klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

De tweede week van de voorjaarsvakantie staat op het punt van beginnen. Na een zeer zonnig en warme eerste week worden de kaarten opnieuw geschud. Er gaat sneeuw vallen en het wordt bovendien ook flink koud. Na wat gepruttel gisteren, breekt vandaag de zon in de Alpen weer goed door. De Alpen bevinden zich nog steeds in de zachte lucht waardoor de temperatuur in de dalen weer tot 15 graden kan oplopen.

Sneeuwval in het weekend

Met veel zon is het daarbij haast lenteachtig. Wintersportgebieden snakken naar nieuwe sneeuw en gelukkig gaat die er ook komen. Vrijdag overdag zal daar nog niet veel in veranderen. Wel zullen we zien dat de bewolking wat vaker de overhand krijgt. Op veel plaatsen blijft het echter nog droog.

Rijd je vrijdag al naar de Alpen dan heb je nog geluk. Kom je in de avonduren aan dan zul je in het zuiden van Duitsland wel regen tegenkomen, maar de beloofde sneeuw komt pas later. Reis je zaterdag naar de Alpen, dan is het opletten en zijn sneeuwkettingen geen overbodige luxe of zelfs een must.

Donderdag staat in het teken van veel zon en hoge temperaturen. Bron: wetteronline.de

Zoals gezegd gaat het weer wel veranderen. Vanuit het noorden trekt vrijdagavond een koufront de Alpenregio binnen. Dat zal in eerste instantie nog regen zijn, maar al snel gaat de regen over in sneeuw en zakt de sneeuwvalgrens gestaag. Vrijdagavond ligt de sneeuwvalgrens nog rond de 1500 meter, maar zal gedurende de nacht gestaag dalen tot onder de 500 meter.

Zoals in het kaartje hieronder goed te zien is valt de meeste neerslag in de Noord-Alpen en wel in Oostenrijk. Net als begin deze maand heeft Oostenrijk dus de beste papieren. In de meeste gebieden valt 20 tot 30 cm verse sneeuw, lokaal is nog wel iets meer mogelijk. Het oosten van Zwitserland krijgt ook met sneeuw te maken, maar zijn de hoeveelheden alweer wat lager. Dat zal uitkomen op zo’n 10-20 cm, maar tot in de dalen kan er dus sneeuw vallen. Geen grote hoeveelheden, maar in dit seizoen is alles meegenomen. In het westen van Zwitserland en ook in Frankrijk houdt de sneeuwarmoede helaas aan.

Het is dus goed nieuws voor de vakantievierders uit Nederland. De regio’s midden en noord kunnen hier goed van profiteren. Reis je zaterdag dus naar de Alpen is het wel even goed opletten. De meeste neerslag valt in de nacht, maar ook zaterdagochtend valt er nog wel wat sneeuw. In de middag is het vaker droog, maar juist in Oostenrijk pruttelt het dan nog na en kan er toch nog een aantal centimeter extra vallen.

Retour d’est

Zondag verleggen we de aandacht op de Zuid-Alpen en dan met name Italië. Er ontwikkelt zich een Genua laag en gaat zorgen voor veel sneeuw. De modellen waren daar eerst nog verdeeld over, maar komen steeds meer naar elkaar toe. Zoals hieronder is te zien berekent het Duitse Iconmodel veel neerslag in Italië, maar ook in de Balkanregio kan veel neerslag vallen.

Dit is ook wel een situatie waarbij we spreken van een Retour d’est. Het Genualaag is zichtbaar ten zuidoosten van Marseille. De stroming is rondom dit laag tegen de klok in en zorgt ervoor dat vochtige lucht vanaf de Adriatische Zee uitstroomt richting de Po-vlakte. Vervolgens komt deze vochtige lucht de Alpen tegen en kan dan alleen maar omhoog. Dit kan voor enorm veel sneeuw gaan zorgen, vooral in de regio Piemonte. Hoeveel sneeuw het precies gaat opleveren is nog niet zeker, maar kan zomaar richting de meter gaan. In de komende berichten komen we hier uiteraard verder op terug.

De dagen daarna krijgt hogedruk meer invloed en zullen we vaker de zon te zien krijgen, vooral in de noordelijke Alpen. Na de sneeuwval zullen dat heerlijke wintersportcondities worden. Wel is het flink koud, want we zitten in de koude lucht waarbij het overdag boven de 1000 meter blijft vriezen en in de nachten de temperatuur gemakkelijk kan dalen tot onder de -20 graden. Goed warm aankleden op de pistes dus, maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken.


Ski-in Ski-out in Scandinavië

Wij Nederlanders zijn gewend om met de auto op wintersport te gaan, maar dat is in Zweden en Noorwegen helemaal niet nodig. Je vliegt naar Scandinavian Mountains Airport of Åre Östersund Airport. Boek je via BBI Travel, dan brengt een gratis transferbus je naar jouw accommodatie. 

De accommodaties zijn vrijwel allemaal ski-in ski-out en liggen centraal, waardoor je binnen no time op de pistes staat en vlot toegang hebt tot winkels en restaurantjes. Ideaal!


(Visited 7.461 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer