Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen: De Alpen hebben momenteel te maken met een krachtig Genualaag dat ten zuiden van de Alpen ligt en voor zeer onstuimige condities zorgt in met name de zuidelijke Alpen. Er valt daarbij op grote schaal sneeuw met lokaal behoorlijke hoeveelheden. Morgen trekt het genualaag weg en komen de Alpen weer in de westelijke stroming te liggen waardoor zon en neerslaggebiedjes met meer bewolking elkaar gaan afwisselen.

Veel sneeuw verwacht vandaag

Vandaag wordt het weerbeeld in de Alpen bepaald door een krachtig lage drukgebied ten zuiden van de Alpen (Genualaag). Gisteren zijn vanuit het westen neerslagzones de Alpen binnen getrokken waarbij er sneeuw is gaan vallen vanaf 1200 tot 1800 m hoogte. Vandaag breiden de neerslagzones zich uit over de rest van de Alpen. Het zicht is daarbij slecht, alleen aan de oostrand begint de dag met wat zon. Door de aanvoer van vochtige lucht vanaf de Middellandse zee en koude lucht vanuit het noorden kan het door opgleidingsprocessen zeer intensief gaan sneeuwen in een groot deel van de Alpen en kan er een flink sneeuwdek gaan ontstaan. In de westelijke en noordelijke Alpen kan zo’n 10 tot maximaal 40 cm sneeuw gaan vallen. In de Inneralpiene gebieden rond het Hohe Tauern gebergte kan zelfs 40 tot 60 cm sneeuw gaan vallen. De sneeuwvalgrens zal daarbij variëren tussen de 600 en 1000 m hoogte. In de zuidelijke Alpen mogelijk iets hoger tot 1200 m hoogte.

Vandaag ligt er een krachtig Genualaag ten zuiden van de Alpen die voor veel neerslag in zijn omgeving zorgt. In de Alpen zal dit met name in de vorm van sneeuw zijn.

Woensdag

Woensdag hebben de oostelijke Alpen in de ochtend nog te maken met wegtrekkende sneeuwbuien richting het oosten. Vervolgens zal het in de oostelijke Alpen droog worden en kan de zon zich lokaal laten zien, al zal er op veel plekken ook nog restbewolking aanwezig zijn. Daar waar het wel opklaart zullen er mooie winterse plaatjes tevoorschijn komen. De meeste kans op zon hebben de zuidelijke Alpen. In de loop van de middag trekt echter dan weer een nieuw front de Alpen binnen waarbij het met name in de noordwestelijke staugebieden zal gaan sneeuwen waarbij de sneeuwvalgrens aan de westkant rond de 1800 tot 2000 m zal liggen en in de noordelijke Alpen rond de 1300 m hoogte. De neerslaggebieden zullen zich langzaam van west naar oost verplaatsen. Hoger in de bergen zal een stevige west tot noordwestelijke wind staan. De zuidelijke Alpen zullen het de hele dag droog en meest zonnig houden.

Donderdag

Donderdag hebben de Alpen nog altijd te maken met een noordwestelijke hoogtestroming. Daarbij is er met name in de ochtend nog kans op enkele sneeuwbuien waarbij de sneeuwvalgrens tussen de 1000 en 1500 m hoogte uitkomt. Vanuit het westen gaan de buiigheid er dan langzaam uit en gaat het opklaren. Met name in de westelijke Alpen kan de zon zich in de middag mooi laten zien. De zuidelijke Alpen daar is het de hele dag zonnig. De harde wind op de toppen zal zeker nog wel voelbaar zijn.

Dit kaartje geeft de totale hoeveelheid verse sneeuw weer die gaat vallen tot en met komende vrijdag. De Alpen mogen dus op grote schaal rekenen op een vers pak sneeuw!

Hoe gaat het daarna verder?

Vrijdag en zaterdag kan er weer een (zwakke) storing over trekken die hier en daar weer voor wat sneeuwval gaat zorgen. Voor details is het nog wat vroeg, daarover komende dagen meer. Daarna lijkt er meer hoge druk invloed te komen en wordt het weerbeeld wat rustiger met meer zonneschijn. Hoe het zich daarna verder ontwikkelt is nog even afwachten, houdt daarvoor Alpenweerman goed in de gaten! Voor nu een fijne dinsdag toegewenst!

(Visited 612 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier