het eind van de middag breidt de neerslag zich vanuit het westen. In de westelijke en zuidelijke Alpen valt er in de avond opnieuw aardig wat sneeuw. In de Dolomieten valt de meeste sneeuw en kan er ruim 20 tot 30 centimeter gaan vallen. 

Vooruitzicht – Steeds kouder en geregeld sneeuw

Van woensdag tot en met het weekend krijgen we te maken met een serieuze winterse periode. De temperatuur komt overdag op weinig plekken meer uit boven nul graden. Tijdens de nachten kan het streng gaan vriezen.

De komende 5 dagen gaat er een behoorlijk hoeveelheid verse sneeuw vallen in de gehele Alpen. De grootste neerslaghoeveelheden vallen er begin van de week in de West-Alpen en ook in de zuidoostelijke Alpen. Later in de week valt er geregeld sneeuw tot in de dalen, maar neemt de intensiteit van de sneeuwval af.

Oorzaak hier voor is een noordelijke aanvoer die koude polaire luchtmassa’s naar de Alpen brengt. In de Noord-Alpen zal het vaker bewolkt zijn dankzij een noordelijke stuwing. Er valt geregeld sneeuw tot in de dalen, maar de hoeveelheid verse sneeuw zal niet heel groot zijn. Het gaat hierbij om enkele centimeters. In het zuiden van de Alpen blijft het vaak droog en zijn er meer zonnige periodes. Het blijft in ieder geval voorlopig vrij koud. Dat kan dan ook weer gunstig zijn voor de kunstsneeuw productie. 

Ook volgende weekend liggen de Alpen nog altijd in de koude lucht. Mogelijk zorgt een hogedruksituatie voor stabieler weer tegen die tijd, maar daarover nog veel onzekerheid. De winter lijkt in ieder geval terug van geweest in de Alpen. Dat was ook wel nodig, want de sneeuw die er nu ligt is nog altijd onder gemiddelde voor deze tijd van het jaar op veel plekken in de Alpen.

(Visited 14.610 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!