Het wachten wordt beloond. Vanaf morgen trekken fronten met sneeuw over de Alpenlanden. Het eerst aan de west- en zuidkant, maar geleidelijk valt ook elders de nodige sneeuw. Ook de sneeuwvalgrens zal dalen en tot in de dalen zal het wit kleuren. Hoelang de sneeuw aanhoudt en of er weer zachtere lucht wordt aangevoerd lees je in deze weersverwachting.

De pistes liggen er vooral op lagere hoogtes bedroevend bij. Vele alpenweides kleuren groen en van verse sneeuw is al een tijdje geen sprake. Her en der ligt een (smalle) strook met kunstsneeuw om toch maar iets van wintersport te kunnen bieden. Hogerop in de Alpen ligt wel voldoende sneeuw, maar doordat het al een tijdje niet heeft gesneeuwd is de sneeuwlaag hard en ijzig. Gelukkig voor de wintersportliefhebber gloort er nu dus hoop en wordt het wachten beloond.

Op deze zaterdag is van verse sneeuw nog geen sprake. Het blijft droog en de zon schijnt flink, maar doordat het afgelopen en ook komende nacht wat verder afkoelt, kunnen de pistes wel wat beter worden geprepareerd door middel van sneeuwkanonnen. Wel zien we vanuit het westen geleidelijk de bewolking toenemen op de nadering van de sneeuw.

Vanaf morgen sneeuw

Vanaf morgen ziet het weerbeeld er heel anders uit. Vanuit het westen neemt de bewolking verder toe en als eerst in de Franse Alpen, maar al vrij snel ook aan de zuidkant van Zwitserland en in de Italiaanse Alpen valt boven 1800-2000 meter verse sneeuw.

Door een dalende sneeuwgrens naar 1000 tot 1200 meter zou er boven die hoogte in totaal 30 tot 40 centimeter verse sneeuw kunnen vallen. Je moet dan denken aan de skigebieden van Italië (Aostadal, Südtirol), het zuiden van Zwitserland en later ook het Oostenrijkse Osttirol.

Op maandag, als het koufront is gepasseerd, zal de sneeuwvalgrens tot ruim onder de 1000 meter dalen. Dan zullen ook de lagere delen mee gaan delen in de sneeuwpret en dat is natuurlijk goed nieuws. Er kan dan nog 10 tot 20 centimeter vallen.

Nog meer sneeuw?

Vanaf dinsdag trekken met regelmaat storingen over de Alpenlanden en met een meer noordwestelijke stroming valt dan vooral aan de noordkant van de Alpen vaak sneeuw. Helaas zal de sneeuwvalgrens weer oplopen als vooral op hoogte weer zachtere lucht wordt aangevoerd.

Stijgende sneeuwvalgrens

Zoals je hierboven op onze weerkaarten kunt zien, zal de sneeuwvalgrens halverwege de week weer flink oplopen. Dat is natuurlijk weer slecht nieuws voor de lagere gebieden. Daar zal de neerslag, die vooral aan de noordkant van de Alpen zal vallen, weer in vloeibare vorm vallen en de sneeuw zal spoedig smelten. Vooral voor de gebieden onder 1500 meter is dat natuurlijk weer minder goed nieuws. Hoog in de Alpen kan volop worden genoten van wintersport en zeker met de verse sneeuw die gaat vallen is dat op en top genieten.

Voor de hogere gebieden is de verse sneeuw van de komende dagen natuurlijk goed nieuws. Hieronder nog het totaalplaatje van de te verwachten sneeuw tot en met woensdagmiddag. Op veel plaatsen kleurt het wit en lokaal kan tot een halve meter vallen. De meeste sneeuw wordt in het westen van de Alpen verwacht. In Oostenrijk zijn de neerslaghoeveelheden kleiner. Over het algemeen valt tussen de 15 en 30 centimeter.

Dit is de totale sneeuwval die verwacht wordt tot en met woensdag.

Zachtere lucht ook weer tijdelijk?

De zachtere lucht die halverwege de week de Alpen aandoet met temperaturen op 1500 meter hoogte oplopend naar een graad of 5, lijkt ook weer van een tijdelijk aard. De pluim voor Innsbruck laat hieronder zien dat later in de week en in het weekend de temperatuur op hoogte weer omlaag gaat.

Op de langere termijn is een duidelijk dalende trend zichtbaar, zeker bij de operationele run. Het gemiddelde van alle berekeningen volgt mooi het gemiddelde 1981-2010 en dat is op zich al goed nieuws. We kunnen dus best concluderen dat de winter nog zeker niet voorbij is en dat het seizoen nog lang is. De sneeuw die de komende dagen valt is daarvan een eerste aanzet.

De temperaturen op hoogte gaan komende dagen omlaag. Halverwege de week loopt het kwik weer op om vervolgens weer wat te dalen. Op termijn laat de ‘oper’ een mooie dalende trend zien, het gemiddelde volgt de langjarige termijn en dat is op zich ook al goed nieuws. Bron: wetterzentrale.de

Morgen staat er weer een vers weerbericht op de site. Blijf Alpenweerman volgen en graag tot een volgende keer. Meer lezen over wintersport? Ga ook eens naar onze partner-website Snowrepublic.nl

Foto: Sander Engelen. Gisteren was het nog zonnig en ook vandaag zal de zon nog volop schijnen.

(Visited 5.233 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer