Een wegtrekkend koufront vanuit het noordwesten geeft aan de noordkant van de Franse, Zwitserse en Oostenrijkse Alpen nog wat broodnodige sneeuw. Vanmiddag gaat het snel overal droog worden en dan neemt hogedruk de scepter over. Een aantal droge dagen staat de Alpen te wachten, maar of het nog snel winters gaat worden?

Wegtrekkende sneeuw in de noord Alpen

Een sneeuwzone behorende bij een koufront heeft weer wat sneeuw opgeleverd aan de noordkant van de Alpen. Een verse laag sneeuw was meer dan welkom. Na de zachte afgelopen dagen is vooral in de dalen en op de zuidkant van de hellingen veel sneeuw verdwenen. Op onderstaande foto in Sankt Johann, Oostenrijk, is dat goed zichtbaar. De koudere lucht die nog gevangen zit in het dal is mooi te zien, dit noemen we een inversie.

Met het koufront is natuurlijk ook weer wat koudere lucht binnengestroomd waardoor de sneeuw zich vanaf 1200-1300 meter kon gaan handhaven. Globaal is er tussen de 5 en 15 centimeter sneeuw gevallen. Vanochtend gaat het snel droger worden en veel meer dan wat lichte sneeuw zal er niet meer naar beneden dwarrelen. Vanmiddag is het uiteindelijk overal droog. Op de onderstaande weerkaart van het KNMI is het langgerekte koufront goed zichtbaar.

Droge dagen op komst

Na het wegtrekken van het koufront neemt hogedruk de regie over het weer over. Boven de Alpen vestigt zich een hogedrukgebied en deze blijft de komende dagen daar liggen. Dit betekent droge dagen en ook zal de zon veelal te zien zijn. Winters weer zit echter niet in de verwachting. De wind zoekt de zuidwesthoek weer op en daarmee begint de aanvoer van zachtere lucht weer gestaag op gang te komen. Vandaag is het een paar graden boven het vriespunt in de dalen en vriest het bovenop de bergen en de meeste pistes licht.

De zuidkant van de Alpen alsmede de inneralpin liggen vooralsnog wel in de luwte van de zuidwestenwind waardoor de stijging van de temperatuur door die aanvoer van zachte lucht daar minimaal zal zijn. Aan de westkant en noordkant van de Alpen is de aanvoer van de zachtere lucht beter merkbaar en daar gaat de vorstgrens dan ook weer een stuk omhoog. Gemiddeld genomen ligt deze tussen de 1500-2000 meter, het hoogst dus aan de westkant en noordkant van de Alpen. Overigens stelt de windkracht zelf door het hogedrukgebied niet veel voor.

Deze dinsdagmiddag zien we de noordkant van de Alpen in de koudere lucht na passage van het koufront, deze ligt rond de 1200-1500 meter. Samen met de gevallen sneeuw van gisteren en vannacht oogt het weer even winters in de bergen.

De stroming gaat echter weer naar het zuidwesten en onder rustige omstandigheden komt de aanvoer van zachtere lucht weer op gang. De zuid Alpen en inneralpin liggen in de luwte en daar blijft het kouder. Het warmst aan de west- en noordkant van het gebergte. Daar gaat de vorstgrens omhoog richting 2000 meter.

Dit weer blijft na vandaag ook nog morgen aanhouden. Vanaf donderdag komen storingen vanuit het westen langzaam dichterbij. Mogelijk dat er later op donderdag in Zwitserland wat regen gaat vallen. Boven de 1600 meter zal dit nog wat sneeuw kunnen opleveren. Echter zitten er nog wel wat verschillen in de modellen. Alles staat natuurlijk ook met in hoeverre het hogedrukgebied de neerslag laat doordringen, iets om te volgen de komende dagen.

Zuid föhn

Vanaf zaterdag lijkt de zuidwester echt goed op te stoom te komen en gaat er veel meer zachte lucht in rap tempo op transport naar de Alpen Veel neerslag hoeven we niet te verwachten. Op mogelijk wat neerslag door een afzwakkende storing na op donderdag of vrijdag. Vanaf zaterdag lijkt het dan weer voorlopig droog te blijven door de aanhoudende hogedrukinvloeden. Daarbij gaan de temperaturen en de vorstgrens dus rap omhoog. Aan de noordkant van de Alpen lijkt steekt daarnaast een föhn op die de temperatuur door nog verder omhoog jaagt. Zo kan het daar op zondag wellicht wel 16 graden worden(!).

Al met al voor de wintersportliefhebbers geen goede vooruitzichten. Naast het gebrek aan sneeuwval gaat dus ook steeds meer sneeuw door de zachte periode verloren. Als er al wat neerslag valt zal dat pas vanaf gemiddeld 2500 meter aan de noordkant en rond de 2100 meter aan de zuidkant zijn. Onderstaande kaart van de sneeuwvalgrens maakt het een en ander pijnlijk duidelijk. De dalen gaan dus weer groen worden en om de lagere pistes op de noordhellingen goed te houden is een hoop arbeid nodig.

Laten we hopen dat de soep uiteindelijk niet zo heet gegeten gaat worden als deze wordt opgediend. We blijven het volgen, maar een omslag naar een winters weertype lijkt er voorlopig niet in te zitten. Uitgebeelde afbeelding is van Philippe Schambergen.

Lees ook de wintersport reisverhalen op Snowrepublic.nl

(Visited 3.439 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer