Afgelopen weekend is er al geregeld sneeuw gevallen, vooral aan de zuidkant. Na een aantal dagen met wat rustiger hogedrukweer nemen de kansen op forse sneeuwval vanaf vrijdag duidelijk toe. En wat kan de Benelux aan winterweer verwachten?

Schitterende beelden

De zuidelijke Alpen konden afgelopen weekend genieten van een flinke portie sneeuw. Onze collega Edwin Hagenouw is in het Italiaanse Valle d’Aosta en maakte daar deze prachtige beelden:

Deze sneeuw is vooral aan de zuidelijke kant van de Alpen gevallen. De noordelijke kant komt er voorlopig nog bekaaid vanaf. Ook de komende dagen valt er weinig neerslag van betekenis. De kaarten zien er echter hoopvol uit vanaf vrijdag en in het weekend. Serieuze sneeuwhoeveelheden zijn dan mogelijk.

Nieuwe portie sneeuw

De sneeuw van dit weekend is inmiddels weggetrokken naar het oosten van Europa en dan keert de rust terug in de Atmosfeer. Een hogedrukgebied zorgt voor rustige en droge omstandigheden in grote delen van de Alpen. De zon krijgt af en toe de ruimte, maar zoals zo vaak deze tijd zal het grijze weer ook domineren. Grootste risico zit hier ook weer in het noordelijke laagland.

In de tweede helft van de week gaat het weer echter weer veranderen. Een lagedrukgebied, op woensdag nog ten westen van Portugal gaat zich met het weer bemoeien. Op een dusdanige manier dat de strijd tussen warme en koude lucht waarschijnlijk boven de Alpen gaat plaatsvinden. Voor het laag uit ontwikkelt zich een apart laagje met daaromheen ook de nodige sneeuwval. Deze sneeuwval zal in de nacht naar vrijdag aanvangen in de Franse en Italiaanse west-Alpen en gedurende de dag oostwaarts trekken.

De zuidelijke Alpen in Italië en Oostenrijk gaan hier vrijdag overdag mee te maken krijgen. De noordelijke Alpen moeten nog even geduld hebben (al zal daar ook wel al wat neerslag vallen). De sneeuwhoeveelheden kunnen dan regionaal al oplopen naar zo’n 20 tot 30 cm.

Onzekerheid in de verwachting

Vanaf zaterdag wordt het echt interessant. De zachte lucht vanuit het zuiden strijdt tegen de koudere lucht uit het noorden. En die koudere lucht lijkt steeds meer terrein te gaan winnen. De Benelux is dan al gevallen, maar ook de Alpen lijken aanspraak te maken om koudere lucht. De noordelijke Alpen kunnen zich dan in het weekend mogelijk op gaan maken voor verse sneeuw.

Het beeld voor zaterdag laat nu een beeld zien waarbij het eerder genoemde laag in het weekend verder doortrekt naar de Alpen en vervolgens richting Oost-Europa. Met een noordoostelijke stroming wordt koudere lucht West- en Midden-Europa ingeblazen en zachtere lucht Oost-Europa in. Het beeld voor de noordelijke Alpen ziet er voor zaterdag rooskleurig uit. Zelfs tot diep in het laagland lijkt er sneeuw van betekenis te kunnen vallen.

Meteen moet wel gezegd worden dat de onzekerheid nog groot is. Komt de koude lucht minder zuidelijk dan kan dit scenario waarschijnlijk de prullenbak in. Als het goed valt dan kan er een serieuze hoeveelheid sneeuw vallen, mogelijk zelfs richting een halve meter. De komende dagen blijven we het nauwgezet volgen en komen we regelmatig met nieuwe updates.

En de Benelux dan?

Zoals in bovenstaand kaartje van de temperatuur op 850 hPa is te zien komt de Benelux overtuigend in de koude lucht terecht. Over de nog warme Noordzee kunnen zich dan gemakkelijk buien vormen. Met de koude bovenluchten kunnen deze buien dan zomaar winters van karakter zijn. En als dit dan op een gunstig tijdstip gebeurt (avond en nacht) dan zou het regionaal zomaar weer wit kunnen worden. Met tussendoor opklaringen en temperaturen rond het vriespunt zou dit dan ook zomaar tot gladheid kunnen leiden.

De pluim laat ook een duidelijk beeld zien. De koudere lucht zal ons land gaan veroveren met daarbij mogelijk winterse buien en vorst in de nachten. Hoe dit er verder uit gaat zien zullen we uiteraard ook blijven volgen.

(Visited 1.581 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer