klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

De vooruitzichten blijven gunstig voor verse sneeuw. Vooral de westkant van de Alpen kan zich opmaken voor een flink wat sneeuw. Lokaal meer dan een meter tot en met dinsdag! Daarna verzachting en tijdelijk droger weer. Vanaf dinsdag weer volop sneeuw, en dan gaat ook de zuidkant van de Alpen meedoen. De typische weerfenomenen in de bergen zoals stau en föhn gaan we deze dagen terug zien.

Veel sneeuw westkant door stau

Voorlopig blijft het weer in de Alpen wisselvallig. De storingen brengen ook steeds weer een andere luchtsoort met zich mee. Het blijft op die manier stuivertje wisselen tussen de koudere polaire lucht vanuit het noorden en de zachtere Atlantische lucht uit het zuidwesten. Vandaag is het weer de beurt aan de koudere lucht om de Alpen te veroveren en dat gebeurd als eerste in de Franse en Zwitserse Alpen vanuit het noordwesten. In Frankrijk en Zwitserland geeft dit flink wat sneeuw door het stau effect. Italië houdt het zo goed als droog en in Oostenrijk pakt alleen Voralberg nog net wat sneeuw mee. Dit zal echter maar een fractie zijn vergeleken met Frankrijk en Zwitserland.

Stau effect door de aanvoer van koude lucht uit het (noord)westen. Met name sneeuw in de Franse Alpen en Zwitserland Bron WXcharts/ICON.

De sneeuwvalgrens gaat door de instroom van de koudere lucht dan ook weer naar beneden. Vandaag ligt deze rond de 1800-1900 meter in Frankrijk en 1500 meter in Zwitserland. In Oostenrijk ligt de sneeuwvalgrens nog een stuk hoger, daar stroomt de koudere lucht vanmiddag pas verder uit en daalt deze tot de dalen. Lokaal valt er tot morgenmiddag meer dan een halve meter verse sneeuw aan de westkant! Voralberg pakt zoals gezegd nog een graantje mee met 20-30 centimeter. Elders stelt het niet veel voor. Op de toppen staat daarnaast een flinke wind. Door een föhn effect zal het aan de zuidkant van de Alpen erg zonnig zijn. In Italië en ook in Karinthië zal het zonnetje volop schijnen.

Tijdelijk betere condities, maandag föhn

Zondag en maandag zullen de condities tijdelijk een stuk beter zijn. De wind draait naar zuidelijke richtingen en dus zal zondagochtend de sneeuwval uiteindelijk gaan stoppen als er een einde komt aan de stau aan de westkant van het gebergte. Vanuit het zuidwesten stroomt zachte lucht weer uit over de Alpen. Dankzij een hogedrukgebied wat passeert blijft het vanaf zondagmiddag en ook maandag grotendeels droog. De windstoten op de toppen zullen ook wat afnemen en de zuidkant van de Alpen is wederom zonnig. Elders zal er meer bewolking zijn. De sneeuwvalgrens stijgt op maandag naar gemiddeld 1800 meter. Er ontstaat maandag een föhn vanuit het zuiden en deze zal de temperatuur omhoog jagen. De sneeuwvalgrens stijgt naar 2200-2300 meter aan de noordkant van de Alpen. Ook aan de grond gaat het zeer zacht worden aan de noordkant, lokaal is 20 graden zeker mogelijk! De zon zal afgewisseld met wolkenvelden zich laten zijn. Zeker hogerop waar de sneeuw niet te veel te lijden heeft van de zachte lucht zullen de condities voor wintersport goed zijn.

In de föhn diagram zijn duidelijk twee pieken te zien. Op zaterdag stat er een Nordföhn wat aan de zuidkant van de Alpen zonnige condities oplevert op zaterdag en zondag. Maandag ontstaat er juist een Südfóhn en deze jaagt de temperatuur omhoog aan de noordkant van de Alpen.

Op maandag zien we vooral aan de noordkant de zachte lucht, extra geholpen door de Sudföhn.

Vanaf dinsdag weer sneeuw, ook aan de zuidkant van de Alpen

Vanaf dinsdag is het weer de beurt aan de koudere lucht, zo blijft het dus stuivertje wisselen. Met een noordwestelijke stroming gaat de koude lucht terugkomen en ook gaat het weer sneeuwen in de westelijke Alpen door opstuwing. Daarbij gaat het ook weer flink waaien. Dit begint al maandagavond met de passage van een actief koufront. Totaal gaat de hoeveelheid sneeuw vanaf zaterdag daarmee over meer een meter heen! Op dinsdag daalt de sneeuwvalgrens weer naar 1400-1500 meter en op woensdag tot 400-500 meter. Op onderstaande kaarten zien we links de koudere bovenluchten weer oprukken vanuit het noordwesten. Rechts de sneeuwval die daarbij voorzien wordt.

Door een ontwikkelde depressie bij de Middellandse zee krijgen ook de zuid-Alpen te maken met sneeuw. Ook de Dolomieten die al een tijdje droog staan krijgen dan weer eindelijk een portie sneeuw. Voor exacte hoeveelheden is het nog een beetje te vroeg, daar komen we in het volgende weerbericht zeker op terug. Het blijft dus nog even wisselvallig in de Alpen, vooral hogerop zorgt dit met steeds verse sneeuw voor goede sneeuwcondities in maart. Fijn weekend!

(Visited 3.224 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer