Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De afgelopen week was het vooral zonnig winterweer in de Alpen en na de sneeuwdump in Oostenrijk was het ook prachtig wintersportweer. De nachten verliepen wel behoorlijk koud. De komende week verandert er voorlopig weinig. Het wordt zelfs wat zachter wat dan weer slecht nieuws is voor de lagergelegen gebieden. Nieuwe sneeuw zit voorlopig nog niet echt in de kaarten.

Schitterende dronebeelden

De afgelopen week was het zonnig en daarmee schitterend wintersportweer. Deze beelden willen we jullie niet onthouden:

Zonnig

Vandaag is de zon de hoofdsrolspeler in de Alpen, net zoals de afgelopen week eigenlijk dagelijks het geval was. Kijken we naar morgen dan komt daar weinig verandering in. Een krachtig hogedrukgebied bevindt zich boven het Europese vasteland en houdt storingen ver op afstand. Lage bewolking kan lokaal hardnekkig zijn, maar in verreweg de meeste wintersportgebieden schijnt de zon en zijn het fraaie condities.

Het zonnige weer is aangenaam op de pistes, maar het was nog niet altijd heel warm. In de nachten lagen de minima soms zelfs lager dan -20 graden. De komende week zal het echter wel een stuk zachter worden. De vorstgrens gaat omhoog tot boven de 2500 meter en in de dalen kan het ’s middags zelfs ruim 10 graden worden. Niet echt bevorderlijk voor de lagergelegen pistes. Waar in Oostenrijk en, in mindere mate, delen van Italië flink wat sneeuw hebben gekregen is dat niet het geval voor grote delen van Zwisterland en Frankrijk. Daar is het al lange tijd droog en is er echt sprake van sneeuwarmoede. Daar komt deze week in ieder geval geen verandering in.

Wanneer weer sneeuw?

De vraag rijst wanneer er wel weer sneeuw van betekenis verwacht kan worden. Tot en met vrijdag blijft het droog en zonnig en gaat zoals gezegd de temperatuur verder omhoog. Vanaf donderdag neemt dan geleidelijk de bewolking wat meer toe, maar tot neerslag komt het dan nog niet. De eerste neerslag van betekenis wordt in het weekend verwacht. Wat betreft timing is er nog onzekerheid. Het Gfs model laat de neerslag vooral op zondag komen en het ECMWF model is daarin wat eerder; zaterdagavond. Hoe dan ook, er komt wel weer wat neerslag aan maar het zullen zeker geen grote hoeveelheden zijn.

Het neerslaggebied zal vooral in Oostenrijk en Zwitserland voor enige sneeuwval zorgen. Er valt dan 10-20 cm verse sneeuw, hogerop misschien nog net wat meer. De sneeuwvalgrens zal dan rond de 1000 meter liggen. Wat betreft timing is het dus nog onzeker maar kan wel lastig zijn voor iedereen die zaterdag richting de Alpen rijdt. Zaterdag begint voor het zuiden namelijk de voorjaarsvakantie.

Volgens het Amerikaanse gfs model komt de neerslag op zondag, maar er zitten nog verschillen tussen de modellen.

Meer sneeuw?

Of er nog meer sneeuw valt, valt nog te bezien. Hogedrukgebieden lijken voorlopig de dienst uit te maken boven Europa. Af en toe zal een zwakke storingen het Europese vasteland wel bereiken, maar grote hoeveelheden lijken niet te gaan voorkomen. En zo beleven delen van de Alpen toch een tegenvallend seizoen. De voorjaarsvakantie is aanstaande, maar daarna gaan we toch al snel richting het einde van het seizoen. De komende tijd blijven wij het uiteraard volgen en gaan we zien of de modellen toch nog iets interessants voor ons in petto hebben.

Veel zon ook deze week in het Oostenrijkse Mittelberg, maar het is wel vrij zacht. Sneeuw in de lagere delen zal langzaam slechter van kwaliteit worden.
(Visited 4.264 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier