Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Afgelopen weekend is er al geregeld sneeuw gevallen, vooral aan de zuidkant. Na een aantal dagen met wat rustiger hogedrukweer nemen de kansen op forse sneeuwval vanaf vrijdag duidelijk toe. En wat kan de Benelux aan winterweer verwachten?

Schitterende beelden

De zuidelijke Alpen konden afgelopen weekend genieten van een flinke portie sneeuw. Onze collega Edwin Hagenouw is in het Italiaanse Valle d’Aosta en maakte daar deze prachtige beelden:

Deze sneeuw is vooral aan de zuidelijke kant van de Alpen gevallen. De noordelijke kant komt er voorlopig nog bekaaid vanaf. Ook de komende dagen valt er weinig neerslag van betekenis. De kaarten zien er echter hoopvol uit vanaf vrijdag en in het weekend. Serieuze sneeuwhoeveelheden zijn dan mogelijk.

Nieuwe portie sneeuw

De sneeuw van dit weekend is inmiddels weggetrokken naar het oosten van Europa en dan keert de rust terug in de Atmosfeer. Een hogedrukgebied zorgt voor rustige en droge omstandigheden in grote delen van de Alpen. De zon krijgt af en toe de ruimte, maar zoals zo vaak deze tijd zal het grijze weer ook domineren. Grootste risico zit hier ook weer in het noordelijke laagland.

In de tweede helft van de week gaat het weer echter weer veranderen. Een lagedrukgebied, op woensdag nog ten westen van Portugal gaat zich met het weer bemoeien. Op een dusdanige manier dat de strijd tussen warme en koude lucht waarschijnlijk boven de Alpen gaat plaatsvinden. Voor het laag uit ontwikkelt zich een apart laagje met daaromheen ook de nodige sneeuwval. Deze sneeuwval zal in de nacht naar vrijdag aanvangen in de Franse en Italiaanse west-Alpen en gedurende de dag oostwaarts trekken.

De zuidelijke Alpen in Italië en Oostenrijk gaan hier vrijdag overdag mee te maken krijgen. De noordelijke Alpen moeten nog even geduld hebben (al zal daar ook wel al wat neerslag vallen). De sneeuwhoeveelheden kunnen dan regionaal al oplopen naar zo’n 20 tot 30 cm.

Onzekerheid in de verwachting

Vanaf zaterdag wordt het echt interessant. De zachte lucht vanuit het zuiden strijdt tegen de koudere lucht uit het noorden. En die koudere lucht lijkt steeds meer terrein te gaan winnen. De Benelux is dan al gevallen, maar ook de Alpen lijken aanspraak te maken om koudere lucht. De noordelijke Alpen kunnen zich dan in het weekend mogelijk op gaan maken voor verse sneeuw.

Het beeld voor zaterdag laat nu een beeld zien waarbij het eerder genoemde laag in het weekend verder doortrekt naar de Alpen en vervolgens richting Oost-Europa. Met een noordoostelijke stroming wordt koudere lucht West- en Midden-Europa ingeblazen en zachtere lucht Oost-Europa in. Het beeld voor de noordelijke Alpen ziet er voor zaterdag rooskleurig uit. Zelfs tot diep in het laagland lijkt er sneeuw van betekenis te kunnen vallen.

Meteen moet wel gezegd worden dat de onzekerheid nog groot is. Komt de koude lucht minder zuidelijk dan kan dit scenario waarschijnlijk de prullenbak in. Als het goed valt dan kan er een serieuze hoeveelheid sneeuw vallen, mogelijk zelfs richting een halve meter. De komende dagen blijven we het nauwgezet volgen en komen we regelmatig met nieuwe updates.

En de Benelux dan?

Zoals in bovenstaand kaartje van de temperatuur op 850 hPa is te zien komt de Benelux overtuigend in de koude lucht terecht. Over de nog warme Noordzee kunnen zich dan gemakkelijk buien vormen. Met de koude bovenluchten kunnen deze buien dan zomaar winters van karakter zijn. En als dit dan op een gunstig tijdstip gebeurt (avond en nacht) dan zou het regionaal zomaar weer wit kunnen worden. Met tussendoor opklaringen en temperaturen rond het vriespunt zou dit dan ook zomaar tot gladheid kunnen leiden.

De pluim laat ook een duidelijk beeld zien. De koudere lucht zal ons land gaan veroveren met daarbij mogelijk winterse buien en vorst in de nachten. Hoe dit er verder uit gaat zien zullen we uiteraard ook blijven volgen.

(Visited 1.639 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier