Alpenweerbericht | Winter gaat flink toeslaan met sneeuwval en strenge vorst
Na een zeer zachte en natte eerste januarihelft, gaat de winter komende dagen steeds meer terrein winnen in de Alpen. Na het weekend gaat de temperatuur flink omlaag (Temperatursturz). Er valt geregeld sneeuw tot in de dalen en in de nachten kan het streng gaan vriezen.
Veel wind vandaag en eerst nog vrij zacht
Vandaag passeert een warmtefront de Alpen, gevolgd door een koufront. In de ochtend is het op veel plekken nog vrij zacht en liggen de temperaturen ruim boven de 10 graden in sommige dalen. De frontpassages gaan gepaard met een harde westenwind en is het ook Föhnig.
Op zondag en maandag staat er veel wind en is het Föhnig. Bron: meteocentrale.ch
In de westelijke Alpen is het overwegend bewolkt en is er hier en daar wat nevel. Bij harde tot stormachtige wind in bergen kan er ook wat neerslag gaan vallen later vandaag. De sneeuwvalgrens zakt al snel van 1500 m naar onder de 1000 m. Vanaf de middag verspreidt de sneeuw verder naar het oosten, waarbij tot 10 centimeter mogelijk is. In de Zuid-Alpen is het vaker droog en zonniger, maar gaan daar later vanmiddag ook enkele centimeters vallen.
Tegen de avond breidt de sneeuwval zicht uit en concentreert deze zich vooral rond de Alpenhoofdkam. Ook krijgen de Zuid-Alpen ook te maken met winterse neerslag
Temperatuurdaling van 10 graden!
Maandag begint droog met harde wind uit het zuidwesten, maar neemt wel snel in kracht af. De meeste neerslag is vandaag voor de West-Alpen met sneeuw voor de Franse en westelijke Zwitserse Alpen. Hier kan nog eens 15-25 centimeters verse sneeuw gaan vallen. Lichte sneeuwbuien met een beetje verse sneeuw zijn overal in de middag mogelijk in de Alpen. De sneeuwvalgrens varieert tussen 500 en 800 meter.
De gehele Alpen krijgen er op zondag weer wat sneeuw bij. De meeste sneeuw is voor de West-Alpen, maar ook in Slovenië valt er later vandaag een enorme hoeveelheid neerslag in een korte tijd.
Ook in de Zuid-Alpen valt op maandag weer wat sneeuw tegen het einde van de middag en avond. Bovendien staat en nog altijd ene vrij krachtige zuidwesten wind.
De temperatuur gaat vanaf maandag ook flink omlaag en is op veel plaatsen ruim 10 graden lager in vergelijking met het weekend.
Na het weekend gaat de sneeuwvalgrens flink omlaag. Op dinsdag ligt deze op veel plekken tot in de dalen.
Dinsdag neemt de wind in kracht af. De dag begint op de meeste plaatsen droog en ook met geregeld wat zon. Tegen het eind van de middag breidt de neerslag zich vanuit het westen. In de westelijke en zuidelijke Alpen valt er in de avond opnieuw aardig wat sneeuw. In de Dolomieten valt de meeste sneeuw en kan er ruim 20 tot 30 centimeter gaan vallen.
Vooruitzicht – Steeds kouder en geregeld sneeuw
Van woensdag tot en met het weekend krijgen we te maken met een serieuze winterse periode. De temperatuur komt overdag op weinig plekken meer uit boven nul graden. Tijdens de nachten kan het streng gaan vriezen.
De komende 5 dagen gaat er een behoorlijk hoeveelheid verse sneeuw vallen in de gehele Alpen. De grootste neerslaghoeveelheden vallen er begin van de week in de West-Alpen en ook in de zuidoostelijke Alpen. Later in de week valt er geregeld sneeuw tot in de dalen, maar neemt de intensiteit van de sneeuwval af.
Oorzaak hier voor is een noordelijke aanvoer die koude polaire luchtmassa’s naar de Alpen brengt. In de Noord-Alpen zal het vaker bewolkt zijn dankzij een noordelijke stuwing. Er valt geregeld sneeuw tot in de dalen, maar de hoeveelheid verse sneeuw zal niet heel groot zijn. Het gaat hierbij om enkele centimeters. In het zuiden van de Alpen blijft het vaak droog en zijn er meer zonnige periodes. Het blijft in ieder geval voorlopig vrij koud. Dat kan dan ook weer gunstig zijn voor de kunstsneeuw productie.
Ook volgende weekend liggen de Alpen nog altijd in de koude lucht. Mogelijk zorgt een hogedruksituatie voor stabieler weer tegen die tijd, maar daarover nog veel onzekerheid. De winter lijkt in ieder geval terug van geweest in de Alpen. Dat was ook wel nodig, want de sneeuw die er nu ligt is nog altijd onder gemiddelde voor deze tijd van het jaar op veel plekken in de Alpen.
Roy is afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Als Bachelor heeft hij de opleiding Bodem, Water & Atmosfeer gedaan. Tijdens de Master heeft hij zich verder gespecialiseerd in de richting van hydrologie en meteorologie. Bovendien heeft hij ook veel vakken in Noorwegen gevolgd en onderzoek gedaan op Spitsbergen. Voor Alpenweerman schrijft Roy weerberichten voor de Alpen, geeft lezingen over het weer en maakt skireviews voor skigebieden.