Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De afgelopen dagen hebben we mogen genieten van verse sneeuwval. Passerende fronten brachten na een warm en sneeuwarm begin van het jaar eindelijk neerslag in de vorm van sneeuw. Maar zelfs met de sneeuwval van de afgelopen dagen is de sneeuwdikte nog niet hersteld ‘als normaal’. De sneeuwdikte in de Zwitserse Alpen is maar 30 tot 90 procent van het afgelopen 30-jarige gemiddelde op deze dag. Komende week zal dit hopelijk verbeteren, want er staat kou en veel sneeuw op de agenda!

Koude lucht op komst

Vandaag blijft het in de gehele Alpen nog droog. Het wordt bewolkt met in de ochtend de meeste kans op opklaringen. Morgen passeert er een koufront van west naar oost dat veel neerslag met zich mee brengt. De sneeuwvalgrens zal gestaag dalen waardoor ook de lagergelegen dalen een wit laagje krijgen. Na de passage van het koufront zal de koude lucht massa een langere tijd boven de Alpen hangen. Op dinsdag en woensdag zal de nul graden grens zelfs de laagst gelegen gebieden van Zwitserland en West-Oostenrijk bereiken. 

Percentage van de huidige sneeuwdikte in vergelijking met het gemiddelde van 1991 tot 2020 op 14 januari. (Bron: slf.ch)

Veel sneeuw

Morgen komt er al een behoorlijke sneeuwdump door het overtrekkende koufront. De dagen daarna blijft het wisselvallig met dagelijks kans op neerslag en door een lage sneeuwvalgrens zal dit vrijwel overal in de Alpen als sneeuw vallen. In de loop van dinsdag zal zich een lagedrukgebied ontwikkelen over Noord-Italië.

Kaart van de neerslagsom van vrijdag tot woensdag. (Bron: wxcharts.com)

Dit brengt vochtige lucht van de Middellandse Zee naar de Oost-Italiaanse en Oostenrijkse Alpen met veel neerslag tot gevolg. Dit zorgt ook in Slovenië voor veel sneeuw, hier valt tot wel anderhalve meter in drie dagen. Op vrijdag en in het weekend neemt de neerslag af en is er meer kans op zon.  

Vooruitzicht naar (mogelijk) stabieler weer

De modellen van GFS en ECMWF laten zien dat een koude luchtmassa in ieder geval tot en met volgende week zaterdag over de Alpen zal zijn. Na volgend weekend zal een hogedrukgebied voor stabieler weer zonder neerslag zorgen.

Kaart met de temperatuur op  850hPa. Op de linker afbeelding is het koufront te zien aan de linkerzijde als de overgang van blauw naar groen. Deze front trekt zondag over de Alpen. Op de rechter afbeelding is te zien dat de Alpen zich op woensdag in een koude lucht massa bevinden. (Bron: wxcharts.com) 

Links is luchtdruk op zeeniveau te zien in Saalbach. Door nabijheid van een lagedrukgebied zakt de luchtdruk en is op het laagst op woensdag. Hierna neemt hoge druk het over en nemen de neerslag kansen af. Rechts is de temperatuur op 850hPa te zien. Komende week is het kouder dan gemiddeld (rode lijn) op 1500m hoogte. Na het weekend zal deze mogelijk weer stijgen. 

Zometeen komt er nog een bericht voor de lage landen en morgen weer een voor de Alpen!

Zin in wintersport? Lees hier reistips, nieuws en reisverhalen op Snowrepublic.nl

(Visited 7.207 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier